Azul
Azul
Azul
Azul
Videó beküldése

Azul társasjáték

társasjáték, 2018
Értékelem!

Az Azul egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot az Év Játékának választották 2018-ban (Spiel des Jahres) és jelölték is 2019-ben (Magyar Társasjátékdíj), 2017-ben (BGG), illetve 2017-ben és 2018-ban több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb...

Az Azul egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 30 - 45 perc. A játékot az Év Játékának választották 2018-ban (Spiel des Jahres) és jelölték is 2019-ben (Magyar Társasjátékdíj), 2017-ben (BGG), illetve 2017-ben és 2018-ban több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kártya húzás, a minták, a turn order: claim action és a játék végi bónuszok mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

I. Mánuelt, Portugália királyát rabul ejtették az Alhambrában látott gyönyörű, színes csempék. Felszólította országának mestereit, hogy királyi palotáját, mely Evorában áll, ilyen szép díszítéssel lássák el. De ki lesz vajon az, aki legügyesebben választ a mozaikgyárak készletéből, gyakran vetélytársai orra elől halászva el az azok által kinézett darabokat? Ki tudja a vetélkedésben a legszebb, legértékesebb falat összeállítani, amellyel elnyeri a király bizalmát és ezzel a megbízást, hogy a királyi palotát ő díszítse?

Az Azul-ban nincs más dolgotok, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudsz tartalékolni készletet, majd azokból feltölteni a készülő díszes csempefal sorait és oszlopait. Ehhez nem csak a saját készülő munkátokat, de a többiekét is figyelned kell! Egy rossz választásnak akár az is lehet a vége, hogy egy akkora csempekészlet jut neked, amelyet nem tudsz beépíteni, így a nyakadon maradó darabok miatt komoly veszteségek érhetnek...

A játék menete
Játékosszám alapján meghatározott számban helyezünk manufaktúrákat az asztalra (korongok), ezekre minden forduló elején felrakunk 4-4 csempét, amit egy zsákból húzunk ki. Csempét. Így van, na azért nem 1:1-es csempékben kell gondolkodni, kompakt kis játék ez, de a játékelemek az azulejo csempéket idézik, ami egyfajta tradicionális portugál királyi belsőépítészeti remek. És jellemzően kék (erre utal az elnevezés is, az "Azul" ugyanis kéket jelent). A készítők ennél tovább merészkedtek, piros és sárga csempéink is lesznek - mindegyiken más-más minta, illetve egy-egy csupasz fajta a pirosból és a kékből.

Innen kezdődik a csempebeszerzés. A játékosok a saját körükben egy gyárról leveszik egy adott színből az összes csempét, majd felrakják azokat a saját táblájuk soraiba.

Töltsd fel a készletet, építsd a falat és szerezd meg a legtöbb pontot!
A forduló végén pontozunk. Ilyenkor a teljesen feltöltött sorok kiürülnek, és róluk egy csempe felkerül a játékos tábláján lévő mátrixba, a megfelelő helyre, ezeket pontozzuk. Ha önmagukban állnak, akkor egy pontot érnek, ha viszont felkerülésükkor vízszintesen vagy függőlegesen szomszédosak más csempékkel, akkor az egybefüggő sor vagy oszlop minden egyes eleme után kapunk egy-egy pontot.

Az Azul-ban tehát nincs más dolgunk, mint okosan és időben kiválasztani azokat a csempéket a gyárak kínálatából, amelyekből a legértékesebb helyekre tudunk tartalékolni készletet, majd azokból feltölteni a készülő díszes csempefal sorait és oszlopait.

Ehhez nem csak a saját készülő munkánkat, de a többiekét is figyelni kell! Egy rossz választásnak akár az is lehet a vége, hogy egy akkora csempekészlet jut nekünk, amelyet nem tudunk beépíteni, így a nyakunkon maradó darabok miatt komoly veszteségek érhetnek.

Összegzés, ajánlás
Akinek fontos egy jó játék során a stratégia, a taktika, az előre gondolkodás és az esztétikai élmény is, azt biztosan elvarázsolja az Azul társasjáték a gyönyörű színes Portugál csempéivel. Absztrakt családi társasjáték.

Újrajátszhatósága nagyon jó, mert a pontszerzés során sok dologra kell figyelni, ezért minden egyes játék után eltervezi az ember, hogy mit fog másképp csinálni a következő játékban / körben. Ezt a szándékot azonban megmásíthatja az éppen a manufaktúrákba véletlenszerűen kerülő 4 csempe kombinációja.

Iskolás korú gyerekekkel is érdemes kipróbálni, mert a játék során észrevétlenül gyakorolhatjuk velük az alapvető matematikai műveleteket, nem utolsó sorban a taktikai – stratégiai érzéküket is fejlesztjük. Ehhez mi sem jobb, mint ez a gyönyörű tartozékokból összeállított játék. Viszonylag rövid idő alatt lejátszható, kb. 40 perc. Élvezetes, előre gondolkodást igénylő társasjáték.

Letöltés
Magyar nyelvű játékszabály

Angol nyelvű játékszabály

Magyar nyelvű ismertető

Magyar nyelvű játékmenet

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 13 390 Ft-tól
 • -10%-1 499 Ft

Kategória: Stratégia, Rejtvény / Kirakós, Reneszánsz
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kártya húzás, Minták, Turn Order: Claim Action, Játék végi bónuszok

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Azul társasjáték vásárlása, árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Azul társasjáték videók (19)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • kvarclovag

  2022-09-17 18:49:25

  Biztos volt, hogy az absztrakt játékok BGG első (most épp második) helyezetjét ki fogom próbálni, mert én leginkább az absztrakt játékokat szeretem. Az Azul meg nagyon az, mindent tud, amit egy igazi absztrakt játéktól elvárunk. Ennek ellenére a parti közbeni rakosgatás és számolás egy ideig visszatartott, nem éreztem elegáns dolognak. Most sem érzem annak, de annyira jól belesimul a játék menetébe, hogy egyáltalán nem zavaró.

  És csak eljött az idő, amikor kipróbáltam, asztalon is, meg a BGA-n is. Főleg az utóbbin, mert ott messze ezt játszák a legtöbben, és kíváncsi voltam mire jutok a rutinos játékosok ellen. Magáról a játékélményről nem tudok semmi újat mondani, mindent leírtatok már. Zseniális, fantasztikus, magával ragadó! Ott a helye a nagy klasszikusok mellett!

  Még csak 81 partit játszottam, szóval bőven van mit tanulnom, de ma rám mosolygott a szerencse, és sikerült bejutnom az elit ligába. Kemény menet volt, 26 gyémánt ligás meccs kellett hozzá. A többi liga hamarabb ment, de itt már folyamatosan elég erős ellenfelek jöttek, nem volt könnyű meccs. Mivel az Azult játszák a legtöbben, az elit liga is több, mint ezer játékost számlál, ezért az új célom ezer közé kerülni. Biztos nem lesz könnyű, de talán sikerül. A 7 csoda építészekben voltam 113. is, de az nem ez a súlycsoport, ott kis rutin és sok mázli kell. Itt pont fordítva. Drukkoljatok nekem! És persze gyertek játszani, ha van kedvetek és szeretitek az Azult.

 • cuf87

  2022-03-16 00:19:18

  Általában bajban vagyok az absztrakt játékokkal, és sajnos ez sem volt más nekem. Ez nem az Azul hibája, ami amúgy egész jó volt, de nekem azok a játékok jönnek be, amik igazán magába tudnak szippantani a sztorival, vagy a hangulattal.

 • Szabcsika

  2022-03-10 19:21:57

  Ez volt az első társasjáték, mely bevezett igazából a társasjátékok világába. Amilyen egyszerű, annyira gyönyörű, de azért lehet agyalni, hogy akkor éppen melyik színű csempét kezded el gyűjteni/kirakni.

  A játékosszám kíváló, ketten, hárman, de négyen is tökéletesen játszható, nincs sok holtidő 2 lépésed között. Ez egy olyan társasjáték, amellyel a gamerek is bármikor leülnének 1-2 kört játszani. De ami a legjobb menne, hogy akár az a nagyszülő is tudja élvezni, könnyen meg tudja érteni a játékszabályt és a jték légenyét, aki még sose társasozozz, vagy maximum a Gazdálkodj okosannal.

  Nekünk jelenleg is ez a kedven társasunk, pedig már azóta összegyűjtöttünk jó pár másik társast. Tökéletes például 2 nehezebb társasjáték közé beilleszteni, mert tényleg egy pihentető, kikapcsolós társasjáték.

  És ezen kívül az Azul sorozat többi része is hasonló játékélményt nyújt. Szóval minden társasjáték gyűjteményben helye van, és azt hiszem minden ilyen gyűjtemény ékköve is lehet az Azul (és/vagy a sorozat többi része)

 • motkany91

  2022-02-04 06:24:49

  Egy igazán egyszerű, de nagyszerű játék ami mindemellett csodaszép is. Valóban megdolgoztatja az agyunkat, hogy akkor milyen logika mentén építsük fel a csempéinket. Egy fantasztikus, könnyed családi játék, nálunk is nagy kedvenc lett.

 • mrsa4

  2022-02-03 08:35:50

  Ami körül nagy a hype és nagyon sokaknak bejön, attól én mindig félek egy kicsit, de basszus nekem is tetszik! 😂 So nem bántam meg a befektetést, minden, amivel ki lehet szedni a gyerekeket a monitor mögül és fejleszti a logikus és stratégiai gondolkodásukat az nekem gold.

 • Zsomboo

  2021-12-29 20:56:47

  Első ránézésre nekünk sem igazán jött be. Kellett 2-3 játék mire ráéreztünk, azóta nagyon szeretjük. Viszont Karácsony előtt egy Auchanos akcióban megvettük a Királyi Pavilont. Azt hinné az ember, hogy nem lehet tovább csavarni ezt a pakolgass le színes csempéket a táblára témakört, de simán übereli az első részt, érdemes kipróbálni.

 • sandor6

  2021-12-29 14:29:54

  Hű.... Amennyire nem bíztam ebben a játékban, hogy élvezetes lehet, annyira voltam meglepődve, amikor kipróbáltuk. Hihetetlenül szórakoztató, viszonylag gyors és egyszerű szabályai vannak.

  Nagyon jó volt vele játszani és látni, mennyire stratégiai is maga a játék.

  Csak ajánlani tudom😊

 • armin.d.ivan

  2021-11-24 15:30:15

  Igen, nálunk is a nem társasos arcoknál ez egy nyerő választás volt. Elképesztő, hogy mennyire más 2 fővel, mint többel. Ha sokan vagytok abszolút rizikós, nem ehet előre tervezni úgy, ketten pedig olyan mint egy sakkjáték. Zseniális.

 • KIRALYJ

  2021-11-14 16:57:28

  Gyors szabálymagyarázat, igényes alkatrészek, bírja a hurcolászást, nem sérülékeny. Két fővel is jól működik.

  Nem társasos ismerősöket is be lehet vele vonzani, gyors sikerélményt kínál.

 • Mixike

  2021-11-04 09:13:32

  Ízlések és pofonok:)

  Nekem még a Beez-hez nem volt szerencsém. De fent van a listámon, hogy a közeljövőben mit kell beszerezni.

 • veerzoltan80

  2021-11-03 18:56:55

  hatalmas hype van a játék körül, nem érdemtelenül persze, de azért sok esetben túlzás. kipróbáltuk rokonoknál, élvezetes volt, de nem ütött akkorát hogy irány a bolt és shopping. A Beez jobban bejön mert nehezebbnek gondolom, és a Coatl is jobban megfogott a maga módján.

 • Mixike

  2021-11-03 12:07:09

  Kötelezővé tenném mindenhol! Csodálatos játék, nagyon egyszerű, nagyon szórakoztató.
  Apró érdekesség, ismerek szervezetet akik a prevenciós foglalkozasokon is Azul tarsasjatekot használnak. Fogalmam sincs hogyan sikerült beépíteniük a módszertanba, de beszámolójuk alapján nagy siker náluk is.
  Nálam előkelő helyen van a polcon és bérelt helye van a top 5-Ben.

 • vacogi

  2021-10-20 18:53:57

  Sokáig csak kerülgettük a boltban, egyre többször feltűnt és valahogy nem vonzott. Max csak azért kapta meg a szemem, mert a középső fiamat Vazulnak hívják.

  Aztán asszem tavaly karácsony előtt akciós volt és már nem bírtuk otthagyni. Nagyon igényes és dekoratív játék. A csempék minősége remek. Mikor először játszottam vele, nem nagyon értettem a lényegét. Aztán pár játék alatt sikerült megszeretnem, bár sajnos elég ritkán kerül elő, mert sokszor nyerek benne, a férjem meg ezt rosszul viseli. :)

  Ezt a játékot tökéletes ketten is játszani, úgy is jó a játékélmény. Szívesen kipróbálnám a többi változatát is.

 • barbi725

  2021-10-06 21:32:36

  Nagyon ravasz :D Köszi mindkettőtöknek!

 • Wullo

  2021-10-06 13:11:57

  Szerintem mindegyik Azul eléggé más ahhoz hogy érdemes legyen kipróbálni mindet. (nem feltétlenül megvenni mindet, mert valóban nem olcsóak...)
  Az eredeti Azul a legjobban letisztult szerintem, de pl a Királyi pavilonban elég jól lehet a szobrokkal, oszlopokkal taktikázni (ha körbe rakod valamelyiket kapsz érte bónusz csempéket)
  A Sintrát lehet csak azért szeretem annyira mert nekünk az volt az első Azul játékunk, de abban meg ott van a "bábunk" resetelése amivel tudunk ügyeskedni hogy pl ne kelljen csempét felvennünk.

  Ha nincs a közeledben társas klub vagy café ahol ki tudnád próbálni egy érdekes megoldás lehet ha ajándékba megveszed egy barátnak/családtagnak aki szeret társasozni és akkor ki tudod próbálni :D

 • armin.d.ivan

  2021-10-06 12:16:23

  A kiegészítők nekünk nem adtak új élményt, viszont ha már játszottatok az egyikkel elég sokat, érdemes egy másik változatot is beszerezni, mi egyikben sem csalódtunk. Pont eléggé különbözőek, hogy mást adjon, de valóban, nem egyszerre venném meg az összeset én sem :D

 • barbi725

  2021-10-06 09:39:55

  Szerinted érdemes beszerezni a többi változatot/kiegészítőt is? Elég szkeptikus vagyok, mert drágák, és kíváncsi lennék, hogy ad-e egy új játékélményt, vagy nagyon hasonló az Azulhoz...

 • armin.d.ivan

  2021-10-05 13:04:02

  Minden alkalommal, amikor játszunk vele fel kell olvasnia az aktuális játékmesternek a történetet. Minél többet kerül elő, annál jobb és jobb élményt nyújt, egyre jobban, egyre korábban kezdünk el figyelni a taktikára, a később beszámító pontokra. Egyszerűen lenyűgöz az igényessége, és ez igaz az összes többi verzióra is, nincs olyan, ami ne lett volna egyből kedvenc.

 • barbi725

  2021-09-07 16:19:15

  Ez az a játék, amiről én személy szerint még rosszat nem hallottam. Ha új emberrel játszom, aki még nem annyira ismerős a társasjátékok világában, akkor az Azullal szoktam kezdeni, mert eddig még mindenkinek tetszett, akinek mutattam, és így látom a legnagyobb esélyét annak, hogy megszerettessem a társasozást az illetővel. :D Szerintem részben annak köszönheti a népszerűségét, hogy mindenféle ízlésű és típusú embernek megfelelő, bár én konkrétan jobban szeretem a beteg módon bonyolult játékokat, de azokhoz nehéz megfelelő partnert találni, akinek nem megy el a kedve már az elején. Könnyen tanulható, abszolút újrajátszható, kettesben is tökéletes egy rövid kikapcsolódásra.

 • godzsakattila

  2021-07-12 13:54:22

  Hugom ezt kapta most tőlem a születésnapjára, mert olyannak gondoltam, amivel jól eltudnak játszani a férjével kettesben. Agyalás utáni prekoncepcióm: élvezetes is kettesben és nem is túl bonyolult, agyalós se a szabály se a játék maga.
  A beszámolójuk alapján az eredmény: jól gondoltam. Tehát tetszett nekik a játék a próbakör után, remélhetőleg elő-elő kerül majd náluk és valamikor velük én is kitudom próbálni 😋

 • hierroo

  2021-07-12 12:33:23

  Én nem vagyok feltétlen az egyszerű játékok híve. Szeretem, ha van téma és változatos. Az Azul egyszerű is, a témája igaz nem különösebben érdekes, a techanikája pofon egyszerű. Ezért nem áldoztam rá, de mégis többször játszom vele a számítógépen. És nyugtató. Egy kis tili-toli, egy kevés gondolkodás, nagyon rövid és végülis jól néz ki. Mármint a valódi játékban. A számítógépen teljesen más, de azért az app is megteszi néha. Főleg akkor amikor már abszolút nincs kedvem kirakni bármely társasom, és nagyon agyalni sem akarok, csak egyszerűen gépiesen szeretném rakozsgatni a mozaikokat. Ez erre tökéletes. Itt találtam ezt a kis játékot.

 • mazsenyka

  2021-04-26 15:30:12

  először is leszögezném: elfogult vagyok minden portugál dologgal szemben 💖 ráadásul ezt a játékot első alkalommal pont sikerült azokkal játszanom, akikkel kint élnem az azulejok városában. alig vártam, hogy beszerezzem a saját példányomat is, azóta nagyon sok chillezős estén előkerül.

  az a fajta játék, aminek hatalmas a hypeja, és mégsem csalódsz benne- legalábbis én akárkinek mutattam (elég nagy beharangozás után), mindenkinek nagyon tetszett. tipikus „egyszerű, de nagyszerű” játék, végtelen újrajátszhatósággal, így csak ismételni tudom az előzőket, nem hiába nyert év játéka díjat is.

  mindenképp be fogom szerezni a többi azult is, sokakhoz hasonlóan nekem is hatalmas örömet okoz a bakelitdarabkák tapogatása, csodaszép játék. (bár nem állítom, hogy nem tudtam volna még szebbre megcsinálni a csempéket- hogy valami kontra is legyen 🙈)

  nekem az újranyomott kiadás van, nem tudom változtattak-e valamit rajta, de emlékeim szerint jobban csúszott a tábla, mikor először játszottam, úgyhogy a kiegészítőt valószínűleg csak az új táblák miatt fogom beszerezni, illetve, hogy teljes legyen a gyűjtemény 😊

 • Robby

  2021-04-24 12:04:56

  Engem elsőre magával ragadott a szép színes kis műanyag csempék csengése. Ezután a játékot kipróbálva az sem okozott csalódást. Nálunk a harmadik rész tetszett a legjobban mindenkinek, utána jön ez az első rész egy picivel lemaradva. Nagyon jó játék és ketten is szuperül működik (sőt...). Bátran ajánlom mindenkinek.

 • zkbali

  2021-04-24 10:44:15

  Én még csak online játszottam az Azult, kezdetleges grafikával, de még úgy is nagyon jó. Alig bírtuk abbahagyni. És akkor még milyen lehet, ha pixelekre való koppintgatás helyett szép kis csempéket rakosgathatunk. Igaz, én se vettem még meg, absztrakt játékra, ami nem is túl gyerekbarát, kicsit sajnálok 13-14 ezer forintot. Van bőven hely a polcon, előbb inkább ezen az áron nagyszabásúbb, tematizált társasokat gyűjtök, később jöhet az Azul, mert egyébként szuper játéknak tartom.

  Az online játékok fórumban megtalálod a hozzászólásomat a linkkel, ahol ki lehet online próbálni.

 • rocky015

  2021-04-24 09:36:29

  Elsőre én se gondoltam volna, van másik hasonló játékunk, az a Sagrada és azt se gondoltam, hogy tetszeni fog. Viszont mindkettőnél tévedtem és mindkettő nagyon magával ragadó és hozza (legalábbis számomra) a hangulatot.

 • godzsakattila

  2021-04-23 22:16:08

  Ez tipikusan az amiről el se tudom képzelni, hogy tetszeni tudna, holott én is tudom, hogy "alap darab". De lehet csak ki kellene próbálnom nekem is.

 • rocky015

  2021-04-23 18:23:28

  A héten ezt is beszereztük; eredeti, egyszer sem használt, bőven áron alul, magánszemélytől. Nem is ez a lényeg, ez is már mondhatni "alap darab" annál, aki komolyabban is beleveti magát a társasok világába. A párom is vágyott rá és sikerült elcsípnie, így tegnap ki is próbáltuk.
  Nem tudom mi az, de valami tényleg van benne. Lehet a színek, a minták vagy más, de behúzta az embert. Ahogy előttem is írták, meditatív, kikapcsol, egy fárasztó nap után talán még fel is tölt egy kicsit. Legalábbis elsőre ezt tudom róla mondani.

 • mvik19

  2021-04-22 10:01:28

  Hatalmas népszerűségnek örvend mostanában, nem csak az Azul, de minden lapka lepakolós, stratégiai játék. Teljesen jogos, hogy ezek közül pont az Azul az ami a legelterjedtebb. Minden megvan benne, ami egy igazi kikapcsolós játékhoz kell. Figyelnem kell az ellenfelemre, figyelnem kell a saját táblámra, figyelnem kell, hogy milyen lapkákat tudok majd húzni pár körrel később. Jól áll neki, hogy kicsit szivatós is tud lenni, viszont nem bántóan, mivel nagyon okosan kell gazdálkodni a rendelkezésre álló csempékkel. Hatalmas ötlet, hibátlan megvalósítás. Minden társasozni szerető ember polcán ott a helye.

 • robsteady

  2021-04-08 20:12:36

  Meditatív vagy családi használatra tökéletes. Nagyon jól csomagolt absztrakt játék.

  Igaz ez utóbbit két fő esetén nem tartom. Könnyű a másikat hibáztatni, ha a nekünk kellő csempéket felhúzza elölünk a másik.

  Kissé repetitívnek érzem, és nagy benne nekem a szerencsefaktor. Szerintem a Calico jobb nála klasszisokkal.

 • clodo

  2021-03-28 22:36:00

  Nekünk bejönnek az absztrakt játékok, szerintem ebben a kategóriában az Azul a király. Lehet azért is kedveltem meg nagyon azon túl, hogy szép, mert egy társasozni gyűlőlő hozzátartozóm is hajlandó ezzel játszani és 2-3 körre élvezni is tudja. 😊 Szerintem semmilyen kiegészítőt nem igényel, az alapjáték úgy tökéletes ahogy van. Kötelező darabja egy saját társasjáték gyűjteménynek!

 • nemi92

  2021-03-19 12:57:30

  Én személy szerint szeretem a színes és szépen kidolgozott társasjátékokat. Valahogy mindig beszippantanak az ilyen jellegű játékok. Az Azul egy nagyon szép társasjáték. Nagyon szépek benne a csempék, és baromi jópofa a kék kis zsák amiben tárolhatjuk ezeket a csempéket. Eleinte féltem, hogy majd kopni fognak, sérülnek a zsákban való keveréstől, rázkódástól, de mondhatom, hogy több mint 20 játszma után is ugyan olyan jó állapotban vannak a csempék.
  Nagyon jó kikapcsolódás 2-en, de ugyan olyan jó 4-en is. Nincs hosszú várakozási idő, gyorsan, pörgősen mennek a körök. Én mindig igyekszem figyelni, hogy ki mit gyűjt, és néha ellopom előle a szükséges csempét, csak azért, hogy kevesebb pontot tudjon szerezni, de hát ilyen a játék! :D
  Kiegészítőt még nem próbáltunk hozzá, hiszen így magában is nagy kedvencünk, de ha lehetőségünk lesz rá, biztosan kirpóbáljuk azzal is! Vegyétek, vigyétek! Mindenkinél ott a helye a polcon ennek a remek játéknak! :)

 • aiplisanyi

  2021-03-14 16:12:11

  Remek mechanizmus, szép és igényes kivitelezés, gyors játékmenet 2-3-4 fővel is! Talán ezek miatt sikerült elérni, hogy szüleim esetében a Scrabble évtizedes egyeduralkodása véget ért 😀

 • ghtyshd

  2021-01-31 13:01:05

  Mostmár tudom miért szereti mindenki.

  Nagyon szkeptikusan álltam hozzá a játékhoz, mert többnyire olyanokkal szoktam játszani akik extrém partijátékhoz szoktak. Épp ezért nem akartam beruházni rá, de ennyi pozitív visszajelzés volt róla, és annyi helyen oos/oop lett, hogy felkaptam rá a fejem.

  A témája szerintem senkit nem fog meg. Bár, tény, nincs is neki. Elvileg valami király valami falát építjük, de szerintem érdemes elengedni a témát, nem ad semmit a játékhoz.

  Másik megjegyzés amit gyakran hallani a játékról, hogy jó a komponensminőség. Sokan azt mondják, hogy nagyon jó fogni a bakelitdarabkákat, és sokan meditatívnak érzik a fogdosásukat. Én ezzel nem igazán tudok azonosulni, szerintem csak jobb minőségű műanyagokról beszélünk, engem nem nyűgöztek le. DE! azt viszont megfigyeltem, hogy a párom előszeretettel fogdossa, simogassa őket miközben lépéseken gondolkodik. Szóval nem tudok felülni az „olyan jó őket fogdosni” vonatra, de el tudom képzelni, hogy valakik tényleg szeretik és külön, kiemelten jónak találják őket.

  A játékot csupán 2 fős verzióba próbáltam, és köszönöm szépen, nekem elég is volt. Nem szándékozom 3, vagy 4 személlyel elővenni, mert ilyen formában pont jól kiszámítható.

  És ami a legjobb a játékban az pont ez, a kiszámíthatóság. Nem kér nagy matekozást, csupán figyelmet, és előre gondolkodást. Én nagyon élvezem ezt a fajta logikázást, abszolút tudok vele azonosulni, és szerintem pont annyira számolgatós, amennyire még meditatív tud lenni.

  Könnyen rá lehet érezni a játékra. A játékszabály nagyon egyszerű, mégis nagyszerű. Egy szó sem hiányzik belőle, mindenre választ ad. Ugyanakkor nekem első pár körben nem ment, és zavart is engem, hogy értem, de nem tudom. De szerencsére hamar ráállt az agyam, és emiatt adtam neki sok esélyt és időt, ezt nem is bánom.

  Imádnivaló, ahogy nyílt lapokat tesz eléd. Mindenre rá lehet számolni, látod a partnered tábláját, tudsz az ő fejével is gondolkodni. A játék zseniális. Nem is beszélve a designról.. a kék vászonzsák = ❤

 • adddam555

  2021-01-15 09:42:23

  Nagyon szép, nagyon jó fogni a kis csempeelemeket. Egyszerű megtanulni, és néhány kör után belejössz. A saját pontjaidat igyekszel maximalizálni a minták kirakásával, ugyanakkor van elég kapacitásod arra, hogy megfigyeld, vajon mi a célja az ellenfél játékosnak. A másik fejével is kell gondolkodni, és akár keresztbe tehetsz neki, a megfelelő csempék elhappolásával. Gondolkodtat, de közben kikapcsol.

 • katalinj77

  2021-01-06 12:59:26

  Kedves harnas1207

  Szeretném megkérdezni, hogy az Azul játékod még mindig a szekrényben lapul😉?

  Esetleg szívesen eladnád?

  Köszönöm szépen a válaszod

 • Merse

  2021-01-05 14:10:27

  Valaki azt írta: "olyan mint egy matematikai feladvány, egyszer rájössz, hogy milyen tematikával kell csempézni, és onnantól már csak random faktor az egész játék".

  Szerintem az illető megfeledkezett arról, hogy lehet egymást szívatni is, bár nem mindenki szokta ezt kihasználni.

 • Merse

  2021-01-05 14:05:44

  Nagyon jó játék, 7 éves kislányom is tudja már játszani. Ha azonban az Azul sorozatról beszélünk, akkor nekem a 3. rész – A királyi pavilon – jobban bejön. Mindkét játék kiváló, de a A királyi pavilonban sokkal szabadabban lehet kombinálni néhány okos újítás miatt (jokerek, szobrok, tartalék kövek), és ezen kívül a rombusz alakú csempék is különlegesebbek. Ha már sokat költök, akkor A királyi pavilon asztalképe szebb. Nekem egyébként amúgy sem jönnek be az Azul csempéi, mindenki azt mondja szépek, szerintem rondák, de ez nem von le a játék értékéből. Én mundjuk csináltam egy utazó mini verziót igazi 1cm-es üveg mozaikokkal, az sokkal szebb és szinte zsebben elfér az egész játék.

 • szocsadam

  2021-01-04 18:42:31

  Egyike volt az első játékoknak amit beszereztünk. Nagyon szeretjük. Tipikusan az a játék, amit egyszerű játszani, de nehéz jónak lenni benne. A lányom már 6 és fél évesen ügyesen pakolgatta a csempéket, 8 éves korára pedig teljesen átlátja, stratégiája van. A csempék szépek, jó megfogni. A játékos tábla kellően vastag, a húzózsák igényes. Egyedül a pontjelölő az, ami hajlamos elcsúszni. És ezt sajnos a Kristálymozaik kieggel sem sikerült maradéktalanul orvosolni. Erről részletesen a kiegnél.

 • barany.bence

  2021-01-02 01:19:28

  Egyik kedvenc családi társasjátékom. A szabályok könnyen tanulhatók, a játékban a csempék egyszerűen gyönyörűek, a játékmenet pedig nagyon pörgős. Mi ha elővesszük, akkor mindig 4-5 partit legalább játszunk. Azok, akik most ismerkednek a (modern) társasjátékok világával, bátran tudom ajánlani kedvcsinálónak! :)

 • Marcike

  2020-10-31 18:59:27

  Egyetértek, szerintem minden korosztálynak tökéletes kikapcsolódást biztosít hat ez a játék. Érdemes megmutatni a szülőknek, vagy nagyszülőknek, addig talán még sosem találkoztak ilyen esztétikus és szórakoztató társasjátékkal… 🙂

 • Marcike

  2020-10-24 19:29:18

  A modern társasjátékokkal való ismerkedésem egyik fontos lépcsőfoka volt, amikor megismertem az Azult. Szerintem nagyszerű játék, egyszerű, esztétikus, szórakoztató.

  Nem egy agyégetően bonyolult, komplex játék, de nem is ez a célja. Sokkal inkább azzal tud kikapcsolni, hogy jatek közben alkotok, létrehozok valami szépet.

  Nekem toronymagasan ez az első változat a kedvenc variánsom, minden más kiadás csak utána következik.

 • Alleira

  2020-10-20 14:04:58

  Azon kisebbség táborába tartozom, akik jobban kedvelik az Azul: Sintra üvegcsodáit, mint az első Azult. Nekem a sima túl egyszerű és ezért már meg is untam, a Sintrában több kihívást látok, a rokonként emlegetett Sagradában meg mégtöbbet. Pedig ezek sem nehéz játékok. Ha könnyed játékra vágyom, nekem nem az Azulra esik a választás, erősen túlhypeoltnak találom. Ettől még jó belépő játék és kétségtelenül gyönyörű szépek az azulejokra hajazó csempék.

  A népszerűségének az okai biztosan a gyorsan tanulható, belépő kategória. Szép külcsíny és igényes kivitelezés. Harmonikus játékmenet, minimális konfrontáció (mondjuk nekem pont ettől unalmas kicsit, a Sintában a "balra lépés" lehetősége jobban előhozza az interakciót).

  Hatalmas hátránya, mint a legtöbb családi játéknak, hogy 2-4 fővel játszható. Mi hárman vagyunk testvérek és gyakran hiányzik az a fránya 5. játékos lehetőség. Nekem ez nem fér össze egy családi játékkal, de a trend mást mutat.

 • Dorothi

  2020-10-16 13:24:52

  Nagyon szép alkatrészek vannak ebben a társasban, öröm a csempékkel játszani, szép, színes, vidám az egész. Belépő szintű, családi társasnak tökéletes és 2-3-4 fővel is teszteltük, mindegyik játékosszámmal jól működik. Könnyű a szabályrendszere és mindenféle korosztály tudja élvezni, a társaságban volt tizenévestől kezdve hatvanas korosztályig, minden generációnak bejött ez a játék. :) Van benne némi taktika is, azért nem adja mindig könnyen a győzelmet, főleg, ha a kiszemelt csempéket felveszik előled, de pont ezért izgalmas is egyben, hogy folyamatosan újra kell tervezned a taktikádat. Nagyon csúszik a pontozó rész, ezért szereztem be hozzá a Kristálymozaik kiegészítőt, ami orvosolja ezt. Összességében javaslom kipróbálásra, ez ilyen alap darab lehet bármely gyűjteményben.

 • gevanda

  2020-10-09 08:40:45

  Az első játékaink között volt, nagyon jó választás a modern játékokkal ismerkedőknek. :)

  Könnyen tanulható és tanítható, kevés és nem bonyolult a szabály, mégis gonodlkodós játék.
  Két fele van a táblának, egy a kezdők számára, ami jelöli, az adott sorban melyik csempét hova kell tenned, ha kijött a sorod belőle. És egy a haladók számára, amely nem jelöli, melyik csempének hol lesz a helye, te döntheted el azt a két szabáylt betartva, hogy egy sorban és egy oszlopban egy szín csak egyszer szerepelhet. Ez nagyobb szabadságot és taktikázási lehetőséget ad.

  A mai napig szívesen előveszem játszani, nem nőttük ki a játékot. Igaz, szombat délutáni főjátéknak már nem venném elő, de tökéletes esti kikapcsolódásnak egy hosszú nap után, amikor nincs energiám egy bonyolultabb játékhoz, vagy nincs kedvem konfrontálódni. Mindig, amikor játszom vele, nagy nyugalom fog el, ahogy tervezgetem és pakolgatom a csempéimet. :D
  Ha hazautazom a szüleimhez hétvégére, mindig viszek magammal legalább egy társasjátékot, de anyukámat nem kérdezem meg, melyik legyen, mert ha rajta múlna, mindig csak ezt vinném. :D

  A csempék gyönyörűek és minőségiek. A három Azul (Sintra üvegcsodái és A királyi pavilon) közül élőben szerintem ennek a legszebbek a csempéi, bár ez ízlés kérdése. (Videó alapján nagyon tetszettek a Sintra üvegcsodái cukorkára emlékeztető darabjai, de ahogy egyesével pakolgatom, nem mutat olyan szépen, mint ahogy egy kupacban együtt vannak.)
  Az inzert nagyon jó.
  Kényelmes lett volna, ha mellékelnek még egy húzózsákot, hogy a már elhasznált csempéket abba lehessen gyűjteni, és ha elfogy a csempe az első húzózsákból, a másodikból lehessen elkezdeni húzni, és az elsőbe dobni az elhasználtakat. Mi erre beraktunk egy másik zsákot, mert nem szeretem az asztalon gyűjteni, és kifogyáskor besöpörni a zsákba, zavarnak az ilyen időhúzó, felesleges és kikerülhető mozzanatok. Két fős játék esetén még nem zavaró, mert általában játékonként csak egyszer fogy ki a zsák, de több játékosnál engem már zavar.

 • Myrabell

  2020-10-08 21:58:31

  Szerintem az egyik legszuperebb belépő/bevezető játék olyanok számára, akik nem nagyon szeretnek társasozni, esetleg nem szoktak. A szabályok 1-2 kör után beivódnak és élmény látni, hogy onnantól az "újoncok" is teljes beleéléssel pakolgatják a csempéket. :) Abszolút korosztály független, 9-99 éves korig mindenki szeretni fogja.

 • halmaik72

  2020-08-19 11:22:11

  Egyik kedvenc játékom lett, nagyon gyorsan. A társaság, akikkel játszani szoktam szintén szereti. Igényes, szép a kivitelezése, a szabályok egyértelműek, gyorsan tanulhatóak.

  A pontjelző kicsit csúszkál, de nem tragikus. Ha ez valakit nagyon zavar, akkor a Kristálymozaik kiegészítővel ez orvosolható, ami ad egy műanyag fedlapot a táblához, amin már nem csúszkál az eredményjelző. Én személy szerint nem használom, mert a csempék sem csúsznak rajta, és ez engem jobban zavar, mint az eredményjelző. :-D

  A Kristálymozaik kieget egyébként nagyon ajánlom, mert a csúszásmentesítőn kívül plusz két fajta játékostáblát is ad, ami nagyban növeli az újrajátszhatóságot. Valamint újabb nehézségi szinteket ad. Ha már egy kicsit belejöttetek, akkor az alap tábla úgy gondolom könnyű, a másik oldala viszont extra nehéz. A kieg táblájának két oldalán részben vannak megjelölt helyek, ahová csak az adott szín mehet, a többit a szabályoknak megfelelően variálhatod. Ezek nehézségben szerintem valahol az alap tábla két oldala közé sorolhatóak.

  Összefoglalva nekem nagyon bejött. Ha leülünk játszani, akkor nem csak egy parti megy le, az biztos. :-D Számomra könnyedebb, kikapcsolós játék, esetleg lazítás egy-egy hosszabb, bonyolultabb játék után.

 • buzsaky.viktoria

  2020-07-17 12:08:32

  Ez egy nagyon kifinomult, nem túl bonyolult, meditatív, gyönyörűen kivitelezett társasjáték!
  Nagyon jó érzés játszani ezt a játékot, nagyon jó a tapintása a csempéknek, és valahogy a színei tényleg nyugtatóak!

  Az a minimális taktikázás, ami ehhez a játékhoz szükséges , nem igényel nagy energiabefektetést, így tényleg nem fárasztó.

  Nekem az első Azul élményem a Sintra üvegcsodái voltak! Nagyon megszerettem, és ez mindig így fog maradni, de összehasonlítva ezt a két játékot , talán egy hangyányival ez nyeri a versenyt.

 • Heni1979

  2020-05-28 16:22:08

  A legjobban kikapcsolós társas számomra. Szép, igényes kivitelezés, jó érzés megfogni a csempéket. Jó 3-an vagy 4-en is, de a legjobban kettesben élvezzük. Kikapcsol. Lehet játszani barátibban és genyázósabban is :-)

 • harnas1207

  2020-05-01 23:49:16

  Nem értem hogy lehetett az Év játéka. Nagyon egyszerű társas, könnyen kiismerhető és kicsi az újrajátszási élvezete. A maga nemében tökéletes, olyan mint egy matematikai feladvány, egyszer rájössz, hogy milyen tematikával kell csempézni, és onnantól már csak random faktor az egész játék. 2 kör után elunta nálunk az egész társaság, ment a szekrény mélyére a doboz.

  Egyébként nagyon igényes a kinézete, jó érzés megfogni a csempéket.

 • vitezlejszlo

  2020-04-13 08:31:45

  Azul szerintem nagyon hamar mindenki kedvencévé vált az országban , de itthon nálunk is egyaránt szereti a lányo és az anyukám is tehát minden korosztálynak szuper jó és élvetes játék. Persz azért van egy minimum korhatár mert elég kicsik a csempék hogy lenyelje a gyerek. Meg azért kell hozzá egy kis érettség is. Könnyen tanulható és szerintem kis iskolás kortól már simán játszható. A játék minősége kiválló jó agyagból vannak a csempék és dekoratívak. Ahogy már más is írta a pontjelző csúszkáll kicsit de ha jól tudom a kiegje ezt a problémát megoldja. A játék minden létszámmal élvezetes ketten , hárman és négyen is egyformán szuper élményt ad. A játék idő sem veszélyes .

  Én abszolút ajánlom mindenkinek olyannak is aki nem egy nagy társasjátékos ezt még ők is élvezni fogják. Egyszóval egyszerű és nagyszerű a játék.

  Csempére fel elő a csemperagasztóval!

Az Azul társasjáték és kiegészítői (5)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 - 45 perc
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  8+
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Michael Kiesling
 • Illusztrátor:  Chris Quilliams, Philippe Guérin
 • Kiadók:  Pegasus Spiele, Asmodee, Hobby Japan, Zvezda, Ghenos Games, Lacerta, Kaissa Chess & Games, REBEL.pl, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Broadway Toys LTD, TwoPlus Games, KADABRA, Galápagos Jogos, Plan B Studio, Next Move Games, Tower Tactic Games, Divercentro, Orangutan Games, SuperHeated Neurons, Бельвіль
 • Elérhető nyelvek:  arab, cseh, kínai, dán, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, magyar, indonéz, olasz, japán, Korean, lett, litván, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, ukrán, bolgár, szerb, thai, maláj, Macedonian

Alternatív nevei


Kiadások

 • Dutch/French first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English/French first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • English-only first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7.3 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • French-only first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • Baltic edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: észt
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: cseh
 • Divercentro Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Dutch/French second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • English/French second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English giant edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • English/Indonesian/Malay edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • English-only second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • French-only second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • Galápagos Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • German edition 2018
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7.5 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: Korean
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7.2 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Romanian/Arabic edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: arab
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
 • Thai/English edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Bulgarian/Serbian/Macedonian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: bolgár
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg
 • Ukrainian edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: ukrán
 • Rebel Polish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 26 cm x 26 cm x 7 cm
  • Súly: 1.2 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Azul társasjátékhoz