Fedőnevek négyszemközt
Fedőnevek négyszemközt
Fedőnevek négyszemközt
Fedőnevek négyszemközt
Videó beküldése

Fedőnevek négyszemközt

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Fedőnevek négyszemközt egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 15 - 30 perc. A játék 2017-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb két személyes játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kooperatív játék kategóriában. A társast, a...

A Fedőnevek négyszemközt egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 15 - 30 perc. A játék 2017-ben megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb két személyes játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb kooperatív játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 11 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a szövetségek, a merj és nyerj és a limitált kommunikáció mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Ketten dolgoztok egy titkos küldetésen. A feladatotok: kapcsolatba lépni 15 ügynökkel úgy, hogy közben elkerülitek az ellenséges bérgyilkosokat. Te ismered azokat az ügynököket, akikkel a társad biztonságosan találkozhat. A társad ismeri azokat az ügynököket, akikkel te találkozhatsz biztonságosan. Csak egyszavas célzásokkal utalhattok a megfelelő ügynökökre, egyszerre akár több szóra is az asztalon, hogy egymást a keresett ügynökökhöz irányítsátok, mielőtt kifuttok az időből.

A Fedőnevek: Négyszemközt egy kooperatív, asszociációs kártyajáték, kettő játékos vagy két csapat részére. Önállóan játszható, nem szükséges hozzá más Fedőnevek játék.

Fedőnevek messze nem csak négy-szemközt

Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam, amikor először játszottam vele, mert hát az alap Fedőnevek játéknak is volt kétfős változata, és lássuk be, az alapjáték nagyon nem két emberre van kitalálva. Szóval nem vártam sokat. Nagyobbat nem is tévedhettem volna!

A Fedőnevek négyszemközt a Fedőnevek kétfős változata, vagy inkább egy, a Fedőnevek alapgondolatára építő játék, ami két főre van kitalálva, de többen is játszható. Vagy inkább: a Négyszemközt egy kooperatív Fedőnevek, ami két fővel is tökéletesen működik, és csapatban is hibátlan!

Adott egy 5x5-ös szómátrix, amihez van egy kódkártyánk. Ezen minden minden szóhoz hozzá van rendelve egy szín: zöld, ha ügynök, fekete, ha bérgyilkos, és khaki (ejtsd: khaki - férfiaknak: nagyon világos barna), ha civil.

A kódkártya egyik felén ülő játékos mond egy kulcsszót, ami asszociáció útján összekapcsolható az asztalon lévő szavak közül néhánnyal, és egy számot, hogy hánnyal kapcsolható össze. Például: a szavak között szerepel a„Király”és a„holló”, akkor a kulcs lehet pl.„Mátyás: 2”. A vele szemben ülő a kulcsszó elhangzása után tippelhet, hogy melyik szó tartozik hozzá. Ha olyanra tippelt, ami a kódkártya szerint zöld, akkor örülnek, a szókártyára rákerül egy zöld ügynökkártya, és a játékos tippelhet tovább. Ha olyanra, ami khaki, akkor tévedett, nem tippelhet tovább, ha pedig feketére, akkor a játékosok vesztettek.

Eddig nagyjából Fedőnevek – nade!

A játékban egy csapat van, az összes játékos együtt dolgozik a játék ellen, legyenek akárhányan is.

A kódkártya mindkét oldala tartalmaz információt, így mindkét játékos mond kulcsszót és mindkét játékos tippel is. A kódkártya mindkét oldalán látszik mind a 25 kártya, ezek közül oldalanként 9 zöld, 3 fekete, a többi khaki. Mivel 15 ügynököt kell megtalálni (zöldek), a két oldal között van átfedés. Sőt, az is lehet, hogy ami az egyik játékos számára fekete, az a másik számára zöld, tehát attól függően, hogy melyik oldal tippel rá, lehet egy lépés a győzelem felé (ügynök) vagy instant bukta (bérgyilkos).

A másik óriási újdonság a civilek működése. Ezek a lapkák időjelző tokenek. Ameddig található ilyen a játéktér mellett, addig vannak még körök (egy kör addig tart, míg az egyik játékos tippel a kulcsszóra, amit a másik megadott). A hibás találatra felteszünk egyet, oly módon, hogy az ne takarja a szót (ehhez elég aprók), mivel a másik játékos számára az akár egy ügynök is lehet (vagy bérgyilkos, vagy szintén civil). Ha a játékos köre nem azzal ér véget, hogy civilre tippel, hanem hogy passzol, akkor is el kell, hogy vegyen egy civilt, ezt lefordítva maga elé teszi. Tehát az idő fogy, mese nincs.

Csapat, csapat, csapatás

A dobozon a játékosszám mellett (2) szerényen, apró betűvel fel van tüntetve, hogy „vagy több”. Persze, ez definíció szerint egy kétfős játék, de: Abszolút. Hibátlanul. Király. Csapatban.

Egyszerűen arról van szó, hogy ez egy kooperatív Fedőnevek, ami – mint minden kooperatív játék – elég nehéz. Azt mondják, az a kooperatív játék, ami nem tángál el nagyon csúnyán az első 3-4 alkalommal, az vagy nem jó, vagy nem játszottátok jól. Ebben a játékban még könnyítés is van – kétféle. Nem véletlenül.

Tény, hogy a 15-20 perces játékidő (két fővel tényleg ennyi) számottevően megugrik egy jó háromnegyed órára, de megéri.

Ilyenkor a kódkártya egyik felén ülő játékosok közösen adnak a kulcsszót a másik oldalon ülőknek. Ezt a kulcsszót azonban csak úgy tudják megbeszélni, hogy a tippelő játékosok ne hallják, ergo vagy elvonulnak, vagy a jó öreg papír-toll módszerhez folyamodnak. Mi az utóbbit használtuk, és tökéletesen működött.

Fedőnevek a világ körül

A játékba még kampánymód is került. Van egy kötegnyi világtérkép a dobozon néhány összekötögetett nagyvárossal. A játékosok lejátszanak egy meccset, és ha megnyerik, akkor beikszelik Prágát. Innen egy olyan városba lehet tovább menni, amivel Prága össze van kötve.

Minden város egy-egy újabb játék, annyi nehezítéssel, hogy változik a maximális körök (alapból 9, ez azt jelenti, hogy az egyik oldal ötször, a másik négyszer tippelhet – és az bizony nagyon nem sok), illetve a hibázási lehetőségek száma.

„Ne mondjátok, hogy növény, ha van kert”

Ezzel az életbölcsességgel bocsátott minket utunkra egy elhibázott játék után Zsolti kolléga, és valóban: a játékban érzésre még könnyebb mellényúlni, mint a klasszikus Fedőnevekben, megnyerni meg kifejezetten nehéz.

„A Pandemicre emlékeztet. Sokat gondolkozol, aztán veszítesz.”- így Tíbaláj, de még ha a siker el is marad, az élmény soha. A Fedőneveknek nagyon jól áll a teljes kooperatív megközelítés, és a kampánymód is, ha a játékosok elég edzettek hozzá. Ami pedig a szókártyákat illeti - mivel nem egyeznek az eredeti Fedőnevek-ben található szettel –, akár kiegészítőként is belekeverhetők (vagy abba, vagy a Képekkel-be ).

Woland

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 4 456 Ft-tól
 • -20%-1 118 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/fedonevek-negyszemkozt-2017" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Fedőnevek négyszemközt társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Szójáték, Következtető, Kémek / Titkosügynökök
Mechanizmus: Szövetségek, Kooperatív, Merj és nyerj, Limitált kommunikáció

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Fedőnevek négyszemközt társasjáték videók (8)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb két személyes játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Legjobb kooperatív játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2017

Kommentek

Kommentek

 • Lordvik

  2019-12-09 09:22:41

  A fedőnevwk négyszemközt egy nagyon élvezetes kooperatív társasjáték ami nagyon nagy hírnévnek örvend mivel 2 személy is játszhatja itt a játékosok nem egymás ellen küzdenek hanem egymással küzdenek a játék ellen 😅Kicsit tág fogalom de míg a sima Fedőnevekben akár 2 csapat verseng egymással a győzelemért addig itt a k~t játékos egymást próbálja rá vezetni azokra a kis szókártyákra hogy még találják a titkos ügynököket és még véletlenül sem fedezték fel a kis fekete lapját amivel ugye rögtön véget ér a játék. A fedőnevekhez hasonlóan a fedőnevwk négyszemközt is ugyan azt a szórakoztató am bár izgalmakkal teli játékélményt nyújtja ami teljesen megéri az árát!

 • jacsoibir

  2019-08-07 19:32:03

  A sima Fedőneveket is nagyon szerettük, de lássuk be, a mindennapokban sajnos nem tudunk annyian leülni játszani, hogy az jól működjön. Ezért is nagyon kíváncsi voltam a négyszemközt verzióra. Nem csalódtunk, hozza azt a minőséget és komunikációs, asszociatív jelleget, amit az "eredeti" de jólműködő csavarokkal egészíti ki. A játék kooperatív, így mindkét félnek közös célja, hogy megtalálják a kémeket és ne fussanak bele a bérgyilkosokba... amiből összesen 5 van (3-3 a játékosok "térképén" ebből kettő fedi egymást) és lényegesen emel a játék nehézségén. Ehhez jönnek még hozzá az időlapkák, amelyek szintén megszorongatják a játékosokat, limitálva a körök számát. Volt akivel könnyen vettük az akadályokat, de nem ez a jellemző :D Segít megérteni a másik gondolkodását, arra sarkal, hogy a játékostársunk agyával akarjunk gondolkodni, ami lássuk be már önmagában is sok kihívást tartogat :D Külön örültem a kampánymódnak, szerintem ez egy zseniális húzás ez a bűvészkedés az időlapkákkal meg a járókelőkkel, egyszerű de nagyszerű csavar. Bár egyébként sincs két egyforma menet, de ez is dob a játékélményen és megvariálja, érdekesebbé teszi a játékot. Örülök, hogy nem egy lebutított Fedőneveket csináltak, hanem tényleg alaposan átgondolt és önmagában helytálló nagyszerű játék lett a Fedőnevek négyszemközt.

 • saxomusic

  2019-07-04 21:28:04

  Kedvenc játékunk kétszemélyes változata:) Ha nem jön össze nagyobb csapat, vagy csak ketten szeretnénk játszani valamit, ez mindig előkerül:) Kis módosításokkal éltek a készítők az alapjátékhoz képest, de külön élményt nyújt, hogy kooperatívan kell együttműködni és az idő ellen játszani:) Nagyon szeretjük az asszociációs játékokat:)

 • soltesz.orsi92

  2019-02-16 15:40:30

  Kooperatív, én az alapjátékot jobban szeretem. A négyszemközt ugyan jó alternatíva pároknak vagy két főre, viszont én annyira nem kedvelem azt hogy időre megy, nyilván ha nem egy másik csapattal kell versenyezni akkor az idővel. Egy icipicit zavaró hogy itt nem úgy fog kinézni a tábla, mint amit te látsz a kis képen.

 • attila.ridetz

  2018-12-29 14:04:29

  Gyors, gondolkodtató és ha úgy alakul néha humoros játék. Pároknak ideális  segít fél szavakból is megértetni magunkat a másikkal, ráadásul a cél közös nem ellentétes!

A(z) Fedőnevek négyszemközt társasjáték kiegészítői (10)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  15 - 30 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  11+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Vlaada Chvátil, Scot Eaton
 • Illusztrátor:  Tomáš Kučerovský
 • Kiadók:  Asmodee, Heidelberger Spieleverlag, Hobby Japan, Devir, White Goblin Games, Kaissa Chess & Games, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, Gém Klub Kft., IELLO, Cranio Creations, Fantasmagoria, Golden Egg Games, DiceTree Games, Lex Games, GaGa Games, One Moment Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, szlovák, bolgár

Alternatív nevei


Kiadások

 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Czech/Slovak edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: cseh
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5.1 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • English first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 15.2 cm x 22.9 cm x 5.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: román
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 16 cm x 5.1 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • Hebrew edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: héber
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 16.2 cm x 23.2 cm x 5.1 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
 • Codenames: Duet XXL
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23 cm x 32 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: görög

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Fedőnevek négyszemközt társasjátékhoz