Mysterium
Mysterium
Mysterium
Mysterium
Videó beküldése

Mysterium

Társasjáték, 2016
Értékelem!

A Mysterium egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 42 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2017-ben (Magyar Társasjátékdíj) és 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk...

A Mysterium egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 7 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 42 perc. A játékot az Év Játékának jelölték 2017-ben (Magyar Társasjátékdíj) és 2015-ben (BGG), illetve 2015-ben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a pakli tervezés, a minta felismerés, a finale ending, a limitált kommunikáció és a deduction mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Mentalisták, spiritiszták és jósnők, eljött az idő!

A Warwick kúria már több éve teljesen elhagyatott, mióta a ház urát meggyilkolták. Bár a nyomozás sokáig zajlott és kimerítő volt, mégsem találták meg a tettest. Azóta a ház lassan, de biztosan romlásnak indult és azt suttogják, Lord Warwick szelleme a mai napig a falak között kísért… A Mysterium egy aszimmetrikus kooperatív társasjáték, melyben a résztvevőknek lehetőségük van a világ minden tájáról érkező jósok bőrébe bújni, hogy a Warwick Kúria titkára fényt derítsenek és megadják a benne kísértő szellemnek a végső nyugodalmat. A 2-7 főig játsztató társasban egy személy a szellemet fogja alakítani, és álmokkal próbálja rávezetni a ház ideiglenes lakóit a titok megoldására.

A ház ura szólít titeket…

A szellem egy paraván mögött beállítja a mentalistáknak a „helyes” megfejtést. Mindenkihez fog egy tettes, helyszín, eszköz kombináció tartozni, mely játékosonként eltérő lesz. Ezután a szellemnek hét éjszakányi ideje van (hét kör) ami alatt víziókkal rá kell vezetnie a többieket az általa beállított kombinációkra. A szellemet alakító személy a kezében lévő speciális lapokból fog válogatni a játékosoknak, és megpróbálja a rajtuk lévő mintákkal eljuttatni őket a helyes megfejtéshez. Ezek a lapokon különös rajzok, vagy még inkább festmények találhatóak, amik rendkívül szuggesztívek, és könnyű róluk asszociálni. A játékosok felfedik a lapot, amit kaptak és közös erővel megpróbálják kitalálni a megfejtéseket addig, amíg az időt mérő homokóra le nem pörög. Ha az idő lejárt, akkor le kell tenniük a voksukat először a gyilkos kilétére. Ezen a ponton van lehetősége a többi játékosnak mérlegelnie azt, hogy szerintük a többiek jól tippeltek e. Kis jelölőkkel jelezhetik, hogy véleményük szerint társaik megfejtése helyes, avagy helytelen volt. Ezután a szellem összesíti az eredményeket és elárulja, hogy ki tippelt megfelelően és ki nem. Azok a játékosok, akik eltalálták a helyes megfejtést, tovább léphetnek a következő elemhez, mégpedig a helyszínhez, viszont azok, akik nem jártak sikerrel, újra kell, hogy próbálkozzanak, és mindaddig nem léphetnek tovább, amíg meg nem fejtik helyesen a személy kilétét. Természetesen a szellem ekkor plusz kártyákkal segíti az elakadt látnokokat.

Nincs vesztegetni való idő…

Az idő nagyon fontos a Mysteriumban, ugyanis nem elég hét kör alatt mindenkinek megfejtenie a hozzá tartozó kombinációt, hanem ebbe bele is kell férnie a végjátéknak is. Ha sikerült mindenkinek kitalálnia a hozzátartozó beállítást, akkor a mentalisták felsorakoztatják vízióikból megismert „tippjüket”. Például a bejárónő tette a szalonban méreggel és így tovább. A szellem végül három kártya segítségével – egy jelképezi a személyt, egy a helyszínt és az egyik az eszközt – megpróbálja az egész csapatot rávezetni az egyetlen helyes megoldásra. A korábbi szavazásoknak itt lesz jelentősége, ugyanis a szerzett pontok függvényében tekinthet meg valaki egy, két, vagy mind a három lapot, ezzel is javítva a végjátékban az esélyeit.

Összegzés

A Mysterium lengyel elődjéhez képest is mutat játékmechanikai újításokat, de a legszembetűnőbb különbség a vizuális tuninng, amin áteset. A társasjáték gyönyörű lett, a paravántól elkezdve a kártyákon át, egészen a játékosokat jelölő színes kristálygömbökig. Mindegy a hangulat alátámasztását segíti, és bizony könnyen be is szippant minket a Warwick kúria rejtélye. Külön dicséret jár az állítható nehézségi szintekért, így ha túlságosan nagy kihívást jelent a játék számunkra könnyíthetünk, avagy sokkal rögösebbé is tehetjük az utunkat. Bárkinek szívesen ajánlom, aki egy erős atmoszférájú, együttműködésre sarkalló, sokan játszható társas élményre vágynak.

Magyar nyelvű játékszabály megtekintéséhez kattints ide!
A lengyel játék szabályának magyar fordításához pedig kattints ide!

A Szellemtábla magyarosítása itt található.
Az Álomtörténetek és a Teljes nyomozás játékváltozatokat is elolvashatod.

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 10 140 Ft-tól
 • -21%-2 707 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/mysterium-2015" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Mysterium társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Horror, Partijáték, Következtető, Gyilkosság / Rejtély
Mechanizmus: Kooperatív, Pakli tervezés, Minta felismerés, Finale Ending, Limitált kommunikáció, Deduction

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Mysterium társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • harnos.szilvi

  2020-05-31 09:47:01

  A Mysterium egy gyönyörű kooperatív társasjáték. A kártyák, a doboz, a díszlet minden nagyon szépen kidolgozott és nagyon hangulatos, tényleg minden a A szellemidézés hangulatoát hozza.

  A játékmenet elsőre bonyolultnak tűnt, de menet közben gyorsan rájöttünk a lényegére. A Dixithez hasonlóan ez is egy asszociációs játék, csak itt még nyomozni is kell. Nagyon érdekes, ahogy a szellem által kapott sugallatok alapján kell rájönnünk, hogy ki is lehet a tettes vagy éppen hol történt a gyilkosság és milyen eszközzel. Nagyon szépek a sugallat kártyák, részletgazdagok de nincs könnyű dolga a szellemnek, soha nem azok a lapok jönnek, amik kellenének. És egyébként sem könnyű ráérezni hogy vajon mit gondolhatott a másik. És sokszor a társaság el is viszi egymást rossz irányba egy egy sugallat esetében.

  Izgalmas és szórakoztató a játék, aki a Dixitet szereti annak valószínűleg ez is tetszeni fog. Szerintem ez egy kicsit nehezebb, a Dixit könnyebben befogadható. De ettől függetlenül nagyon jól kitalált játék.

 • leonidasz

  2020-04-25 23:58:44

  Aki a Dixiteket szerette, ezt egyenesen imádni fogja!
  Rejtélyt megoldani úgy, hogy a Kedves Kopogószellem is csak tapogatózik a segítségadáskor (pakliból húz), tehát még a kezei is megvannak kötve - nem hogy kopogjon!
  Szóval elég erős a játék. Azt javasolnám minden próbálkozónak, hogy a saját megérzéseire támaszkodjon! Elvileg kooperatív, gyakorlatilag nagyon eltudnak téríteni a többiek a helyes megoldástól!

 • k.jonathan6

  2020-04-08 13:00:19

  Egyik kedvenc játékom. Nekem van, hogy 1 órát vesz ígénybe egy party, de igazából észre sem veszi az ember, mivel annyira magávalragadó a játék :) Amíg a szellem gondolkodik a többiek minden témát felhozva jól elbeszélgethetnek, ezért külön nagyon szeretem ezt a társast :D

 • PlayHoo_95

  2020-04-03 22:53:28

  Nagyon szép grafikájú játék, ami vonzza a tekinteteket és beindítja a fantáziáját azoknak is akik egyébként nem, vagy csak ritkán társasoznak.
  A doboz nagyon rendben van, mindennek szépen megvan a helye.
  A játék előkészítése a játékmenet egészéhez mérten kicsit időigényes, de abszolút vállalható és megadja a hangulatot. Maga a játékmenet elég egyszerű viszont. Képasszociációról van szó absztrakt képekből más képekre (helyszín, eszköz, tettes) kooperatív stílusban, ami nem feltétlenül gond, bár a szép grafika olyannyira beindította a fantáziánk, hogy kicsit bonyolultabb folyamatra számítottunk először, de így is abszolút jól szórakoztunk vele eddig mindig.
  Szerintem 4 főtől érdemes belefogni igazán, 2-3 emberrel azért soványabbak a kooperációs és szavazási lehetőségek. Utóbbi a pontozás miatt ad némi kompetitív élet (és egy kis extra mélységet) is a játéknak (Ki lesz a legjobb médium?), de azért sok múlik a szerencsén is.
  Nyugodt szívvel ajánlom azoknak akik szeretik a képasszociációs játékokat, egy kis lightos nyomozósdit, elvarázsolt hangulatot... meg jó ránézni az egészre :D

 • funtanim11

  2020-02-25 20:25:23

  A játékban szereplő kártyák elképesztően kidolgozottak és részlet gazdagok. A történet izgalmas és a megfelelő társasággal a végtelenségig lehet játszani. Szerintem a szellem bőrébe bújva a legérdekesebb a játék: látni ahogy a játékosok kooperatívan igyekeznek megfejteni a kapott kárytákat, hallgatni ahogy lebeszélik egymást a jó megfejtésről :D Ha a szellem pedig csak kopogással kommunikál, még hangulatosabb az egész :)

 • cserne

  2020-02-18 21:06:33

  A Dixit és a Cluedo ötvözése, amiben a legjobb, hogy teljesen más játékélményt ad szellemként és médiumként játszva. Szépen kivitelezett, gyorsan játszható, nem csak 4 főre tervezett játék. Jól rámutat, hogy ki milyen alapon asszociál. Kicsit sajnálom, hogy nem hosszabb a története és a játékmenet.

 • nfanni

  2020-01-05 18:08:23

  Ez az asszociációs játék nekem nagy kedvencem. Nem tudom elképzelni két fővel, viszont akár még 7-en is kiválóan működik. Szerettem a Dixitben is a gyönyörű képeket, kártyákat, és a gondolatokat amiket kiváltottak, az a játék valahogy mégsem lopta be magát a szívembe. Ezzel szemben a Mysterium, hozva ugyanezeket, nekem nagy kedvencem. Szellem még nem voltam, lehet, hogy azt nem is élvezném annyira, ellenben játszottam már több társasággal és mindig jó embert sikerült kijelölni erre a feladatra, akik még élvezetesebbé tették a játékot. Nem pörgős, számomra mégsem vált eddig soha unalmassá, hiszen ha a saját tippjeidben már biztos vagy, akkor lehet a többiekén gondolkozni, megfejteni a szellem gondolatmenetét, belemagyarázni többet 1-1 képbe s ezzel megnehezíteni a játékot. Minden társasággal más, hiszen mindenkinek más az észjárása. Tök jó soundtrack-eket is lehet találni hozzá, amik még egy külön hangulattal dobják meg. Viszont aki kevésbé vizuális, és a képi anyagok nincsenek rá nagy hatással, az nem biztos, hogy élvezni fogja ezt a játékot (nekem van ilyen a környezetemben, és ő inkább kerüli a játékot, habár belátja, hogy jó a játékmenet). Lehet kéne egy hangokra épülő játékot csinálni hasonló módon, az lenne csak igazán elvont :)

 • csongrady.p

  2019-12-08 21:45:36

  A tematika szerintem nagyon jó és jó játékélményt ad ha a megfelelő társasággal játsza az ember.

  Sajnos két fővel nem igazán működik jól, legalábbis számomra nem tudta adni ugyanazt az élményt.

  Illetve vannak összeilleszthető alkatrészek benne amire érdemes vigyázni

 • rusznyak.andras

  2019-10-27 15:54:47

  Kipróbáltuk a játékot négyen (egy szellem, három médium). Bár azt írják, könnyen tanulható, nekünk elég sok időnkbe telt a játékszabály alapján rájönni néhány fontos részletre, főleg a szellem akcióival kapcsolatban. Így az első játékunk elég vontatott lett, vagy 90 percig tartott. A második már gyorsabban menne, de mivel egyikünknek sem jött be a játék, erre nem került sor. A vártnál kevesebb volt az interakció és segítségnyújtás a médiumok között, mert a homokórával limitált időt a saját látomásaik értelmezése vitte el. Több volt viszont az üresjárat, amikor a szellem próbált megfelelő látomáskártyákat válogatni. A szellem amúgy elég elszigetelt szerep, mert nem tud részt venni a többiek társalgásában.

  A Cluedo-nál érdekesebbnek találom a Mysterium látomásos kommunikációját, amihez nagyon igényes és részletgazdag grafikával kidolgozott kártyák tartoznak. Jól sikerült a játéknak átadnia azt a szellemidézős hangulatot, amit a borító ígér. De a Dixit-nél szerintem vontatottabb a játék. Egyszer talán kipróbáljuk 6-7 fővel, még nem tudom, hogy lassabb lesz tőle vagy izgalmasabb.

 • jenei.balazs87

  2019-09-02 16:48:54

  Egyszer játszottam vele, de nem hagyott bennem túl mély nyomokat. Valahogy külön-külön jobban tetszik nála mind a Dixit, mind a Cluedo.

 • ARduel

  2019-04-06 19:10:58

  Egyet értek az elöttem szólókkal! A Cluedo és a dixit izléses ötvözete! Gyönyörő képek, érdekes játékmenet, izléses, misztikus hangulat! Aki szereti egyiket-másikat annak csak ajánlani tudom!

 • deadgarret

  2019-04-01 14:38:14

  A Dixit és a Cluedo szerelemgyereke csodás grafikájú lapokkal. Mi szeretjük, de ahogy a Dixit-re is elmondható, nem mindenkinek fekszik az asszociációs mechanika. Ráadásul míg a Dixitben csak úgy ad-hoc mondunk valamit egy lapra, itt muszáj összekapcsolunk látomáskártyákat, helyszín/tettes/eszköz kártyákkal és ez bizonyos leosztások mellett nagyon nehézkes tud lenni.

 • soltesz.orsi92

  2019-02-16 15:48:13

  Egyszer volt hozzá szerencsém, a grafikája gyönyörű és én eleve kedvelem az ehhez hasonló asszociációs játékokat.

A Mysterium társasjáték és kiegészítői (16)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  42 perc
 • Játékosok:  2 - 7
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko
 • Illusztrátor:  Xavier Collette, Oleksandr Nevskiy, Oleg Sidorenko, Igor Burlakov
 • Kiadók:  Asmodee, Esdevium, Z-Man Games, Lautapelit.fi, Filosofia Éditions, Morapiaf, Kaissa Chess & Games, Bergsala Enigma, Gém Klub Kft., Libellud, Galápagos Jogos, ADC Blackfire Entertainment, F2Z Digital Media Inc., GoKids 玩樂小子
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, norvég, portugál, román, spanyol, svég, szlovák, bolgár

Alternatív nevei


Kiadások

 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29 cm x 29 cm x 8.1 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch-only edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English-only edition 2015-1
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29 cm x 29 cm x 8.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • English-only edition 2015-2
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French-only first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition, first printing
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • German first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech/Slovak edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch/French edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English edition 2016-1
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Galápagos Jogos Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • German edition 2016-1
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Morapiaf Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Mysterium
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: román
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English-only edition 2017-1
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.8 cm x 28.8 cm x 7.9 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • English-only edition 2017-2
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English-only edition 2017-3
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French-only second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 28.6 cm x 28.6 cm x 7.6 cm
 • German edition 2017-3
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.7 cm
 • Mysterium
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 7.6 cm
 • English/French edition 2018
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English-only edition 2019-1
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Mysterium ‐ English-only edition 2019-2
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • English-only edition 2020-1
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 28.5 cm x 28.5 cm x 7.6 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Mysterium társasjátékhoz