Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tébolyfantomok - Harc a saját elméddel

A Tébolyfantomok egy összetett kiegészítő a Nemesis társasjátékhoz. Ellenfeleink már nem csak fizikai úton támadnak minket, hanem elménkkel játszadozva kergetnek az őrületbe. Akárcsak a Karnomorfok kiegészítőben, a pályánk, a komponensek és a szabályok nagyrészt megmaradnak, mégse kiegészítőnek, hanem egy teljesen új játéknak érződik a parti.

Tébolyfantomok

kiegészítő lecseréli az alapjáték betolakodóit egy új ellenfélre: a tébolyfantomokra, akik borzalmakról suttogva őrjítik meg a legénységet. A fürkész, a suttogó és a lopakodó nem ölt alakot. Mivel nincs fizikai megtestesülésük, így ezeket elpusztítani sem tudjuk – csatában elért győzelmünkkel valójában csupán visszavonulásukat érjük el. Odú a három új felfedezésjelző útján kerül játékba, tetemjelző pedig egyedül az elpusztított odvak helyére kerül. Az árnyrém elpusztításának egyetlen módja a három odú megsemmisítése.

Karakterőrület

A Tébolyfantomok új játékmechanikát hoz magával: a karakterőrületet. Minden játékos kap egy őrületsáv kártyát, amelyen a saját beszámíthatatlanságát tartja számon. Minél magasabb ez a szám, annál erősebb fantomok bukkannak fel, és annál súlyosabb pánikrohamok törhetnek ránk.

Az előkészületek során mindig be kell tennünk a zsákba az aktuálisan szereplő karakterek őrületjelzőit – és ezek addig bent maradnak, amíg az adott karakter életben van.
Ha találkozás során húzunk ki egy színes korongot, akkor a találkozás helyszínéül szolgáló helyiséghez kapcsolódó minden folyosóra kerül egy zajjelölő, majd a találkozást kiváltó játékos húz egy pánikkártyát. Ha betolakodózsák-fejlődés során húzunk ki karakterőrület-jelölőt, akkor a jelölő színének megfelelő karakter hajt végre egy pánikkártyát.

A kiegészítő lecseréli a zsákba kerülő szörnyjelölőket is: a tébolyfantom-jelölők mindkét oldala azonos, és csak egy szám szerepel rajtuk, típus nem. A támadó típusát mindig az áldozat őrültségszintje határozza meg. A szám továbbra is az alapjátékból megismert szerepet tölti be: ha az áldozat kezében kevesebb kártya van, a váratlan támadás sikeres. Ez esetben a célpont kap egy fertőzöttségkártyát, és elszenvedi egy pánikkártya hatását.

A pánikkártya az önuralom elvesztésének szimbóluma. Amikor egy játékos felhúz egy ilyen lapot, meg kell vizsgálnia a saját őrültségszintjét: ha az eléri az imént felhúzott kártyán szereplő számot, végrehajtja az azon szereplő hatást. Ha az éppen pánikoló karakterrel egy helyiségben tartózkodsz, és meg szeretnéd védeni saját magától, felhasználhatsz egy közbeavatkozás akciókártyát a hatás érvénytelenítéséhez. Ha a karakter az őrületsávon még nem érte el a szükséges értéket, vagy más miatt nem tudja végrehajtani a lap hatását, akkor növeli eggyel az őrültségszintjét. Minél magasabb a szám a pánikkártyán, annál súlyosabb következményekkel jár a végrehajtása. Ha már ötös szinten van egy játékos tébolyultsága, és tovább kéne növelnie azt, azonnal meghal.

Elrejtőzés

Az eseményfázisba az eseménykártya végrehajtása és a betolakodózsák-fejlődés közé bekerült egy új fázis: az elrejtőzés. Ekkor a se harcban nem álló, se karakterrel szomszédos helyiségben nem tartózkodó tébolyfantomok visszavonulnak: a helyiség minden folyosójára teszünk egy zajjelölőt, egy tébolyfantomjelölőt vissza a zsákba, a figurát pedig levesszük a tábláról. Ennek a fázisnak hála, nincsenek jelen asztalképet fokozó, kóborló figurák, viszont a rengeteg zajjelölő miatt sokszor fel-fel bukkannak. Ez jól átadja a kilátástalan érzést a játékosoknak: hiába szabadultunk meg egy fantomtól, biztosan visszaköszön hamarosan, és még csak el sem tudjuk pusztítani.

Kilátástalanság

A játék tartogat további újdonságokat: az esemény- és a támadáspaklit új váltja fel, fokozva a mentális gyengeség izgalmas témakörét. A betolakodótábla helyére tébolyfantomtábla kerül, amelyre a tébolyfantomgyengeség-kártyák lesznek kiosztva. Ezeknek a kártyáknak a hátlapja nem kapott új dizájnt, és zöldes színükkel zavaróan elütnek a kiegészítő lilás színvilágától.

Mivel se nyálka, se lárva nincs jelen ebben az univerzumban, bizonyos helyiségeknek, akcióknak és eszközöknek módosulnak a szabályai. Új lehetőségként képesek vagyunk csökkenteni az őrültségszintünket.

A játék előkészületei során a két nyálka és a két csend felfedezésjelzőt el kell távolítanunk, ezek helyett jön játékba a három új odú felfedezésjelző. A három hajtóműre is kell helyeznünk egy-egy jelzőt, így az összes megmaradt jelző kiosztásra kerül. Ez érezhetően nehezíti a játékot, jobban oda kellett figyelnünk a hajónk állapotára, nehogy felrobbanjunk. Viszont mivel az alapjáték nekünk már sok játszmát megélt, az új odú felfedezésjelzők nem olvadtak be a régiek közé, és tudtuk előre, hogy azok hol fognak felbukkanni. Ez csökkentette a kiszámíthatatlanságot, és rontotta az élményt.

Thriller

Bár továbbra is horror játékot játszunk, ahol a tébolyfantomok megharapnak, megkarmolnak, vagy megeszik az agyunkat, de erősen kikacsintunk a thriller műfaja felé a karakterőrületnek és a pánikkártyáknak hála. Izgalmas vérfrissítés, ha szereted a Nemesist, de unod már a betolakodók világát és a nyers horrort. A játékot a kiegészítővel mi nehezebbnek éreztük a több felfedezésjelző és rengeteg zajjelölő, valamint a lények elpusztíthatatalansága miatt. Legjobban a karakterek mentális állapotára kellett figyelnünk, a rengeteg pánikkártya miatt mindig vészesen magasan volt az őrültségszintjük. Persze maguknak a játékosoknak se volt toppon a mentális állapota, eszméletlenül frusztráló volt, hogy nem tudtuk a fürkészeket, a suttogókat és az egyetlen lopakodót elpusztítani, csak elzavarni.

A(z) Nemesis: Tébolyfantomok kiegészítő társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.

09Márc

Katapult csata - Kétfős bombázás

Ismertető | 2024.03.09. 19:01:00

Építsd meg a váradat! Célozz a katapultoddal! Üsd ki az ellenfeledet!


Kommentek

  • sitatom

    2022-06-03 13:50:41

    Nekem rohadt sok játék tetszik és rengetegre mondom, hogy nekem ez kell illetve kellene… Nem tudom miért, de valahogy a Nemesis eddig nem került ebbe a népes táborba. Pedig az Alien filmeken nőtem fel. Természetesen most sem mondom, hogy nem próbálnám ki, mert nagyon kipróbálnám, ha valaki hozná hogy játszunk…. ( nekem ennyi pénzt nem ér meg ez a játék- :( ). De megértem azokat akiket beszippantot

    Ennek a kiegészítőnek viszont nekem is nagyon tetszenek a figurái, ezer éve és két napja agyalok rajta, hogy milyen király lenne kifesteni a meglévő játékaimnak a figuráit. Csak hát ugye eszköz kell hozzá meg idő és türelem ezek meg nekem nincsenek. Na meg mi van ha elrontom őket… Úgyhogy marad az irigység meg az ámulás bámulás hogy másnak milyen frankó színes figurái vannak...

  • godzsakattila

    2022-06-02 20:18:33

    Természetesen sose veszek kiegészítőket anélkül, hogy belekerülne legalább egy tucat játék valamibe 😊

  • adrian1468

    2022-06-02 19:34:04

    A figurák nagyon jól néznek ki, de szerintem a játékmenet egy kicsit lapos. Karnomorfoknál minden körben van miért izgulni.

  • porcine

    2022-06-02 16:41:32

    Ha ajánlhatom, akkor először próbáld ki csak a Nemesis-t. Nagy kedvencem és nekem nem hiányoznak hozzá az új lények. Persze, sikeres játék esetén jönnek a kiegészítők, de itt pont azt a részt cserélték le, amiért megvettem a játékot: az alienek-ért. Mert bár nem az eredeti Alien figurák szerepelnek benne, de nekem gyönyörűen visszaadták a filmek hangulatát. Inkább a helységeket, vagy a fegyvereket lehetett volna bővíteni. Már a következő rész sem az enyém, mert a figurák ott is nagyon eltérnek a Nenesis alien-jeitől. Természetesen ha lesz rá lehetőségem, akkor kipróbálom, és boldog lennek, ha meggyőzne a játék arról, hogy tévedek.

    Az ismertető egyébként nagyon jóra sikeredett.

  • godzsakattila

    2022-06-02 15:27:27

    Nagyon izgalmas és kíváncsiság gerjesztő bemutatás, köszönöm az írást. Lassan kénytelen leszek beszerezni a Nemesist és kiegészítőit. 😊

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemesis
  • Nemesis: Karnomorfok
  • Nemesis: Tébolyfantomok kiegészítő