Prehistory
Prehistory
Prehistory
Prehistory
Videó beküldése

Prehistory

Társasjáték, 2018
Értékelem!

A Prehistory egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a terület befolyásolás/irányítás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra. Fogy...

A Prehistory egy összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, a terület befolyásolás/irányítás és a munkás-elhelyezés mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Fogy az élelem. A tábor és környéke már nem tud ellátni ennyi embert. A törzsnek nincs más választása, újra tovább kell állni a túlélés érdekében. Útnak indulunk hát, hogy új területeket fedezzünk fel, átkutatva minden zugot élelemért és lakható földekért. Hogy minél jobbak legyenek az esélyeink, szét kell válnunk, és mindnyájunknak a magunk útján kell elindulnunk. Vajon ki találja meg először a leggazdagabb földet, ki találja meg az új otthont, létrehozva a legerősebb törzset?

A játékosok célja, hogy a kőkori emberek képébe bújva minél hatékonyabban osszák be a megszerzett nyersanyagokat és élelmet, a különböző akciók kijátszása révén, a lehető legnagyobb jutalmat megszerezve. Találkozhatnak mindennel, ami a történelem előtti ember mindennapjaiban helyet kapott. Gyűjtögetés, halászat, vadászat lesz a feladatuk, de nem lehetnek restek a kőoszlopra sem festeni vagy szertartásokat tartani a természeti erők tiszteletére. Mindezt új otthont keresve, új területeket meghódítva. Az lesz a győztes, aki felfedezőútja során a legnagyobb fejlődést viszi véghez, és a legtöbb javat szerzi meg.

Forrás: Gémklub
Egy felhasználó és 19 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 15 590 Ft-tól
 • 20 ajánlat

Kategória: Civilizáció, Felfedező, Prehisztórikus
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Terület befolyásolás/irányítás, Munkás-elhelyezés

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Prehistory társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • harnos.szilvi

  2020-05-01 14:15:59

  Szép játék, jól kidolgozott, de nem zöldfülűeknek való. Az adja a nehézségét, hogy nagyon sokmindenre kell figyelni. Családi játéknak nálunk nem lett kedvenc, a kevésbé elvetemült játékosok sokszor nem tudták,hogy éppen hol tartunk és mi következik.

  Határozottan stratégiai játék , minimális a szerencsefaktor.

 • renii96renii96

  2020-04-14 10:31:29

  Összetett játék, nagyon nem kezdőknek való. Az őskori téma Euro játékhoz képest is azért kiviláglik. Gyűjtögetünk, halászunk, vadászunk, vándorlunk, vagy épp a tűz körül táncolunk.

  A grafikája jól sikerül, tényleg visszaköszön az őskor, de nem lett túlspilázva. A játékosok saját korongjai talán lehettek volna kicsit elütőbb színűek az alap színektől, mert néha nehezebb volt megtalálni a sajátokat vagy épp a térképre véletlenszerűen felkerült tokeneket. Mivel a térkép random, így minden partiban máshol lesznek a különböző pontot adó vagy sátorállításra való helyszínek.

  Minden kör 1-1 évet szimbolizál és azon belül az évszakok követik egymás, más-más lehetőséggel. Illetve a lehetőség hasonló, csak máshogy lehet elérni őket. Tavasszal nyersanyaggal (és korlátozott az akcióhelyek száma, így simán le lehet maradni 1-1 helyről, hiszen 4 játékosnál is csak 2 hely van - talán itt lehett volna a játékosszám mínusz 1 helyet beépíteni, de így valóban izgalmasabb, hogy marad-e helyünk - nem ), nyáron viszont a tavasz végeztével szerzett akciókkal lehet ugyanúgy akciókat végrehajtani, akár minden akcióhelyen. Persze ehhez megfelelő színű akciókockára lesz szükség, amelyek egyébként őskori dolgokat szimbolizálnak (barlangrajz, gyümölcs-bogyó - gyűjtögetéshez, tábortűz, hal - halászat, mamut - vadászat, ember - vándorlás). Jó, azért nem egy ameri, szóval hagyjuk is ennyiben a hátteret. Illetve ne még. A játékostáblák hátulján szépiaként is megtalálható az előlap képe. Sajnálatos módon játszani nem lehet, mert a furat nem így lett tervezve, ha középen lenne, akkor még akár lehetne is.

  A sok akció lehetőségből kell építkezni, amelyekből a vadászat és szertartás akciókkal kártyákat lehet venni, amelyek adhatnak azonnali bónuszt is, de igazán a játék végén van jelentőségük, gyakorlatilag a szertartások célokat jeleznek, amiket teljesíteni lehet, akár többszörösen, míg a vadászatnál vadat vagy nyomot találhatsz, amelyek kombinációi adhatnak pontokat. Emellett akár a gyűjtögetést, akár a barlangrajzot nézzük, szintén adnak játék közben bónuszt és játék végén is pontokat. A térképen szintén vannak olyan mezők, melyek akár többségi, akár környezetébe települve adnak pontokat a parti végén.

  Szóval nagyon sokféle módon lehet pontot szerezni. Számomra egyébként a szabály, maga a menete gyorsan összeállt, de ami mögötte van, az nem 1 játékból fog összeállni. Nagyon sok mindenre lehet rászállni, ami pontokat ér. Az első játékomnál 4-en 4-féle módon kezdtünk neki a pontgyűjtésnek (volt, aki a halászatra, volt, aki a gyűjtögetésre, volt, aki a vadászatra és volt, aki a barlangrajzokra ment rá, az eredmény egyébként meglepően szoros volt - viszonylag). Persze ezeket nem árt előre valamilyen módon eltervezni, mert a játék végi bónuszlapkákat időben meg kell vásárolni, ha a saját stratégiánkat akarjuk maximalizálni. A vegyes stratégia nem a legjobb szerintem, mert a végén a pontok exponenciálisak, így mindent ne akarjunk.

  Összegezve egy jól összerakott játék, gondolkodós, szóval mindenképp csak tapasztalt játékosoknak ajánlom és persze Euro. A játékidőt viszonylag jól tudtuk tartani is, valóban belefér a 30 perc / fő-be. A végén persze itt is lehet csúszni, jó Euro szokásokhoz híven, amikor gondolkozik az ember, hogy ez+az a lépés most majd 3 vagy 4 pontot ér, de ha amúgy csinálom, abból jöhet még egy fejlődés, amit beváltok és akkor az a másik helyen még lehet +1 pont... 80+ ponttal lehetett nyerni, nem tudom, mennyi a max, de a szerző szerint 100 fölé is lehet jutni. Tippre ez inkább kevesebb játékosnál fordulhat elő.

 • nagysandor.mc

  2019-07-25 21:31:51

  A játék egy összetett munkáslehelyezős euro-stratégiai játék, amiben a játékosok egy kőkorszaki csapat tagjai. A játék mechanikája nem egyedi, azonban vannak benne számomra új izgalmas megoldások. Doboza és a tábla grafikája kellően szép, a komponensekkel sincs ez másképp. A hatszögletű tábla jól felépített érthető, talán mérete kicsit túlzás. A központi táblához tartozik még több kisebb kiegészítő tábla is. A fő táblán találhatóak a legfontosabb akcióhelyszínek. (sziklarajz, vadászat, szertartás, halászat, vándorlás, gyűjtögetés.). Az Őszi pálya, gyakorlatilag egy kis hexágból álló térkép. ezen a térképen fog barangolni ősembercsordánk.

  A szabályok valójában nem túl bonyolultak persze azért nem is a legegyszerűbbek, főleg mivel a Prehistory többféle játékmechanizmust is vegyít. A játék nehézségét az adja, hogy a játékosoknak rengeteg felé kell figyelni és ügyesen kell beosztani a nyersanyagokat illetve az akciópontokat. Természetesen azért néha a szerencse is beleszólhat az ősemberek életébe.

  A játék engem legjobban az Ave Rómára emlékeztet. Ha az tetszett valakinek, akkor biztos vagyok benne, hogy a Prehistory is el fogja nyerni tetszését!

A Prehistory társasjáték és kiegészítői (1)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 2 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Attila Szőgyi
 • Illusztrátor:  Attila Szőgyi, Gyula Pozsgay
 • Kiadók:  Arclight, A-games (Board Game Publisher), Meeple BR Jogos
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, japán, portugál

Alternatív nevei


Kiadások

 • English/French/German/Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: japán
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 3 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Prehistory társasjátékhoz