Holtak tele: Válaszúton
Holtak tele: Válaszúton
Holtak tele: Válaszúton
Holtak tele: Válaszúton
Videó beküldése

Holtak tele: Válaszúton

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Holtak tele: Válaszúton egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív...

A Holtak tele: Válaszúton egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2014-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít az akció pontok, a kereskedés, a váltakozó képességek, a szavazás és a történetmesélés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Dead of Winter egy új, Crossroads névre elkeresztelt játékmechanikát vonultat a zombis témájú játékok világába. Ebben a játékban egy csapat túlélőt kell irányítanod, akik egy nagyobb kolónia klikkbe szerveződött részei. A kolónia együttesen próbálja meg túlélni a zombikkal elárasztott telet, de senki sem lehet biztos abban, hogy a kolóniába beférkőzött-e egy áruló csoport is, vagy sem. Lássuk milyen újdonságokat tartogat ez a fél kooperatív játék játékosok számára!

Éld át a zombi apokalpiszis legszörnyűbb telét

A játék kezdetén rendelkezel egy kezdő csapattal, kezdőfelszereléssel valamint egy titkos küldetéssel. Ezt a titkos küldetést a többi játékos nem ismeri és általában több feltétel is szerepel rajta, amit teljesítened kell. Az egyik ilyen, hogy ha a kolóniához hű küldetést húztál, akkor a főküldetésnek teljesülnie kell. A főküldetést általában minden játékos igyekszik teljesíteni, ugyanis ha nem sikerül, akkor a játék győz, a játékosok pedig kikapnak. A titkos küldetés másik része általában bizonyos tárgyak összegyűjtésére fókuszál. Ha viszont a titkos küldetéseden Árulás feliratot látsz, akkor a célod a kolónia pusztulása, valamint szintén bizonyos tárgyak megszerzése lehet.

Hogy a dolgotok ne legyen túl könnyű, minden fordulóban kaptok egy-egy krízis kártyát is, melyet szintén különböző felszerelések összegyűjtésével tudtok megoldani. Ilyen krízis lehet például egy járvány, amihez gyógyszert kell gyűjteni, különben sérülés éri a túlélőket és csökken a morál. A morál csökkenéséhez vezet a karakterek halála és számos más esemény is. Ha a morál mutatója eléri a nullát, a túlélők vesztettek. Szintén a játék végét jelenti (és nem pozitív értelemben), ha a főküldetés által meghatározott körök száma letelik, és a főküldetés még nem teljesült.

Mihez kezdj, ha a holtak visszatérnek?

A saját körödben a rendelkezésedre álló karakterek számától függően jutsz akciókockákhoz, melyek segítségével számos dolgot lehet csinálni. Építhetsz barikádot, harcolhatsz a zombikkal rendezgetheted a tábort és hasonlók. Vannak akciók amikhez nem kell kockát költened, ilyenek például a mozgás, vagy a lapok kijátszása. A különböző karaktereket a város bármelyik helyszínére ki lehet küldeni keresgélni, de csak óvatosan: mozgás közben a karakter megsérülhet, vagy akár zombi harapás áldozatává is válhat. A játékos körében lép be a képbe a jellegzetes, új mechanika is: a Crossroads kártyák.

Ezeket a kártyákat mindig az aktív játékos mellett ülő személy kezeli. A legfelső lapot felhúzza, és megnézi mikor teljesül. Ilyen feltétel lehet például ha valaki benzin felhasználásával hajtott végre egy mozgást. A kártyát kezelő játékos ilyenkor megállítja a játékot és felolvassa a kártyára írt szituáció szövegét. Az előbb ismertetett esetben például az aktív játékos autóbalesetet szenvedhet, és döntést kell hoznia. A döntéseket gyakran az aktív játékos egyedül hozza meg, máskor szavaznia kell a játékosoknak róla. Az autóbalesetes példában a játékos dönthet, hogy megvárja a kocsinál a többieket, és kap egy hideg sebzést, vagy folytatja az útját gyalog a céljáig, de fokozott veszélybe kerül a zombik miatt.

Ez a mechanika kellő történetmesélési és szerepjáték tapasztalatot igényel a játékosok részéről, ezzel az elemmel lesz teljes ugyanis a játékélmény. Természetesen felfoghatóak a kártyák csupa statisztikaként is, de így sokat veszít a játék az izgalmasságból.

Alacsony hőmérséklet és morál

Karaktereid a városban találhatnak új túlélőket, sőt a zombikkal való harc közben szinte biztos, hogy néhányan életüket is vesztik majd. A játék nagyon jól visszaadja a túlélésért folyó küzdelmet, minden döntést alaposan meg kell fontolni. Karaktereitek kutathatnak nagyobb zajt csapva a város bizonyos részein, de a zaj több zombit vonz a helyszínre. Ha újabb túlélőket vontok be a kolóniába több éhes szájat kell etetni. Ha valakit megharap egy zombi megpróbálhatjátok leamputálni a harapott végtagot, de ha nem sikerül akkor tovább és tovább terjesztheti a fertőzést. Mindezen problémákat tetőzheti, hogy a belső áruló is a kolónia megbuktatásán fáradozik.

Ha azonban a kolóniának sikerül időben megcsinálnia a főküldetést, akkor van esélye a játékosoknak a győzelemre. A főküldetés teljesítése sem jelent ugyanis győzelmet. Csak azok a játékosok nyerhetnek a játék végén, akik a titkos küldetésüket is teljesítették.

Összegzés, ajánlás

A Dead of Winter nagyon jó játék, egyetlen szépséghibával. Sokan panaszkodnak arra, hogy a játék önmagában is elég nehéz, az esetleges áruló (ami nem minden játékban fordul elő) pedig túl könnyen teheti tönkre a kolónia amúgy is instabil túlélési lehetőségeit. Igen ám, de az árulót ki is lehet szavazni, arról nem is beszélve, hogy a kolónia megbuktatásán kívül neki is teljesítenie kell a saját titkos küldetését. Ebből a kifolyólag a játék gyakran ér véget az áruló győzelmével (ha van áruló), vagy úgy, hogy egyik játékos sem nyer.

A játék ebből kifolyólag igen megosztó, van akit ez a probléma nem zavar, van aki szereti a szerepjáték-szerűségét a játéknak, van aki kevésbé éli magát bele. Zombi fanatikus társasjátékosoknak valószínűleg nagyon jó választás lesz, és azoknak is akik kipróbálnának egy félkooperatív játékot, ami nem a Battlestar galactica. Ennek ellenére egy próbajátékot mindenképpen ajánlunk mindenkinek akit érdekel a téma, mert végső soron így derül majd ki, hogy a fenti szépséghiba ellenére is megkedveli-e valaki a játékot vagy sem.

Mi van a dobozban?

335 kártyalap
Rengeteg token
30 felállítható kartonlap zombi és túlélő
1 kolónia játéktábla
6 helyszín játéktábla
1 szabálykönyv
30 dobókocka
1 veszélykocka

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 14 390 Ft-tól
 • -8%-1 256 Ft

Kategória: Blöff, Horror, Következtető, Zombi
Mechanizmus: Akció pontok, Kereskedés, Váltakozó képességek, Szavazás, Kooperatív, Történetmesélés, Pakli tervezés, Terület mozgatás, Kockadobás, Merj és nyerj, Áruló, STR-05 Semi-Cooperative Game, Narrative Choice / Paragraph

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

Holtak tele: Válaszúton társasjáték videók (14)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Leginnovatívabb játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb tematikus játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2014

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2014

Kommentek

Kommentek

 • nemi92

  2021-03-21 08:20:36

  Személy szerint az elején nagyon rajongtam a társasjátékért, majd idővel valahogy egyre inkább lankadt a lelkesedésem a játék iránt. Nagyon szépen ki vannak dolgozva az elemek, a doboz szépen tele van, sok korongot, zombit, kelléket tartalmaz a doboz. Található benne 30 karakter kártya, vannak köztük nagyon jó képességgel rendelkezők, amik azért nagyban segítik az előrehaladást a játékban. Ezen kívül van 80 darab válaszút kártya is, amik színesebbé izgalmassabbá teszik a történetet. Azt tudni kell, hogy ez egy kooperatív játék, össze kell dolgoznunk a győzelem érdekében. Igen ám de ha jól emlékszem 4 játékostól bekerül az áruló is a játékba, aki azért harcol, hogy mi többiek elbukjunk. Ez biztosan izgalmassabbá teszi a játékot. Sajnos mi csak 2-en illetve 3-an játszottunk, de a 3. félnek nem igazán jött át a játék hangulata, így sokat nem nyomott a latba. Véleményem szerint 2-en nem az igazi szórakozás, nem feltétlenül mondanám, hogy 2-en nagyon élvezetes kikapcsolódás lenne. Ettől függetlenül persze, másoknak élmény és szórakozás lehet akár ketten is.
  Picit többet vártam a játéktól, de sajnos nem kaptam meg többszöri játék után sem. Viszont biztos, hogy lehet másképp gondolnám a dolgot, ha teljes létszámmal játszottuk volna.

 • harnas1207

  2020-09-28 15:33:13

  A Holtak tele nagyon fura játék. Minden jó tulajdonságára jut egy rossz is, számomra csalódás volt mégis nehezen tudom elengedni. 30 karakter van benne, de mégse változatos, mert a tulajdonságok nagyon egysíkúan. 80 válaszút lap baromi izgalmas, mindig várod az új sztorit, de ha már egyszer hallottad őket, akkor rettenetesen fogod unni a felolvasásukat és tudni fogod mi lesz a választás. A különböző karton figurák nagyon jópofák, de egy idő után idegesítőek, hogy folyton felborulnak. A zombis (nem hentelős) túlélős filing jó választás, de egyáltalán nem hozza az elvárt hangulatot. A játékban nagyon kevés és nem túl változatosak az eszközök, ahhoz képest milyen sokat fogunk belőlük használni. A sok akció lehetőség közül is több háttérbe szorul, mert a játék menetébe nem beilleszthető. (Pl túlélő lelövése röhejesen nehéz vállalkozás) Maga az árulós húzás nagyon jó, de nem működik olyan jól, mint pl a Nemesisben. A száműzetésnek meg egyszerűen nem látom értelmét. Ami igazán fájó volt, hogy úgy érzem ez egy félkész játék, például a vezető karakter kiválasztásának feleslegessége is ezt jelzi. (Tudom, eldönti ki kezd...) Saját megítélésem szerint, ez inkább egy táblás böffölős játék, mint stratégiai game.

  Mindezek ellenére van több pozitív dolog is a Holtak telében: Rövid, általában 50-60 perces egy játék. Ketten is játszható, ajánlom a prisoners dilemma módot vagy a 2 céllal indulós/ 1-et választó verziót. A stílus egyedi, a játék egyszerű, mi levezető játékként használtuk. Aki még nem játszott komolyabb fél Ko-op játékkal, annak hatalmas élmény lesz. Zombi témában még nem találkoztam igazán jó társassal, de ez eddig a legjobb.

 • harnas1207

  2020-09-10 11:37:28

  Köszönöm a segítséget!

  Egy dolgot említenék még meg. Az általam megszerzett játék hiányos volt, illetve a hiányzó elemek helyett más tokenekből kaptam duplán. A Gémklub segítségét kértem, akik nagyon segítőkészek voltak és felajánlották, hogy azonnal pótolják a hiányzó játékelemeket. Ha valaki más is járt így, akkor bátran keresse fel a kiadót!

  (Illetve köszönöm a sértődöttségből számrazó dislikekokat, a számomra segítők nevében is. Ide is kérek legalább 10 darabot)

 • damik

  2020-09-10 11:25:41

  Igen, az eredeti kétjátékos módban ketten kell küzdeni a főcélért, titkos célok nélkül. A lejjebb említett változattal viszont megvalósítható a Nemesishez hasonló fél-koop, mert sosem lehet tudni, hogy a másik a két titkos célja közül a simán vagy az árulóson dolgozik-e.

 • harnas1207

  2020-09-10 10:32:28

  Pontosítok a kérdésen. A szabályzatban leírt játékmódokról tudok. Ha ketten játszanánk, akkor árulós verziónak nincs értelme. De fél-koop működhet? Azaz van fő cél, van titkos cél, de árulós kártyát nem keverünk be. Azért kérdezem ennyire vakon, mert a játék itt van, már az első kipróbálásra vár, még nem ismerem a célkártyákat. Főként csak ketten fogunk vele játszani, de most döbbentem rá, hogy az hagyományos játékmód, ami pl a Nemesisbe van, itt lehet nem működik. Azaz vagy ketten együtt küzdünk a főcélért, vagy sehogy nem játszunk. Jól látom?

 • damik

  2020-09-10 08:24:19

  Üdv! Az egyik fejlesztő javasolt egy változatot, amely a fogolydilemmára épül. Mindkét játékos kap egy sima és egy Áruló titkos célt. Száműzni nem lehet senkit. A játék háromféleképpen érhet véget:

  1. Teljesült a fő cél. Aki teljesítette a saját sima célját is, nyer. Ha egyik játékos sem teljesítette, senki sem nyer.
  2. A morál eléri a 0-t, és az egyik játékos teljesítette az Áruló célját. Ilyenkor egyedül ő nyer.
  3. A morál eléri a 0-t, és mindkét játékos teljesítette az Áruló célját. Ilyenkor mindketten veszítenek.

 • Robby

  2020-09-09 20:48:51

  Mi csak akkor keverjük bele az árulót, ha legalább négyen játszunk. Szerintem két személlyel nem sok értelme van. Ha valaki szabotál, akkor egyből tudni, hogy ki volt. A szavazásnak sincs sok értelme, mert döntetlen esetén a kezdőjátékos választ.

 • harnas1207

  2020-09-09 18:13:51

  Szaisztok! Játszott már valaki 2 személyes árulós verziót? Lehet egyáltalán így játszani, vagy csak Koop verzió létezik?

 • Robby

  2020-09-03 00:53:29

  Ez egy nagyon szuper játék, megvan a hangulata, szinte csak jót tudnék írni róla. Egyik legjobb játékom (amúgy is szeretem a zombis játékokat). Mivel mindenki a jó dolgokat írta le eddig, ezért pár apróbb bosszantó dologra próbálok rávilágítani. Rögtön itt van az előkészítés és elpakolás. Ez azért időbe fog telni. Az áruló nagyon jó húzás a játékba, de ha nem árulja el magát az elején, akkor szinte biztos a sikere, amúgy is nehéz a játék (persze azért szeretjük, meg azért ott lebeg a bizonytalanság is, hogy kihúzta-e valaki az árulót?). Az a másik túlélő megtámadása nem olyan, esetleg árulónak, de akkor lelepleződik egyből (ezt poénon és árulón kívül használta valaki?). A tárgyak kezelése se egyértelmű. Tárgyat elvileg csak velem egy helyszínen levő karakternek adhatok, de kereshetek külső helyszínen, amit kézbe vehetek és akár a máshol levő karakteremet is felszerelhetem vele (pl. kolónia). Sőt az egy ott tartózkodó másik karakternek tovább is adhatja, illetve egy másik játékos kérhet lapot, amit ugyan kijátszva, de megkaphat. Így szinte bárkinek bármit lehet adni. Vagy csak rosszul értelmezem a leírást? Nekem a fagyási sérülés megfogalmazás sem tetszik. Miért halna bele valaki egy fagyási sérülésbe (vagy megfagy vagy nem)? Szóval a fertőzés, elfertőződés megfogalmazás jobban illene rá, főleg, ha győgyszerrel gyógyítani is lehet. A zombi korong jelölők sem tetszenek, lehetett volna még pár zombi a dobozban, elfért volna és nem is kellett volna sokkal több, mert mikor már a jelölők kerülnek játékba, akkor már a végét rúgja a csapat (hacsak nem az utolsó kör volt). Egyszer mindenkinek ki kell próbálnia, iszonyatosan jó játék, tényleg olyan mintha mi játszanánk le a Walking Dead egy epizódját.

 • dvbohos

  2020-02-15 15:28:59

  Sziasztok. Aki szereti a Co-Op játékokat azoknak bátran merem ajánlani a Holtak Tele című társasjátékot! Mi négyen játszottuk. Nagyon jó hangulatban telt. Kiválló játék lett. Ami még nagyon tetszik benne az az, hogy sok küldetés van benne ami olykor megnehezíti a játékot. :)

 • saxomusic

  2019-07-03 17:36:14

  Aki egy remek zombis játékra vágyik, annak nagyon ajánlott ez a játék;) Négyen játszottunk vele és nagyon élveztük. Remek kooperációs játék :)

 • kelemen.ati

  2019-05-04 15:37:58

  Érdekes játékmechanizmusa van. Egyrészt a körök elején felolvasandó kártyák gyermekkorom "Kaland, játék, kockázat" élményét varázsolja vissza, másrészről a kör végi követelmény közös végrehajtása tartja fent az izgalmat. Kimondottan akkor, ha közénk cseppent egy áruló is....Miután próbáltam több zombis játékot is, - köztük a nagy klasszikus Zombicide-ot - egyedül ez van még meg mindig, a többi már elkelt. Pont azért, mert a kockadobálás mellett, taktikázni is kell . Mi magunk dönthetjük el, hogy hol mennyit kockáztatva mennyire vonjuk magunkra a zombik figyelmét. A több mint 30 számozott játékos karakter különböző képességekkel van felruházva és ez dönt arról is, hogy hol helyezkedsz el a hierarchiában. A játék félig kooperatív, hiszen van egy közös cél - a zombik túlélése. Emellett azonban mindenkinek van egy saját célja is, amit teljesíteni kell és ez ütközhet a közössel. És akkor még nem beszéltünk arról, ha közénk kerül egy áruló, aki a játék végéig próbál inkognitóban maradni, fenntartva a látszatot, hogy velünk van. Szóval számomra ez nem csak kockadobálós játékélményt adott, hanem egy igazi zombi party-s hangulatot is!

 • kisszofi

  2019-04-02 08:09:47

  Eddig mindenkinek tetszett akivel játszottunk! Még titkos áruló nélkül is nehéz, de az fűszerezi meg igazán a játékot.

 • c.gergo

  2019-03-30 08:00:00

  Na igen! ez egy zseniális játék! 2en is próbáltuk, úgy csak egy sima koop de 3-tól beindul. az áruló szerep zseniális húzás benne! must buy kategória

A Holtak tele: Válaszúton társasjáték és kiegészítői (17)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 2 óra
 • Játékosok:  2 - 5
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Jonathan Gilmour, Isaac Vega
 • Illusztrátor:  Peter Wocken, Fernanda Suarez, David Richards
 • Kiadók:  Heidelberger Spieleverlag, Edge Entertainment, Raven Distribution, Arclight, Filosofia Éditions, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Plaid Hat Games, Game Harbor, Galápagos Jogos, Cube Factory of Ideas, Gemenot, Siam Board Games, Asmodee Italia
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: francia
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.9 cm x 29.9 cm x 7.2 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 7 cm
  • Súly: 1.9 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: orosz
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: spanyol
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2 kg
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Holtak tele: Válaszúton társasjátékhoz