Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

MicroMacro: Crime City - Hangyányi bűnözők, óriási bűnügyek

Életének egy pontján bizonyára nagyon sokunk szeretett volna bűnügyeket kinyomozni, különben nem lenne ilyen roppant mód népszerű a krimi zsánere, legyen szó akár könyvekről, akár filmekről, sorozatokról. Vagy társasjátékokról! A dedukciós, nyomozós játékok különbejáratú panteonnal rendelkeznek a társasjátékok Akropoliszában, a mobiltelefonok elterjedésével pedig egészen új szintre emelkedett a kidolgozottságuk.

A MicroMacro: Crime City azonban magasról tesz a technika rohamos fejlődésére, és visszakanyarodik a múltba, hogy egy régi, már-már elfeledett játéktípust terítsen elénk modern köntösben! Ráadásul egy cseppet sem túloz, hiszen a szó szoros értelmében teríti elénk: a MicroMacro: Crime City egy hatalmas, egész konyhaasztalt majdnem befedő méretű térképen kínálja az okfejtés mesterségét a kihívást kedvelő játékosok számára.

Hová tűnt Vili... gyilkosa?

A MicroMacro: Crime City ugyanis a nyolcvanas években Martin Handford által rajzolt híres gyermekkönyv, a magyarul Hová tűnt Vili? címmel megjelent sorozat fejtörőit veszi alapul, melyek lényege, hogy egy bődületesen részletgazdag, izometrikus nézetű képen kell megtalálni icike-picike dolgokat. A fenti könyvben, majd rajzfilmben a vörös-fehér csíkos ruházatú Vilit, a MicroMacro: Crime City-ben pedig alattomos és fondorlatos gaztettek elkövetőit.

Még pontosabban, egy bűntény mementóját kell visszafejteni, vagyis adott a végeredmény, a gyilkosság, rablás, vagy hasonló amorális tett következménye, mondjuk egy bácsi, akinek eltűnt a fejéről a kalapja, vagy egy művész, akit holtan találnak az utcán. A MicroMacro: Crime City ehhez csupán két eszközt használ: a már említett, részletekben roskadozó fekete-fehér, humoros stílusban megrajzolt várostérképet (és igen, úgy kell kihajtani és tanulmányozni, mint egy igazi autóstérképet), valamint az azon zajló történésekhez tartozó bűntények kártyáit.

Összesen 16 megoldandó esetet tartalmaz a zsákbamacskát nem áruló dobozka, egy bevezető esettől a folyamatosan nehezedő ötcsillagos kihívásig. A kártyák számozott sorrendben megfejtendő kérdéseket tesznek fel, majd a hátoldalon (amit nyilvánvalóan nem szabad megnézni, csak ha már nagyon elakadtatok) a helyes válaszokat. Minden alkalommal a térképen kell rámutatni valamire – egy személyre, egy szituációra, egy tárgyra.

Ez a város mesélni tud

A térképen több idősík található egyszerre, mintha egy panelek nélküli, folytonos képregényt vizslatnánk, vagy egy gyilkos nyomait követnénk, csak éppen visszafelé. A hulla mellett egy széttoccsant fagylalt hever? Nosza, keressük meg a fagylaltozót! És igen, ott az áldozat, percekkel halála előtt. De ki lehet az a gyanús alak, aki a sarok mögül leskelődik? Minden helyes válasszal újabb rejtély adódik, amelyet megfejtve egyre közelebb kerülünk a végső megoldáshoz. Ha hibáztunk sincs semmi gond, nem büntet a játék, maximum mi érezzük magunkat kicsit csalódottnak, hogy nem sikerült jól válaszolni.

Johannes Sick és társai elképesztő munkát végeztek a város és annak nyüzsgő, mókás külsejű lakóinak megalkotásakor. A figurák elég hasonlóak, hogy összezavarjanak minket, viszont kellőképpen különböznek is, hogy éles szemmel járjunk el, amikor követjük őket csip-csup dolgaik intézése során. A bűnügyek változatosak, és valóban nehezednek, a kezdeti pár perc alatt megfejthetőtől a durván asszociációs készségeket igénylő feladatokig van itt minden. Mondani sem kell, hatalmas öröm, amikor végre rájön az ember egy megoldásra, de addig elég idegőrlő a hatalmas térkép felett görnyedni, és kigúvadt szemekkel újra meg újra átnézni a miniatűr kisfickókat, hogy vajon mi felett siklottunk el.

Az év bűntette, az év játéka

Kétségtelen, hogy üdítő újdonságnak hat a MicroMacro: Crime City. Az is, hogy néhányaknak ez nem fér bele a társasjáték kategóriájába. Tény, hogy háromnál több embernek már nem ad kellemes közösségi élményt, egyszerűen nem férnek oda annyian a térkép fölé, így meg valaki unatkozni fog. Egyedül se az igazi, mert ha elakadunk, nincs, aki egyéni meglátásával előrelendítse a nyomozást. Hiába eszméletlenül jópofa a térkép, de fehér alapon vékony fekete vonalakkal rajzolt, így egy idő után elfárad a szemünk, főleg mivel apró részleteket bámulunk – nagyon fontos a megfelelő világítás, erre a szabály sem győzi eléggé felhívni a figyelmet. Ráadásul valóban autóstérkép méretekkel bír (75x110 cm), ami sokszor vezet kényelmetlenséghez: kerülgetni kell jobbról-balról, behajolni a közepére, tornagyakorlatokat bemutatva. Talán lapkákon kényelmesebb lett volna, mert akkor egyszerűen kézbe vehetőek a városrészek, csak akkor meg a helyes összeillesztés lett volna a gond.

A 16 eset előbb-utóbb elfogy (egy hétvége alatt könnyedén végig lehet játszani), és mivel egyszeri végigjátszást követően már nem marad benne semmi újdonság, marad a plafon bámulása, illetve a kiegészítőre várakozás. 9000 forint körüli árcetlijével már nem feltétlenül „a hülyének is megéri” kategória, de ez személyes preferencia és pénztárca kérdése. Ellenben remek szórakozás, a kihívások egyenletes iramban nehezednek, a feladatok változatosak és jópofák, megdolgozatják az agytekervényeket. A humoros tálalás ellenére azonban a játék mégiscsak bűnügyeket, gyilkosságokat, rablásokat ábrázol – gyerekekkel való játék esetén erősen ajánlott a szülői felügyelet, átbeszélve az esetleges kérdéseket.

Külön vonzerőt képvisel a Spiel des Jahres díj is, ez kétségtelen. Kellőképpen új, eredetinek ható, szokatlan területen tett próbát a MicroMacro: Crime City, és merészségét több díj elnyerése is meghálálta. Ha nagyon szereted a dedukciós játékokat, azt ajánlom, előbb próbáld ki az online is elérhető demóját (itt: https://www.micromacro-game.com/en/democase.html), hogy eldönthesd, megéri-e ez neked. A demo nagyon jól visszaadja a játék hangulatát, működését és koncepcióját, így az is bátran tehet vele egy próbát, akit hidegen hagy ez a játékstílus. Ha viszont ez alapján úgy érzed, neked való a játék, akkor ne habozz, mert remek fejtörést kínál a MicroMacro: Crime City.

A(z) MicroMacro: Crime City társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • maricusi

    2021-08-13 13:48:37

    Szuper, hogy megosztottad az elérhetőséget. Én azt hittem nekem való ez a játék, de a próbajátéknak köszönhetően lekerült a listámról. Elgondolásommal ellentétbe nem izgalommal kerestem a nyomokat, hanem inkább nyűgnek éreztem a nyomozást. Először azt hittem talán az apró kép zavar (elég rossz a szemem), de a kinagyítás se segített a hangulatomon.

  • nemi92

    2021-08-13 07:08:18

    Köszi, hogy megosztottad ezt a linket, legalább így már egy picit jobban belelátok a játékba, hogyan is képzeljem el!

    Jópofa egyébként ez alapján az egy küldetés alapján, de én egy picit húzósnak tartom az árát, főleg úgy, hogy nagyon újrajátszani nem lehet a játékot véleményem szerint, ha már végig mentem az összes bűneseten. Vagy max azt tudom elképzelni, hogy fél év után újra neki ülök, ha kedvet kapok hozzá, addig talán valamennyire törlődnek a megoldások a memóriából! 😅

  • veerzoltan80

    2021-08-11 19:48:51

    köszönöm, meglesem

  • robsteady

    2021-08-11 16:53:12

    Ki tudod próbálni: Katt ide Egy kampány elérhető online. Érdekesebb, mint elsőre gondoltam. Ez csak egy kis térképrészlet, de elképedtem, mekkora meló van a készítők részéről benne. Ezzel nőtt a szememben. Az igazi térkép meg jóval nagyobb.
    A baj az, hogy ehhez is kampánycsomagok jönnek majd ki többezerért, aztán lesz egy 20+ ezres játékod a végén 30 feladvánnyal. Másik oldalról viszont: a Time Stories se jobb alapvetően ennél, nem?
    Majd megveszem használtan 10 euróért, mert fél-egy év múlva annyit ér. Mint újítás, díjazom; de nem adnék érte 8 ezret. Súrolja a határát a társasjáték fogalomnak talán, de nálam ezt a Mind, Dixit is megteszi, mégis sokan szeretik.

  • nyomivirag

    2021-08-11 14:26:47

    Akkor én most megvédem kicsit a játékot J Számomra egyértelműen innovatív, hasonló játékkal még nem találkoztam, hogy maga játékmenetet a Hol van Waldoból, böngészkönyvekből lett átemelve egy dolog, mert eddig más nem tudta, akarta ezt betenni egy társasba, ami egy manapság népszerű nyomozós, rejtélymegoldó témát kapott. Szerintem ennek a köszönhetően van hype körülötte.

    Nem tartom legacy típusú játéknak, mivel végig ugyanaz metódussal játssza végig az ember, csak a bűnesetek nehezednek benne, szóval én csak egy egyszer játszható játéknak gondolom (mint pl Szabadulópakli, Bűnügyi krónikáék stb).

    Azt amúgy teljesen megértem, ha valakinek nem tetszik a játék, mert az egyik lényege, hogy adott figurát meg kell találni a térképen, és így úgy olyan megosztó tud lenni, mint például a Mind, ahol meg némán ülünk, és emelkedő sorrendben próbáljuk lerakni a számozott kártyákat.

    Mi a feleségemmel nap végén szoktuk elővenni, amikor időnk vagy agyunk nincs egy nagyobb lélegzetű darabhoz a nyomozós, dedukciós műfajú játékokon belül.

    Azzal egyetértek, hogy csak a hype miatt senki ne vegye meg utánjárás nélkül (de ez általánosságban is igaz a társas vásárlásra), mert könnyen csalódhat. Az elég érdekes ellentmondás egyébként a játéknál szerintem, hogy gyerekekkel tök jól lehetne játszani, csak épp bűnesetekkel, gyilkossággal és hullákkal van tele a térkép.

  • godzsakattila

    2021-08-09 12:28:31

    Na ezzel teljesen egyet értek. Totál elfogadom, ha sokaknak bejön, de nagyon nem én vagyok az. És egyedül azért írok ide, hogy jelezzem az embereknek, sose elégedjenek meg toplisták, hypeok vagy hasonlók ajánlásával, mert mindenki más. Lehet koppanni mások által ódába foglalttal is és bizony ismeretlenek vagy lehúzottak között is lehet személyes kedvencekre lelni. Jól utána kell nézni mindennek, sőt lehetőség szerint kipróbálni. Mert minden ember más. Sőt még azt is mondhatnám örülök ennek a játéknak, mert ha nem is teljesen innovatív, kétségtelenül szinfolt. De személy szerint picit sem mozgatott meg, egy pillanatra sem.

  • Csiracsirke

    2021-08-09 11:56:58

    Nem vagyok a legacy játékok ellen mert a Pandemic 1. évadot szerettem, de ez a játék valamiért nem tudott megfogni a játékmenet, csak keresgélni kell benne nálam unalomba fulladna az egész innovatívnak sem mondanám mert már létezett ilyen játék ha nem is külön társasjátékként de gyerek újságokbol már ismerjük. Újrajátszhatósága nulla falra meg nem raknám ki a térképet kiszinezni meg hosszú idő lenne meg kinek van egyáltalán erre ideje :D Ennél a játéknál éreztem előszőr hogy ez nekem nem kell.

  • veerzoltan80

    2021-08-07 20:13:32

    megtaláltam, még nem győztek meg arról hogy mustbuy... nem vagyok a legacy stílus rajongója.

  • godzsakattila

    2021-08-07 15:28:57

    A játék itteni adatlapján vannak vélemények megosztva 😊

  • veerzoltan80

    2021-08-07 08:32:39

    Érdekelne azok véleménye a játékról akik már futottak vele. Nagyon érdekes koncepció, ráadásul az idén komolyan letarolta a díjátadók sorát. Szóval nem lenne rossz ha valaki közülünk megosztaná tapasztalatait a játékkal kapcsolatosan, a független értékeléseket mindig jobban szeretem mint bármi mást 🙂

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • MicroMacro: Crime City