Kép forrása: divany.hu

Nem tudod, hogyan válassz társasjátékot? Személyiségtípusod segíthet a döntésben! [divany.hu]

Szereted a társasjátékokat, de nem érted, mitől lesz számodra az egyik telitalálat, míg a másik teljes csőd? A megoldás kulcsa személyiséged típusa lehet, aszerint válassz!

A társasjátékok abszolút reneszánszukat élik, és egyáltalán nem csak gyerekeket szólítanak meg. A Board Game Theories szerint számos ok áll annak hátterében, hogy népszerűségük ilyen mértékben ível felfelé. Először is: világuk már sokkal változatosabb annál, mint amit az ezredfordulós generáció tagjai gyermekként tapasztalhattak. 

Monopoly, Malom, Ki nevet a végén – ezekhez a játékokhoz képest elképesztően komplex és szemet gyönyörködtető dobozok kerülnek manapság az üzletek polcaira. A kétezres évek első évtizedében több meghatározó játék is született, közte a máig népszerű Pandemic vagy Dominion: ezek teljesen új irányokat jelöltek ki a társasjátékok piacán, az általuk létrehozott zsánerekben ma már játékok tömegét vehetjük meg.

Ha egy játékban túl éles a többi játékossal való konfrontáció, túl nagy szerep jut a szerencsének, túl hosszú a játékmenet, vagy kőbe vésett a játékosszám, mellyel az élvezhetővé válik, az leszűkíti azok körét, akik valóban élvezni fogják azt. Ne is beszéljünk a kiesős játékokról, melyekből az elsők közt távozóként unatkozva nézheted, ahogyan a többiek akár még órákon át szórakoznak. Az új játéktípusok születése a problémák legtöbbjét kiküszöbölte: kooperatív, rugalmas, a szerencsét taktikára váltó játékok születnek. Van köztük olyan, amelyet akár egyszemélyes módban is játszhatunk, a kérdés pedig soha nem az, ki esik ki legutoljára.

[Cikk folytatása]

Nem tudod, hogyan válassz társasjátékot? Személyiségtípusod segíthet

Szereted a társasjátékokat, de nem érted, mitől lesz számodra az egyik telitalálat, míg a másik teljes csőd? A megoldás kulcsa személyiséged típusa lehet, aszerint válassz! A társasjátékok abszolút reneszánszukat élik, és egyáltalán nem csak gyerekeket szólítanak meg. A Board Game Theories szerint számos ok áll annak hátterében, hogy népszerűségük ilyen mértékben ível felfelé.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.divany.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...


Kommentek

  • kvarclovag

    2022-08-03 13:29:07

    Elég jó appok és oktató programok vannak már a góhoz. A szabályok egyszerűek, de a hogyant érdemes kicsit tanulni, különben nagyon nem tudja az ember mit csináljon. Mi, a barátommal, például a tábla közepére kezdtük pakolni a köveket az első játékunknál, amikor még csak a szabályokat ismertünk, nem is láttunk még egyetlen partit se. Odajött az egyik gózni tudó srác, és kérdezte, hogy amőbázunk-e? Jogosan, mert gójátszmának nagyon nem nézett ki, amit felpakoltunk.

  • sitatom

    2022-08-03 13:16:01

    Én egyszer próbáltam a GO-val játszani, de nagyon nehéz volt számomra. Mondjuk nem tartom kizártnak, hogy azzal is gond volt, hogy nem magyarul magyarázták a szabályokat és nem is értettem teljesn.

    Egy nagyon izgalmas játéknak tünt, kár hogy a környezetemben nincs olyan aki képben van és megtanít illetve tudnék ellenne játszani...

  • sitatom

    2022-08-03 12:10:10

    Kvarclovag!

    Volt kedvem, kék lettem én is mint te 😀.

    Egy gyors "játéknak" tök jó volt!

    Köszi a linket.

    Volt vagy 10 kérdés ahol, ha újra tölteném akkor simán biztos hogy mást választok. Meg nekem ezek az önbevallásos dolgok mindig olyan nagyon becsapósak... Ez mindig olyan, hogy te milyennek akarod látni magad. Szerinted milyen vagy aztán meg lehet, hogy defektes az önképed...

    De az tény, hogy van ami illik rám az értékelés alapján és van ami szerintem tökre nem. Elefántnak tuti jó lennék. Viszont az idegen szavakat azokat pont, hogy próbálom kerülni. A sportok sem találtak annyira telibe, talán csak a sakk, azt szeretek, de nem játszom olyan jól.

    Összeségében jó volt ez a teszt.

    Párnap múlva megint megcsinálom, hátha színesedek.

  • kvarclovag

    2022-08-03 10:28:56

    Ha van kedvetek, próbáljátok meg ti is, pár perc az egész: https://www.nn.hu/szemelyiseg-teszt

    Persze durván egyszerűsít, meg, hát kicsit olyan, "melyik színt szereti, a kéket, a pirosat vagy a zöldet" "a kéket" "akkor ön a kék színt kedvelők csoportjába tartozik" jellegű, de azért nem egészen. Rám speciel ül a kék, ha ezek a lehetőségek. És a kék jellemzőit megnézve, eléggé stimmel, hogy az egyszerű, absztrakt vagy absztrakt közeli játékokat szeretem. Talán a szerencsét kicsit jobban szeretem, mint kéne. De egy kis játéknak ez a teszt is elmegy. lrekasinak igaza van abban, hogy nagyon sok más is számít, mikor, melyik társasággal melyik játék a jó. Ebben szerintem döntő, hogy milyen gyakran, mennyi ideig fogunk együtt játszani. Ha csak évente párszor, 1-2 órát, akkor hiába mindeki sci-fi rajongó, mégsem a Star Wars Lázadás lesz az ideális játék.

    Ami a sakkot illeti: általánosban, gimnáziumban játszottam a barátaimmal, de nem látok a pályán, nincs koncepcióm, mit lehetne kezdeni a bábukkal. Szép nyugisan rendezgettem őket, és ha a másik hibázott, és észre is vettem, akkor tudtam nyerni, ha meg én hibáztam, akkor vesztettem. Hogy koncepcióm is legyen azt meg kellett volna tanulni, de annyira sose akartam sakkozni, hogy a feladványokon túl is tanuljak.

    A go az a régi kínai játék, valóban. És mivel ott szinte kirajzolják a kövek az alakzatok erővonalait, sokkal inkább volt elképzelésem, mit kellene tenni. És persze tanultam is egy keveset a nálam jobb játékosoktól. Jó régen, amikor játszottam, akkor lett meg az első 1 danos magyar játékos, vele is játszottam, volt mit tanulni, ellesni bőven. És persze magyarázott is. Fantasztikus játék, és mentes a sakk döntetlen kórságától. Amit az újak közül a Hive is tud sajnos, ott is könnyen lehet lépésismétlős döntetlenbe futni. Na a góban ilyesmi nincs, kis eséllyel lehet ugyan döntetlen, de nagyon ritka, mert sok pont áll sok ponttal szemben. De egyiket sem játszom már, és jó is ez így, szép emléknek.

  • Klililoti

    2022-08-03 09:30:43

    Akkor szabálykövető vagy😁.

    A sakkhoz meg tuti nem buta vagy, hanem nem játszottál még eleget vele...

    A Go az egy régi kinai játék kövekkel?

  • lrekasi

    2022-08-02 11:46:12

    Az összetett pszichológiai személyiségtesztek szerintem szépen ráilleszkednek az alanyra. A "gyorstesztek" meg erősen kategorizálnak. Egy mélységi teszt több óra is lehet, személyes interjúkkal támogatva. Ott kevésbé kategorizálnak, inkább személyiségjegyeket domborítanak ki, és ez a módszer teret is enged az árnyalásnak, a kivételeknek.

    A kategorizálás másik rákfenéje, hogy feketefehérben látjuk miatta a világot, skatulyázunk, mert könnyebb valamit berakni egy kupacba, mint időt szánni a megismerésére - és még akkor is kérdés, ha megismertük, hogy mit kezdünk az infóval.

    Tulajdonképpen ezért is írtam, hogy nálam nem csak a játék számít, hanem a játékos is. Illetve az is fontos szerintem, hogy milyen érzelemmel sikerült kötni, vagy épp eltolni egy helyzetet, játékot. Én szeretem ha valami nem "akarja" másnak eladni magát, így a legtöbb absztrakt játékkal nincs bajom - bár csak néhányra fogok időt szánni - míg a száraz eurók, amelyeket valamilyen témába "erőszakolnak", nekem kellemetlen, és attól kényelmetlenebb, minél színesebb (pl. Arnak elveszett romjai - kövezzetek meg, de ez számomra teljesen absztrakt, téma nélküli játék és a design és felhajtás, ami körüllengte inkább ellenérzést váltott ki bennem. Bizony néha tényleg egy apró dolog miatt lesz valami kedvelt, vagy épp nem. De ha az egyes játéktól eltekintek, és magára a működésre, kivitelezésre, stb. fókuszálok, akkor általában azért igaz, hogy "ilyen", vagy épp "olyan" játékok jönnek be inkább: mekkora az interakció, a szerencse szerepe, mennyi lehetőséget teremt a játék, mi a mélység benne, mennyire bonyolult a szabálya, a témát ráhúzzák, vagy a téma köré építik a játékot, stb. amelyek egyébként szerintem teljes mértékben szubjektív megélések, és nem tények 🙂

  • kvarclovag

    2022-08-02 09:19:37

    Csináltam egyet gyorsan. Kék lettem. Az ajánlott sportokkal ugyan mellé lőttek, de nem annyira. A sakkot említik, amit ugyan nem szeretek, mert buta vagyok hozzá, de a hasonlóakat igen. A go például nagy kedvencem volt egyetem alatt.

  • kvarclovag

    2022-08-02 09:08:42

    Párszor én is megcsináltam ilyen teszteket, ha a neten épp szembe jöttek velem, de ezeknek az eredményére már egy hét múlva nem emlékeztem.

    Az ajánlásoknál meg szerintem – személyiségtől függetlenül – a legfontosabb, hogy valaki esetileg társasozik, vagy ezzel akar rendszeresen foglalkozni. Mert az, hogy szépen felépítjük, és a belépő szintű játékoktól majd elvisszük a komplex, nagyobb játékokig, az csak az utóbbiakra működhet. Már, ha egyáltalán akar nagy és komplex játékokkal játszani. Én például nem akarok, hogy mért nem, azt párszor már leírtam itt a fórumon is.

  • Klililoti

    2022-08-02 08:53:52

    A DISC modell szerint.

    Kék- Szabálykövető

    Sárga- Befolyásoló

    Zöld- Kitartó

    Piros-Domináns

  • sitatom

    2022-08-02 08:42:59

    Lehet az a konklúzió, hogy nincs egységes konklúzió 😀.

    Nem lehet ezeket a dolgokat, embereket csak 4 féle személyiségi típusra lebontani, sokkal összetettebek, árnyaltabbak az emberek. Meg a játékok is teljesen változatosak.

    Például velem is van olyan, hogy két nagyon hasonló társas közül az egyik szuper jó, tetszik a másikkal meg csak nagy duzzogva játszom.

    Mondjuk azért valami biztos van benne, de az sokkal részletesebb elemzéseket kívánna.

    Nekem ez kicsit olyan, mint az újságokban olvasható horoszkópok. 12 horoszkóp van akkor nagyjából minden 12. emberre ugyan az az eseményrendszer érzelmi állapot lesz igaz….. Az asztrológiában is elképzelhető, hogy van valami, de nem abban a tucat horoszkópokban.

    Maga a cikk az nagyon érdekes és tök jó témát talált meg.

  • DeimosDown

    2022-08-02 08:24:00

    Akármennyire is részletes, és relatíve pontos egy Myers-Briggs-féle teszt (én kb 5-ször vagy 6-szor csináltam, és mindig 2 szomszédos személyiségtípus jött ki, amikkel nagyrészt egyetértettem) - szerintem azért csak ez alapján is nehéz ajánlani.. Én eléggé intro vagyok, húgom extro - de speciel pont a társasjátékoknál kifejezetten kedvelem azt, amikor "table talk"/diplomácia vagy dráma van egy játékban (nem úgy mint a való életben) - míg a húgom simán leül űr tematikájú 4X játékhoz, vagy egy középnehéz/nehéz multiplayer solitaire eurók mellé is (sőt, valamiért ő sokkal jobban szereti a roll&write játékokat, amikért én kevéssé lelkesedem, 2 apró kivétellel)

    Na most ebből mi a konklúzió? :)

    Szóval szerintem nem ennyire könnyű azért ez... nyilván kezdésnek meg lehet probálni koop-ot és partyt ajánlani az extrovertáltnak, és agyalósabb eurót, vagy detektívjátékot az intrónak.... de ennél az emberi ízlés/személyiség szerintem komplexebb.

    A játékoknál szerintem akár a tematika, akár a mechanizmusok jobban számítanak, mint hogy valaki extravertált vagy introvertált... én ez alapján szoktam próbálni ajánlani.

  • lrekasi

    2022-08-02 07:23:52

    Angolt találtam: https://www.16personalities.com

    Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy egyrészt az éppen aktuális érzelmi állapotunk, meg az éppen akkor önmagunkról alkotott kép jelentősen befolyásolja a kapott eredményt, ezért ha többször, eltérő időpontokban töltöd ki, simán kaphatsz más eredményt. Illetve az is szempont, hogy amikor kitöltesz egy tesztet, és az az szocializációdat méri fel, hogy pl. munkahelyi környezet villan be előbb, vagy család, netán barátok, stb. Itt utalnék @sitatom hozzászólására is, a munkahelyi személyiségtesztekre. Volt hozzá nekem is szerencsém, de az elsősorban munkahelyi helyzetekre van kitalálva... és valljuk be, kellően intelligens ember meg is próbálja "manipulálni" adott keretek között.

    Nekem spec most INFP-T jött ki. Az ott leírtak alapján úgy vélem, rám csak részben igaz, mert van egy nagyon erős analitikus vénám is a kretav mellett, és tudom magamról, hogy "művész" biztosan nem lennék. Van, ahol az RPG-ket javasolják, és azon belül is a gyógyító/varázsló karaktert, ámde én nagyon nem szeretem a tisztán RPG-ket, de az ameri típus azért nem áll messze tőlem, ha nem a szerencse dominál. De az is igaz, hogy a száraz euró játékokat sem szeretem, mert nem tudok vele azonosulni - korábban már írtam máshol, nekem a játékos és a játék egyszerre fontos, egyfajta "kommunikációs" forma, így pl. a sakkot nagyon szeretem - habár pont az ilyen játékot nem javasolják a személyiségjegyemhez 🙂

  • sitatom

    2022-08-02 06:02:57

    Arra biztos, hogy már léteznek szakemberek, tesztek, hogy valakit beazonosítsanak milyen a fő személyiségtípusa, mik a fő személyiség jegyei. Szerintem ”menőbb” állásinterjúkon is töltettnek ki az emberrel ilyen teszteket. Vagy legalábbis régen tuti volt ilyen a felvételi procedúra keretein belül.

    Én is töltöttem ki ilyen teszteket, mondjuk nem mostanában volt. Sajnos a megnevezésekre már nem emlékszem, de az nagyon megmaradt, hogy sárga, zöld, piros, kék színeket kapcsoltak egy-egy személyiséghez.

    Persze mindig mondták, hogy ez ne úgy képzelje el az ember, hogy csak ez vagy csak az, de hogy mi a domináns az ez meg az…

  • kvarclovag

    2022-08-01 22:24:06

    Nem ismerek ilyet, de ha lenne, érdekelne. Meg a fordítottja is. Mert, hogy milyen személyiségtípus vagyok, arról fogalmam sincs, de azt pontosan tudom, hogy milyen játékokat szeretek, és miért.

  • lrekasi

    2022-08-01 19:35:08

    Tudtok javasolni olyan oldalt, ahol szakemberek által az adott személyiségtípusokhoz ajánl társasjátékokat, vagy legalább is mechanizmusokat? Én sajnos nem találtam ilyesmit - amit meg kidobott a google, azokon annyira össze-vissza ajánlók vannak, egyáltalán nem konzisztens, és inkább csak találgatások, semmit megalapozott érvek. Előre is köszi!

  • ryuk669

    2022-07-30 19:37:31

    Igaz, én inkább a kockadobós reszre ertettem, bár ezek a játékok sincsenek ellenemre pl a DnD az kimondottan jó ilyen szempontból, hiszen egy valódi "csata"vagy választási lehetőség is magában hordozza a győzelem,bukás illetve szerencsés illetve szerencsétlen helyzeteket, váratlan fordulatokat.

  • kvarclovag

    2022-07-30 16:29:23

    @porcine @ryuk669 tetszik, amiket írtatok. A szerencsével viszont más a viszonyom, nekem az egy játékba KELL. Oké, vannak kivételek, de alapjában és általában kell. Ha nincs, akkor az már szellemi sport, vagy logikai rejtvény. Azokat is szeretem, de a szellemi sport az a versenyekre való inkább, a logikai rejtvények pedig szóló játékok. Családdal, barátokkal való játékban legyen szerencse. Úgy kb. a 7 csodák szintjén van jól, akkor azért aki ügyes, az többször fog nyerni, de egy-egy szerencsés partit bárki elcsíphet. Ha elég sok parti van. Ehhez meg az kell, hogy a játék rövid legyen. A klasszikus kártyajátékok ezeket mind tudják, és a modern családi társasok nagy része is. A gémer játékok nem, mert nem ez a céljuk. Bár van köztük, amelyik, mintegy mellesleg, ezeket is tudja, pl. Brass, T&E.

    Ami a szabályok egyszerűségét illeti, ott van egy beteges vonzódásom az egyszerűséghez, és mindig lenyűgöz, ha egyszerű szabályokkal lehet sok lehetőséget és gondolkodós játékmenetet kialakítani. És amíg ilyenek vannak, és szerencsére vannak bőven, addig egyszerűen nem érdekelnek a bonyolultabbak. Amíg nem játszottam az Iwarival, a Rumble Nationnal, az Air Land Sea-vel, az Elementsszel, a Firenzével, ..., addig mért játszanék a GWT-vel, vagy az Ark Novaval?

    A szerencsementes játékoknál, vagyis a szellemi sportoknál szeretem, ha az a játék alaposan elemezve van, lehet olvasni róla, meg lehet tanulni jól játszani. Ugye nem kell mondanom mekkora irodalma van a gónak, sakknak, bridzsnek? Arról nem is beszélve, hogy a MI kutatásokban is foglalkoznak velük. Épp a szabályaik egyszerűsége miatt. Az Ark Nova még sokára fog idáig eljutni. Ez az elemzettség azt is jelenti, hogy nem derülhet ki egyszer csak, hogy van egy verhetetlen stratégia, lásd Tzolkin és a nem tudom melyik tárcsa, vagy a Dominion nagy pénzes stratégiája.

    Ahogy porcine írta, jó, ha valaki ismeri a határait. Hát nekem ezek azok. Ha emiatt soha nem leszek gémer, csak egy sokat játszó valaki, nekem úgy is jó 😃

  • ryuk669

    2022-07-30 02:57:00

    Érdekes dolog ez a társasjáték személyiségeknek dolog. Édesanyám megőrül a Háborúk kora nevű kockajátékért és bár jó, hogy kell hozzá megfelelő logika, én a részben szerencse alapú játékokat annyira nem kedvelem. Hugom az a csalós, blöffölős játékokban verhetetlen, nekem ezek egyáltalán nem mennek. (Bár a spicyben egész jó vagyok xD ) Apum azt szereti, ha egy játék szabályai tiszták, nincs blöff vagy szerencse, és a szabályok is egyszerűek. Ahányan vagyunk, annyi féle játékokat kedvelünk, és nekünk talán épp ezért nehéz asztalhoz ülnünk. Öcsémmel és nővéremmel szeretek leginkabb játszani mert jó agyuk van és kihívást jelentenek. Plusz ők is a bonyolultabb játékok hívei, szeretik a 2 fős kártya vagy más stratégiai játékokat, ahogy én is. A játékosvilágban még mindig elég kezdőnek számítok, de már legalább látom, milyen játékokkal érdemes, szabad foglalkozzak még a jelen "szintemen", mert a nagyon komplex, sok mechanikából állókkal még nem merek próbalkozni, nehogy csalódás legyen.

  • porcine

    2022-07-29 21:34:28

    Nagyon egyetértek azokkal, amiket itt leírsz. És ahogy olvastam a 7 Csoda Párbaj elemzésedet, te egyáltalán nem vagy kezdő, legalábbis ebben a játékban biztosan nem. Ezért volt érdekes, amit előtte írtál, hogy a komplex játékokkal azért nem szeretnél játszani, mert biztos a szabálytévesztés, pontosabban: nem lehet hibamentesen játszani. Ez számos játék esetében igaz is lehet, azonban a legjobb nehéz játékok nem azért nehezek, mert komplex a szabálykönyvük és az adminisztrációjuk, hanem mert teljesen kizárják a szerencsét egyszerű szabályok mellett. És: jóval magasabb interakcióval dogoznak, szóval a nehézséget inkább az adja, hogy a másik játékos eszével állsz szemben, nem pedig egy nehéz szabályrendszerrel. A The Great Zimbabwe szabályai 6 oldalt tesznek ki mindössze, és mégis eszméletlen komplex és mély játékélményt ad. A Duzzasztómű szabályait a Draft csatornán 8 és fél percben elmagyarázzák, de a felpakolás után 20 percben alaposan összefoglalható, és te már az első játékod felénél pontosan fogod tudni, hogy milyen irányba akarsz haladni a játékban. A 3. játékodnál pedig már stratégiákon fogsz ötletelni, pláne, ha egy haladóbb segít néhány összefüggést felismerni. De továbbra is minden tiszteletem azoké, akik tudják a határukat, és megállnak ott. Bár szeretem a komplexitást, a játékélményt még jobban, ezért engem egy Draftoszaurusz is elvarázsol. :)

    És hogy a cikket is érintsem: kedves, aranyos és öröm, hogy ezen az oldalon is foglalkoztak a társasjátékokkal. Én a kezdőknek az alábbiakat javasolnám: Kingdomino, Kariba, Piepmatz, Ganz Schön Clever.

  • kvarclovag

    2022-07-29 14:07:05

    Hát látod a 7 csodával beletrafáltál. Abban bizony gyakran éreztem nagyon hülyének magam, és érzem még olykor most is. Na nem a szabályok miatt, mert azok az általam kedvelt módon, nagyon egyszerűek, hanem mert összekerülök pár jobb játékossal és mindig úgy jönnek a lapok, ahogy nekik jó, nekem meg szar, és laposra vernek. Ha valaki tanított volna, akkor pár dologra hamarabb is figyelhettem volna, így meg el kell lessem a jobbaktól.

    Épp tegnap futottam össze a 7 csoda párbajban egy nálam is kezdőbbel, és "örömmel" láttam, hogy ugyanabba a hibába esett bele, mint én is. Nevezetesen nem figyelt a tudományra. Szépen építgette a gazdaságát, építette a polgári épületeket, mindenben jobban állt mint én. Anno én még örültem is neki, milyen ügyesen építkezek, milyen jól állok egy rutinosabb játékos ellen. Sem én, sem ő nem tudta, hogy már régen végünk van, csak még nem jöttek fel a megfelelő lapok. Ugyanis elegendő pénz, 2 újrahúzós csoda és 4 tudománykorong ellen nem lehet védekezni, ha nincs újrahúzós csodád, ott veszteni fogsz bármi másod is van. És ahogy én is annak idején, most ő is elbukott.

    A fenti csak arra volt példa, hogy sokszor nem is a szabályokat, hanem az alapvető rutinokat kell megtanulni, vagy ha nem tanítják meg, akkor ellesni a jobbaktól. A jó családi játékok – és a 7 csoda játékai ilyenek – azért olyan kedveltek, és azért olyan jók, mert van bennük annyi szerencse, hogy a rutintalan játékos is győzhet olykor. Sakkban vagy góban ilyen nincs, a kezdő játékos (zseniket kivéve) soha nem tud legyőzni egy rutinos játékost.

  • godzsakattila

    2022-07-29 12:53:47

    Mondjuk a "szüzek" kapcsán valamelyest igazat adok neked. Azzal súllyozva, hogy ha pl. én vezetek be valakit, egy közepesen összetett játékkal teszem, nem lépésről lépesre, már csak azért se mert egy robbanó cicák vagy dixit összehasonlíthatatlan műfajilag egy marssal vagy hétcsodával esetleg stone age-el, attol, hogy játek mindkettő. Szóval kicsit hibás a megközelitési mód eleve. Viszont lehet lebombozó már egy 7 csoda szint is, ha olyanok próbálják ki akik előtte mind csak monopolyztak. Mert hülyenek érezhetik magukat ha nem fogják fel elsőre. Ha meg mondjuk te vezeted be őket persze egyből megértik.

  • kvarclovag

    2022-07-29 11:19:08

    "az Activity vagy a Scrabble mellett a te játékod is lehet a Dixit"

    A mellett azért nem annyira leváltandót jelent, csak javasolja mellé a Dixitet is. De amúgy egyetértek veled. Egy kicsit azzal talán nem, ami a cikkben is érezhető, hogy a nem profi társasjátékosokról néha úgy beszélnek, mint akik olyan kis butuskák, akiknek óvatosan kell megmutatmi pár egyszerűbb játékot, mert egy igazi modern játék már sok lenne nekik. Persze, ha azt veszem, hogy én hogy állok hozzá, akkor akár igazuk is lehet. Mert én tényleg kerülöm a nagy, komoly, moder új játékokat. Szóval ki tudja hol az igazság 😃

  • godzsakattila

    2022-07-29 11:04:36

    Szerintem ott a scrabble épp leváltandó példaként szerepel 🙂 Igen a cikk nem teljes, de ilyen típusú oldalon mindenképp örömteli. A legtöbb ajánlott játék nem vadi új, de modern klasszikus, tehát az elmúlt mondjuk úgy (a catan nyilván régebbi) az elmúlt évtizedben már bevált, egyes emberek számára méltán "modern klaszikussá" vált játékok. Amit az ő olvasóik jóeséllyel könyebben megtalálnak, vagy akár a legjobb barinőjük szomszédjának van is. Tehát ebben a környezetben előny is, hogy nem 2022-es megjelenéseket írtak bele. Teszem hozzá, szerintem.

  • kvarclovag

    2022-07-29 09:04:05

    Nekem is elég szellősnek, hogy ne mondjam, felületesnek tűnt a cikk. És, hát az említett játékok se épp a legújabbak. Szójátékoknál a Scrabble magyarul nem is valami jól játszható, a Fedőnevek sokkal inkább.

    A technológiától való elfordulással, vagy legalábbis távolság tartással, mint okkal egyetértek. Az viszont furcsa nekem, hogy ez olyan játékok tömegét eredményezte, amelyek lényegében nem játszhatók le hibamentesen a bonyolult szabályok és adminisztráció miatt. Számítógépes játékok kerültek így asztalra. Nem baj, ti is itt sokan pont ezeket szeretitek. Csak engem zavar, ezért el is kerülöm a gémer játékokat, heavy eurókat jó messziről. Ami még nagyon meglepett, hogy ezeket nem számítógépes modelekkel futtatják és tesztelik, hanem irl tesztjátékokkal.

  • Clio

    2022-07-29 06:52:07

    Nagyon jó dolognak tartom, hogy egyre szélesebb körben népszerűsítik a társasjátékozást, és hogy megjelennek ehhez hasonló bemutató cikkek más portálokon. Nekem pici hiányérzetem volt a cikk olvasása közben. Én szívesen megnéztem volna több személyiségtípust és az ahhoz illeszkedő játékok listáját :D . A fent elmített játékok egyébként valóban teli találatok, főleg a kezdéshez :) .

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Azul
  • Fesztáv
  • Pandemic
  • Robbanó cicák
  • Ticket to Ride
  • Dixit
  • Sakura