Kép forrása: https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--iKOpjmqk--/w_290/7XZ0Yd3qLQG4xNTls.jpeg

17 csodás kooperatív játék karácsonyra, a Qubit ajánlásával

Idén a legtöbben szűk családi körben töltjük a karácsonyt. Mivel a kényszerű bezártságban gyakoribb lehet a konfrontáció, ezt ellensúlyozandó az idei karácsonyi ajánlónkban csupa kooperatív, tehát nem az egymás ellen feszülésen, hanem az együttműködésen alapuló társasjátékot gyűjtöttünk össze. Míg régen társasjátékok kapcsán automatikusan konfrontatív játékokra asszociáltunk, mára ez teljesen megváltozott, és a kooperatív játékok kivívták maguknak az elismerést a társasjátékok között. Egyre népszerűbbek, és ma már sok konfrontatívnak készült társasjátékokba is tesznek kooperatív játékmódot, vagy megjelenik külön a kooperatív verzió, mert van rá igény. Egy biztos, pár év alatt olyan sok kiváló kooperatív játék jelent meg magyarul is, hogy egy csomót nehéz szívvel kellett kihagyjak az alábbi listából.

A kooperatív játékokat egyébként kifejezetten érdemes olyanokkal kipróbálni, akik még csak most ismerkednek a modern társasjátékok világával, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek. Egy idegen világban ugyanis, amit még nem ismer az ember, nem mindenki szeretne rögtön másokkal versengeni, a gyerekeknek pedig még a vereség elszenvedését is meg kell tanulniuk. A kooperációra való szocializáció (felelősség a másikért, kommunikáció, tanulás egymástól) azonban épp olyan fontos, és talán időben is előrébb való. A kooperációs játékok ugyanakkor a felnőtteknek is segítenek jobb csapatjátékossá válni, ami manapság egyre fontosabb számos területen, és nem utolsó sorban felejthetetlen közösségi élményt tudnak nyújtani.

A kooperatív játékok esetében a leggyakoribb probléma az alfajátékos jelensége. Alfajátékosnak nevezzük a társaságban azt, aki gyorsabban átlátja a szituációt, vagy csak szeret szerepelni, és ezért folyamatosan megmondóemberként lép fel. Ez azonban nem minden kooperatív játék sajátja, egyes játékok különböző módszerekkel nagyon ügyesen ki tudják küszöbölni ezt a jelenséget, amire az alábbi játékok között is látunk majd példákat.

[cikk folytatása]

17 csodás kooperatív játék karácsonyra, a Qubit ajánlásával - Qubit

Idén a legtöbben szűk családi körben töltjük a karácsonyt. Mivel a kényszerű bezártságban gyakoribb lehet a konfrontáció, ezt ellensúlyozandó az idei karácsonyi ajánlónkban csupa kooperatív, tehát nem az egymás ellen feszülésen, hanem az együttműködésen alapuló társasjátékot gyűjtöttünk össze. Míg régen társasjátékok kapcsán automatikusan konfrontatív játékokra asszociáltunk, mára ez teljesen megváltozott, és a kooperatív játékok kivívták maguknak az elismerést a társasjátékok között.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Csak egy: Ez nem "csak egy" partijáték

Ismertető, 2019.06.06. 11:36:00

2019 Spiel des Jahres jelöltjével a Csak eggyel ismerkedhettek megbővebben.

Tilos az Á - Tiltott sziget

Ismertető, 2019.05.18. 17:43:00

Matt Leacock Tiltott szériáját bemutató sorozatunk első darabjában a Tiltott szigetről tudhatok meg többet.

Tilos az Á - Tiltott fellegek

Ismertető, 2019.07.10. 10:00:00

Legújabb cikkünkben a Tilott sorozat eddigi utolsó tagjával a Tiltott fellegekkel ismerkedhetek meg bővebben.

Pandemic - Gyógyír minden betegségre

Ismertető, 2018.10.05. 13:38:00

A Pandemic a kooperatív játékok legikonikusabb darabja. Egyszerűségének köszönhetően gyorsan megtanítható, a szórakozás pedig garantált - a könnyű siker viszont egyáltalán nem!

A Téboly Nagykönyve - Irány az őrület!

Ismertető, 2019.02.27. 10:26:00

Egy csapat túlbuzgó varázslóinas egy egész seregnyi csápos borzalmat szabadít el a könyvtárban. A ti feladatotok, hogy megállítsátok őket ebben hangulatos kooperatív játékban.

Sütisuli - Cukorfalatok

Ismertető, 2020.11.26. 15:00:00

Az idő fogy, a vizsgabiztos türelmetlen. A világhírű Sütisuliban nem tűrik meg a hibákat. Ha szeretnétek felvételt nyerni, villámgyors kezekre és még gyorsabban forgó agyra lesz szükségetek.

The Mind - Azaz MINDenkiben ott van egy kis parafenomén

Ismertető, 2019.10.06. 08:00:00

Te letudnál pakolni pár kártyalapot egytől százig? Na és mi a helyzet akkor, ha úgy kell ezt megtenned, hogy dunsztod sincs, milyen számok szerepelnek a kiosztott lapokon?

The Mind Extrém - Fehér nyulak már megint

Ismertető, 2020.07.02. 09:00:00

A The Mind Extrém egy sikeres, de megosztó játék méltó utódja. Az elcsendesedés, a másikra figyelés, a megnyílás játéka... nem középiskolás fokon.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Jan

The Acts: Deluxe Edition – Az apostolok cselekedetei [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.01.28. 18:01:00

Megújult és kibővült formában készült el a bibliai témát feldolgozó, munkáslehelyezős társas, ami bárkit bevezethet a népszerű eurók világába.

30Jan

Luna Maris - ne feledd, a Holdon nincs pazarlás! [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2023.01.30. 15:56:00

A Luna Maris egy 2022-es megjelenésű heavy euró társasjáték, amelyben egy holdbázison koordináljuk egy mérnökcsapat munkáját. A játékban értékes nyersanyagokat nyerünk ki (titán, víz, hélium-3 izotóp) és küldünk vissza a Földre.


Népszerű

Friss

 • Kulcskérdés - Az meg ki?

  2023.02.02. 15:12:00 / Ismertető, Bemutató

  Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

 • Puzzle box - Ördögi lakatok

  2023.02.02. 09:00:00 / Kedvcsináló, Bemutató

  Sárkányok aranya, bankrablás, egyiptomi kincsvadászat – mindez elfér a tenyeredben! Tornáztasd az agyadat az Esc Welt teljes egészében fából készült logikai dobozaival!

 • Sabika [diceanddecks.hu]

  2023.02.01. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2023

  A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

 • Sweet & Spicy - Egy vödör cukisággal leöntött blöffölés

  2023.01.31. 15:29:00 / Ismertető, Bemutató

  Szereted a csípőst, és elolvadsz, ha cuki cicákat látsz? Főleg akkor, ha citromevés közben vicces fejeket vágnak? Netán egy kis blöfföléstől sem riadsz vissza? Akkor nagyon jó helyen jársz, hiszen a Sweet & Spicy-nak ezek közül mindhez van köze.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Csak egy
 • Pandemic
 • The Mind - Érezz rá!
 • A Tiltott Sziget
 • Pesti Srácok 1956
 • A Téboly Nagykönyve
 • A Tiltott Fellegek
 • Zombie Kidz: Evolúció
 • Fedőnevek négyszemközt