Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tilos az Á - Tiltott fellegek

A kooperatív játékok manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ennek a trendnek a kialakulásáért pedig Matt Leacock személye mára már megkerülhetetlennek számít. Ő volt az, aki a 2008-ban berobbanó, manapság már klasszikusnak számító Pandemic segítségével megnyitotta az utat a kooperatív társasjátékok számára.

De mi is az a kooperatív társasjáték? A játékosok egymással együttműködve a "játék ellen" harcolnak. Ezen típusú játékokra jellemzőek, hogy rendkívül nehezek, így valóban össze kell fognunk, ha nyerni akarunk, mert máskülönben nincs esélyünk. Ha részletesebben is kíváncsiak vagytok a kooperatív játékokra, arról itt olvashattok bővebben.

Matt Leacock 2010-ben, a már jól bevált mechanikáján csavarva a Tiltott sziget című társasjátékkal egy ambiciózus sorozatot indított útjára. Melynek azóta már két új része is megjelent: a Tiltott sivatag és a Tiltott fellegek, melyek sorra nyerik a különböző díjakat és jelöléseket. A következő cikksorozatunkban ezeket mutatjuk be nektek.

A Végtelenbe és tovább...

Hőseink miután túlélték a Tiltott sziget, majd a Tiltott sivatag viszontagságait új kalandok után ácsingóznak. Útjuk egyenesen a végtelen fellegekbe vezet. Ahogy azt már a sorozattól megszokhattuk itt is óriási veszélyek leselkednek bátor csapatunkra. A meneküléshez nem kisebb feladatuk lesz, mint, hogy felderítsenek kilövő állomást, és beüzemeljék az ott árválkodó űrhajót. Közben a platform teljes területén egy pusztító ciklon tombol, így újfent az elemekkel dacolva kell helyt állnunk!

Az előző kiadványoktól eltérően a társasjáték karton dobozban érkezett a boltok polcaira, ami kisebb zavarba ejthet minket, de amint megvizsgáljuk a csomag tartalmát, a Tiltott sorozatra jellemző dizájn tárul a szemünk elé. Nagy sajnálatomra a bábuk továbbra is a "hagyományos értékeket képviselik". (Itt újfent a LEGO-t támogatom.)

De ahogy azt már megszokhattuk a játékelemek kinézete ismételten zseniális. Az elektromos áram kihasználása pedig egyszerűen bravúros; a világító és hangot adó űrhajó tökéletes élményt nyújt a nyertes partik végén. Legjobban úgy tudom csak érzékeltetni, hogy a kibontás után a férjem közel fél órán keresztül elfoglalta magát azzal, hogy a kilövés különböző opcióit megvalósítsa. :)

Előkészületek

Készítsük elő a kezdő platformot, keverjük meg a helyszínlapkákat. Állítsuk be a vihar erősséget, tegyük a közelbe a rakétát, az áramköröket, a viharpaklit és a felszereléspaklit. Válasszuk ki a nehézségi szintet (kezdő, normál, haladó, legendás), ezek a lapok azt határozzák meg, hogy a játék során minimum hány kis és nagy kondenzátort, illetve villámhárítót kell lehelyeznünk és összekötnünk, ahhoz, hogy nyerhessünk.

Végül válasszuk ki/ sorsoljuk ki a kalandorainkat is:

  • Felügyelő: bármikor átadhat egy előtte lévő helyszínlapkát a vele egy mezőn, vagy annak szomszédságában tartózkodóknak. A játék kezdetekor a többiekkel ellentétben nem egy, hanem két lapkával kezd. A játék során a szokásos három lapka helyett négy lehet előtte.
  • Hegymászó: mozgás során magával vihet egy másik kalandort is. Tud közlekedni két szomszédos lapka közt abban az esetben is, ha felhő választja el őket egymástól. (Ez szélfúvás esetén is számít!)
  • Kötélfonó: egy akciópont elhasználásával képes a vele egy mezőn, vagy annak szomszédságában tartózkodó játékos kötelén javítani egy szintet. Természetesen ez akár a saját kötele is lehet.
  • Navigátor: egy akciópontért cserébe egy másik karakterrel akár három mezőt is mozoghat. A mozgatott kalandor képességei ilyenkor is meg maradnak.
  • Orvostanhallgató: egy akciópont elhasználásával képes a vele egy mezőn, vagy annak szomszédságában tartózkodó játékos életerején növelni. Ilyenkor akár saját magát is gyógyíthatja.
  • Villanyszerelő: körönként egyszer ingyenesen összeköthet egy tetszőleges áramkört.

A karakterlapokon helyet kapott az életerő és a kötél állapotának jelölője is. Ha bármelyik nullára csökken, akkor a kalandor meghal, mi pedig elveszítjük a játékot.

A játékmenetről

Minden játékos végrehajt maximum négy akciót, melyek a különleges képességeket leszámítva a következőek lehetnek:

  • Mozgás: egy akcióért cserébe balra, jobbra, előre vagy hátra léphetünk egy mezőt. Ezt azonban, csak akkor tehetjük meg, ha a mezők közt valamilyen rézdrótos összeköttetés áll. Tehát, ha két lapka közt csak a lilás színben gomolygó felhők vannak, akkor oda nem léphetünk! (Kivéve a hegymászót!) Mozogni, két teleport közt is lehetséges, és ilyenkor is csak egy akciónak minősül a bábunk áttétele. (Bővebben lásd. a képeken!)
  • Kutatás: a helyszínlapkák közül felhúz egyet, majd lehelyezi magad elé. Legfeljebb három ilyen lap lehet előtte. (Kivéve: a felügyelő, mert neki akár négy lapkája is lehet.)
  • Felderítés: a tartózkodási helyünk mellé lehelyezhetünk egyet a kutatással szerzet lapjaink közül. Fontos, hogy ilyenkor legalább egy rajta futó rézdrótnak kapcsolatban kell állni azzal a lapkával, amin tartózkodunk! Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy kialakítsuk a helyét: a kis kondenzátoroknak, a nagy kondenzátoroknak és az indítóállásnak is. A lapkákon szerepelhet még: teleporter, villámhárító, szélpajzs, Faraday-kalitka vagy fogaskerék. (Lásd. a képeken!)

Sorrendben: villámhárító, kis kondenzátor, nagy kondenzátor, indítóállás, teleporter, fogaskerék, Farraday-kalitka, szélpajzs.

A fogaskerék segítségével különböző tárgyakat kaphatunk, amik nagyban segítik a túlélésünket. De figyelni kell arra, hogy jó időben használjuk ki őket.

  • Összekötés: egy akcióért cserébe, összeköthetünk egy-egy áramkört. Azonban egyik alkatrész se tartalmazhat két huzalnál többet, sőt az indító állomás mindkét oldalán csak egy ilyen vezeték lehet. Az összekötést vezetékjelölőkkel tehetjük meg, ezekből kétfélét találunk, egy hosszabbat és egy rövidebbet, ha nem ér el addig, akkor kénytelenek leszünk egy köztes elemet is beépíteni, vagy kihagyni azt a teljes áramkörünkből. Fontos, hogy ezek ugyanolyan rézdrótoknak számítanak, mint amik a lapkákon helyezkednek el. Ennek fontosságáról a villámcsapás résznél olvashatsz bővebben! Az összekötés, a játék megnyeréséhez szükséges, ugyanis a nehézségi szintnek megfelelően legalább annyi villámhárítót, kis és nagy kondenzátort, valamint indítóállást kell bekötni az áramkörünkbe. De, arra is figyelnünk kell, hogy a teljes áramkör kialakítása előtt, mindenki az indítóállás egyik lapkáján tartózkodjon. Máskülönben lemarad a rakéta kilövésről és vesztettünk. 

Amennyiben egy játékossal egy helyen tartózkodunk, akkor ingyen cserélhetünk egymással a felszerelés lapkáink között. Ha a játékos végrehajtotta a kívánt akcióit, akkor annyi lapot kell húzni a viharpakliból, amilyen erős a vihar erőssége. Ahogy azt már a sorozat többi részében is megtudhattuk, ismét más-más lapokat húzhatunk fel innen:

  • Villámcsapás: ilyenkor minden villámhárítóba belecsap a villám. Ennek következtében a villámhárító lapkáján, vagy annak összekötettésében tartózkodó játékost megcsapja a villám, veszít egyet az életerejéből. Akkor is csak egy életet vesztünk, ha több villámhárítóval is kapcsolatban áll az adott helyszín, ahol tartózkodunk. Összekötöttnek számít az összes olyan lapka, ahova a villámhárítótól rézdrót vezet, ebbe beleértendőek a vezeték jelölők is. Abban az esetben, ha Faraday-kalitkával ellátott lapkán állunk, megmenekültünk és nem kell életerőt vesztenünk. Ha valakinek az életerő jelzője eléri a nullát, az adott kalandor meghal és kudarcba fulladt a küldetésünk.
  • Erősödő vihar: ilyenkor eggyel feljebb csúsztatjuk a viharjelölőt. Az egyik ilyen lapon az is szerepel, hogy keverjük meg az összes viharkártyát és képezzünk új viharpaklit. Így könnyen belátható, hogy viszonylag könnyen elérhetünk a viharerősség halálos mezejére. Ilyenkor a kalandunk újfent kudarccal zárul.
  • Szélvihar: a széljárás irányának megfelelően a széllökés mindenkit átdob a szomszédos mezőre, kivéve, ha a játékos felhők mellett tartózkodik (a pálya széle is ennek számít), ilyenkor ugyanis helyben marad és elveszít egyet a kötélerősségének szintjéből. (A hegymászó esetében csak akkor kell ezt megtenni, ha nincs a szomszédságába lapka!) Amennyiben a kötél elszakad, a karakter meghal, mi pedig elvesztjük a játékot. Ha olyan mezőn tartózkodunk, ahol van szélpajzs és a széllökéssel megfelelő irányba áll, akkor nem történik semmi.
  • Változó szélirány: ha ilyen lapot húzunk, akkor a széliránytűt a megfelelő irányba 90°-kal elforgatjuk.

Ahogy ez lenni szokott, az együttműködésen alapuló játékokat nehéz, de nem lehetetlen megnyerni. Ehhez a játékosainak meg kell találniuk az összes áramköri alkatrészt, létrehoznia az áramkört, úgy, hogy közben mindenki épségben elérjen a rakétához. Ha ez sikerült, máris elindulunk űrhajónkkal az ismeretlenbe.

Kiknek és hányan?

A játék zseniálisan működik minden játékosszám mellett (2-5 fő). Egy-egy parti viszonylag rövid, nagyjából egy óra alatt teljesíthető, így kiváló választás lehet akár gyerekekkel, akár a hobbival éppen csak ismerkedőkkel. A szabályrendszere könnyen tanulható, főleg, ha nem ismeretlen előttünk Matt Leacock valamely műve. A kooperatív játékmenet miatt pedig könnyen segíthetjük társunkat, ha valahol még bizonytalan lenne a szabályokkal. Azonban figyeljünk arra, hogy ne váljunk alfa játékossá, ugyanis a legnagyobb jóakart mellett is elvehetjük a társaink kedvét bármely következő próbálkozástól!

Epilógus

Három részen keresztül olvashattatok a sorozatról. De mik is lennének a végső gondolatok?

A teljes sorozat fantasztikus látványvilággal és játékelemekkel működik, egyik sem összekeverhető a másikkal, nagyon jól tematizáltak az alkatrészek. A játékszabályok hasonlóak, de ez nem befolyásolja a játékélményt, sőt a változtatások miatt a nehézségük is rendre változik. A Tiltott szigetet bevezető (gateway) játéknak ajánlanám, míg a Tiltott sivatag inkább a tapasztaltabb játékosoknak nyújthat nagyobb örömöt. A Tiltott fellegek valahol a kettő között helyezkedik el nehézségi szintjét tekintve. Azonban mindenképpen kiemelném a bámulatos űrhajót, ami egyértelműen a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek nagy kedvence lehet. Mindenesetre én mindegyiket nagyon élveztem, és alig várom a következő részt is! (Reméljük a kiadó is így gondolja!)

Nehéz a választás, a kaland csak rajtatok áll: Földön, vízben vagy levegőben! 

Tilos az Á - Tiltott sivatag

Ismertető, 2019.05.21. 12:33:00

Matt Leacock Tiltott szériáját bemutató sorozatunk első darabjában a Tiltott sivatagról tudhatok meg többet.

A(z) A Tiltott Fellegek társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Feb

Támad a Kraken! - Kooperatív tengeri csata

Ismertető | 2024.02.27. 14:00:00

Ahoy, kalózok! Hajózzatok el velünk a hét tenger hullámaira és segítsetek legyőzni a Kétszín Krakent!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Tiltott Fellegek