"Működjünk együtt!" nyereményjáték a cikk alján!

Működjünk együtt! - Hogy működnek a kooperatív játékok?

Az együttműködésen alapuló társasjátékok manapság rendkívül népszerűek. Egyesek nem szeretnek összeütközésbe kerülni másokkal (még egy játék erejéig sem), míg mások (én magam is) a közös küzdelem és esetleg siker élményéért ülnek le egy-egy ilyen játék elé. Eme népszerűség és a játékok szeretete miatt döntöttünk úgy, hogy egy tematikus hét keretében, minden nap egy-egy kooperatív játékot mutatnak be oldalunk cikkírói. Hogy melyeket, az egyelőre maradjon titok. Ha követtek minket, nem maradtok le semmiről. Ezzel a bevezető cikkel a műfaj jellegzetességeit szereném bemutatni. Nem törekszem a teljességre és a történelmi áttekintésre, inkább csak egy gyors, lehetőleg átfogó képet szeretnék adni.

A klasszikus iskola

forrás: boardgamegeek.com

A kooperatív vagy együttműködő játékok közös tulajdonsága az, hogy a játékosok nem egymás, hanem a "játék ellen" játszanak. Azaz a tervező a szabályban lefektet egy algoritmust, amely alapján módosul a csapattagok játékbeli környezete és kihívások elé állítja őket. Elbukni és nyerni is csak közösen lehet. Ebből kifolyólag a kooperatív játékok többnyire elég nehezek, a győzelem igazi szellemi erőfeszítést igényel a csapattól. Mára klasszikussá vált és igen népszerű kooperatív játékok pl. a Pandemic, a Rettegés Arkhamban, illetve ezen játékok brandjéből született számos játék.

A szabadulószoba játékok manapság igen népszerűek. Itt ugyan van időtényező, de mégis inkább klasszikus kooperatív játéknak tekinthetők.

Mivel különböző vérmérséketűek vagyunk, és szociális kompetenciáink is eltérnek, komoly odafigyelést igényel, hogy ne alakuljon ki az úgynevezett alfajátékos jelenség. Ha van egy hangosabb, erősebb személyiség, akkor az képes leuralni az egész játékot, minden döntést saját maga meghozva. Ez hatványozottan szokott jelentkezni, ha egy bonyolultabb játékba valaki először száll be. Mivel a tapasztaltak már ismerik az aktuális lehetőségek között az optimális lépést, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ezt meg is osszák a bizonytalankodókkal. Tudom miről beszélek, voltam már alfa és omega játékos is. Az első mámorító, a második nyomasztó tud lenni, de mindkettő kerülendő. Éppen ezért számos megoldás született a probléma kezelésére a kooperatív játékok evolúciója során. Ezeket aztán tiszta formában és keverve is alkalmazzák.

Rejtett információk

forrás: boardgamegeek.com

A klasszikus kooperatív játékokban a csapat minden tagja ugyanazokkal az információkkal rendelkezik. Ha viszon minden játékos az információk más-más részéhez férhet csak hozzá, máris nagyobb kihívással találják magukat szembe. A Hanabi tökéletes példa, hiszen mindenki, mindent tud... kivéve a saját lapjait, amelyek kijátszásáról döntenie kellene. És ezek megismerése is más játékosoktól függ, ami egyrészt erőforrás, másrészt kétesélyes, hogy a megfelelő információt kapja-e meg a játékos.

A Remény Hadművelet megfordítja a dolgokat, úgy kell megnyerni a játékot, hogy a többiek nem tudhatják milyen lapok vannak a játékos kezében, és így kell lapot kijátszaniuk, illetve eldönteniük, ki kapja majd a támogatást. Ezt a megoldást a BGG toplista élén álló Gloomhaven is használja.

Ketyeg az óra

forrás: boardgamegeek.com

A társasjátékok potenciális problémája, hogy elvben végtelen gondolkodási idő áll rendelkezésre egy-egy lépés eldöntése előtt. Lehet azonban egy alfa játékos bármilyen okos és gyors, ha elég kevés az idő, nem modhatja meg mindenkinek a tutit. Számomra a legélvezetesebb példa erre a megoldásra a Space Alert, ahol annyi akciót kell rövid idő alatt beállítani, ráadásul úgy hogy ne üssék egymást, hogy biztos nem lesz agyalásra, hosszas meggyőzésre idő.

A három majom

forrás: boardgamegeek.com

Tiszta formában ritka, és én még nem is találkoztam vele, de a kooperáció úgy is korlátozható, ha valamelyik érzék vagy kommunikáció szerv használatát kizárja a szabály. Ilyen van például a Magic Maze-ben, a játék bizonyos szakaszaiban nem lehet beszélni. Érdekes pl. a The Mind, ahol az információ átadást leszámítva nem tilos a beszéd, de mégis előfordul, hogy a játékosok némán nézik egymást percekig, míg sorban pakolják le a lapokat. A már említett Remény Hadműveletben az egyik traumakártya pedig megnémítja az egyik játékost. Onnantól kezdve nem beszélhet.

You are a cylon!

forrás: boardgamegeek.com

Az áruló szerepes játékokkal a határmezsgyére értünk, ezek már inkább mindenki egy (vagy több) ellen játékok. De mégis megkülönböztetném őket a következő fejezetben tárgyalt overlord játékoktól. Itt ugyanis az a kiinduló állás, hogy "elvben" mindenki közösen küzd a játék ellen. Csakhogy...

Az áruló szerepes játékok koronázatlan királya a Battlestar Galactica, amely az azonos nevű 2004-ben indult sorozat szellemiségét követi. Az emberi faj a kihalás szélén áll, és a játékosok mind a túléléséért küzdenek, leszámítva azt a néhány embernek látszó cylont, akik nem. Ők csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy amikor felfedik magukat, a lehető legnagyobb csapást mérhessék. Tökéletes paranoid hangulat jellemzi a játékot.

A Holtak tele, a zombiapokalipszis sűrűjében, csavar még egyet a dolgon. A közös cél mellett minden játékos kap egy titkos célt, ami adott esetben nem a csapat szempontjából optimális játékra kényszeríti. És hogy ez gyanús legyen, a játékban lehet, hogy van áruló, aki a többiek bukásában érdekelt.

Egyebek

forrás: boardgamegeek.com

Végezetül következzen néhány olyan játékfajta, amely a kooperatívakkal rokonnak tekinthető.

A partnership játékok nem követelik meg a kooperációt, de lehetőséget adnak rá és gyakran arra is, hogy a játékosok egy csoportja közösen nyerjen.

Az overlord típusú játékok abban különböznek az áruló szerepes játékoktól, hogy már az elején teljesen nyilvánvaló, hogy ki irányítja a többiek életét megkeserítő erőket. Ezek a játékok a korábbi évtizedekben népszerűbb asztali szerepjátékokból nyerhettek ihletet. Megfigyelhető trend, hogy az overlordot igyekeznek applikációval kiváltani - így viszont már tisztán kooperatív játékról beszélhetünk (pl. Mansions of Madness - Second edition).

Mivel minden klasszikus kooperatív játék játszható egyedül is, meg kell említenem a szóló (egyedül játszható) játékokat és játékmódokat is, mint speciális kooperatívakat. A csak egyedül játszható játékok ritkák és jellegükből adódóan nem is a legnépszerűbbek. Inkább az újabban fejlesztett játékokhoz készítenek szóló játékmódot.

Végezetül egy emlékeztető:

Kövessetek minket a kooperatív tematikus héten!

10Júl

Tilos az Á - Tiltott fellegek

Ismertető | 2019.07.10. 10:00:00

Legújabb cikkünkben a Tilott sorozat eddigi utolsó tagjával a Tiltott fellegekkel ismerkedhetek meg bővebben.

03Júl

SPOILERMENTES KRITIKA - T.I.M.E. Stories: Lyukak az idő szövetén

Ismertető | 2019.07.03. 10:00:00

2015-ben napvilágot látott az T.I.M.E. Stories, mely azonnal elsöprő sikert aratott társasjátékos berkekben. Idén a Gémklub elhozta nekünk a már régóta várt magyar kiadást. De vajon mitől ez a nagy felhajtás a játék körül?


Kommentek

 • nagysandor.mc

  2019-07-05 06:15:38

  Jó összefoglaló, de kicsit hiányoltam az X-Comot és a TIME stories-t.

 • lesliedarkwood

  2019-03-04 06:23:35

  Gratulálok a nyertesnek!

 • vbence343

  2019-03-01 17:03:34

  Érdekes iromány.

Népszerű

Friss

Címkék