Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Társasjátékok halloweenre – Egy igazán rémisztő gyűjtemény

Szeretnétek a halloween partit is társasjátékokkal tölteni? Kövessétek rémisztő ajánlónkat és válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbb darabot! A játékokat aszerint csoportosítottam, hogy a parti mekkora részét lehet velük kitölteni (az egész estéstől a pár percesig), de igyekeztem úgy válogatni, hogy legyenek rajta kevésbé - és nagyon – horrorisztikus darabok is.

Az ilyen ajánlókat általában azzal szokták nyitni, hogy „kizárólag magyarul is elérhető, könnyen beszerezhető darabokat válogattunk nektek”. Én azért tettem pár kivételt, így a listán találhattok olyan játékokat is, amikiért fel kell majd túrni a használtpiacot, illetve meg kell mozgatni a külföldi forrásokat is.

Ha az egész este a játékról szól…

Ha a halloweent csupa véresszájú (jajj, de tematikus…) gémer társaságában töltöd, akkor ugyan miért ne szólhatna az egész este a játékokról? Jelen esetben egy játékról, mert az itt bemutatott darabok kipakolással, magyarázattal és elrakással együtt könnyen eltarthatnak akár hajnalig is. Az én személyes kedvencem, és egyben a leghangulatosabb horror témájú társas a Mansions of Madness, ami azóta már egy második kiadást is megélt. Sajnos ez a figurákban gazdag, appvezérelte sötét csoda kizárólag angol nyelven létezik, és az ára is igen borsos, úgyhogy csak a leginkább elhivatott Lovecraft rajongóknak javaslom a beszerzését.

A kép forrása a Board Game Geek

Szerencsére a Mansions idősebb testvére, a Rettegés Arkhamban elérhető magyar nyelven is, ráadásul többféle kiadásban.  Ez a játék az elhagyatott kúriák helyett Arkham utcáira viszi ki a játékosokat, ahol közösen vehetik fel a harcot a világot fenyegető Ősi Vén ellen. Ez a játék volt az, ami a sikerével kikövezte az utat a többi cthulhus játék előtt, és amelyből még ma is merítenek az utódjai. A játékosok közösen járják be a térképet, nyomokat gyűjtenek, és megpróbálnak szembe szállni a várost elözönlő borzalmas lények hordájával. Ha adott idő alatt nem sikerül elvégezni a rituálét, ami távol tartja az aktuális csápos rémséget, akkor még mindig van egy kis esély rá, hogy álomba kézigránátozzák őt, de ha idáig fajultak a dolgok, akkor már csak a kocka szeszélye mentheti meg az emberiséget.

A kép forrása a Board Game Geek

Ha jobban szeretnéd, hogy az űrből valami könnyebben emészthető faj érkezzen megemészteni, akkor a Nemesis a te játékod. A társasjáték történelem legsikeresebb Alien-koppintása szerencsére kiegészítőkkel együtt elérhető magyar nyelven is. Egy világűrben sodródó hajón térünk magunkhoz a hibernációból. A vészjelző víjjogása és a mellettünk heverő megcsonkított holttest nem sok jót ígér. A feladatunk, hogy a még épségben maradt felszerelést felhasználva megpróbáljunk közösen (vagy félig-közösen) elmenekülni a hajóról, esetleg visszavonulni a hibernáció biztonságába. A szobák sarkában megbúvó, nyálkás szörnyetegek viszont pont ezt szeretnék elkerülni, úgyhogy előbb-utóbb használnunk kell majd az energiafegyverünket is.

A jellegéből adódóan kifejezetten feszült és nyomasztó Nemesis sokak kedvence, az egyetlen riasztó dolog a betolakodókon kívül az árcédula lehet. Azért viszont bőven kárpótol a csodálatos asztalkép, amit a játék nyújt. Ha még többet akarsz megtudni a szériáról, olvasd el a három  részletes  bemutatónkat, illetve az összefoglaló írásunkat!

Nincsen horror zombik nélkül! Ha az ünnepet csoszogó élőholtak társaságában akarjátok tölteni, nincs is jobb, mint egy parti Holtak tele, avagy Dead of Winter. Sajnos a magyar kiadás hiánycikk, ezért vagy elszánt beszerzőknek, vagy jó angolosoknak tudom ajánlani. No meg azoknak, akik nem jönnek zavarba, ha néha hátba kell szúrniuk a barátaikat. A Holtak tele a zombis alkotásoknak azt az aspektusát ragadja meg, ahol a civilizáció védőgátja nélkül élő emberek nagyobb veszélyt jelentenek egymásra, mint a közös ellenségnek tekintett, rothadó élőholtak. Bár a közös cél a kolónia fenttartása a korhadó falak újradeszkázásával és a szűkös élelem elosztásával, lesz valaki, aki titokban saját, alantas céljaira akarja majd fordítani a kialakult helyzetet. Az élőholtidőt (bocs…) a játék védjegyének számító Válaszút kártyák jelentik, amik rendre új eseményekkel szakítják meg azt. A különlegességük, hogy bármikor aktiválódhatnak, akár egy játékbeli-, akár egy való világ-beli eseményre reagálva.

Ha nem csak játszani szeretnétek…

Ha az este nem a társas az egyetlen program, de senki nem bánja, ha a buli nagyobb részét azzal töltitek, szemezzetek ebből a kategóriából. Ezekből akár több is lejátszható egymás után, és még így is marad idő egy sütőtökös pitére, vagy egy horrorfilmre.

Még mindig élőholtak, csak ezúttal sokkal kompaktabb kiadásban. A Tiny Epic Zombi Vérfürdő sokak szerint a miniatűr széria egyik legjobb része, és szinte mindig egy óra alatt marad a játékidő! Egy plázában járunk, amikor végigsöpör a zombivírus az emberiségen. Ha szeretnénk élve kijutni, kénytelenek leszünk fegyvert ragadni, és szembeszállni az élőhalott hordával, mielőtt elözönlik a biztonságosnak gondolt menedékünket. A fegyverfogást ezúttal szó szerint kell érteni, mivel a TEZF itemeeple-ket használ! Ezek a színes kis figurák valóban képesek magukhoz ragadni egy láncfűrészt, vagy egy puskát, ami amellett, hogy piszkosul látványos, még az átláthatóságot is növeli. A zombik vérében fürödhetünk kooperatívan, illetve összefogva egy másik játékos ellen is.

Ha mindenáron valami csápos borzalom társaságában szeretnéd tölteni az október végét, de úgy érzed, hogy 1,5 óra bőven elég egyszerre, akkor az Ősi jel, avagy az Elder Sign a te játékod. Itt szintén a Mérhetetlen Vén álomba ringatása a közös feladatunk, de az egész történetet kártyák és főleg kockák segítségével bonyolítjuk le. A szabályok sokkal egyszerűbbek a korábbi Arkham játékoknál, a játékidő pedig még magyarázattal együtt is töredéke azokénak. Ez persze magával vonzza azt is, hogy az Ősi jel közel sem tartogat annyi taktikai mélységet, mint a testvérei. Persze fontos a tárgyak és a karakterképességek megfelelő kiválasztása, de a hangsúlyos mindig a kockadobásokon – és a szerencsén - lesz.

A Zombicide a maga 60 perces játékidejével éppen hogy a két kategória határán táncol. A Holtak tele szociális-, és a Tiny Epic Zombi túlélős megközelítése mellette ő képviseli a harmadik zombis irányvonalat, ami nem más, mint a DARÁLÁS! Élőholtak végeláthatatlan hordái lepték el az utcákat? Annál rosszabb nekik! Túlélőink a modern technika minden megmaradt eszközét megragadják, hogy zombibelsőségeken átgázolva elérjék a kitűzött célt – ami jelen esetben néha csak az utca végét jelenti. Az eszközökre pedig nagy szükség lesz, mivel az ellenségeink hordákban támadnak, melyek közel sem csak a klasszikus, sánta zombikból állnak. Kockacsörgés, szerencse, és rengeteg akció jellemzi ezt a klasszikust, melynek a második kiadása, illetve a Zöld Horda névre keresztelt fantasy változata érhető el magyarul.

A kép forrása a Board Game Geek

Ha a csapatban nem mindenki született gémer…

Ha nincs is mindenkinek kedve valami összetett játékhoz, azért érdemes lehet elővenni pár egyszerűbb társast. Ezek a játékok mindenki számára könnyen érthetőek, és kellően rövidek ahhoz, hogy még közösen meg is süthessétek azt a bizonyos sütőtökös pitét.

Ha egy alkotásról tudjuk, hogy a Dolog és a Cthulhu-mítosz keverékéből született, akkor ritkán gondolunk negyedórás partijátékra, pedig a Légy résen! pont ezek közé tartozik. Egy mentőcsapat tagjait alakítjuk egy idegen szigeten, túlélők után kutatva. Még nem is sejtjük, hogy hamarosan mi szorulunk majd segítségre, egyikünk ugyanis nem más, mint az emberbőrbe bújt Dolog, az iszonyatos földönkívüli/mutáns/démon/ijesztő akármi. Egy rejtett szerepes játékkal van tehát dolgunk, ahol az egyik játékos célja a maga képére formálni a többieket, a folyamatosan csökkenő számú túlélőknek pedig az, hogy lelángszórózzák az idegen létformákat. Mindez kártyák kijátszásával történik, a témához képest kifejezetten egyszerű szabályokkal. Arra érdemes figyelni, hogy bár a doboz szerint tizenkét fővel is játszható, a közösség ajánlása szerint érdemes inkább nyolcban maximalizálni a teljes létszámot.

A Mysterium, és a Mysterium Park, illetve elődjük, a Tajemnice Domostwo forradalmasították a Dixit-féle asszociációs játékokat azzal, hogy keretbe foglalták a szürreális kártyák pakolászását. Egy kísértetjárta kúriában-, illetve egy baljóslatú karneválon járunk, ahol a végére kell járnunk az egyre furább természetfeletti jelenségeknek. Az egyik játékos lesz a szellem, aki szürreális jelenetekkel tarkított álmokkal (vagyis kártyákkal) próbálja a többiek tudomására hozni, hogy ki volt a gyilkosa, és, hogy milyen módon végzett vele. A nyomozóknak adott számú forduló áll rendelkezésére, hogy megoldják a rejtélyt. Egyszerű asszociációs játékról van tehát szó, amit ügyesen sikerült szellemes köntösbe csomagolni. Bárki játszhatja őket, aki egy mezei Dixit szabályait fel tudja fogni.

Ha a játék mellett szükségetek lenne némi inspirációra a rémtörténetekhez, a Fekete történetek, és  annak  gyakorlatilag  bármelyik  megjelent  folytatása  a  látszólag  soha  véget  nem  érő  szériából jó választás lehet. Az egyik játékos felveszi a mesélő szerepét, és az egyik kártyáról felolvas egy rövid történetet. A többi játékos célja, hogy eldöntendő kérdésekkel egyre közelebb kerüljenek a megoldáshoz, vagyis az események magyarázatához, melyet csak a mesélő ismer. Előnye, hogy játszható kooperatívan, versengve, hosszan, röviden, illetve bármilyen egyéb tevékenység közben. Az egész játék egyetlen pakli kártyából áll ugyanis, és közben kizárólag beszélgetni kell. Semmilyen társasos előképzettség nem szükséges hozzá, és még az is bekapcsolódhat a fejtegetésbe, aki amúgy nem kedveli a játékokat.

Ha valami különlegesre vágytok…

Pár éve még lehetett vele találkozni a boltok polcain, most viszont kifejezetten nehéz hozzájutni a Nyctophobiához. Első ránézésre egy egyszerű aszimmetrikus gyilkosos játéknak tűnik, második ránézés viszont nem lesz, mert ezt a társast egy ember kivételével mindenki vakon játssza!

Az asztalkép nem túl megnyerő, de ez most ugye nem fontos, hiszen a játékosok nagy része behunyt vagy elfedett szemmel fog ülni az asztalnál. Az egyetlen ember, aki szabadon használhatja a szemét, veszi majd fel a gyilkos szerepét, a feladata pedig a többiek levadászása lesz a klasszikus erdős-tinihorroros klisé szabályai szerint. A túlélők (legalábbis szeretnék…) felváltva lépnek a gyilkossal és kizárólag tapogatás útján szerezhetnek információt a közvetlen környezetükről.

A vak játékosok kezét minden kör elején a gyilkos vezeti a saját figurájukhoz, ezután jön a tapogatás és a lépés. Nyerni akkor tudnak, ha elérik az erdőben elrejtett autót és segítséget hívnak. Közös ellenfelük akkor tud nyerni, ha egy játékos életét támadásokkal nullára csökkenti. Visszatámadni kövek hajigálásával lehet, de nem érdemes erre játszani. A siker titka a gyors mozgásban, az egyedi képességek kihasználásában, és a kommunikációban rejlik. Ha sikerül időben átlátni (rossz szóvicc...) a terepet, és ezt átadni a többieknek, akkor el tudunk jutni a menedéket jelentő kocsihoz. Ha nem, akkor csak a vakszerencse (he-he…) menthet meg minket az egyértelmű előnyből induló pszichopatától.

Sajnos magyar változat nem létezik a Nyctophóbiából, de érthető okokból egyetlen embert leszámítva mindenkinek nyelvfüggetlen. Ha van türelmetek felkutatni – és a társaságban senkinek nem kényelmetlen a fent említett kézfogdosás -, tegyetek vele egy próbát, mert igazán különleges halloweeni játékélményt nyújt!

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-10-14 19:03:28

    Minden nem fér bele egy cikkbe szóval ne olyan kritikának vedd, csak mintha a lendület kopott volna a végére picit, meg nyílván minden szerző saját preferenciáját tükrözik a cikkek. De örülök, ha utólag neked is beugrott a LNy. 😊

  • PixelDrake

    2022-10-14 14:23:49

    Amint megjelenik az Utolsó péntek magyarul, külön cikkben fogom bemutatni.

  • PixelDrake

    2022-10-14 14:23:08

    Valóban, a Lidérc nyomás (vagy Ghooost) csak leadás után jutott eszembe, pedig abszolút ide illik 🎃

  • thufirhawat333

    2022-10-13 15:10:46

    A The Thinget volt alkalmam kipróbálni, nagyon hangulatos kis játék, hozza a filmek atmoszféráját (a kiegészítő is terítékre került), kellemes meglepetésemre az 1-3 játékos variáns is jól átgondolt, nem csak parasztvakításként lett berakva.

    Külön tetszik, hogy a szokásos hidden role játékokkal szemben itt mindenki húz kártyát, tehát valóban nem tudni, kik és hányan vannak az idegenek, kivéve persze, ha valamelyikük szándékosan felfedi önmagát.

    A játékmenet szerintem sokkal gördülékenyebb, mint az Outpost 31-nél volt.

  • Robby

    2022-10-12 19:20:26

    Én szeretem a zombis játékokat, az említettek abszolút favoritok nálam. A Holtak tele igazi csemege, nagyon jó játék, tényleg hozza a zombi apokalipszis hangulatát (bár szerencsére csak filmekből ismerem), minden benne van, kár, hogy a folytatás nem jött ki magyarul, a Zombicide meg egy ízig-vérig zombi hentelős játék, fejleszthető karakterekkel, egyre jobb tárgyakkal, de a zombik is fejlődnek! A TEZV meg a kompakt dobozával és csekély árával szintén egy nagyon jó játék, ami azért nem olyan kicsi helyet foglal az asztalon, mint azt elsőre gondolnánk. Ebben az a jó, hogy nagyon sokféle játékmódot játszhatunk, változatos célokkal.

    A Nemesis meg szintén nagy kedvenc, hozza a régi Alien filmek hangulatát. Soha nem tudhatod, hogy melyik sarkon fog rád ugrani egy szörny akit azért nem egyszerű legyőzni és természetesen ha nem coop módban vagytok akkor nem csak az alienekkel kell megküzdeni, hanem saját társaitokkal is, ami sokszor nagyobb kihívás mint a szörnyek.

    Ha meg a Cthulhu világban akarunk elmerülni, akkor szerintem pont a legjobb a magyarul megjelent alkotások közül nem lett megemlítve. Hát persze, hogy az Eldritch horror-ról van szó, ráadásul most elkényeztetnek minket mindenféle jó kis kiegészítővel is.

    A Dolog játék szintén érdemelt volna egy említést (bár én azóta sem tudtam kipróbálni, de már nagyon szeretném) illetve hamarosan jön Az utolsó péntek ami szerintem szintén megemlítendő lenne.

  • gevanda

    2022-10-12 12:45:14

    Szerintem nyolcan még jó a Légy résen, sőt tavasszal kilencen is élveztük. Egyszer 12-en játszottuk, na azt utáltam..😅

  • gevanda

    2022-10-12 12:43:42

    Négy fővel nálunk is belefér negyed órába a Légy résen, csak szerintem több fővel izgalmasabb.😀

  • godzsakattila

    2022-10-09 21:51:30

    Bár le a kalappal a szép gyűjtés és megírás előtt, de picit hiányérzetem van. Ahogy a "félelemfaktor" és a játékidő csökken szeritnem lehetett volna előszedni néhány egyszerűbb családi játékot, amik nem horrorisztikusak de a téma pont a Halloween (a Kékjátéknak van pont ilyen című darabja is) vagy csak szörnyek. Valami drakulás vagy hasoló szabadulópakli (itt nem feltétlen a sorozatcímre értem, tudjátok, mint a "stílfűrész"), valami kártyajáték, pont láttam egy "cuki szörnyeset" nemrég, de van több ilyesmi is elérhetően úgytudom. Vagy gyors partyjátékként a Vérfarkas: A rettegés éjszakáját megemlíteni.

  • maszlagadam27

    2022-10-09 09:45:51

    Azért a Holtak telét még annyira nem nehéz felkutatni magyar nyelven, a használt társas adok-veszek csoportokban elég sok szokott felkerülni, néha 8-9 ezer forintokért (ami szerintem bőven ajándék kategória). Érdemes ilyen helyeken feltenni a kérdést, hogy van-e valakinek eladó. Anno a Gémklubnál volt egy jó akció (aminek keretei között én is beszereztem), akkor biztosan sokan megvették, szerintem használtan simán megoldható a megszerzése.
    Az ajánlással teljesen egyetértek, az egyik legjobb semi-kooperatív játék ever. Kér tőlünk időbefektetést, de olyan hangulatot teremt cserébe, hogy fel sem fog tűnni a dolog. Nálunk nagy kedvenc!

  • mr.zehy

    2022-10-09 09:22:04

    Csak az Arkham!!! ❤️❤️❤️❤️❤️

  • csongrady.p

    2022-10-09 07:14:20

    Abszolút, a játékidő miatt mondtam hogy kb akkor lehet hamar vége ha valaki vagy elárulja magát hogy ő a dolog és megpörkölik, vagy találomra sikerül ezt kivitelezni.

    Mivel a kiesés egyetlen módja a másik játékos által (leszámítva a teljes fertőzöttséget) a lángszóró. Kooperatív játék révén feltételezi a játék hogy nem sütik el játékosok csak úgy ... nos én már láttam rá példát...és persze nem az volt a dolog aki kiesett. Így sajnos ez lehet kicsit a játék gyengéje is hogy ha van egy ámokfutó játékos akkor bizony lesznek hamar kiesők.

  • VR46

    2022-10-09 03:12:01

    Az elején játszottunk 8 fővel pár játékot, de utána kijelentettem, hogy nem vagyok hajlandó játszani többet ennyi fővel. Ahogy mondod 5-6 fő az ideális, mi annyit változtattunk még a játék során, hogy a kimaradt kártyákból bele tettük azokat amiket úgy gondoltuk, hogy érdekessé teszik azért a játékot: Pl Lovecraft kártyáját, amit azt hiszem 7 játékosnál kell csak a pakliba tenni. Azért találomra lángszórózni nem a legszerencsésebb dolog, hiszen ha saját társat nyírsz ki az elég gáz, ráadásul ha valaki nagyon az elején esik ki, az csak reménykedni tud, hogy minél hamarabb vége legyen a partinak. Mi amúgy imádjuk játszani, mert nagyon jó a társaság a sok rizsázáshoz és ebben a játékban elengedhetettlen, hogy megvezesd a másikat.

  • csongrady.p

    2022-10-08 18:58:45

    Egyszer volt szerencsém 12 fővel, ami a max a légy résenben.... Soha többet 😀 mire valaki sorra került az sem tudta hol van, mi van.

    Szerintem is az 5-6 játékosszám az ideális, legalábbis a legjobb partik ilyen létszámmal voltak. Idő a helycsere és egyéb dolgok miatt eléggé változó lehet, de tény hogy azért sosem volt 15 perc, max ha akkor ha valakit találomra lelángszóróznak és pont ő a dolog

  • VR46

    2022-10-08 12:56:00

    A szerző biztos vagyok benne, hogy nem játszott a Légy résen című játékkal. Már 6 fővel is minimum másfél óra egy parti. Ahogy a játék alatt is írtam, 4-8 fővel is játszottam már minimum 25 partit, így kizárt dolognak tartom, hogy véget érjen 15 perc alatt.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemesis
  • Holtak tele: Válaszúton
  • Mysterium
  • Fekete történetek
  • Mansions of Madness: Second Edition
  • Tiny Epic Zombi vérfürdő
  • Rettegés Arkhamban 3. kiadás
  • Zombicide 2. Kiadás
  • Ősi Jel