Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Egy estés boszorkányüldözés - A rettegés éjszakája: Vérfarkas

A Gyilkosos játékot gondolom sokan ismerik, ez az ami komoly alapját képzi a "Vérfakas-típusú" társasjátékoknak. Lényegükben az egyszerű falusiak közt vérfarkasok bújnak meg, melyek folyamatosan ritkítják a lakosságot. A gyilkosokkal szemben csak egy maroknyi ember képes aktívan felvenni harcot, de a mindent eldöntő küzdelmek végére a teljes falu lakosságának egybehangzó szavazatai tehetnek csak pontot.

Ezen alapszituáción csavar egyet A Rettegés éjszakája: Vérfarkas. Ugyanis a játékban csak egy éjszakára foglaltunk szállást az Airbnbben, és az ez alatt szerzett minimális információnk segítségével kell megsegítenünk a többieket. Az egy estéből adódóan a gyilkos ösztönöket is kivették az egyenletből, így reggelre egy hulla sem díszeleg majd a község háza előtt. A változtatások összessége feszült perceket teremt, miközben bonyolultsága végig megmarad a titkos szerepes parti játékok szintjén. Ahol csak abban lehetünk biztosak, hogy hogyan hajtjuk álomra a fejünket, azonban arról vajmi tudásunk sincs, hogy miképpen ébredtünk fel reggelre.

Játékmenetről

A játék elején a játékos számtól függően határozzuk meg, hogy az összesen 16 karakterlapból melyeket kívánjuk használni a játék során:

 • 2 db vérfarkas (kötelező!): rájuk vadászik a teljes falu, céljuk, hogy megbújjanak a tömegben,
 • 3 db falusi: a falu legbotorabb tagjai, éjszaka csak aludni szeretnek és egy neszre se ébrednek fel,
 • 2 db szabadkőműves (ha beletesszük őket a játékba, akkor mindkét karakterlapot be kell tennünk!): egy nagyon titkos társaság tagjai, bár a falu ügyeiről nem sokat tudnak, de azt igen, hogy kik léptek be a szövetségbe,
 • 1 db látnok: éjjelente meglesheti egy játékos társa szerepét vagy a középső három lapból (lásd később) kettőt,
 • 1 db bajkeverő: az éjszaka során megcserélheti két játékos lapjait, anélkül, hogy tudná, hogy ki kicsoda,
 • 1 db rabló: elcserélheti a saját karakterlapját egy másik játékos lapjával, a csere során megnézheti, hogy mivé vált,
 • 1 db tímár: szegény tímárunk csak halni vágyik, ő csak akkor győzhet ha másnap reggel a falusiak őt akasztják, úgy, hogy a vérfarkasok megmeneküljenek
 • 1 db részeges: nevéhez hűen nem tudja mi történt vele az éjszaka, így este mikor eljön az ő ideje, akkor kicseréli a saját karakterlapját egy másik középen elhelyezett karakterlapra, anélkül, hogy megnézné az új szerepét,
 • 1 db vadász: amennyiben reggel akasztófára kerül, az általa kiválasztott személy is erre a sorsra jut,
 • 1 db éjjeli bagoly: hajnalhasadás előtt megnézheti, hogy mi történt a karakterlapjával,
 • 1 db csatlós: célja, hogy mindenáron megvédje a vérfarkasokat, akár a saját halála árán is,
 • 1 db alakváltó: megnézheti egy másik játékos szerepét, innentől kezdve annak a karakternek a tulajdonságaival és céljaival rendelkezik; ez a szerep a legbonyolultabb, így érdemes már csak akkor beletenni, ha elég gyakorlottak vagytok a többi szereppel.

A kiválasztás során, úgy kell eljárnotok, hogy a játékos számtól függően (3-10 fő) mindig tegyetek hozzá három extra karaktert. Emiatt minden körben csak limitált számú szerep lesz kiosztva a társaságban.

A játékmenete roppant egyszerű:

Reggel

 • minden játékos számára adjatok át egy karakterlapot,
 • a három maradékot tegyétek középre,
 • mindenki nézze meg, hogy mi a szerepe,

Éjszaka

 • mindenki becsukja a szemét,
 • az applikáció vagy mesélő segítségével minden karakter felébred (kivéve a falusi) és végrehajtja a feladatát:
  1. alakváltó
  2. vérfarkasok
  3. csatlós
  4. szabadkőművesek
  5. látnok
  6. rabló
  7. bajkeverő
  8. részeges
  9. éjjeli bagoly
  10. alakváltó, amennyiben éjjeli bagoly lett
 • ha mindenki sorra került, csukott szemmel a játékosok megmozgatják a saját karakterlapjaikat,

Másnap reggel

 • mindenki felébred,
 • az előre megbeszélt ideig a játékosok tanácskoznak az éjszakai eseményekről,
 • végül szavaznak.

A szavazás során a legtöbb szavazato(ka)t kapó játékos(ok) meghal(nak). Amennyiben ezek közt akár egy vérfarkas is volt, akkor a falusiak nyernek. Amennyiben egy vérfarkast se sikerült felakasztanunk, akkor a vérfarkasok nyernek.
Ha a szavazás során mindenkire csak egy szavazat jutott, akkor az eredmény döntetlen, senki sem hal meg. Ez a trükk akkor lehet fontos, ha úgy gondoljuk, hogy se csatlós, se pedig vérfarkas nem került kiosztásra, tehát a középső három lap közt lapulnak ezek a karakterek.

Az applikációról

A játék mellé a Reflexshop az applikációt is magyarította, ahol beállíthatjuk a kiválasztott karaktereket, a játék hosszát, a szavazás idejét, a háttérzene stílusát. Mivel a játék során a legfontosabb az, hogy a szereplők jó sorrendben ébredjenek fel kifejezetten ajánlom mindenkinek, hogy az applikáció segítsége mellett próbálja ki a játékot. Ugyanis nem csak ébreszti a karaktereket éjszaka közben, de el is mondja, hogy mit csinálhat az adott szerep. Így főleg, ha sokan vagytok elengedhetetlen kellék a játékhoz.

És bár a háttérzene sokat segíthet, a játék során nyugodtan köhögjünk, kopácsoljunk, fészkelődjünk, ha meg kívánjuk nehezíteni a éles fülűeket, hogy komoly előnyökhöz juthassanak.

Kiknek, hogyan, hányan?

A Rettegés éjszakája: Vérfarkas egy roppant gyors és nem túl összetett játék. Emiatt bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak vagy a társasjátékok világával éppen csak ismerkedőknek is. A doboz igen könnyű és kis helyet is foglal, így bárhová magunkkal vihetjük. De azért, ha könnyíteni akartok a helyzeteteken akkor egy az applikációval ellátott mobilt is csapjatok hozzá a pakkhoz. :)

Azonban egy komoly kritérium mellett azért még nem mehetünk el, ez pedig a létszám. Bár a dobozon 3-10 fő szereppel, eszetekbe se jusson neki állni 5 fő alatt. 10 fő esetén pedig csak akkor tudom jó szívvel ajánlani, ha már kellően ismeritek a karaktereket és a szereplő sorrendet, mert higgyétek el káosz az lesz bőven! Mindezek mellett a A Rettegés éjszakája: Vérfarkas egy nagyon szórakoztató titkos szerepes játék, amit bátran ajánlok bárkinek kipróbálásra, ha négynél többen jönnétek össze játszani.

A(z) A Rettegés Éjszakája: Vérfarkas társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Márc

Zsebedben az életutad – CV Pocket bemutató

Ismertető | 2020.03.26. 07:00:00

Te egy saját vállalkozásnak örülnél jobban, vagy ha körbeutazhatnád a világot? Repülővel vagy biciklivel közlekednél inkább? Céges románc, vagy randivonal? Az ember előtt számtalan életút áll, és hogy melyiket választjuk, az csak rajtunk múlik.

19Márc

Ice Cool - Csúszós móka

Ismertető | 2020.03.19. 08:00:00

A 2016-ban megjelent Ice Cool egyenesen a déli sark környékére kalauzol bennünket, ahol is pár iskolás lurkó elhagyja a tantermet a tanítás alatt, hogy egy kis nassolnivaló után nézzen. Kalandjuk sikerességét pedig a folyosófelügyelő akadályozza.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • A Rettegés Éjszakája: Vérfarkas