Homályrév
Homályrév
Homályrév
Homályrév
Videó beküldése

Homályrév

Társasjáték, 2019
Értékelem!

A Homályrév egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2017-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 6 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a...

A Homályrév egy összetett társasjáték, 1 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2017-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 6 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a moduláris tábla, a váltakozó képességek, a kampány/harci kártya vezérelt, az egyidejű akciók és a történetmesélés mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Az egyik legnagyobb szabású szerepjátékos társasjáték, melyben a játékosok a döntéseik nyomán játékról játékra változó világban kalandozva fejleszthetik karaktereiket, küzdhetnek meg ellenfeleikkel, vértezhetik fel magukat újabb és újabb felszerelésekkel és képességekkel. Komoly tervezést igénylő taktikai harcok során teljesíthetik aktuális küldetésüket a hősök, melyek után folyamatosan újabb lehetőségek nyílnak meg a világban.
A játék egyik varázsa, hogy az állandó változásnak köszönhetően a sokadik játék is tartogat majd meglepetéseket.

A Witchernek köszönhetően a szerepjátékok újra a fénykorukat élik manapság és olyanok is leülnek szerepjátékkal játszani, akik korábban tartottak tőle. Bár a szerepjátékok mindig is ott voltak a társasjátékos és számítógépes világban, de ezekkel tényleg csak a legelszántabb játékosok, az igazi „gémerek” játszottak, mivel ez az a műfaj, amihez a legtöbb belefektetett idő és energia szükséges. Bár lejátszhatunk egy gyors partit bármelyik szerepjátékban, függetlenül attól, hogy ezt számítógépen vagy társasjáték formában szeretnénk megtenni, de ezek a kis rövid betekintések szinte semmit nem fognak megmutatni abból, hogy miért olyan népszerű ez a műfaj.

Hasonló eset a Homályrév is, ha csatlakozunk egy partihoz és teljesítünk egy küldetést, attól még nem fog összeállni a kép a fejünkben, ez a játék miért is van a világranglista első helyén. Méghozzá olyan magasan, hogy várhatóan hosszú évekig nem lesz képes semmi letaszítani őt.

Nagy külső mögött, még nagyobb belső

Mielőtt a kezemben tarthattam volna a Homályrévet, már akkor tudtam, hogy ez lesz a valaha volt legnagyobb társasjátékom. Lelkileg már felkészültem, mire hazaviszem a boltból, addigra az orrom már a földet fogja súrolni, és be kell vallanom így is lett. Ez pedig csak a kezdet volt, hiszen nem a doboz mérete vagy súlya miatt tátottam el igazán a szám a játékot illetően, hanem akkor, amikor végre kibontottam és megláttam azt a temérdek mennyiségű kártyát, tokent és kelléket, amivel a Homályrév érkezett. Hozzávetőlegesen úgy 1 hétig hevert az asztalomon minden, ameddig rájöttem, miként is fogom a tartalmát rendszerezni és tárolni. Így zárójelben megjegyezném, hiába társasjátékozom már évek óta, soha nem vett rá semmi, hogy házilag habkarton insertet (komponens tároló) készítsek bármihez, egészen idáig…szerencsére volt egy roppant tehetséges segítőm, akinek lelkesedésével elkészülhetett életem első insertje. A Homályrév az a társasjáték, amihez nem árt, ha van valami rendszerezőnk. Úgy ekkor tudatosult bennem igazán, ez a társasjáték hosszú ideig minden alkalommal tartogatni fog nekem valami újat.

Első lépések

Nem fogok hazudni nektek, a Homályrévet megtanulni és azt helyes szabályok szerint játszani (és a helyes szó, amit itt hangsúlyoznék) azért nem kis feladat, ha úgy érzed már a 10 oldalas szabálykönyvek is kifognak rajtad, akkor a Homályrév nem lesz a te játékot, legalábbis egyelőre. A Holtak Tele – Válaszúton, vagy Robinson Crusoe – Kalandok az elátkozott szigeten összetettséget képzeljetek el, ha már hasonlítani kell valamihez. Annyi különbséggel, hogy ameddig az említett két társasjáték szabályai nem változnak, addig a Homályrév kalandról kalandra más lesz. Lépcsőzetesen épül fel, ahogy halad előre a történet, egyre több mindenre kell figyelni. Bele lehet jönni, szó sincs arról, hogy ez csak a kiváltságosok érdeme lenne. Sőt…ha az ember jártas a társasokban, akkor értelemszerűen könnyebben összeállnak a dolgok a fejében, de még így is jó pár alkalmat belefektettünk, ameddig tényleg annyira magabiztosnak éreztük magunkat, hogy szabálykönyv nélkül neki mertünk fogni egy küldetésnek. Mielőtt belemennék a részletekbe szerettem volna azért azt tisztázni, hogy a Homályrév nem éppen az a játék, amit impulzus vásárlásból azonnal meg kell venni, csak azért, mert a világ legnagyobb társasjáték adatbázisában (BGG) az első helyen tanyázik.

A dicsőséghez vezető út

Mielőtt belevágnátok a több, mint 100 játékalkalmon átívelő történetbe, az első lépés, amit tennetek kell, hogy kiválasztjátok a számotokra szimpatikus karaktert. Bár több mini figura és karakter van a játék dobozában, a kezdeteknél csak töredéküket tekinthetitek meg. Ahhoz, hogy megkaparintsátok a többit, ahhoz előbb le kell tennetek valamit az asztalra és be kell bizonyitanotok, hogy elég rátermettek vagytok rá. Szándékosan karaktert írtam és nem hőst, mert ezek a figurák a játék elején közel névtelen senkik (szó szerint névtelenek, hiszen a nevüket is ti adjátok meg) ti fogtok belőlük hősöket faragni, ahogy halad előre a kaland.

Bármelyik karaktert is választjátok, az teljesen egyedi lesz, úgy kinézetre, mint a képességeik tekintetében. Pozitívumként emelném ki azt, hogy nem a megszokott szerepjátékos klisékkel találkozunk itt, mint pl. harcos, varázsló, pap stb. hanem ezek átdolgozásával és felfrissítésével. A képességek több esetben összemosódnak és változatosak lesznek, így a kétajtós szekrény is képes olyan akciók végrehajtására, amit a klasszikus szerepjátékos környezetben pl. csak a papok tudtak megtenni. Bár a leendő hőseitek múltját nem tudjátok megváltoztatni, de a jövőjük teljesen rajtatok múlik, attól a ponttól kezdve, ahogy elindultok az első küldetésen.

Játék a játékban

A játék két síkra oszlik, vannak - a mindenki által képeken gondolom kis milliószor látott - pályák, amelyeken a karaktereink mini figurái lépkednek és lekaszabolják a felbukkanó ellenfeleket, és egy teljesen más része a játéknak, ami elsőre nem mutatkozik meg. A Homályrév magja tagadhatatlanul a kalandfüzet segítségével felépített pályákon való kalandozás, de valójában nem ez, ami a játék igazi különlegességét adja.

A Homályrév attól válik érdekessé, ahogyan kezeli választott karaktereink fejlődéstörténetét két kaland között. Minden küldetésnek megvan a maga győzelmi feltétele, amit a csapat együttes erővel kell teljesítsen. Hol a velünk farkasszemet néző banditák csoportját kell teljes egészében felszámolni, hol a mágikus főellenségek legyőzése a cél, de azért, hogy ezek teljesítése ne legyen olyan egyszerű feladat, minden játékos rendelkezni fog folyton valami mellékes céllal, amit, ha sikerül teljesíteni a fő küldetés mellett, az nagyban segítheti a karakterünk fejlődését. A kettő közötti egyensúly megteremtése a csapat igazi feladata, hiszen, hiába teljesülnek a harcok során a kis mellék célok, ha a fő küldetés elbukik, akkor minden törekvés hiábavaló volt. Pontosan ezért a játékosoknak gondosan rá kell érezni, mikor nem érdemes kockáztatni.

Miután befejeztünk egy küldetést, függetlenül attól, hogy az sikeres, vagy sikertelen volt, a karaktereink tapasztalati pontokkal és pénzzel gazdagodhatnak, annak függvényében, mennyire voltunk hatékonyak. A Homályrévben soha nem fogjuk azt érezni, hogy egy helyben toporgunk, hiszen mindig kapunk valamit, még a kudarcok ellenére is, hiszen a hőseink a kudarcból is képesek tanulni. Azért az egyértelmű, egy sikeres küldetés több jutalommal kecsegtet, de a kudarcokkal is egy lépéssel közelebb kerülünk a céljainkhoz.

Minden játékosnak van egy karakterlapja, erre kell feljegyezni a megszerzett tapasztalati pontokat, amelyekkel a hősünk szintjét és képességeit bővíthetjük, továbbá zsákmányolt pénzt is, amit majd Homályrév városában költhetünk el. A Homályrév bazárjaiban a lehető legkülönfélébb felszerelésekhez juthatunk hozzá, a páncélok és kardok mellett találunk itt bájitalokat és varázstárgyakat is, amelyek segíthetik az utunkat. Ahogy halad előre a történet, úgy fejlődik a város velünk együtt és egyre több mindent mutat meg magából.

A kaland folytatódik…

Amennyiben sikerrel jártunk egy küldetésen, tovább haladhatunk a történetben. Ezáltal nyílnak meg újabb és újabb lehetőségek a hőseink előtt. Nem kell, hogy sok idő elteljen és máris temérdek döntés elé állít a játék, hiszen híre megy a tetteinknek, így egyre több megbízást kap a kis elit alakulatunk. Minél több a megbízás, annál több matrica és helyszín kerül fel a térképre, amik között szabadon járhatunk kelhetünk. Arra viszont figyelnünk kell, hogy minden utazás során valami váratlan eseménnyel is szembe kell néznünk, két küldetés között hol banditák ütnek rajtunk, hol segítségre szoruló emberekbe botlunk bele, az pedig, hogyan reagálunk ezekre az eseményekre döntően befolyásolhatják a történet menetét. Arról nem is beszélve, hogy maga a történet nem csak egy hősről fog szólni, akit kiválasztunk a játék elején, hanem bizony többről. Annyit nyugodtan elárulhatok minden spoilererezés nélkül, hogy a történet során nem csak egy karakter fejlődéstörténetének lesztek szemtanúi, szóval jó, ha felkötitek a páncél alsótokat.

Vágj bele a kalandba!

A Homályrév jelentősen több annál, mint amire elsőre számítanánk, írom ezt még annak ellenére is, hogy azért elsőre is elég tekintélyt parancsoló a közel 10kg-os doboz. Nem kevés időt kell belefektetni, hogy megmutassa igazi mivoltát, de egyet biztosan kijelenthetek, minden perce megéri, ha sikerül hozzá találni elhívatott játékostársakat. Szóval, ha érdekelnek titeket a felejthetetlen kalandok és szeretitek a kooperatív társasjátékokat, akkor van egy jó tippem, mivel tölthetnétek el a következő 1-2 évet.

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 39 606 Ft-tól
 • -12%-5 399 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/homalyrev-2017" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Homályrév társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Fantasy, Felfedező, Kaland, Harc, Miniatűrök
Mechanizmus: Moduláris tábla, Váltakozó képességek, Kampány/Harci kártya vezérelt, Egyidejű akciók, Kooperatív, Történetmesélés, Szerepjátszás, Pakli tervezés, Pakli építés, Rács mozgás, Solitaire, Szcenárió / Küldetés / Kampány, STR-10 Legacy Game, Akció visszakeresése, Once-Per-Game Abilities, Limitált kommunikáció

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Kooperatív

Ebben a játékban az együttműködés a cél. Nem egymást, hanem magát a játékot kell legyőznötök!

Homályrév társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb kooperatív játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Leginnovatívabb játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Legjobb egyszemélyes játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Legjobb tematikus játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2017

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2017

Kommentek

Kommentek

 • laczko.istvan

  2020-04-25 09:05:46

  Ez egy legacy játék, tehát a meglévő történetet és karaktereket viszed tovább kalandról kalandra. Nyílván nem kötelező semmit sem széttépni vagy összefirkálni. Létezik leszedhető matricaszett, és max ceruzával jelölsz a játéktáblán. A játékból kieső lapokat pedig elteszed egy borítékba.

 • laczkodavid

  2020-02-08 17:32:28

  A Glommhaven az egyik legnagyobb, legkiterjedtebb játék amivel volt szerencsém találkozni. Alapvetően nagyon sok játékelemet takrtalmaz, nagyon sok időt bele lehet ölni a játékba, viszont van is miért. Ha valaki kicsit is oda van az ilyen jellegű játékokért, vagy ezért a világért, annak bár drága de mégis csak ajánlani tudom ezt a játékot. Igaz kicsit nehéz azzal is dolgozni, hogy mindig mindenki ráérjen a játékra, de szerintem megoldható közben néhány alkalmat összehozni. Van egy ismerősöm, aki egyedül játszik vele, náluk is voltak ilyen társaságbeli problémák, és teljesen egyedül nyomja és még így is imádja. Valaki egyszer azt mondta, hogy kicsit monoton lesz idővel a játékmenet, de mi ezt eddig nem érzékeltük.

  Valóban csak ajánlani tudom bárkinek, aki valamilyen úton-módon hozzá tud jutni, vagy van lehetősége játszani vele. Nekünk nagyon bejött, remélem másoknak is sok-sok boldog órát fog okozni :)

 • mvotir

  2020-02-05 19:10:22

  Egy óriási karácsonyi csoda volt, hogy megjelent időben (dec.23-án) magyarul, és átvehettem az előrendelésem, ami férjemnek volt ajándék. Azzal nem számoltam, hogy 10 kilót kell hazacipelnem és ezt az óriási dobozt hazavinnem és becsempésznem a házba :D Tudtam, hogy a karácsonyi szünetben lesz igazán időnk szabályt tanulni és játszani vele, ezért innen is köszönöm a Gémklubnak, hogy sikerült elhozni még az ünnepek előtt <3

  Igazából féltem tőle, hogy mennyire fog ez nekem tetszeni, ha a szerepjáték nem tetszett, de már az első játékalkalommal kiderült, hogy ez pont az az arany középút társasjáték és szerepjáték között, ami nem csak hogy bejövős, egyenesen kedvenc lett. Az étkezőasztalt kineveztük játékasztalnak (annyi idő elő-és elpakolni, hogy inkább maradt elöl, hogy bármikor folytathassuk a kampányt), és egész szünetben ezzel játszottunk. Még most is egészen az elején vagyunk, de mindkettőnket levett a lábunkról. Most már inkább az a gond, hogy semmi mással nem akarunk játszani, ezzel viszont ritkán van alkalmunk játszani.

  A legacy típustól féltem, hogy a matricák ott maradnak, ahova kerültek, hogy lapok kikerülnek, stb...de igazából ezt a részét is imádom, annyira jó, ahogy a térképünk gyarapodik, ha végigjátszottuk, biztosan bekeretezzük és kirakjuk a falra a büszkeségünket :) A levehető matrica is megoldás egyébként, de szerintem felesleges, úgy is újrajátszhatjátok, ha a mobilappon vezetitek a játék állását. Az app egyébként baromi jó és nagy segítség, de én szeretem a sok elemet és hogy mindenfélére figyelni kell és nekem kell rakosgatni, úgyhogy csak a szörnyek akcióira használjuk (mert azt kikeresgetni tényleg halál minden pályánál). Egyébként az alkatrészek nagyon jó minőségűek, és szerintem nagyon szépek is, a térképért tényleg oda meg vissza vagyok.

  A levehető matricák helyett szerintem érdemesebb egy jó insertet venni (horgászkellékes dobozok is tökéletesek, a lényeg a praktikum). Rengeteg időt és energiát spórol meg, mert amúgy 20-30 perc kb előkészülni meg visszapakolni anélkül.

  Spoilermentesen nagyjából ennyit tudok róla mondani, szerintem minden fillért megér és méltán ez a legjobb társasjáték a BGG-n. Vigyázat, függőséget okoz!

 • bugyo2

  2019-10-20 07:22:30

  Szia

  Ez egy legacy tipusú játék, tehát 1 hosszú story-t kell végigjátszani, de elég sok újrajátszhatósági lehetősége van. Van rá megoldás létezik Gloomhaven removable sticker set. Amivel a felragasztott cuccokat le lehet szedni és a csomagban azok helyére kapsz új matrica szetteket. Azért van ez így kitalálva, mert annyira hosszú az alap story, hogy képtelenség lenne megjegyezni kultúrált körülmények között hosszútávon, hogy a játék mechanikája hol tart. Az alap játékban 95 scenario van ami kb. 30-35 alkalom 6-8 órás játék idő. Plusz a kieggel még 20-at kapsz, ami megint kb. 5 - 10 alkalom. Szóval nyugodj meg nem egyhamar játszátok végig a játékot. Plusz simán újra lehet kezdeni, mert vannak random események és rengeteg dolog ami máshogy alakul tehát iszonyat mennyiségű játék idő van benne. Érdemes játszani vele.

 • bugyo2

  2019-10-19 00:09:37

  Abszolút BEST !!!

 • osztheimertamas1

  2019-09-02 08:16:20

  Elvileg lehet hozzá kapni leszedhető matricákat egy csomagban, ami lehetővé teszi hogy újra játszást.

 • Peter

  2019-08-08 17:30:37

  Elindult a Gémklub előrendelési akciója -20% kedvezmény!! :)

  Klikk ide: Homályrév (Gloomhaven)

  Kuponkód : PRE-HOMALYREV

 • hollo

  2019-03-18 06:29:05

  En is megvennem a jatekot, de...! Kerdes az, hogy egyszer jatszhato a jatek?

  A cikben olvastam.. , idezem :

  - térképre is kell ragasztgatnunk

  -ikszelj be egy képességet a karakterlapodon

  -tépd szét ezt a kártyát miután elolvastad

  -kártyákra is van mit matricázni

  Ha kovetem az utasitasokat, mindezeket megteszem..., hogy is mukodik ez? :D

 • cuf87

  2019-02-16 19:38:19

  Mihelyst kihozza a Gémklub magyarul futok a boltba... :-D

  Annyi jot hallottam róla, annyi díjat megnyert... Csak attat félek, hogy tényleg az lesz utána, hogy minden más játékot háttérbe szorít és csak ezzel fogunk játszani.

A Homályrév társasjáték és kiegészítői (8)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 - 2 óra
 • Játékosok:  1 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Isaac Childres
 • Illusztrátor:  Alexandr Elichev, Josh T. McDowell, Alvaro Nebot
 • Kiadók:  Asmodee, Albi, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., Galápagos Jogos, Hobby World, Feuerland Spiele, MYBG Co., Ltd., Cephalofair Games, Games Warehouse
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition, first printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • English edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
 • English edition second printing (with Solo Scenarios)
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.2 cm x 40.6 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • English miniatures edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.2 cm x 40.6 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • English standees edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • English edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 41 cm x 29.4 cm x 19.2 cm
 • English edition, third printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.2 cm x 40.6 cm x 19.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.2 cm x 40.6 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: cseh
 • English edition, fifth printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.2 cm x 40.6 cm x 19.1 cm
  • Súly: 9.8 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: francia
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 40.6 cm x 29.2 cm x 19.1 cm
  • Súly: 8.6 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 19 cm x 41.2 cm x 30 cm
  • Súly: 10 kg
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: olasz
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 41 cm x 30 cm x 19 cm
  • Súly: 10 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Homályrév társasjátékhoz