Az itt listázott játékok egy részét meg is nyerheted a Tarsasjatekok.com instagram oldalán indított nyereményjáték keretein belül.

A Tarsasjatekok.com kedvencei nyaraláshoz/utazáshoz

Beköszöntött a nyár utolsó hónapja és annyi helyről hangzott már el a kérdés "Ti milyen társasjátékokat vittetek/vinnétek egy nyaralásra?", hogy úgy döntöttük csokorba szedjük őket nektek. ( Egy ehhez hasonló listát 2018-ban is készítettünk, ezért ügyeltünk arra, hogy ne legyenek átfedések az ott leírtakkal, így, ha hiányoltok valamit érdemes ott is körbenézni. Linkeltük őket a cikk végén. :) )

Játékok családoknak (3-5 fővel)

Azul: A királyi pavilon

Az Azul egyértelműen a csempézés művészetének és az absztrakt játékoknak a koronázatlan királyja. Népszerűsége továbbra is rendületlen, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy évről-évre jelenek meg  az újabb és újabb Azul címek. Ezek közt bújik meg a legnyáribb kaland is, az Azul: A királyi pavilon - angolul Summer Pavilion. A csempék vibráló színei tökéletesen illeszkedenek a nyár hangulatához. A szemkápráztató kinézet melett egy igazán precízre alakított játékmenetet is kapunk; érződik, hogy a tervezők sokat tanultak az előző szériákból. Egyetlen negatívuma, hogy a játék elég nagy dobozban érkezik, ugyanakkor könnyen összecsomagolhatjuk kisebb méretűre is a böröndünkben, ha csak a bakeliteket tároló zsákocskába pakkoljuk a tartozékokat. Akár szeretitek az Azult, akár nem A királyi pavilonokkal érdemes egy próbát tenni. 

Vasútvonal

A roll & write, illetve a flip & write játékok igazi reneszánszukat élik az utóbbi években. Népszerűségük kiemelkedő pillérei, hogy általában ezek a címek rendkívül kis helyen elférnek, kevés tartozékkal rendelkeznek, rövid idő alatt végigjátszhatóak, egyszerű szabályrendszerűk van és nem szükséges túl nagy hellyel rendelkeznünk ahhoz, hogy akár egy nagyobb csoporttal is leülhessünk játszani. Tehát kivállóan alkalmasak bármely utazást feldobni.
Nincs ez máshogy a Vasútvonalal sem, ahol nevéből adódóan különböző útvonalakat kell terveznünk, úgy, hogy nekünk legyen a legtöbb pontunk a játék végére. A társas két külön magyar kiadásban érkezett a kék és a vörös, melyben az alapjáték mellett egyéni kiegészítők is találhatóak. A kék verzióban tavak és folyók, a vörös verzióban pedig lávafolyamok és meterok bonyolítják, majd a hálózat tervezésünket. Sőt, amennyiben nem okoz problémát, hogy nem magyar nyelvű játékkal játszunk több más variációt is találhatunk a boltok polcain.

The Crew

A lista összeállításakor igyekeztünk olyan játékokat választani, amelyek magyar nyelven is megjelentek.  Ugyanakkor a The Crew olyan jó mechanizmusokkal és már-már addiktív élvezettel bír, hogy bárkit a székhez köt pár órára. Szerencsére ebben az esetben egy nyelvfüggetlen játékról van szó, amelyet a kampányfüzet magyarra fordított változatával, akkor is élvezhetünk, ha nem beszélünk angolul/németül. Cserébe pedig a egy olyan kampányokra bontott ütős-vivős játékot kapunk, ami a The Mind egyes aspektusaival operál. Nem is csoda, hogy 2020-ban a The Crew elvitte a Spiel des Jahres legjobb gémer játékának, illetve a 2019-ben a Golden Geek legjobb kooperatív játékának járó első helyezést.

Sushi roll

A Sushi Go! szerelmeseinek nem fog sok újat mondani a Sushi Roll ami a már megszokott kártyákra épülő draft mechanizmust kockadraftra cseréli. Feladatunk pedig nem más, mint egy running sushi étteremben a legínycsiklandóbb falatokat összeszedni a győzelemért. Itt is igaz, hogy a társas igencsak termetes dobozzal bír, ugyanakkor a kockák tárolására alkamas vászonzsákba bátran összepakolhatjuk a tartozékokat, hogy beférjünk a böröndünkbe.

Dobd a témát!

A Dobd a témát! összesen 10 darab dobókockát tartalmaz, így nincs az a nyaralás, ahová ne tudnánk magunkkal vinni. A játékmenet roppant egyszerű, dobunk a témakockákkal, majd dobunk a betűkockákkal és megpróbáljuk a leggyorsabban az adott témákhoz illő, kezdőbetűkkel értelmes szavakat alkotni. Az nyer, aki a leghamarabb összegyűjti a megfelelő mennyiségű pontot. A játék komplexitása miatt akár kisiskolásokat is könnyen bevonhatunk a játékba. Ugyanakkor óva intenék minden olyan játékost, aki ki nem állhatja a gyorsasági játékokat.

Játékok ketten

Nagaraja

A Nagarajában az indiai őserdő elhagyott templomait igyekszünk felfedezni két mindenre elszánt régésszel, akik próbálják a legtöbb ereklyét összegyűjteni a csapdákkal tűzdelt folyosókról. Természetesen a kincsvadászatot még az előtt kell megejtenünk mielőtt ellenlábasunk kaparintja meg őket. Igazi versenyjátékról beszélhetünk, hiszen aki először éri el 25 aranyat érő gyűjteményt az nyer. Ugyanakkor ki hallott már arról, hogy bűntetlenül lehet holmi elhagyott templomokban fosztogatni? Az a játékos akinek sikerül három elátkozott kincset is megkaparintania az kiesik a játékból, így igyekezzünk ne túl mohók lenni a felfedezéseink közepette.

MicroMacro: Crime City

A MicroMacro: Crime City egy kisebb kakukktojása a csoportosításunknak, ugyanis nem csak ketten, de akár négyen is odaülhetünk a hatalmas várostérképet bogarászni. Ugyanakkor tapasztalat szerint kevés az a lakás/nyaraló, ahová kényelmesen el tudjuk helyezni a térképünket úgy, hogy mindenki jó körbe tudja ülni. Ezenfelül a MicroMacro randijátéknak se utolsó, igazán különleges élmény Hová tűnt Waldot? játszani életünk párjával, úgy, mint mikor még kisgyerekek voltunk. :)

Az idő hullámai vagy Tides of Maddness

Mind Az idő hullámai, mind a Tides of Madness egy aprócska kártyajáték 18 lappal. A különbség köztük csak a tematikában keresendő. A játék során draftolással osztjuk szét egymás között a kártyalapjainkat, úgy, hogy az ellenfellünk épülő birodalmát, valamint a saját birodalmunkat is szemmel tartjuk. Egy parti három dinasztián keresztül tart, ahol a játékosok minden dinasztia végén eldönthetik, hogy a kijátszott épületeik közül melyiket tartják meg birodalmukban és melyiket száműzik örökre. Az nyer aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze.

Ganz schön clever

A kockapóker újragondolásának egy igazi koronázatlan királya a Ganz Schön Clever, avagy Egy okos húzás. Ahogy a roll&write műfajtól megszokhatuk dobnunk kell, ezzel valamilyen mezőt aktiválhatunk és az győz aki a legtöbb pontot szerezte meg töltögetés közben. Ugyan a játék nem mondható szépnek, de a mélyésése és az újrajátszhatósága az ami kiemeli ebből a trendből a játékot. Amennyiben már unalomig játszodtuk a Ganz Schön Clevert, akkor sincs mitől csüggednünk, hiszen nem régen megjelent a Doppelt so clever, amely új kihívásokra csábít minket.

Claim

A Claimet az a Scott Almes tervezte, akinek nevéhez Tiny Epic társasjáték sorozat is fűződik. A méretek itt is minimalizálódtak, azonban meepleket a dobozban ne keressünk, ezútal egy tiszta kártyajátékot kapunk a pénzünkért. A gyanús körülmények között elhalálozott király helyére ketten is beadtuk az jelentkezésünket, azonban csak az a játékos nyerheti el a címet, aki a királyság frakciói közül a legtöbbet magához édesgetett. A vitás helyzet elrendezéséhez pedig nem mást mint az ütés-vivős mechanizmust alkalmazta a fejlesztő egy kis csavarral, ami igazán kiemeli a Claimet ezen játékok sűrűjéből.

Játékok haverokkal (4+ fővel)

Köszöntünk ... álmaid városában! tematikus nyári kiegészítővel

Jól látszik, hogy a roll & write / flip & write nagy szerkesztőségi kedvenc, hiszen több variációba is beválogatunk egy-egy darabot. :) A kockapóker újragondolásának az egyik legelső darabja volt a Köszöntünk... álmaid városában!, ahol az 1950-es évek Amerikájában állhatunk külvárosi városfejlesztőknek. Ahogy már ettől a műfajtól megszokhatuk túl sok mindenre itt se lesz szükségünk, mint némi ülőhelyre, tollra vagy papírra, némi lelkesedésre és indulhat is az örült töltögetés, egészen addig míg az első játékos el nem jut arra a pontra, hogy harmadik alkalommal se tud a városa egyik részére se írni. Ekkor pedig kiderül kiépítette a legbájosabb otthonprojektet. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá kifejezetten ajánlom a nyári tematikus kiegészítő beszerzését is, ahol leginkább fagyiskocsikra kell vadászni az újonnan felhúzott építményeink között.

Tiny epic zombi vérfürdő

A Tiny Epic sorozat bármely tagja jó szívvel ajánlható utazáshoz, hiszen rendkívül kis helyet foglal hatalmas tartalommal. Az egyetlen amire érdemes odafigyelni, hogy a kis méret miatt viszonylag sok az apróbb alkatrész ami könnyen elveszhet.
Baráti utazások alkalmával egyértelműen a Tiny Epic Zombi vérfürdő aratott a legnagyobb sikert, amely a zombi tematika teljes skáláját képes lefedni. Maga a helyszín igencsak klisés egy Holtak hajnala-féle plázában kell túlélnünk a zombi hordák támadását, vagy bizonyos verziókban a zombik irányításával kell társainkat minél ügyesebben átváltoztatni. A társas rengeteg játékmóddal érkezett, így koop kedvelők és a csapatban versengők is könnyen megtalálhatják a számításukat.

A Rettegés éjszakája: Vérfarkas

A lista összeírásakor igyekeztünk olyan társasjátékokra koncentrálni, ahol nincs feltétlen szükségünk egy applikációra. Ugyanakkor A Rettegés éjszakája: Vérfarkasnál kifejezetten ajánlom nektek, hogy telepítsétek fel az ingyenes kiegészítést, mert jóval gördülékenyebbé és hangulatosabbá teszi a program a nyomozósdit. (Ettől függetlenül, ha nem szeretnénk ezzel élni, akkor se kell aggódnunk, enélkül is játszható a társas.)
A Rettegés éjszakája a jól ismert Vérfarkas és töménytelen egyéb titkos szerepes játékok újabb kreálmánya. A nyomozás legjobb elemeit a szabadon ki-bepakolható mellékszereplők, illetve a hozzá kapcsolodó különleges képességek adját. Megnyugtatnám azokat is, akik ki nem állhatják a kiesős játékokat, ugyanis itt csak egy éjszakát játszunk, így ha esetlegesen a legvégén valaki kiszavaznak a faluból, akkor se kell hosszú perceken keresztül arra várnia, hogy újra elkezdődjön egy parti. 

Gyémántvadászok

A játékosok kincskeresők maroknyi csapatát alakítják, akik egy barlang mélyén próbálják a legtöbb ereklyét megkaparintani, anélkül hogy a csapdák áldozatául esnének. Igazi push your luck mechanizmussal operál a játék, azaz minden játékos körönként dönthet arról, hogy tovább merészkedik az alagútban, avagy felhúzza a nyúlcipőt és biztonságba helyezi az eddig összegyűjtött kincseit a ládájába. (Nem mellesleg menekülés közben még az elhullajott rubinokat is megkaparintja.) A játék öt fordulóból áll, minden forduló addig tart, míg minden játékos úgy nem dönt, hogy kimenekül vagy felfordítunk két azonos csapda kártyát és minden bent maradt játékos elveszti a forduló során összegyűjtött kincseit. Az nyer aki a legtöbb kincset halmozta fel a ládájában.

Skull

A társas nem áll másból, mint pár egyedi színű virágos és koponyás poháralátétből, melyeket egymás után a tálcánkra pakolunk, egészen addig, míg a kezdőjátékosnak elfogynak a lapjai vagy elindítja a kihívás fázis. Ebben a részben elindulhat merészség próbája, azaz, hogy ki mennyit hajlandó felforgatni a lepakolászott korongok közül. Ez egészen addig tart, míg az utolsó előtti játékos is passzol, majd az így utoljára bent maradt játékos elkezdheti felforgatni az általa utoljára ajánlott mennyiséget, egészen addig míg koponyát nem talál - ekkor ugyanis az adott kört elvesztette - vagy felfordítja az összes számára kötelező korong mennyiséget. Ez utóbbi esetén teljesítette a kihívást. A játékot az nyeri akinek először sikerül kétszer is teljesítenie a kihívást. Ha szeretitek a blöffölős, szivatós játékokat, akkor a Skull a ti világotok lesz.

2018 nyári kedvencek - 1. rész

Toplista, 2018.06.28. 15:55:00

Összegyűjtöttük Nektek a mi nyári kedvenceinket az évben.

2018 nyári kedvencek - 2. rész

Toplista, 2018.07.09. 13:17:00

Folytatjuk tovább a nyári kedvenceink listázását.

2018 nyári kedvencek - 3. rész

Toplista, 2018.07.31. 11:26:00

Cikksorozatunk utolsó részében az utazóbarát családi játékokat gyűjtöttük össze.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

10Feb

Megkésve, de ugyanolyan lelkesedéssel - 2021 kedvencei

Toplista | 2022.02.10. 07:00:00

A Tarsasjatekok.com kedvencei 2021-ben

08Okt

Társasjátékok halloweenre – Egy igazán rémisztő gyűjtemény

Toplista | 2022.10.08. 08:29:00

Szeretnétek a halloween partit is társasjátékokkal tölteni? Kövessétek rémisztő ajánlónkat és válasszátok ki a számotokra megfelelő legösszetettebb vagy legegyszerűbb darabot.


Kommentek

  • godzsakattila

    2021-08-31 17:37:11

    Azok a dobozok tele is vannak mondjuk, de monsjuk egy alap minden nélküli Mars terraformálása dobot tökéletes 3-4 kisebb játék befogadására még 😄 nyaralni nem nagyon szoktam, de mostanság ha úgy utazok hogy jatszok is azokkal akiknél alszom, akkor ezt az elvet követem. A Sushi Roll inzert kivétel után szintén tágas, tapasztalat 😜

  • veerzoltan80

    2021-08-29 20:55:45

    Nagyon ötletes cikk. Pár éve már mi is hordunk magunkkal játékokat nyaralni. Alapvetően két csoport van, a közös játékok (4-41 éves korig passzoljon), és a fiús játékok (13,41 évesre szabva).

    Az idén a közös csoportban egyértelműen a Draftosaurus (4 bevetés), a Kartográfusok (3 bevetés) és a SushiGoParty (3 bevetés) volt a favorit, külön előny hogy kis helyigényű játékok. A fiús kategória idei nyertese a Vadnyugati Legendák és a Hősök útja volt egy-egy bevetéssel, némileg persze korlátozó tényező a dobozok mérete, nyilván ha tehetnénk akkor kb a Zombicide Zöld horda kollekciót és a Star Wars Lázadást vinnénk 😉

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • MicroMacro: Crime City
  • Ganz Schön Clever - Egy okos húzás!
  • Skull (magyar kiadás)
  • A Rettegés Éjszakája: Vérfarkas
  • The Crew: Küldetés a 9. bolygóhoz
  • Claim - Na, ki a király?
  • Tiny Epic Zombi vérfürdő
  • Gyémántvadászok
  • Köszöntünk… álmaid városában!