Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tíz szuper társasjáték karácsonyra [Index.hu]

A közelmúltban magyarul is megjelent játékok közül válogattunk azoknak, akik szívesen vennének karácsonyra társasjátékot a gyereküknek, szüleiknek, barátjuknak, vagy épp maguknak. A cikkben szereplő társasok szerencsére, logikára, ügyességre, figyelemre, intuícióra, vagy épp hosszútávú stratégiára épülnek, van köztük egymással versengő és kooperatív felépítésű is, és gondoltunk a kezdőkre, a családosokra, de a haladó játékosokra is. Macskabolondtól ősemberig, bringástól gondolatolvasóig, tengeralattjáró-vezetőtől zombiig bármik lehetünk.

Tíz szuper társasjáték karácsonyra

A játékokat összetettségük, komolyságuk alapján raktuk sorrendbe, és azt is leírtuk, hogy nagyjából milyen áron mozognak. Közülük sok megtalálható a nagyobb áruházak játékpolcain is, de érdemes az erre specializálódott boltok kínálatában keresgélni.

A cikkben megtalálható társasjátékok adatlapjai - akciós árak -

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

15Júl

Darwin nyomában [Tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.15. 15:00:00

Ma a Darwin nyomában című társasjátéknak ugrottunk neki, hogy asztalra tesszük, és megtanuljuk, mert a barátaink voltak olyan kedvesek, és itt hagyták nálunk.


Kommentek

  • gyd

    2020-03-26 18:25:18

    Ami azt illeti, nehéz szemezni a játékok közül ajándékozási céllal, ugyanis talán a fő kérdés ilyenkor az, hogy mi tetszhet vajon a legjobban annak, aki kapni fogja az ajándékot.

    Meg ugye azt is figyelembe kell venni, hogy kivel/kikkel tudna játszani az illető, ugyanis vehetünk akár 12 fővel is játszható szuper partyjátékot, ha legtöbbször kettesben társasozna a párjával vagy a lakótársával, és fordítva is mellélőhetünk.
    Ezeknek a szempontoknak a felméréséhez egy jó, alapos ismeretség nagyon jól tud jönni.

    Illetve alapvetően elég drága ajándéknak tűnhet egy társasjáték, hiszen a legolcsóbbak is többnyire 2-3000 forint környékén indulnak, és határ a csillagos ég. Ezt egy jó "terheléselosztás" tudja kiküszöbölni, ugyanis ha sokan veszünk valakinek közösen ajándékot, akkor szépen szétoszlik az ára, és máris kisebb a teher.

    Írok egy pár játékot, amik szerintem szuper ajándékok lehetnének adott esetben.

    Az Aranyásók szerintem az egyik legjobb partyjáték. Viszonylag kevesen is jól játszható(akár 4-5 főtől), de emellett sokkal nagyobb társaságban is elő lehet venni. Aki szereti a rejtett szerepes játékokat, annak ez szuper választás lehet.
    Hozzátenném viszont, hogy szerintem érdemes megvenni mellé az Aranyásók 2 kiegészítőt is, ugyanis az adja az igazán nagy kiszámíthatatlanságot. Sokkal több szerep, több lehetőség stb. Emiatt nem az van, hogy valaki kapcsán ki kell találni, hogy aranyásó vagy szabotőr, hanem vajon sima aranyásó/szabotőr, vagy esetleg nyerészkedő vagy egyéb szerepe van, amivel csak csapódott ahhoz az oldalhoz, amelyik a legnagyobb nyereménnyel kecsegtet számára.
    Az alapjáték ára 2-3000 forint körül mozog, illetve a kiegészítő is ugyanennyi. Viszont elterjedt annyira, hogy simán ki lehet fogni 1000-1500 forintért is jó állapotúakat.

    Ha inkább nyomozós játékra vágyik valaki, akkor a Cluedo bármelyik verziója jó lehet, de kifejezetten tudom ajánlani a 2012-es kiadást, a Rejtély a luxusvillábant, vagy némelyik tematikus kiadást is (pl. Harry Potter), mert ezek extra csavarokkal is fel vannak szerelve valamilyen formában. Szerintem nagyon le tudja kötni az embert, ha gondolkodós fajta, és meg kell próbálni minél több információt kinyerni minden egyes morzsából. A végéig izgalomban tart mindenkit, hiszen csak a végén van megoldása az ügynek, mikor vádat emelünk.
    Újonnan az ára 8-15000 forint környékén mozog kiadástól függően, de ha nem pontosan valamilyet keresünk a használtak között, hanem az a szempont, hogy Cluedo legyen, akkor 4-6000 forintért nagyon jó állapotúakat ki tudunk fogni, és akár még válogathatunk is.

    Ha netán valakit inkább az asszociációs vonal érdekel, akkor jó választás lehet a Dixit Odyssey, a Fedőnevek, a Fedőnevek képekkel vagy a Kaméleon is.
    Ha inkább a szép képi világ és a bővíthetőség a szempont, akkor a Dixit Odyssey lehet a befutó. Ennek nagy előnye még az is, hogy viszonylag kevesen is jól játszható (3-4 főtől akár), és szinte végig mindenkinek van dolga, tehát nem kell sokat várni, amíg megint én jövök, hiszen minden kör az én köröm is: kell rakjak kártyát, kell válasszak a lerakottak közül stb. Az ára 7-8000 forint környékén mozog, de újonnan is nagy akciókat ki lehet fogni időnként, és a használtak között is előfordul egy-egy darab elég jó áron.
    A rajzos vonalon maradva jó lehet a Fedőnevek képekkel is. Ennek jóval kevésbé kidolgozott, de kellően absztrakt ábrái vannak. Itt is eléggé le vannak kötve a játékosok, de kell azért 2 ügyes kémfőnök, hogy jól pörögjön az egész.
    A Fedőnevek nagyjából ugyanaz, mint a képes verzió. Ezt akkor válasszuk, ha képek helyett inkább a szavakkal szeretünk játszani. Egy szónak többféle jelentése stb. Ennek a kettő játéknak egyébként az lehet hátránya (vagy előnye), hogy szerintem 6-8 fővel ideális. Bár van Négyszemközt változata is, ha valakik ketten akarják élvezni a játékot. Verziótól függetlenül 4-6000 forint környékén mozognak az árak. Előfordul egy-egy használt darab is időnként (főleg a kétszemélyesből), de annyira nem telített a piac.
    Ha pedig kicsit rejtett szerepes irányba mennénk, de asszociációs vonalon, akkor a Kaméleon a mi játékunk. Nagyon vicces dolgok tudnak kijönni belőle, hiszen van, hogy az aktuális kaméleon nagyon nem tudja belőni, hogy melyik szót is kéne körülírni. A kamuládák előnyben vannak, mert a végén még te fogod rosszul érezni magad, hogy csak gondolni mertél arra, hogy ő kaméleon. Ennek az ára 4-6000 forint, és szintén nem olyan sűrű a használtpiacon.

    Ha valaki ki akar törni az Uno világából, de azért annyira messzire nem menne, akkor jó alternatíva lehet például a Vigyáz(z)6. Szintén sok emberrel játszható, és mivel mindenki párhuzamosan csinálja a saját részét, ezért bármennyi emberrel ugyanolyan jól működik. Ez is nagy röhögéseket tud okozni, és az az igazán jó benne, hogy egyszerre ér véget a játék mindenki számára, tehát nem valószínű, hogy unatkozás lesz a vége pár ember számára. Ha valaki most akarná beszerezni, akkor igazán szerencsés, mert nem olyan régen jött be a 25 éves jubileumi kiadás, ami különféle akciókártyákkal is bővíti a játékot.
    Az ára egy sima kártyajáték árával egyezik meg, tehát kb. 2-3000 forint környéke. Ha pedig valaki használtan keresne egyet, akkor is valószínűleg találni fog, még olcsóbban, akár 1000-1500 forintért.

    Hasonlóan Uno-pótlóként megemlíteném a Qwixx-et is, mert hasonló árkategória, mint az előbb említett ökrös csoda. Ez azért már annyira nem ügyes a játékosok egyenlő arányú lefoglalásában, de ha pörgetjük, akkor nagy élmény lehet.

    Említésre méltóak a kooperatív játékok is, hiszen azok lehetnek talán az igazán kapcsolatépítő darabok. Például a cikkben is említett Tiltott sorozat szuper lehet, de én talán inkább a Pandemic-et ajánlanám helyettük. A készítő ugyanaz, a tematika most nagyon aktuális, és ami a legnagyobb előnye a Tiltottakhoz képest, hogy igazán jól bővíthető. Már két, egymásra épülő kiegészítő is megjelent az alapjátékhoz(Pengeélen, Labor), és van már egy harmadik is, ami még nincs lefordítva magyarra, de a későbbiekben akár még az is megtörténhet.
    A Pandemic 7-8000 forint környékén mozog, ahogy a kiegészítői is darabonként ennyibe fájnak.

    Ha már kooperatív, akkor a Magic Maze egy igen szokatlan játékmenettel sarkall a kooperációra. Itt is egy kicsit bele kell látnunk egymás fejébe, mint a cikkben is említett The Mindban, mert nem beszélhetünk játék közben. Igazából mindkettőnek az a kulcsa, hogy találjuk meg a legmegfelelőbb stratégiát, amivel ki tudjuk iktatni a káoszt, ami a legnagyobb okozója a vereségnek ezeknél a játékoknál.
    Az ára 6-7000 forint környékén mozog.

    De újra megismétlem, hogy ismernünk kell az illetőt, és úgy tudjuk a legmegfelelőbb játékot kiválasztani számára. Ha pedig sokan vagyunk, akkor egy drágább játékot is simán meg tudunk neki venni. Például egy Homályrévet... :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • The Mind - Érezz rá!
  • A Nyugati királyság építőmesterei
  • A Tiltott Fellegek
  • Cat Lady
  • Captain Sonar
  • Flamme Rouge
  • Tiny Epic Kalandok birodalma
  • Tiny Epic Zombi vérfürdő
  • Tiny Epic Végtelen Galaxisok