Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Csak egy: Ez nem "csak egy" partijáték

A Csak egy pörgős, izgalmas partijáték, mely során mindannyian együtt dolgozunk a győzelemért. Roppant egyszerű szabályrendszerre azonnal tanulható. Kritériumként igazán csak az írni és olvasni tudást említhetjük, ezért viszonylag kisebb gyerekekkel is játszhatjuk. Így nem csoda, hogy a 2018-as megjelenése után szinte azonnal bekerült a BGG lista partijátékainak élbolyába. Nemrég pedig jelölték az idei Spiel des Jahres-re is. Nézzük meg mitől is olyan magával ragadó ez a játék!

Mi van a dobozban?

A játék szép, letisztult dobozban érkezett, melynek elején büszkén virít a játék alkotó párosa Ludovic Roudy és Bruno Sautter. (Aki nem ismerné őket, érdemes végignézni a munkásságukat, főleg a The 7th Continent-et.)
A kibontás után hét darab - még az iskolákból ismert- névjegykártyaszerű plasztik forma, ugyanennyi letörölhető színes toll és egy nagy pakli kártya (mindegyikén öt különböző szó áll) fogad minket a dobozban. Ja, igen és el ne felejtsem, az elengedhetetlen játékszabály, bár, ha megnézitek a doboz hátulját, akkor már tudjátok is, hogy mit kell csinálni. :) (Maga a szabályzat amúgy jól szerkesztett, könnyen érthető.)

Hogyan játsszuk?

Az előkészületek során mindenki választ magának egyet a színes tollak közül és vesz egy plasztik formát, majd lehelyezi  maga elé. Ha mindenki elkészült, akkor keverjük meg a szókártyákat és vegyünk ki belőle tizenhármat anélkül, hogy bárki látná azokat.

A játék során az aktuális játékos húz egy szókártyát és anélkül, hogy megnézné azt lehelyezi maga elé a műanyag táblájára és mond egytől ötig egy számot. Ezzel kijelölve, hogy melyik szót is kell kitalálnia.

A többiek a szóval kapcsolatosan kitalálnak egy-egy szót, majd anélkül, hogy más láthatná felírják a táblájukra és lefordítva maguk elé helyezik. Ha mindenki megvan, akkor a csapat egyezteti a táblákon szereplő szavakat. Minden olyan játékostáblát, ahol egyezést találunk le kell törölnünk. Így a kitalálónak minden elpuskázott kulcsszóért egyre kevesebb segítsége lesz, hogy rájöjjön a feladványra. A megfejtésre csak egy tippet mondhat. Amennyiben eltalálja, a teljes csapat pontot szerez, ha passzol, akkor az adott kártyáért nem kapunk semmit. Ha nem sikerül rájönnie a feladványra nem csak az aktuális kártyánkért, de még büntetésből egy extráért se kaphatunk pontot. Így, ha nagyon nem vagyunk biztosak a szóban érdemes passzolni.

Ha mind a tizenhárom kártya így vagy úgy elfogyott, akkor megnézzük, hányat sikerült eltalálnunk és értékeljük a csapatmunkánkat:

 • 13: tökéletes.
 • 12: lenyűgöző.
 • 11: fantasztikus.
 • 9-10: nem rossz.
 • 7-8: átlagos.
 • 4-6: kezdetnek jó lesz.
 • 0-3: próbáljátok újra!

Fontos tisztázni, hogy mit írhatunk és mit nem a táblánkra:

 • magából a szóból képzett szavak, pl.: futás esetén nem írhatjuk, hogy fut, futó, futópad stb.
 • a szó helytelenül leírva, pl: autó esetén nem lehet aútót írni
 • más nyelven leírni az adott szót, pl: gazdaság esetén nem írhatunk economy-t
 • kitalált szavak
 • kiejtésében hasonló, de jelentésében eltérő pl.: kalap esetén alap

Ahogy azt se árt tudni, hogy mi számít egy szónak tippadás esetén:

 • azonos alakból képzett szavak, pl: tanár vagy tanárnő bizony ez egy szónak fog számítani
 • helytelen írás esetén is egy szónak számít pl: üveg vagy űveg
 • természetesen az azonos szavak

A fent leírtak alapján könnyen belátható, hogy minden tippadás esetén érdemes végiggondolni, hogy mit írunk le a táblánkra. Ha valami túl egyértelmű, könnyen lehet, hogy más is ezt írja és akkor igen csak megnehezítjük a kitaláló dolgát. Szintén nem túl jó taktika nagyon elvont vagy éppenséggel nem túl ismert kifejezéseket használni, mert ezzel akár teljesen másfelé vihetjük a társunk gondolatmenetét.

Kiknek, hogyan, hányan?

A Csak egy egy roppant gyors, ötletes partijáték. A játék akár már egy megbízhatóan írni- és olvasnitudó kisiskolással is könnyedén játszható. Az ajánlott játékosszám 3-7 fő, mely minden esetben jól működik. Személy szerint 4-6 fő közt élveztem a legjobban a játékot.

A dobozban található kártyák mennyisége gondoskodik a sokszori újrajátszhatóságról. Azonban, ha kevésnek éreznétek, újabb feladványokat bármikor írhattok hozzá.

A plasztik formák jó minőségűek, így sokszori játék alkalmat is túl fognak élnek. Az írásokat minden esetben könnyedén el tudtuk távolítani róla. A filcek kellően eltérő színűek, bár talán olvashatóság szempontjából a kék nem a legjobb. A tesztek alatt nem száradt ki egyik sem és nem okozott komolyabb problémát egyik szín sem. (Azért nem árt, ha szépen írtok!)

A partijátékok közül évről évre egyre több izgalmas alkatrész/tematika lát napvilágot. A rengeteg kiadásból töretlen népszerűségnek örvendenek azok a típusok, amiket úgy is nevezhetnénk, hogy játék a szavakkal. (Gondoljunk csak a Fedőnevek óriási sikerére.) Minden nagyobb sikerhez az egyszerű, de sokat adó innovációk nyerték meg magunknak a vevőket. A Csak egynél sincs ez másként, adott egy pofon egyszerű, de annál izgalmasabb játékmenet, melyet megspékeltek egy nagyon jópofa, szívárványos törölhető filctoll készlettel.

A(z) Csak egy társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Feb

Kulcskérdés - Az meg ki?

Ismertető | 2023.02.02. 15:12:00

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

16Feb

Berobbanó cicák - Shame! Shame! Shame!

Ismertető | 2023.02.16. 17:30:00

Ha szereted a Robbanó cicákat, de kezd unalmassá válni, vagy szimplán még izgalmasabbá tennéd, illetve odavagy a nyilvános megszégyenítésért, akkor a Berobbanó cicák tetszeni fog.


Kommentek

 • Absztrakt

  2019-08-17 07:59:54

  Remek ötleten alapulo, piszok egyszeru jatek.

  Pillanatok alatt tanulhato, nagy az ujrajatszhatosaga.

  Rendkivul gyorsan,barhol jatszhato, gyakorlatilag nincs “set up”.

  A mindennapokban is felhasznalhato pl.nyelvtanulas (angol valtozat), idősek klubja, motivacio, stb...

  Akik szeretnek jatszani a szavakkal, “kibarkochbázni” a megfejtést, azoknak nagyon vidam, hangulatos idotoltes.

  (Ha megis keves lenne a kartya, es esetleg meg van az Imagine cimu jatek, onnan is bevethetoek a kartyalapok:) ).

 • nagysandor.mc

  2019-07-22 21:35:38

  Így, hogy elolvastam ezt a kis ízelítőt, már értem miért lett a Csak egy 2019-ben az év játéka. Remélem lessz lehetőségem nem csak egyszer kipróbálni! :)

 • Cochrane

  2019-06-06 13:36:43

  Fantasztikus ötlet, sokszínűség.

  Nagyon jó hogy kapható magyarul. Én személy szerint minden játékot nem vinnék szabadba. Mivel itt a nyár ez most aktuális lehet.Ennél a játéknál szerintem ez is pipa. Az értékét tovább növeli hogy tényleg gyorsan tanulható + sokszor játszható. Rengeteg jó közül ot van még kézírást kell benne használni(remek). Szerintem aki szereti a party játékokat, vagy szereti a vidám dolgokat, alap party játék lehet.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Csak egy