Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Karnomorfok - Dead space - Doom szerelemgyerek

A Karnomorfok egy összetett kiegészítő a Nemesis társasjátékhoz. Átrepít minket az Alienek világából egy Dead space – Doom szerelemgyerek világba. A Dead spaceből jönnek a nekromorfok a fejlődés és a regenerálódás tulajdonságokkal, a Doomból pedig a szörnydarálós pörgés, és az ötlet, hogy a karakterünk is átalakulhat. Bár a pályánk, a komponensek és a szabályok nagyrészt megmaradnak, mégse kiegészítőnek, hanem egy teljesen új játéknak érződik a parti.

Karnomorfok

A kiegészítő lecseréli az alapjáték betolakodóit egy új ellenfélre: a karnomorfokra. Az Adrastea kutatóhajóval való összekapcsolódás és a DB-198-as protoplanétából való mintavétel után a hajó térugrást hajtott végre, azonban a macskát elfelejtette a legénység hibernálni. XNS paraziták rejtőztek szerencsétlen állatban, amelyek a maradványaihoz kapcsolódva gazdatest organizmusokká alakultak, felemésztették az űrhajó teljes élelmiszerraktárát, majd a legénységet vették célba...

Az új fajon belül metafalókat, cammogókat, hústornyokat és mészárost különböztetünk meg. A betolakodótábla helyére karnomorftábla kerül, amelyen a játékosokat segítő betolakodógyengeségek helyett a szörnyeket segítő karnomorfadaptációk kapnak helyet. Ezek automatikusan aktiválódnak, amint a kártyához tartozó ellenfél típus először megjelenik a táblán. Szerencsére a megfelelő tárgy analizálásával megszabadulhatunk ezektől.

Ami igazán erőssé teszi ezt a fajt, az a zabálás. Az eseményfázis során a karnomorfok megzabálják a velük egy helyiségben található tojásokat, karakter holttesteket, tetemeket és metafalókat. A zabálás hatására begyógyul az összes sérülésük, és átalakulnak következő szintű karnomorffá.

A betolakodózsák-fejlődés lépésben a vörös jelölő kihúzása esetén új metafalók kerülnek minden egyes helyiségbe, ahol van nehéz tárgy vagy másik metafaló. Mivel vörös jelölőből és nehéz tárgyból se szenvedünk hiányt, sokkal több szörny kerül elő, mint azt az alapjátékban megszokhattuk.

A betolakodótámadás-kártyákat karnomorftámadás-kártyák váltják fel. A metafalók és a cammogók pusztulása megegyezik az alapjátékban tapasztalt móddal: ha a vércseppben a szám kisebb vagy egyenlő, mint a szörnyön levő sebzések száma, akkor elpusztul. Azonban a hústornyok és a mészáros pusztulásakor egy, illetve kettő cammogó is megszületik a legyőzött szörnyből.

Az eseménypaklit is új váltja fel, ezek szerencsére kevésbé végzetesnek bizonyultak.

Karaktermutáció

Plussz mechanizmusként megjelenik a karaktermutáció. Amikor egy karakter először kerül érintkezésbe egy karnomorffal, akkor a metabolizmusában bekövetkeznek genetikai változások. Ezt jelképezik a karaktermutáció-kártyák, amelyek különböző hasznos képességekkel ruházzák fel a játékost. Ha mégse válna be az adott mutáció, műtéti beavatkozás útján vagy ellenszérum segítségével meg tudunk szabadulni tőle. A képességet mutálódásakció keretein belül tudjuk felhasználni. Ekkor egy fertőzöttségkártyát kell kijátszania a játékosnak a kezéből, elemeznie kell azt, majd a kártya fertőzöttségétől függően végrehajtani az akciót. Fertőzött kártya esetén erősebbek a képességek, úgyhogy az alapjátékkal ellentétben, itt örülünk, ha kirajzolódik a szkenneren a „FERTŐZÖTT” szó. Azonban minden alkalommal, amikor felhasználjuk a mutációnkat, kapunk egy mutációjelölőt, és ezektől sehogy se tudunk megszabadulni, a negyediktől pedig a karakter meghal.

Vélemény

Első ránézésre nehezebbnek hittük a játékot az alapjátéknál az adaptációk, a zabálás, a gyógyulás, a fejlődés és a betolakodózsák-fejlődés miatt, tapasztalatunk alapján mégis maradt a nehézségi szint. A kiegészítő eseménypaklija gyengébb hatásokkal sújt le ránk, a fertőzöttség kártyák többé nem olyan veszélyesek, lárvával nem fertőződhetünk meg, metamorfot megölni viszonylag egyszerű, a mutációk pedig hatalmas előnyökkel járnak. Egyértelműen pörgősebbnek érződik a játék, sokkal több szörny kerül a táblára. Imádom, hogy a kiegészítő jobban kihasználja a figurákat és a szkennert. Az inzert és a figurák minősége fejlődött, reméljük, a lapok kopása se probléma többé.

Viszont egy új kezdőjátékos jelölőt igazán becsempészhettek volna a dobozba, ha már szegény cicus nincs többé…

A(z) Nemesis: Karnomorfok társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nemesis
  • Nemesis: Karnomorfok