Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tiny Epic Zombi vérfürdő - A dobozba zárt zombi Zsáner

A Tiny Epic Zombi Vérfürdő készítője nem kevesebbre vállakozott, mint hogy a zombifilmek minden kliséjét felhasználva, egy pörgős, taktikus és ami a legfontosabb, szórakoztató túlélőjátékot tesz egy akkora dobozba, amelyben nem férne el egy VHS kazetta (ha már zombizsáner). Ezt a vállalását száz (+még néhány) százalékosan teljesítette.

“Nem hiszek a zombikban, racionális ember vagyok, de ennek ellenére mindig is szerettem a zombifilmeket, Érdekes gondolatkísérleteknek tűntek, hiszen a történetekben szereplő emberek (a túlélők) minden civilizációs korlátukat és mázukat áttörve és levetve, valódi énjüket mutatták meg. A császár meztelen...

Másrészt a csoszogó (vagy rángatózva rohangáló), emberhúsra éhes holtak tökéletes metaforái voltak a modern kor tömegemberének: a fogyasztónak, nézők pedig a túlélők szerepébe képzelve magukat, különlegessé válhattak, ha csak másfél órára is.

Ironikus... Mert most, hogy elkezdődött, pont egy plázában, a fogyasztás templomában rejtőzködök egy sarokban. És ismét bevillan, hogy miért volt zseniális a Holtak Hajnala. De Romero mozijával ellentétben itt nincs operatőr, nincs világosító és nincs két snitt között egy kávé…

És kétlem hogy másfél óra múlva még életben leszek.

A túlélőtársam, Chad-X - vagy hogy hívják - egész rendes srácnak tűnik, még ha kicsit zakkant is. Ezelőtt, ha összefutottunk volna egy kihaltabb utcán, valószínűleg megvert, kifosztott volna és talán megúszom ennyivel. Most, hogy minden összeomlott, már kétszer mentette meg az életemet, és most is küzd a túlélésünkért. A sporszerboltból szerzett egy baseball ütőt, a barkácsboltból szögesdrótot és most Negant játszva veri pépesre a hullák fejét. Az előbb egy motorral száguldott át a folyosón, és büszkén lobogtatta felém a friss szerzeményét, egy számszeríjat. Nagyon remélem, hogy Kirkman vagy Darabont meghalt már, mert nagyon viccesen nézne ki egy körbe körbe forgó zombi.

Az erő mellé minden csapatba kell egy agy, ez tehát rám hárult. Egy adóvevővel és egy ‘38-assal barikádoztam el magam a pláza kertjében, és kapcsolatban vagyok egy közelben lévő katonai alakulat parancsnokával. Az a közös szerencsénk, hogy mindketten járványkutatók vagyunk, így meg tudtuk kötni azt az alkut, ami nekem (és talán Chad-X-nek is) az életet jelenti, a parancsnoknak, pedig a kutatásához szükséges mintákat biztosítja.

Nos, a minták kémcsövekben a táskámban vannak, a parancsnok pedig már a harmadik csapatot küldte a kimentésünkre, de eddig egy se járt sikerrel. A folyamatos fegyverropogás viszont egyre több csoszogó dögöt csal ide. Kezdem feladni a reményt. Még öt töltényem van, az utolsót magamnak tartalékolom.

Dr. Emily Hobb vagyok, biológus.

És nem hiszek a zombikban.”

A hosszúra nyúlt bevezető egyértelművé teszi, hogy a játék engem megvett kilóra. Lássuk is először a fizikai megjelenést. A magyar kiadás kicsit hosszabb címét talán a filmcím magyarítások ősi hagyományai ihlették -  hiszen az eredeti mindössze Tiny Epic Zombies - és Tiny szócska itt tényleg nagyon Tiny lett, először agyvelődarabkának néztem. A doboz masszív, a karton megszokottnál kicsit vastagabb, és a belseje se sima papírfelület, hanem fényes fekete réteg borítja. Még egy hangulatos kép is helyet kapott rajta, amin egy kisírt szemű szépség retteg a barikádot áttörő zombiktól.

De ez mellékes, a tartalom a lényeg. A helyszín, egy pláza, amelyet kilenc, kétoldalú lapból, véletlenszerűen állítunk össze a játék elején. A 14 lapos karakterpakliból hármat-hármat kapnak az ember játékosok és a zombikat irányító játékos is, ebből kell választanunk. A karakterkártyák egyik oldala az emberi, a második pedig a zombi oldal. A céltalan hentelés sose vezet jóra, ezért a kilenc küldetéskártyából szintén hármat kapunk, játékmódtól függően kooperatív vagy versengő oldallal, az embereknek ezt kell közösen vagy külön teljesíteniük a győzelemhez. Ezek között van túlélő mentés, lőszer és fegyver összeszedése, kimenekülés a plázából, a hadsereg alakulatainak behivása stb.

A 32 kutatáskártya között vannak az események és egyszer használatos tárgyak, fegyverek és egyéb tárgyak, ezeket minden játék előtt egy kutatás és egy kisebb felszerelés pakliba kell rendezni.

És persze vannak a hőseink, akik a túlélésért küzdenek: négy szép színes meeple. Ezek kezében lyukak vannak, amelyekbe a megszerzett közel- és lőfegyverek berakhatók. A fegyverekből hat-hat darab an: a shotguntól kezdve, a szöges baseball ütőn és uzi géppisztolyon át, a benzines lánfűrészig minden, ami kellhet.

Ahogy Ash mondaná: Groovie!

Kismillió faalkatrész következik, melyek jelentős része zombi (szépen festve), fa jelölők, egy tűzpiros Harley és egy rendőrautó, amelyekbe a meeple-ök fegyverrel együtt betehetők. A karton tokenek jellemzően a küldetések jelölői, ezekből is van bőven, a pláza összeállítása és a küldetéskártyák húzása után kell néhányat feltenni a pláza helyszíneire.

És végül: a közelharci kocka, ez az amit nem fogtok szeretni, és ami az igazi, fatális véletlenszerűséget viszi a játékba. Zombifej, szétfröccsenő zombifej és egy, vagy két sérülés értéket vehet fel dobás után, ezekből az utolsó kettő nem jó az embereknek.

Az üzlet lapok, amelyekből a plázát össze kell rakni, három helyiségre tagolódnak. Ezeken a helyiségeken lehet bejárat (speciális bejárat szimbólummal, ez később fontos lesz), speciális akció, vagy küldetés jelölő. A központi pláza lap az udvar. Itt táboroznak a játék elején elbarikádozva az ember játékosok és a túlélők (gyakorlatilag életszámlálók)

Az emberek a körükben kötelezően hármat lépnek, de minden lépésük után több dolgot is cselekedhetnek:

  • Ha olyan helyiségbe érnek, amelyben zombi van, dobni kell a közelharci kockával, az eredménytől függetlenül a zombi meghal, de ha rosszat dob a játékos, sérül;
  • Ha egy szomszéd helyiségben zombi van, arra lőfegyverrel lehet támadni; ez is mindig sikeres, de lőszerbe kerül.;
  • Végül ha az üzletben (három helyiség) nincs zombi, akkor a használhatja helyiség akcióját és/vagy felveheti az üzletben lévő tárgyakat és/vagy végrehajthatja a küldetés akcióját.

A mozgás minden nyíláson vagy fallal érintkező helyiség között lehetséges (romos falak, gipszkarton vagy üveg), még üzletek között is. A lőszer és sérülés egy közös sávon van nyilvántartva, az előbbi csökken, az utóbbi pedig növekszik a megpróbáltatások hatására. Ha a két jelölő összeér a sávon, a játékos karaktere meghal (felfalják elevenen). Ha még van túlélő figura (élet) a pláza közepén lévő udvaron, a játékos levesz egy túlélőt, és új karaktert hoz a játékba, a zombi játékos pedig megkapja a frissen elvérzett karakter lapját, a zombi oldalával felfelé.

A játékos a köre végén megfordítja, a korábban a zombi játékostól kapott kutatás lapot. Ha esemény (ez sohasem a játékosoknak kedvez), végre kell hajtani és eldobni. Ha tárgy akkor képpel felfelé az üzlet mellé kell tenni, és egy későbbi körben az üzletbe lépve felvehető. Akárhogy is van, a felfedett lapon szerepel egy bejárat szimbólum.

  • Ha ez megegyezik annak az üzletnek a bejárat szimbólumával, ahol az ember játékos tartózkodik, a zobijátékos használja az egyik zombi karaktere egyre erősödő képességét, majd két zombit hoz játékba, a kártyával megegyező bejárat szimbólumú üzletekbe, bármilyen elosztásban.  
  • Ha a szimbólum nem egyezik, két zombit hoz játékba, a kártyával megegyező bejárat szimbólumú üzletekbe, bármilyen elosztásban.    

Végül a zombi játékos új kutatáslapot választ és a játékosnak adja képpel lefelé. Ez komoly taktikai lehetőségeket biztosít neki, mert jó eséllyel megtippelheti, milyen helyiségben végzi a játékos a következő körét, és így jobban tud fájni a kutatáslap felfedése (mármint azoknak, akik még éreznek fájdalmat - az embereknek). Ennyi egy kör, jöhet is a következő játékos.

A játékot az emberek a három küldetés teljesítésével nyerhetik meg, a zombi játékos pedig úgy, hogy ha elevenen felfalnak egy játékost és nincs túlélő az udvaron, vagy amikor a zombik lerombolják a barikádot az udvaron, és már nincs ott túlélő, vagy már nem tud kutatáslapot adni a játékosoknak.

A játék rendkívül változatos, gyors és taktikus. Egy ügyes zombi játékos, a zombi képességek megfelelő használatával és a zombik taktikus lehelyezésével nagyon meg tudja keseríteni az emberek életét (vagy könnyíteni a halálát). A játékmódok között mindenki megtalálja a szája ízének megfelelőt (bár nem tudom milyen íze van a kooperatív játéknak) A fent ismertetetten kívül van még versengő mód, zombijátékossal vagy nélkül, teljesen kooperatív és szóló játékmód is.

A kis doboz, a becsült játékidő fillert sejttet, de a tapasztalat rácáfol. A játékmódok, a képességek és küldetések változatossága, a hangulat és a szabályok gördülékenysége miatt könnyen el tudok képzelni egész estés Zombi Vérfürdő partikat, ami alatt akár 4-5 játék is lemegy. Azért a hardcore társasjátékosoknak inkább csak könnyed játéknak tudom elképzelni, egy nagyobb lélegzetvételű játék előtt vagy után.

A Tiny Epic Zombi Vérfürdő tökéletes példája annak, amikor a téma iránti szeretettel és megfelelő felkészültséggel nyúlnak egy témához és nem akarnak mindenre is vállalkozni. Mindenkinek ajánlom, akit a téma nem taszít vagy riaszt el.

A(z) Tiny Epic Zombi vérfürdő társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tiny Epic Zombi vérfürdő