Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

The Mind - Azaz MINDenkiben ott van egy kis parafenomén

A tavaly érkezett a The Mind - Érezz rá! azonnal berobbant a társasjátékos köztudatba. Mindenki halott róla, sőt mindenkinek meg is van a véleménye róla. A közösség jelentős része imádja, míg a komoly gémerek közt óriási felháborodást keltett a piedesztálra emelése.

Azonban The Mindnak nem csak a társasjátékos polcokra sikerült eljutnia, hanem komoly kritikai elismeréseket is sikerült bezsebelnie. Csak a Golden Geek oldaláról kapásból három díjjal gazdagodott: Legjobb kártyajáték, Legjobb partijáték és Legjobb kooperatív játék. Ezzel olyan címek közé került be, mint például a Gloomhaven (Homályrév), ami 2017-ben nyerte el többek közt a Legjobb kooperatív játéknak járó díjat. Sőt a sikert meglovagolva érkezik a The Mind Extreme is, mely ha hihetünk a készítőknek még intenzívebb élményben részesít, majd bennünket. Nagyobb, hosszabb és vágatlan?

A siker esszenciája?

A doboz mindössze 120 kártyát tartalmaz, melyek tetemes része a játék gerincét képző számkártyák (1-100) teszik ki. Találunk még továbbá tizenkét szintjelző lapot, öt életkártyát és három dobócsillagot. Nem sok, ugye? Hatalmas pacsi a készítőknek, hogy nem próbálták az új trendnek felülve nagy méretű dobozba elrejteni az összetevőket. Így mérete valamint árra se tesz ki többet, mint egyszerű kártyajáték.

A játék grafikája nem szép, az egész design egy Uri Gellerféle paranormális show műsorra emlékeztet, így összhatásában ötből öt múkodjöt adok rá.

Két fő esetén tizenkettő, három-hat fő közt pedig tíz nehézségi szintet kell teljesítenünk a győzelem megszerzéséhez. A játék során az adott szintünk számával megegyező mennyiségű lapot kell kiosztanunk, majd növekvő sorrendbe egymás után lepakolnunk ezeket. Egyszerűnek tűnik, igaz?

Azért ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog, mivel mindenki csak a saját lapjait látja. A többieknek, beszéddel, bólogatással, füst jelekkel stb. nem jelezhetünk arról, hogy nálunk milyen számok vannak. Tehát valahogy úgy kell megszabadulnunk a lapjainktól, hogy az összes olyan lap lent amin kisebb száma szerepel. Ehhez pedig nem kevés türelem és ráfókuszálás szükséges.

Szerencsére a játék kezdetekor, valamint bizonyos szintek teljesítésekor is kapunk némi segítséget a dobócsillagokon és életkártyákon keresztül. Az életkártyákat akkor vethetjük be, ha valaki előttünk egy nálunk nagyobb számot tett az asztalra. Ilyenkor bár az életünk eggyel csökken, de minden olyan laptól megszabadul a csapatunk, amit már nem tudtunk volna lehelyezni. A dobócsillag használata során pedig mindenki eldobhatja a legalacsonyabb számlapját. Ha már nem áll rendelkezésre egyik segítség sem, akkor a játék véget ér, és újra az első szintről kell kezdenünk a próbálkozást.

Tehát adott egy pofon egyszerű játékszabály, egy nem túl egyedi kártyapaklival. Mitől lesz ez jó? Egyrészt fontos leszögeznem, hogy ez a játék nem való mindenkinek. Ha már párszor próbáltad és csak eszméletlen frusztrált leszel tőle, akkor hagyd! :) De, ha hagytok időt ráérezni a csapatnak, akkor egy nagyon kellemes flow élmény alakulhat ki köztetek. Ebben áll a varázslat: türelem! Lényegében csak az időzítésre kell ráérezni, mint például egy Dark Souls boss fightnál: ha csak úgy ide-odacsapkodsz nem leszel túl sikeres, de ha kiismered akkor már nem is olyan nehéz. (Na jó, a Dark Souls esetében továbbra is nehéz marad :D)

Segítség, parafenomén lettem?!

Ha sikerült felkeltenem a parafenomén képzés oszlopos tagjára a figyelmet, akkor ügyeljünk rá, hogy csak olyanokkal játsszuk, akik komolyan szeretnének részt venni a kalandban. Ugyanis könnyen elronthatja egy daredevil (fenegyerek) típusú játékos az élményeteket. A dobozon szereplő játékosszámmal kénytelen vagyok vitatkozni, 5-6 fő esetén nem működik jól a játék. Kifejezetten érdekes randijáték két fős verzióban, de igazi erőssége 3-4 fő esetén bontakozik ki. A játékmenet egyszerűsége miatt szinte bárkivel játszható, könnyen bevonható, egy gémer, egy nagymama vagy akár kisgyerek is. :)

Végezetül már csak az maradt, hogy milyen számot rejt a lap?

A(z) The Mind - Érezz rá! társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • The Mind - Érezz rá!