Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A gyerekek EQ-ját és szókincsét ezek a játékok nagyban fejlesztik

Számtalan módon támogathatja a szülő a gyermek figyelmének, szókincsének vagy éppen az EQ-jának, azaz az érzelmi intelligenciájának fejlesztését, ami később jól jön a társas kapcsolatok, a beleérzőképesség, a mások érzéseire adott megfelelő reagálásra való képesség kialakításában. Egyszerű módszerekkel és játékokkal már kicsi korban hatékonyan fejleszthetőek ezek a képességek, és nagyobb korban sem kell, hogy hanyagolva legyenek, bármilyen vonzó is egész nap a mobiltelefont vagy a tévét bámulni.

A gyerekek EQ-ját és szókincsét ezek a játékok nagyban fejlesztik: mutatjuk a kedvenceinket

A gyerekek pár hónapos koruktól gagyognak, egyévesen megjelennek az első értelmes szavak, két- és hároméves kor között pedig már egyszerű mondatokban beszélnek, ki tudják fejezni kéréseiket és érzelmeiket. Az óvodások már bonyolultabb időviszonyokban és logikai összefüggésekben beszélnek, a kisiskolások pedig arra képesek, hogy mondataikat lényegre törően, relevánsan fogalmazzák meg.

A cikkben megtalálható társasjátékok adatlapjai - akciós árak -

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Jún

Ocean Crisis [Társalgó]

Kedvcsináló | 2020.06.26. 10:00:00

Kooperatív küzdelem a szennyeződéssel és szeméthalmokkal, avagy egy nem is annyira könnyed stratégia a családi játék külsejébe csomagolva.

28Jún

Gazdálkodás az örökzöld Skóciában: Clans of Caledonia [tarsasozz.blog]

Kedvcsináló | 2020.06.28. 13:00:00

A Clans of Caledonia egy 2017-es, számos díjra jelölt gazdasági stratégiai társasjáték, amelyben feladatunk a 19. századi skót klánok egyikeként a saját működő gazdaságunk felállítása.


Kommentek

 • gyd

  2020-03-26 21:31:22

  Az a jó, hogy rengeteg társas van a piacon, amit simán oda lehet adni a gyereknek. Na jó, először rá kell kapjanak, és ehhez együtt kell játszanunk velük. Ez a sok lehetőség sok különféle területet fejleszt. Szerintem sok potenciál van abban is, hogy egyszerre sok emberrel játszik a gyerek, esetleg csapatban, és együtt kell működni a cél érdekében. Erre a sokfős partyjátékok nagyon jók lehetnek.

  Az, hogy a Dixit túl sötét és negatív hangulatú lenne, nem biztos, hogy a gyerekeknek is így jön le. Az a jó benne, hogy egy-egy képen rengeteg információt rejtettek el, és hihetetlenül absztrakt, sok teljesen különböző elemből álló rajzok vannak. Tény, hogy nem csak nyuszikák vannak virágos réten minden képen, de a gyerekek simán megtalálnak nagyon apró részleteket is, akár egy aprócska virágot az egyik sarokban megbújva. A játék engedi őket fantáziálni, és rengeteg irányba el lehet indulni, annyiféle elem van besűrítve egy-egy rajzba. Érdekes egyébként megfigyelni a fejlődési szakaszokat is, ha egyszerre több, többféle életkorú gyerekkel van szerencsénk játszani. Láthatjuk, hogy hogyan fejlődik az asszociációs és a részletkeresési képesség. A nyuszik pedig szerintem egészen nagy élményt nyújthatnak a gyerekeknek is.
  Hasonló játék, de talán nem annyira gyerekeknek való a Fedőnevek képekkel. Ott is elég absztrakt képek vannak, de nem színes-szagos, nem festményszerű az élmény, szóval az talán már inkább felnőtteknek lett tervezve.

  A szókincset egyébként szerintem a Tabu is tudja nagyon jól fejleszteni, hiszen körül kell írni dolgokat olyan szavakkal, amik általában a leghamarabb eszünkbe jutnak azokról. Nyilván gyerekekkel valami butított verziót kell játszani, nem kell annyira mereven tartani magunkat a szabályokhoz, és magunkat is vissza kell fogjuk, hogy élvezhessék.

  Ha pedig mintafelismeréssel szeretnék a gyerekek logikáját és gondolkodását fejleszteni, akkor a Set vagy a Panic Lab lehet nagyon jó játék. Sőt, talán utóbbi még jobb, hiszen az minden szempontból gyerekek számára van felépítve, és még a nehézsége is állítható a modularitása miatt.

  Egyébként valószínűleg nem véletlenül jött ki rengeteg játékból Junior változat is, hiszen így egy butítottabb változattal tudnak belépni a nagyobb játékok világába. Catan, Scythe, Scotland Yard, Set stb.

  Ami pedig szerintem a kulcs: együtt társasozni a gyerekkel, és a különböző területeken segíteni neki fejlődni.

 • gombos.b.d

  2020-02-11 12:29:09

  Dixit esetében nekem inkább negatív véleményem van. Az ábrázolások többnyire sötétek és (bocsánat a szóismétlésért) negatív hangulatuak. Persze a játék még ettől lehet vicces és jóhangulatú, de csak a szituációk főleg a társaság teszik azzá.

 • jacsoibir

  2020-02-06 17:03:18

  Érdekes lista, a Fesztávról sem az EQ, sem a szókincsfejlesztés nem jutott volna elsőre eszembe, de ez utóbbiban végülis van igazság, az olvasásfejlesztéshez is tök jó (meg a Munchkin is), mert van rajta szöveg, amit el kell olvasni, meg értelmezni kell az eredményes játékhoz.

  Szerintem még nagyon jó választás beszédkésség fejlesztésre a sztorikocka, de a Fedőnevek és a Múzsa, a Detektív klub is nagyon jó szókincsfejlesztésre, asszociációkra és EQ fejlesztésre, mert mindegyikben a másik fejével kell megpróbálni gondolkodni.

 • asztalbetyár

  2020-02-03 22:05:54

  Végre EQ!

  Örülök, hogy az IQ mellett szóba kerül, manapság ugyanis jellemzően ellustultunk ezen a téren. Boncolgatni az okokat persze nem fogom, a cikk jól fogalmaz, de megsüvegelendő, hogy előtérbe került és bizony, ahogy írva vagyon nem csak gyermekek számára fontos. Persze nem túl realisztikus (bár de, mondjuk Dániában van rá példa), hogy munka után még bent maradunk az irodában a főnökkel társasozni, de nem is rossz ötlet egy kis empátianevelés.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Fesztáv
 • Dixit
 • Lélekpillangó