Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Table Talk 29. rész Társasjátékok Ünnepe 2019- Élménybeszámoló

Gál József és Horváth Balázs a Table Talk 29. részében megosztják a hallgatókkal az élményeiket a Társasjátékok Ünnepéről.

29. Rész: Társasjátékok Ünnepe 2019 - Élménybeszámoló by Table Talk

A Társasjátékok Ünnepén szerzett tapasztalatainkról beszélgettünk a KS körkép után. 00:00 Hírek és KS körkép 13:10 TÜ

Ha tetszett a srácok munkássága, ne felejtsétek el őket likeolni!

Table Talk 28. rész Laserox és Essen kiállítói szemmel

Érdekes, 2019.11.18. 11:00:00

A Table Talk legújabb adásában szó lesz a Laseroxról és a bővebben Essenről. Vendégként pedig a Laserox alapítóját Csuka Zsoltot hallhatjuk.

forrás -- Abiologistplayground

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Jún

Table Talk 34. rész TOP 10 túlértékelt játék

Érdekes | 2020.06.17. 18:00:00

Gál József és Horváth Balázs a különböző túlértékelt társasjátékokról beszélgetnek.

19Jún

Table Talk 36. rész Top 10 kártyajáték

Érdekes | 2020.06.19. 08:00:00

Gál József és Horváth Balázs a legjobb kártyajátékokról beszélgetnek.


Kommentek

 • gyd

  2020-03-30 22:55:33

  A Ganz Schön Clever és hasonló roll&write műfajba tartozó játékok nagyon érdekesek, és valóban egyre többet látni belőlük manapság a piacon. Én a Qwixx-szel ismerkedtem meg elsőként, ami nagyon emlékeztet mind borító, mind játékfelépítés és játékelemek terén az imént említett (és a Table Talkban is emlegetett) Ganz Schön Cleverre. Vagyis számomra pont fordítva van, engem ez a játék emlékeztet a Qwixx-re. :)
  Persze ha jól megnézzük, a Qwixx egy sokkal kevésbé bonyolult, sokkal egyszerűbb szabályrendszerrel rendelkező játék, mint a Ganz Schön Clever, ugyanis ott kb. annyi van, hogy a legjobbra lévő X-től balra már nem lehet X-elni az adott sorban, és ha aktív játékosként nem X-elsz, akkor mínuszpont jár. Ehhez képest itt sokkal több elem van, több lehetőség van, komplexebb a kockaválasztás, sokkal stratégikusabbnak kell lenni. Talán nehezebb is megtanítani, de valószínűleg egy tapasztalt játékos elég jól elfogja tudni magyarázni.
  Valóban nem olyan komplex játék egyik sem, hogy a gémerek TOP10-es listáin szerepeljenek, hiszen ahogy említve is lett, ezek bemelegítő, filler, átvezető, esetleg levezető játékok. Tehát a társasjátékozások azon részét kapják meg, ahol kicsit lazulni lehet, kicsit ráhangolódni lehet a következő játékra, és jól el lehet ütni az időt, miközben jól szórakozunk. Ez így is van rendben, és ezek tök külön kategóriát alkotnak a nagy játékoktól, és szerintem megvan a helyük a nagyok mellett.
  Az az igazán zseniális szerintem a kategória jól kitalált darabjaiban, hogy egyszerre foglalják le az összes játékost, pörgősek, egyszerűen elmagyarázhatóak. Vannak időszakok, mikor ennyire vágyunk, és nem akarunk éppen nagy stratégiákat végigvinni.
  Ezeknél viszont oda kell figyelni a játékhoz mellékelt lapokra, hogy egyből mentsünk el legalább egy ép darabot (lehetőleg scanneléssel vagy valami egyéb, sokszorosítható módon), amíg még van, hiszen gyorsan fogynak.

  A Klaskot nem tudom, mennyire lehet társasjátéknak nevezni. Kérdés, hogy hol a határ. A klasszikus értelemben véve én nem gondolnám annak, inkább a beszélgetésben emlegetett csocsóhoz és léghokihoz tudnám én is hasonlítani, azokkal tudnám párhuzamba állítani.
  Viszont ez nem azt jelenti, hogy lehordanám a játékot, mert nagyon ötletesnek tűnik. Nagyon kompakt szerintem a kategóriatársaihoz, hiszen még egy kicsi csocsóasztal is óriási ehhez képest. Jól felépített játékmenete van. Sok elemből áll, sok dologra kell figyelni, szóval amellett, hogy kézügyesség kell hozzá, jól meg kell fontolni a döntéseinket, és ez az agyunkat is dolgoztatja. Persze ez egy idő után valószínűleg már rutinból fog jönni, de az nem jelenti azt, hogy nem dolgozik továbbra is az agyunk.
  Szóval érdekes, hogy ennyire a társasjátékok világában van emlegetve, nem pedig a "kocsmasportok" köreiben, legalábbis ahogy én észrevettem. Ezt valószínűleg tényleg a kompaktságának köszönheti, és annak, hogy tulajdonképpen ez is egy asztalon játszható, mint bármelyik egyéb társasjáték is.

  A Magic Maze On Mars-szal egyébként már én is szemezgettem, mert nekünk nagyon bejött az alap Magic Maze. A tematikája elsőre furcsa, másodjára már egész vicces tud lenni, de ami az igazán magával ragadó, az a játékmenet és a játékfelépítés egyedisége. Egy olyan kooperatív játék, ahol nem a szokványos módokon kell kooperálni. Az, hogy nem beszélhetünk és semmilyen formában nem is kommunikálhatunk a játék során, nagyon szépen kizárja az alfa játékos lehetőségét, hiszen egy tapasztalt játékos sem mondhatja meg, hogy ki mit csináljon, mert mindenkinek van egy nélkülözhetetlen része a megoldásban. A real time mivolta pedig nagyon pörgőssé teszi, hiszen időben teljesítenünk kell a feladatot, nem igazán van időnk gondolkodni.
  Elsőre nagyon nehezen áll rá az agy szerintem, mert nem az ilyesfajta játékokhoz vagyunk szokva. Viszont pár kör után kezdünk hozzászokni, és a hibáinkból tudunk tanulni. Ha kikapunk, akkor meg lehet beszélni, hogy mit nem csináltunk jól, hol csúsztunk el, és min, illetve mivel javíthatnánk az eddigi módszereinken, és hogyan járhatnánk legközelebb sikerrel. A játékosszám kicsit necces lehet ennél a játéknál, hiszen előfordulhat, hogy valakinek túl sok, valakinek pedig túl kevés feladata lesz, és így némelyek elnyomhatnak másokat, szóval az alfa játékost néha mégsem sikerül teljesen kiküszöbölni.
  A Magic Maze On Mars eddigi ismereteim alapján egy nagyon érdekes újragondolása az egésznek. Más tematika, és ami a legfontosabb, más játékfelépítés. Így tud adni újat annak is, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik a Magic Maze-ben, ami azért elismerésre méltó, hiszen kreatívnak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen egyedi játékmenetet úgy át tudj alakítani, hogy újdonságként hasson az eddigi játékosok számára.
  Viszont itt is megvan az a tényező, hogy a kettő nem feltétlenül fér meg egymás mellett a polcon. Annyi újdonságot azért mégsem ad. Szívesen kipróbálnám a játékot valamikor, hiszen érdekel, de én is jobbnak tartom azt, ha sokszínűbb a játékkínálat itthon, és nem egy kategória sokféle formája rejtőzik a polcon. Például a Pandemic, és a tematikus kiadásai is hasonló kategóriát alkotnak. Ha még nincs meg egyik kiadás sem, akkor nagyon jó, hogy lehet válogatni többféle közül is, de ha már megvan valamelyik, akkor valószínűleg kár beszerezni sok pénzért egy másik, nagyon hasonló darabot is.

  Nem gondoltam volna, hogy ennyien próbálkoznak a közelmúlt korait feldolgozó játékokkal, eddig a Sorban állást ismertem, illetve a Secret Hitlert, de az inkább távolabbi múlt, és kicsit más szemszögből is vizsgálja a dolgokat. Szóval érdekes volt hallani az Osztálytalálkozóról, illetve a Proligrádról is - utóbbi tudtommal egyébként még mindig nem egy teljesen elkészült játék.

  Egyébként nagyon jó kezdeményezés a Társasjátékok ünnepe, illetve az egyéb hasonló rendezvények, mert korrekt áron ki lehet próbálni rengeteg sláger, vagy slágernek ígérkező játékot. Ami pedig még jobb, hogy helyben kipróbálhatod, és ha tetszik, meg is veheted az adott játékot. Persze ez nem mindenkinek való, de aki mondjuk a kezdeményező a baráti köreiben a társasjátékok megismerésében és esetleg vásárlásában is, annak nagyon jó lehetőség, hiszen neki nincsenek igazán olyan ismerősei, akik bemutatnák neki az olyan játékokat, amiket nem ismer, vagy amik újdonságok.

Népszerű

Friss

Címkék