Tilos az Á - Tiltott sziget

A kooperatív játékok manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ennek a trendnek a kialakulásáért pedig Matt Leacock személye mára már megkerülhetetlennek számít. Ő volt az, aki a 2008-ban berobbanó, manapság már klasszikusnak számító Pandemic segítségével megnyitotta az utat a kooperatív társasjátékok számára.

De mi is az a kooperatív társasjáték? A játékosok egymással együttműködve a "játék ellen" harcolnak. Ezen típusú játékokra jellemzőek, hogy rendkívül nehezek, így valóban össze kell fognunk, ha nyerni akarunk, mert máskülönben nincs esélyünk. Ha részletesebben is kíváncsiak vagytok a kooperatív játékokra, arról itt olvashattok bővebben.

Matt Leacock 2010-ben a már jól bevált mechanikáján csavarva a Tiltott sziget című társasjátékkal egy ambiciózus sorozatot indított útjára, aminek azóta már két új része is megjelent: a Tiltott sivatag és a Tiltott fellegek, melyek sorra nyerik a különböző díjakat és jelöléseket. A következő cikksorozatunkban ezeket mutatjuk be nektek.

Kincsvadászok, kalandra fel!

A Tiltott sziget című társasjátékban kalandorok egy csapatát alakítjuk, akik egy rég elfeledett ősi civilizáció relikviáit kutatják, egy jobb napokat is látott szigeten, ugyanis a sziget kisvártatva a mélybe merül, melyet bátor kalandoraink éppen csak addig odázhatnak el, míg megszerzik a Föld négy elemét irányító mágikus kincseket. Úgyhogy itt az alkalom, most vagy soha!

A társasjáték a praktikus fémdobozának és a jól kialakított inzertjének köszönhetően kifejezetten utazó barátnak számít. A helyszínlapkák szépen kidolgozott grafikával rendelkeznek. A vízszintjelző laphoz jól jött volna egy talprész, ezt a széria későbbi részeiben már megtalálhatjuk a dobozban. A kincseket reprezentáló figurák kifejezetten egyediek. Nagyon örültem volna, ha a karaktereknek is inkább ehhez a stílushoz illő meepleket kapunk a klasszikus bábuk helyett. Azonban, ha van kedvünk, akkor ezeket könnyen lecserélhetjük. Akár az én személyes kedvencemre: LEGO figurákra.

Előkészületek

Kezdő sziget

A játék kezdetén válasszuk ki a nehézségi szintet: kezdő, normál, elit vagy legendás. Hozzuk létre a sziget lapkákból a színes oldalukkal felfelé a szigetünket és helyezzük el a tábla közelébe a kincseket. A helyszín lapkák közül 9 kiemelkedően fontos szerepet tölt be, az egyik a játékosok menekülését jelentő Kalandorok kapuja, a többi pedig azokat a látványosságokat takarja, ahol megszerezhetjük a relikviákat. Minden kincsnek két ilyen lelőhelye van.

A sziget, hőseink érkezése előtt már a végnapjait járja! Így az Áradás pakliból, mely a helyszín lapok mását tartalmazza, csapjunk fel hatot. Ezeket át kell fordítani a kékes oldalára, jelezvén, hogy a terület már elkezdett süllyedni.

Majd válasszuk vagy sorsoljuk ki a karaktereket, melyek mindegyike a hivatásához illeszkedő különleges képességgel rendelkezik:

 • Búvár: egy akcióért áthaladhat egy vagy több szomszédos elárasztott és/vagy hiányzó mezőn.
 • Felfedező: átlósan is mozoghat és száríthat.
 • Futár: a körében olyan játékosoknak is átadhat kártyákat, aki nem tartózkodik vele egy sziget lapkán.
 • Mérnök: szárításnál egy akciópontért két mezőt is felszáríthat.
 • Navigátor: akciónként maximum két mező távolságba mozgathat más kalandorokat.
 • Pilóta: a körében egyszer, egy akciópontért a tábla bármely helyszín lapkájára átmozoghat.

A játékosok ezután fejenként 2-2 Kincs lapkát kapnak. Ezek közt a lapkák közt találhatóak a négy kincset reprezentáló kártyák és a különleges képességű lapok: Légifuvar, Homokzsák és az Emelkedő vízszint kártyák is. Ha a játék elején valaki Emelkedő vízszintet kapna, azt keverjétek vissza a pakliban és adjatok neki egy másik lapot.

Ha már nagyon profik vagytok vagy új kihívásra vágytok, a készítők közzétettek több sziget variánst is, így ezek közül is választhatok a setupnál.

A variációk számának csak a képzeletetek szabhat határt!

Játékmenetről

Minden játékos a körében három akciót hajthat végre, itt most csak az alap verziót taglalom, a többit úgyis megtaláljátok a karakter lapjaitokon:

 • Mozgás: egy akcióért egy helyet mozdíthatunk a bábunkon, de csak függőlegesen vagy vízszintesen.
 • Kincs lap átadása: egy akcióért átadhattok egy a kezetekben lévő Kincs lapot a veletek egy területen tartózkodó karakternek. Figyelem, ha az adott játékos elérte a kéz limitet (5 db), akkor az átadás előtt azonnal el kell dobnia egyet a kártyái közül.
 • Egy terület felszárítása: a sziget lapkákat a kék oldaláról átfordíthatjátok a színes oldalára, ezzel jelezvén, hogy a terület újra száraznak minősül. Csak olyan helyszínen tehetjük ezt meg, ahol aktuálisan állunk vagy, ha attól egy mezőnyire tartózkodunk. (Ismét a mozgás szabályai szerint.)
 • Kincs megszerzése: ehhez a játékosnak birtokolnia kell négy azonos relikviát tartalmazó lapot, valamint olyan helyen kell lennie, ahol az adott kincs megszerezhető.

Miután végzett a három akciójával, húz két Kincs lapot, ha valamelyiken Emelkedő vízszint szerepel végrehajtja a rajta található utasításokat. (Ha ezzel az Áradás jelzőnk belép a halált jelentő sávba elbuktuk a kalandot.) Majd a vízállásnak megfelelő mennyiségű lapot felcsap az Áradás pakliból. Amennyiben egy terület már egy az elárasztott, kék oldalával szerepel, akkor a helyszín végleg elmerül, ki kell vennünk a sziget lapkát és az, azt jelölő helyszín kártyát is a játékból. Így könnyen belátható, hogy minél kisebb a bejárható terült, annál kisebb lehetőségünk lesz élve sikerrel zárni a küldetésünket. Amennyiben egy játékos ezen a lapon tartózkodott, akkor át kell úsznia egy általa megközelíthető lapkára, ha erre már nincs lehetősége a kalandorok elvesztették a játékot. Szintén ebben az esetben triggerelődhet egy másik vesztési kondíció, ha alámerül a Kalandorok kapuja vagy a kincseket biztosító helyszín utolsó lapkája is, még mielőtt megszereztük volna azt.

Eddig igencsak részletesen halhattatok, arról, hogy lehet elveszteni a partit. Ideje ismertetni, hogy miként is érhetek el sikert a csapatotokkal. A játék mindössze egy opciót kínál, szerezzétek meg az összes kincset, majd utazzatok a Kalandorok kapujához, aktiváljatok egy Légifuvar kártyát és örök dicsőség lesz osztályrészetek. De mint tudjuk, kockázat nélkül nincs győzelem!

Kiknek és hányan?

A játék 2-4 főnek ajánlott, nekünk minden esetben jól működött. De talán négyen volt a legváltozatosabb, tekintettel arra, hogy így négy különböző kalandorral segíthettük a csapatunkat.

A beállítható nehézségi szintek korrektek, azonban fontos megjegyezni, hogy a választott/ sorsolt hivatások is szintén befolyásolhatják ezt. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel nehezebb csak "support" karakterekkel nyerni, mintha nálunk van a teljes Szuper Csapat. Így a kezdőknek kifejezetten ajánlom, hogy maguk válasszák meg a csapattagjait. Ha már edzettek vagytok, ajánlom, hogy tegyetek próbát a fent található újabb szigetek egyikével is. :)

Egy-egy parti átlagosan 30 percig tart, így tökéletes választás lehet a műfajjal éppen csak ismerkedőknek vagy esetlegesen fillernek két nagyobb lélegzetvételű társasjáték közt.

Már csak egy fontos kérdés maradt, hogy védi ki a játék az alfajátékos problémáját, mely ennek a stílusnak a rákfenéje. A válaszom sajnos az, hogy sehogy. Ez a teljes sorozatra jellemző, így az első javaslatom az lenne, ha van köztetek olyan, aki nem túl korrekt e téren, akkor ne ezzel játszatok! Azonban ti magatok is tehetek ez ellen, ha betartotok pár szabályt:

 • Ne parancsoljatok a nálatok tapasztalatlanabbaknak, inkább javasoljatok és fogadjátok el, ha valaki nem szeretné az tenni, amit ti! Könnyen lehet, hogy ez is jó megoldás.
 • Ahelyett, hogy azt tesztek, amit akartok, kérjétek ki a csoport véleményét is!
 • Bár alapvetően mindenki nyerni szeretne, de ez azt nem kárpótolja, ha elrontjátok mindenki más játékélményét!

A(z) A Tiltott Sziget társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

15Okt

Table Talk 25. rész Társasjáték Díjak

Érdekes | 2019.10.15. 08:00:00

Gál József és Horváth Balázs a Table Talk 25. részében a hazai és nemzetközi társasjáték díjakról beszélgetnek.

15Okt

Kickstarter körkép - 42. hét

Érdekes | 2019.10.15. 07:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Kommentek

 • Peter

  2019-07-02 08:35:01

  Az igen 😆

 • nagysandor.mc

  2019-07-02 06:50:41

  A helyi bolhapiacon (zsarnai piac) volt szerencsém 500Ft-ért megnszerezni német nyelven. Nem bántuk meg.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • A Tiltott Sziget