Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Nyilván - Hiszen ez egyértelmű...

Minden évben előkerül a kérdés, hogy milyen játékot érdemes magunkkal vinni a nyaralásra. A válasz mindig ugyanaz: valamit, ami egyszerű, gyors, kis helyet foglal mind az asztalon, mind a táskában, és elég érdekes ahhoz, hogy meg tudja ragadni a napozástól és hekkezéstől megfáradt társaság figyelmét. A Nyilván minden szempontból tökéletes jelölt.

Korábban már beszéltünk arról, hogy a kooperatív társasok egyik nagy rákfenéje az alfajátékos megjelenése: egyetlen ember dominálja a játékot, a többiek pedig kvázi az ő parancsait követik. Ilyenkor általában a többi játékosra hárul a feladat, hogy szép szavakkal, vagy egy jó irányba megsuhintott szívlapáttal kellő teret biztosítsanak mindenkinek - ugyanis a legtöbb játék a jellegéből adódóan nem tud mit kezdeni a jelenséggel. Ez alól kivételt képeznek azok, ahol valamilyen módon korlátozzák a játékosok közötti kommunikációt.

Semmit a szájnak!

Az angol kategória erre Communication Limits, és a Board Game Geeken rákeresve több száz találatot kapunk. A leginkább kézenfekvő megoldás a beszéd tiltása, vagy annak korlátozása. Ezért nem kell messzire menni, az Activity is tulajdonképpen arról szól, hogy korlátozott kommunikációs eszköztárral próbáljuk a többiek fejébe ültetni azt, hogy trigonometria. Ez nem csak a partijátékok sajátossága, a még mindig listavezető Homályrév is megszabja, hogy mit mondhatunk a saját lapjainkról. A műfaj kicsúcsosodása a 2018-as The Mind, ami azzal csábította a játékosokat, hogy minden kommunikációs eszköztől megfosztva kell számsorokat lepakolniuk az asztalra. Ez azért nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis alapvetés, hogy

"nem lehetséges nem kommunikálni."

Így a Mindban hallgatással, szünettel, bizonytalan tekintettel adjuk a többiek tudtára, hogy milyen lapok vannak nálunk. Később kialakul egy eszköztár, és ösztönösen meg tudjuk mondani, hogy mit akar üzenni a másik, amitől úgy érezhetjük, hogy olvassuk egymás gondolatait. Az ötlet bejött, a Mind zsákszámra vitte haza a díjakat és jelöléseket, és több nehézjáték-rajongó ismerősöm is a kedvencei között tartja számon. Nyilvánvaló volt tehát, hogy megpróbálják majd mások is meglovagolni a sikerét.

Mindent a szemnek!

A Nyilván Maxime Rambourg munkája. Neki köszönhetjük a Téboly nagykönyvét és a The LOOP-ot is, tehát látszik, hogy van tapasztalata kooperatív játékok terén. A játékot a legjobban úgy lehetne leírni, mint a Dixit és a Mind szerelemgyereke. Egyszerre kell latba vetnünk az asszociációs készségünket és a már említett gondolatolvasó képességeinket is.

Minden játékos kap egy szavazótárcsát és kettő képkártyát. Ezekből kiosztunk még ötöt középre, és megjelöljük őket egy számmal. Ezek után mindenki majdnem csendben és teljes titokban beállítja a saját tárcsáját annak a képnek a számára, amelyik szerinte legjobban passzol a sajátjához. Ha mindenki elkészült, felfedjük a tárcsákat, mindenki elveszi a választott képet, és a sajátjai közé helyezi azt. Ha ez sikerült, akkor mindenki boldog, és kapunk egy győzelemjelzőt. Baj akkor van, ha többen is ugyanazt a lapot szemelték ki maguknak: ilyenkor egy fenyegető, piros X hullik a csapat fejére (ez a vereségjelző), a lap pedig a helyén marad. A cél, hogy az összes (7-10) fordulót túléljük, és háromnál kevesebb vereségjelző legyen az asztalon.

A feladat tehát az, hogy úgy vegyünk el egy lapot, hogy arra senki más nem pályázik. Ez még egyszerűnek is tűnik, ha mondjuk nálunk van a vitorláshajó és a kormánykerék, középen pedig egy kalózkapitány vigyorog. De mi van akkor, ha a partnerünk előtt egy tündér és egy krokodil hever? Vajon ő is úgy gondolja, hogy az ő Pán Péter asszociációja nem annyira erős, mint a miénk? Vagy hagyjuk meg neki a lehetőséget, és mi inkább nézzünk egy olyan lap után, ami senki másnak nem kellhet? De mi van, ha ő is így gondolkodik, és egyszerre repülünk rá az érdektelen kártyára?

A dolgunkat megkönnyíti az, hogy a Nyilvánban lehet beszélni, de csak egy dologról: kizárólag a saját döntésünket minősíthetjük. Elmondhatjuk, hogy most kicsit messzebbről indultunk neki, vagy, hogy semmi ötletünk nem volt, illetve azt, hogy a mi választásunk egyértelmű. Ennél több részletet azonban nem közölhetünk.

"Én amúgy azt tapasztaltam, hogy a legnagyobb összezördülések azon szoktak kirobbanni, hogy kinek mit is jelent az a szó, hogy egyértelmű."

Nyilvántartás

Az újrajátszhatóságot a szabálykönyv végén található 12 pontos kihívásrendszerrel próbálták meg növelni. Ez néhány nehezítést, illetve extra játékváltozatot jelent, valamint ikszelgetési lehetőséget a teljesített feladatok feljegyzésére. Ezen kívül létezik még könnyített-, és nehezített mód is a rajongók számára.

A Nyilván gyors játék, még nagyobb csapattal is tartható a dobozon jelölt húsz perc, kipakolással együtt. Elmagyarázni könnyű, úgyhogy kicsikkel és kezdőkkel is érdemes kipróbálni. Egyszerű, olcsó, izgalmas, és bőven elfér a nyaralós bőröndben.

A(z) Nyilván társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • MaRo

    2022-08-22 00:04:59

    Nyilván nem fogytunk ki még a parti játékokból. Mostanság olyan sokszor jött ez szembe hogy lassan ellenérzésem van szegényekkel kapcsolatban.

    A nyilvánról még nem igazán hallottam így ez felüdülést jelent.

    A leírás szerint van pár opciónk a játékmódokat és skálàzást illetően amit viszont annyira nem tudtam hova tenni az az újrajátszhatóság. Ha ennek a növelése érdekében is kerültek be direktbe elemek az érdekes mert a leírás alapján én alapból is magas újrajátszhatóságot szavaznék neki.

    Mondjuk ugyanazzal a társasággal eltudom képzelni, hogy kiég a játék amennyiben gyakran előkerül mert nem gondolgatunk és közelíthetünk örökké más irányból vagyis elképzelhetőnek tartom, hogy egy idő után tudnánk ki mire gondol. Mondjuk épp ez a lényeg, de a másik kiismerése szerintem megtudná ölni a játékot kihívás híján.

    A másik momentum, hogy annyira nem is lehet sokan játszani. Jó mondjuk a legtöbb társaságot vélhetően így is ki tudja szolgálni de a leírás alapján nem is nagyon értem, hogy mire fel ez a korlát de biztosan nyomós oka van.

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nyilván