Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Nemesis - A jogdíj nélküli Alien-játék

Az Awaken Realms kiadónak és a Kickstarter közösségi finanszírozási platformnak köszönhetően 2018-ban megérkezett a Nemesis. A kampány során mozis élményt ígértek nekünk, amiből rögtön következtethettünk is arra, hogy ameri típusú, látványos játékkal lesz dolgunk. A túlélős sci-fi játék elképesztő minikkel és asztalképpel érkezik, sötét, horrorisztikus hangulattal, a kiszolgáltatottság érzésével és hatalmas szerencsefaktorral. Minden játékmenet során különböző, önmagában egy kerek egész történet kerekedik ki a szerencsefaktornak és a játékosok egyedi döntéseinek köszönhetően.

Alien - A nyolcadik utas: A halál

Ha szereted az Alien könyveket és filmeket, ez a te játékod! Az alapkoncepció A nyolcadik utas: a Halál kötetből származik, csak a jogok hiányában történtek apróbb módosítások és átnevezések. Alien helyett betolakodónak hívjuk a lényeket, a hajónkat Nostromo helyett Nemesisnek, amit Anya helyett a MI irányít, a macskánk szkafanderben utazik, és a karakterek se egy az egyben lettek lemásolva. A stílus és a történet nagyvonalakban megegyezik.

Minden játékos a legénység egy tagja. Magunkhoz térünk a hibernációból, és (a célunkon kívül) nem emlékszünk az előzményekre. Nem tudjuk, az űrhajó merre tart, vagy hogy a hajtóművek állapota lehetővé teszi-e az úticélunk elérését. Egy társunk holtan fekszik a padlón. Nem tudjuk, mi történt vele, talán egymástól is tartanunk kell? A legnyugtalanítóbbak mégis a furcsa zajok…

Áttekintés

A Nemesis összetett társasjáték, szerencsére a 28 oldalas szabálykönyv könnyen érthető és átlátható. Összetettsége és horrorisztikus hangulata miatt csak 12 éves kortól ajánlott kipróbálni. Közkedvelt játék, jelenleg a boardgamegeek.com oldalon tizenhatezer szavazat alapján 8,4 átlagpontszámmal a 20. helyet foglalja el.

A játék nyelvfüggő, de a Delta Vision jóvoltából magyarul is beszerezhetjük.

Egy-egy parti hossza igazán változó, befolyásolja a játékosok száma és a szerencse is. A legszerencsétlenebb játékunk során két személyes módban fél óra alatt meghaltunk, a leghosszabb menetet pedig öt fős módban 3 óra alatt nyertük meg. Átlagosan másfél - két órásnak mondanék egy partit.

Egyszemélyes, kooperatív és félkooperatív módok játszására van lehetőség, a játékosok maximális száma 5 fő. Aki meghal, az kiesik. Az első kieső játékos átveheti a betolakodók feletti irányítást, így nehezítve az életben maradt játékosok dolgát.

Előkészületek

Az előkészületek során a 6 karakterválasztó kártya segítségével karaktert választunk, és elvesszük a karakterünkhöz tartozó elemeket (karaktertábla, figura, kezdő fegyver lőszerrel, két küldetéseszköz és 10 akciókártya). A legénység minden tagja egyedi, mások az erősségeik és a gyengeségeik.

Továbbá mindenki kap két célkártyát, ezek közül egyet kell majd kiválasztani. Kooperatív módban a győzelemhez minden játékos célját teljesítenünk kell, és legalább egyikünknek túl kell élnie a játékot, félkooperatív módban pedig minden játékosnak csak a saját titkos célját kell teljesítenie, és életben kell maradnia.

A játéktáblánk egy folyosókkal teleszőtt űrhajó térképe. A hajó felépítése minden egyes játék alkalmával más és más, mivel a helyiségek külön lapkák formájában véletlenszerűen, fejjel lefelé kerülnek fel a táblánk meghatározott helyeire. Minden lapkára kerül (szintén lefordítva) egy-egy karton felfedezésjelző, amely meghatározza az itt található eszközök számát és az első belépő által kiváltott negatív hatást.

A nyolc koordinátakártyából egyet képpel lefelé a pilótafülkébe helyezünk, a három hajtóműhöz egy-egy hibás és egy-egy kiválóan működő jelölő tartozik, amik szintén véletlenszerűen kerülnek be, így a koordináták és a hajtóművek állapota is meglepetés.

A betolakodótáblára tojások és három betolakodógyengeség kártya kerül a nyolclapos pakliból.

Előkészítjük a betolakodózsákot és a kártyapaklikat: az orvosi, a műszaki, a katonai és az ezekből barkácsolható eszközkártya paklikat, az eseménykártyák, a betolakodótámadás kártyák, a fertőzéskártyák és a nehézsérülések pakliját.

Elérhető helyre tesszük a hatoldalú piros támadáskockát, a tízoldalú fekete zajkockát, a fertőzéskártyák szkennerjét, az üvegcseppekre emlékeztető általános állapotjelölőket, az üzemzavar-jelölőket, a zajjelölőket, a tűzjelölőket, a lőszer-vagy sebesülésjelölőket és a műanyag talpon álló ajtókat.

Játékmenet

Egy játék maximum 15 fordulóból áll. Egy forduló játékosfázisból és eseményfázisból áll.

A játékosfázisban 5 lapra egészítjük ki a kézben tartott akciókártyáink számát, továbbadjuk a kezdőjátékos-jelző macskát, majd jönnek a játékosok körei. Az óramutató járásának megfelelő irányban, a kezdőjátékostól kezdve minden játékos végrehajt két akciót a túlélés és a célok teljesítése reményében. (Az akciókra a következő fejezetben részletesebben kitérünk.) Ha mindenki passzolt, jön az eseményfázis.

Az eseményfázisban léptetnünk kell az időjelölőt, szükség esetén pedig az önmegsemmisítő-jelölőt is. Ezután a betolakodók megtámadják a velük egy helyiségben levő karaktereket, majd a kigyulladt helyiségben tartózkodó szörnyek elszenvedik a tűz okozta sérülést. Az eseménykártya húzása és végrehajtása két részből áll: először mozognak a betolakodók a kártyán meghatározott módon, majd végrehajtjuk az esemény borzalmas hatását. Végül a betolakodózsák-fejlődés szakaszban szenvedjük el a kihúzott lapka negatív hatásait.

Akciók

Akcióinkat akciókártyák elköltésével tudjuk végrehajtani: mozoghatunk, megtámadhatunk egy betolakodót fegyverrel vagy puszta kézzel, eszközt vehetünk fel a földről, cserélhetünk el társunkkal vagy barkácsolhatunk, de akár kártyáink vagy a tartózkodási helyiségünk képességét is felhasználhatjuk, értelmezve a leírásukat.

Minden helyiségnek egyedi képessége van. A pilótafülkében a célkoordinátákról tudunk meggyőződni, a hajtómű vezérlő helyiségben pedig a hajtóművek állapotáról. A pilótafülkében át is állíthatjuk a koordinátákat, a hajtóműveket javítani és tönkretenni viszont csak helyben tudjuk. A kabinban kifújhatjuk magunkat, a kantinban pedig ehetünk valamit apróbb segítségekhez jutva. A fegyvertárban újratölthetjük az energiafegyverünket, a raktárban új eszközt szerezhetünk, a kommunikációs helyiségből jelet küldhetünk. A légzsilip vezérlőből és az irányítóközpontból ajtókat csukhatunk be és nyithatunk ki. A tűzvédelmi rendszer vezérlőből elolthatjuk egy helyiségben a tüzet, a generátorból elindíthatjuk és leállíthatjuk az önmegsemmisítést. A megfigyelő helyiségből megnézhetünk egy még felfedezetlen helyiséget és a felfedezésjelzőjét. Ha analizálunk egy tojást, betolakodó vagy legénységi tag holttestet a laboratóriumban, felfedhetünk a betolakodók három gyengepontjából egyet-egyet, ezzel megkönnyítve a legyőzésüket. A sürgősségi szobában bekötözhetjük és meggyógyíthatjuk sérüléseinket, a műtőben pedig megszabadulhatunk a fertőzéstől és a lárváktól. Kooperatív módban ebben a helyiségben lehetőségünk van újraéleszteni halott társainkat. A nyálkával borított helyiség a leghaszontalanabb, ha belépünk, nyálkásak leszünk, ami bizonyos esetekben fokozhatja a negatív események hatását. A nyálkát a zuhanyzóban tudjuk lemosni magunkról. A fészek a hajó legveszélyesebb helyisége, viszont olykor-olykor szükség lehet betolakodó tojásra, amit innen szerezhetünk, esetleg meg is semmisíthetjük azokat. A nyílásfedél vezérlő rendszerből kinyithatjuk és becsukhatjuk a mentőkabinokat, amikbe az evakuálási szekciókból próbálhatunk meg beszállni. Másik módja a célunk teljesítése utáni túlélésünknek, ha a hibernatóriumban megpróbálunk hibernálódni.

Alkatrészek

A hatalmas doboz két szintnyi alkatrészt rejt magában. Sajnos hozzánk már úgy érkezett az újonnan vásárolt játék, hogy a műanyag dobozbetét felsértette a doboz belsejét. Minden alkalommal, amikor elpakolunk, az inzert második szintje végigkaristolja a dobozt, rettenetes hangot kiadva, ez az első kiadás betegsége.

Másik szívfájdalmunk egyes kártyák minősége: pár parti után elkezdtek kopni és kifakulni a sötétebb kártyák, így a kártyavédőket erősen ajánljuk mindenkinek, ha nem is mind a háromszázra, de legalább az akciókártyákra.

Feledtetik velünk ezt a negatív tapasztalatot a játék ékei, a betolakodók (6 lárva, 3 kúszó, 8 felnőtt 4 különböző kinézetben, 2 őrző és a királynő) és az izgalmas és egyedi szkenner alkatrész.

Kiegészítők

A játékhoz rengeteg kiegészítő készült. A Karnomorfok és a Tébolyfantomok magyarul is megjelentek a Delta Vision gondozásában, ezek új betolakodó fajt hoznak a játékba, valamint egy-egy új játékmechanikát – a karaktermutációt és a karakterőrületet. Nyelvfüggetlen kiegészítő a Terrain, amely néhány karton jelölőt cserél le figurákra, tovább fokozva a játék elképesztő asztalképét. Angol nyelven képregényes kampány végigjátszását biztosító kiegészítők is léteznek, valamint plusz karaktereket, célokat és helyiségeket biztosító verziók is.

A(z) Nemesis társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • ATW

    2022-02-03 18:05:42

    Szuper, köszi megnézem őket!

  • gevanda

    2022-02-03 14:35:48

    megesküdni nem merek rá, de szerintem ilyenkor oda van írva a kártyára, hogy a már felfedezett szomszédos helyiségekbe. mi legalábbis csak felfordítottba szoktunk tenni, és így is nehéz a túlélés 😄

  • Clio

    2022-02-02 08:05:11

    Nekünk lassan 1 éve, hogy megvan a Nemesis. Az ára sokáig minket is visszatartott, (hiába van tele minikkel, jól kidolgozott játékostáblákkal, szuper a kártyák minősége is) mégis féltünk beruházni ebben a csodába, mert egy-egy játék akár 3-4 órás is lehet. Végül mégis megvettük, és azóta a családi összejövetelek főszereplője lett. A vendégek csak a játék miatt mindig 2-3 órával korábban jönnek, hogy a játék végére érjünk még a vacsi előtt :D . Időigényes a setup, főleg az elején, amíg a szabálykönyvet bújva ellenőrzöd, hogy mindent előkészítettél-e rendesen. A minik csodásak, főleg kifestve! :D . Nálunk bekerült egy plusz szabály (a család fiú tagjai nem elégedtek meg azzal, hogy a lények széttépnek mindenkit), kellett nekik a plusz vérengzés faktor, ezért vettünk hozzá 1 sérülés kockát és az egész játék alatt 1x lehetőség van a társadra rálőni (majd elszenvedsz a 1 súlyos v 1 könnyű sérülést). Ez a plusz jól szokott jönni akkor, ha a küldetésed a társad kinyírása, de a szerencsétlen sehogy nem akar elpatkolni xD . Gondolkozunk a kiegészítők megvásárlásán is, de előtte még jó lenne párszor túlélni a játékot és nyerni! Ez idáig elég ritkán fordult ez elő...

  • ATW

    2022-02-01 12:35:23

    Még csak olvasgatom a szabályokat, nézegetem a videókat.
    Egy kérdés merült fel bennem (egyelőre :) ). Ha olyan eseménykártyát húzok fel, miszerint a szomszédos helyiséggel történik valami (pl. tűz), akkor jól gondolom, hogy ez csak a már felfedezett helyiségekre vonatkozik? Azaz a szomszédos, de még nem feldezett helyiségre nem rakok pl. tűz- vagy üzemzavar jelölő.

    (bocs, ha ez nem itt kellett volna kérdeznem a cikk alatt...)

  • gevanda

    2022-01-25 14:01:39

    van egy angol videó, ahol összehasonlítják a kettőt. szerintük túl hasonló ahhoz, hogy mind a kettő meglegyen, és ők személy szerint a Lockdownt javasolják. állítólag kicsit összetettebb a Nemesisnél, vannak benne új mechanizmusok, és izgalmasabbak a karakterek.
    minket nem sikerült meggyőzniük, hogy ne szerezzük be ezt is, nagyon kíváncsiak vagyunk az újításokra.. :D viszont tényleg gyanus, hogy annyira egyformák, hogy lesz egy preferáltad, és a másik nem fog előkerülni. úgyhogy még őrlődünk, mi legyen

  • Csiracsirke

    2022-01-25 11:18:34

    Én arra lennék kiváncsi hogy a nem rég bejelentett Lockdown-t érdemes az alap doboz mellé beszerezni, volt már valakinek szerencséje hozzá? Miben más mint az alap?

  • Zsomboo

    2022-01-25 10:48:35

    Irigykedve olvasom, hogy már 6* játszottál vele januárban. Idén nyilván időt fogok kérni a Jézuskától, bár szerintem ezt nehezebben fogja tudni teljesíteni, mintha egy tűzpiros Ferrarit kérnék. :D

    Jogos az érvelés, nem hasonló kategóriához viszonyítottam a setup idejét.

  • tarnai_roland

    2022-01-21 13:19:25

    Mi a karácsony előtti leárazásban szereztük meg elég jó áron, bár szerintem az eredeti árán is simán megéri, főleg az ameri és az Alien filmek rajongóinak. Megcáfolnám hogy a setup gyötrelmesen hosszú lenne. Vannak kevesebb alkatrészt tartalmazó játékok aminél ugyanennyi vagy hosszabb setup. Semmivel se több mint egy Nyugati királyság építőmestereinél vagy egy Agricolanál és jóval rövidebb mint egy Trónok harca társasnál. Persze ez csak akkor van így ha jól használjuk az insertet. A játék hosszát se mondanám maratoninak, igaz eddig csak solo módot próbáltam ki de az 1 óra alatt lemegy a 2.-3. játék után. Nekem már 6x sikerült eddig elővennem januárba (munka és család mellett), kipróbáltam mindegyik karakterrel és minden egyes játszma máshogy alakult, más lett a végeredménye. Több mint 100 játék van a polcainkon, de nekem egyértelműen ez most a favoritom. Fantasztikus játék!

  • veerzoltan80

    2022-01-20 13:07:40

    nálunk kölcsönbe volt az első kiadás alapjátéka, teljesen elvarázsolt, igazi Nyolcadik utas feelingje van, pláne hogy zenét is toltuk játék közben. Nyomasztó, kimondottan nehéz játék, és a kiegeket még nem is próbáltuk. Az ára miatt hátrébb van a beszerzési listán, de mivel idén kevesebb kinézett megjelenés van ami mozgat lehet sorra kerül.

  • Zsomboo

    2022-01-20 11:17:26

    Csatlakozom az előttem szólóhoz, remek játék, Alien rajongóknak kötelező darab. Az ára engem is visszatartott sokáig, főleg mivel a hossza és a komplexitása miatt tudtam előre, hogy nem fog rendszeresen előkerülni. A setup gyötrelmesen hosszú, az ilyen játékok miatt érzem abszolút szükségét a "speckó" inserteknek, annak ellenére, hogy alapvetően mindennek van helye a dobozban. A hangulata zseniális, ugyan nem vagyok nagy szerepjátékozós ember, de mégis nagyon jól hozza az elvárt hangulatot. Zseniális az alattomosan rád telepedő nyomasztó hangulat, a félelem, hogy vajon mikor jelenik meg egy újabb lény, és annak milyen hatása lesz.

  • kelemen.ati

    2022-01-20 08:44:28

    Gratulálok! Szépen össze van foglalva, kellő mélyégbe belátást kaphatunk mindenre. Mi főleg eurósak vagyunk, de egy évben 3-4 alkalommal előveszünk egy-egy ameris játékot és az általában a Nemesis. Sajnos hasonló tapasztalatom van a doboz belsejével kapcsolatban, hozzám is úgy érkezett már újonnan, hogy a doboz belső sérült volt. Ez ugye azért ilyen "látványos", mert a doboz belső is fekete és a lehorzsolt rész fehéren "virít". Nem olcsó darab, de mivel együtt nőttem fel a filmmel, ezért nagy rajongója vagyok. A sci-fi horror filmek egyik alapműve. A játék valóban átadja a film hangulatát, a fordulóról-fordulóra felhúzandó eseménykártyák végig fokozzák az izgalmakat, nem beszélve az egyéni célkártyákról. Nem elég a betolakodók ellen küzdeni, még a társaink minden lépését is figyelni kell, mivel lehet olyan célja a másiknak, hogy semmisüljön meg a hajó vagy haljon meg a 3. sz. játékos. Szóval a feszültség, az izgalom adott, nem kevés szerencsefaktorral és kockacsörgéssel fűszerezve.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemesis
  • Nemesis: Tébolyfantomok kiegészítő
  • Nemesis: Karnomorfok