Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dobd a témát! – Színes kockákról álmodom

Annyi gigajáték jelenik meg napjainkban, hogy az ici-pici minijátékokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig a „halandók” számára is játszi könnyedséggel befogadható és villámgyorsan elsajátítható játékok között bukkanhatunk ám gyöngyszemekre, ennek egyik fényes bizonyítéka a Dobd a témát! A szó szerint tíz darab színes dobókockából álló játékocska rekord kicsi méretű dobozkában bújik meg, de ha valamiért még ez sem férne el nálunk, elég csak a kockákat zsebre vágni és indulhat a móka.

A Blue Orange által eredetileg Dice Academy néven kiadott játék Yannick Gobert nevéhez fűződik, és ha most tanácstalanul vakargatod a fejed, vagy már kattintanál is a BGG adatlapjára, gyorsan elárulom, hogy ez az első játéka, vagyis nem véletlenül hangzik ismeretlenül. Hogy vajon ezt a debütálást követi-e még másik, azt majd az idő, no meg Gobert úr eldönti, mindenesetre ha a mini kategóriában szeretne sikereket aratni, a legjobb úton jár.

Dobásra felkészülni

A Dobd a témát! ugyanis rém egyszerű játék, sőt, az egyik legegyszerűbb, ami létezik. Adott tíz hatoldalú dobókocka, ötféle színben (piros, sárga, kék, zöld, rószaszín) kettő-kettő darab. Az egyik ötös csoport oldalain egyszerű ábrák vannak, ezek a témakockák, a másik ötös csoport oldalain pedig nagy fehér betűk láthatóak, ők a betűkockák – mind teljesen különböző, vagyis nincs két egyforma. A játék fordulókból áll, minden fordulóban dobunk előbb a témakockákkal, majd miután mindenki kapott elég időt, hogy realizálja magában a kidobott témákat, gurítunk a betűkockákkal is.

A hangulat ekkor robban be, mivel a kidobott téma-betűpárokból kell minél gyorsabban egy értelmes szót bemondani: a kategóriát a téma adja meg, a szó kezdőbetűjét pedig a betűkocka. Annyi a kikötés, hogy azonos színű kockákat nem lehet összepároztatni, illetve nyilván létező, értelmes szó fogadható csak el. Minden találat egy pontot ér, a felhasznált párost magunk elé vesszük, és ha minden kockapár elkelt, új forduló kezdődik. A fordulók addig követik egymást, amíg a játék elején megállapított ponthatárt valaki eléri, ekkor ő a győztes. És ennyi.

Szóval szó szót követ

A Dobd a témát! a szókitaláló gyorsasági játékok közé tartozik, így aki nem szereti a kapkodós, kicsit stresszes, kiabálós, egyszerre hadarós játékokat, annak nem ajánlott, viszont akit feldob, hogy hirtelen kell feldolgoznia öt ábrát, öt betűt, és ezekből minél gyorsabban szavakat kovácsolni, annak minden bizonnyal remek szórakozást jelent majd. Az ábrák könnyen felismerhetőek és azonosíthatóak, de ha esetleg valami nem lenne egyértelmű, a szabályokat tartalmazó lapocska szépen sorra veszi mindet. Érdemes kezdés előtt ezt átfutni, hogy ne menet közben alakuljon ki belőle vita, legalábbis hogy ne ebből, mert kérdéses helyzetek valószínűleg egyhamar kialakulhatnak.

Nagyobb játékesték előtti felvezetésnek ideális, de rövid játékideje, extrém könnyű taníthatósága és pöttömnyi mérete folytán ezerféle helyzetben be lehet vetni, legyen az túrázás, szalonnasütés, strandolás, családi vacsi, munkahelyi szünet, akár fesztiválon két koncert között – csak egy relatíve kicsi síkfelület kell hozzá, ahol el lehet dobni a kockákat és odaférnek az emberek, hogy jól láthassák az ábrákat és betűket. Ráadásul az ára sem vészes, bár bizonyára vannak olyanok, akik szerint pénzkidobás tíz színes dobókockára 3500 forintot kiadni, azonban ez már egyéni megítélés kérdése.

Tíz kicsi kocka

A gyorsasági jellege miatt a bemondások viharos sebességgel változnak bekiabálásokká, ettől a játék még pörgősebb, még harsányabb lesz, időnként hangos kacagással, vagy heves vitákkal, úgyhogy ha a pici a szomszéd szobában alszik, nem a Dobd a témát! az ideális választás. Viszont kétségkívül az, ha egy ultrakönnyed, a hangulat oldásában remekül segédkező, szinte bárki által megtanulható játékra vágysz, amit ráadásul tényleg szinte bárhová magaddal vihetsz.

A(z) Dobd a témát! társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dobd a témát!