Hellapagos – Hajótöröttek szigete
Hellapagos – Hajótöröttek szigete
Hellapagos – Hajótöröttek szigete
Hellapagos – Hajótöröttek szigete
Videó beküldése

Hellapagos – Hajótöröttek szigete

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Hellapagos – Hajótöröttek szigete egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 3 - 12 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a szavazás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra. Jaj ne, a hurrikán közeledik...

A Hellapagos – Hajótöröttek szigete egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 3 - 12 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít a szavazás és a játékos kiiktatás mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Jaj ne, a hurrikán közeledik, és a tutaj csak félig kész! Ráadásul ennivalót és ivóvizet sem sikerült eleget gyűjteni…
A Hellapagos egy furcsa partijáték: a játékosok hajótöröttekként összedolgoznak, hogy a hurrikán érkezése előtt el tudjanak menekülni a szigetről, ami mellett a baleset történt, de minden játékos, ha csak teheti, elrejt enni- és innivalót magának, mert ha nem jut elég mindenkinek, valakit éhhalálra ítélnek (sőt akár meg is esznek…). Együttműködés, élelemrejtegetés, reménykedés!

Pokoli bajtársak bajos társalgása

Talán nem alaptalan azt állítani, hogy egy partijátékot vagy csak nagyon érintőlegesen tematizálnak, vagy sehogy. Nos, a Hellapagos - Hajótöröttek szigete más. És még egy fontos dolog: ez a játék kicsit morbid, szóval ha az ilyesmitől idegenkedsz, akkor ez a cikk nem neked szól, de találsz itt megannyi olyat, ami viszont igen. ;)

Hajótörött, az első pillanattól

Kinyitom a dobozt. Egy lenvászon zsákot találok benne meg két faládát (a zsák az tényleg lenvászon, oké, a ládák papírból vannak, de azért na), a doboztetőn belülről egy törött faláda látszik, tengervíz habzik fel rajta meg egy tengeri csillag.

Még el sem kezdtem setupolni (vagyis előkészíteni a játékot, a gémer-szótárfüzetbe tessék ezt is felírni), de már körbevesz a téma: az asztal közepén tengerpart, mellette a törött hajó, amiből kilóg a rakomány (kártyák), lenvászon zsákban ízléses fagolyók, rájuk halak vannak festve.

Mi meg hajótöröttek vagyunk, van némi élelmünk, egy kevés ivóvizünk, és néhány tárgy mindenkinél (kártyák), amikről a többiek nem tudják, hogy micsoda.

Körről körre vizet, élelmet és fát gyűjtünk. Utóbbiból tutajt igyekszünk ácsolni, előbbivel meg megpróbáljuk kihúzni addig, amíg elkészül a tutaj. Meg persze lehet a hajónál guberálni, hátha találunk magunknak valami szépet, amivel csak az a baj, hogy az nem a közjót szolgálja, csak a magunk kis szükségletét, amire lehet, nem néznek olyan jó szemmel a többiek, ami pedig azért baj, mert…

Kiszavazó show SMS-ek nélkül

(meg úgy általában modern technika nélkül - egy lakatlan szigeten vagyunk szakadt gatyában, kérem szépen!)

Miután mindenki igyekezett valami hasznossal eltölteni az adott körre szánt akcióját, fogyasztunk: egy élelem és egy egységnyi víz fogy fejenként. Ha valakinek nem jut… nos… azt hirtelen megmenti egy helikopterről köteleken alászálló felmentő sereg, ami pont az utolsó pillanatban… Nem. Az illető meghal. Éhen vagy szomjan.

Szóval, ha nincs annyi élelem és/vagy víz, hogy mindenkinek jusson, akkor a játékosok higgadtan megvitatják, ki az, aki nélkül ők még ellennének, míg megjön a hurrikán (ó, igen, közeleg egy hurrikán is, hogy ne legyen unalmas az élet). Miután a kezdőjátékos ráunt a vitára, elkezd számolni. Háromra mindenki rámutat valakire, aki majd nem kap enni (vagy inni). Ha az illető egy kártyáján még rejtegetett némi eledelt vagy ivadalt (ezt tényleg nem húzta ki a lektor?), akkor életben marad. Ha nem, akkor neki már nem kell fáradoznia többé a közös problémákon, és hát máson sem nagyon. Kalandja itt véget ért.

Visszatérve kicsit a hurrikánra, ha az megérkezik, akkor indulni kell (ezt a hurrikános időjáráskártya jelzi majd). A tutajra viszont nem feltétlenül fér fel mindenki. Ha nincs elég fa, nem lesz elég nagy a tutaj, és lehet ismét szavazgatni. Akit kiszavaznak, az a tutaj helyett maximum Káron ladikjára fér majd fel.

Természetesen bármelyik szavazás kimenetelét könnyedén befolyásolhatja az a játékos, akinél van egy pisztoly, és még töltényt is szerzett hozzá...

Jóindulat, becsület és bizalom

Oké, hal kell, víz meg fa. Trópusokon vagyunk: ott a tenger, eső esik, fák is vannak. Hol itt a probléma?

Nos, eső vagy esik, vagy nem. Egy adott fordulóban lehet, hogy egy csepp se, lehet, hogy nem sokkal több. A halászat kétesélyes (vagyis három - a játékos húz a zsákból, és egy, kettő vagy három halat fog). Ami pedig a fagyűjtést illeti. Ahhoz be kell menni az erdőbe. És ott bizony lehet egy-két nem hajótöröttpárti élőlény. Például a kígyók. Aki fáért indul, az összegyűjt egy hónaljra való rőzsét az erdő szélén gond nélkül, de ha többet akar, akkor bizony beljebb kell mennie. Ott megharaphatja egy kígyó, aminek következtében az erdő belsejében gyűjtött fát szakszerűen sikítva elhajítja, majd kirohan a partra vergődni, és másnapig nagyon lábra sem áll.

Ez szárazon, mechanikusan azt jelenti, hogy az illető ebben a körben nem szavazhat, illetve kártyát sem játszhat ki, a következő körben meg akciója nem lesz, vagyis a csapatnak nem hajt majd nagy hasznot. A többiek jóindulatára van bízva. Persze a játékosok jóindulatával Dunát lehet rekeszteni. Csakhogy a Duna itt van, ők meg valahol messze az óceánon…

A"De hát miért hagynám vízben szerencsétlent?"- kérdés ebben a játékban valahogy úgy hangzik:"Vagy ő, vagy én. Én biztos nem, úgyhogy..."Igazatok van: nincs is kérdés.

És azzal se áltassa senki magát, hogy ha sokat tesz a többiekért, azok majd gondolnak rá.

"A szupporter karikat* fel szoktuk koncolni"- hangzott például legutóbb az intelem."Na igen, aztán megeszitek, feltámasztjátok, majd megint megölitek"- hangzott a kiegészítés attól a sorstárstól, akit megviselt, hogy legutóbb, miután lelőttük, kijátszottuk rá a kannibál BBQ-szettet, majd a vuduakármit (nahát, miket nem szállított ez a hajó!), végül pedig a partról nézte szomorúan a távolodó tutajt (és a közeledő hurrikánt). De tanult az esetből. Legutóbb a győztesek között volt.

Tőle hangzottak el többek között olyan segítőkész tippek, mint:"ha nem mész kajáért, akkor kiszavazunk. Persze azt csinálsz, amit akarsz…"illetve:"Szabad akaratodból most fát fogsz hozni!"

Összegzésül csak annyit:

A játékot az kezdi, a leginkább úgy néz ki, mint egy hajótörött, és az fejezi be (élve), aki elég ügyesen kavarja az iszapot...

*Támogató típusú szerep egyes játékokban- a szerk.

Woland

válaszokkal a gyakori kérdésekre:
http://www.hu.hellapagos.com/infos

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 4 551 Ft-tól
 • -17%-934 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/hellapagos-hajotorottek-szigete-2017" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Hellapagos – Hajótöröttek szigete társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Blöff, Alkudozás, Partijáték
Mechanizmus: Szavazás, Kooperatív, Játékos kiiktatás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Hellapagos – Hajótöröttek szigete társasjáték videók (9)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • gyd

  2020-03-15 13:23:32

  Az az igazság, hogy mikor utána akartam nézni a játéknak, hogy mégis mi ez és hogyan működik, akkor többször kellett nekifutni, mert az első benyomás képek és szöveg alapján nem annyira fogott meg. De aztán többedjére sikerült végül rávenni magam, hogy tüzetesebben utánanézzek, videós bemutatót nézzek és hasonlók. Nagyon megérte, mert amúgy egy zseniális játék.

  Ha már az első benyomással kezdtem: a valóságban megnézve a játékot, a doboza és az anyagminősége szerintem kifejezetten igényes, jó tapintású. A grafika ugye elég rajzos, de nagyon szépen van kivitelezve, nincs egyáltalán gagyi érzése.

  Partyjátékok között egyébként szerintem ez egy kifejezetten jó darab, mert 3-12 ember játszatja, és ez nem csak úgy rá van írva, hogy papíron minél több réteget megfogjon, hanem élvezhető szerintem kevés és sok emberrel egyaránt. Nyilván sok embernél már kezd kicsit előjönni az, hogy unalmas lehet, amíg végigpörög egy-egy kör, és végighallgatjuk, hogy mindenki elmondja, hogy milyen akciót akar végrehajtani, de az, hogy viszonylag sok interakció lehet játék közben(leginkább szóban), kicsit enyhíti a dolgot. És mivel csak négyféle akciót lehet végrehajtani a saját körünkben, ezért könnyű előre tervezni, és így még jobban lehet pörgetni - nem kell ugye annyira ráépíteni az előttem jövők döntéseire.
  Kevés embernél kifejezetten pörgős a játék, mert gyorsan telnek a körök, és viszonylag kevés van belőlük.

  Ami sok időt tud elvinni, az a tervezés és a szavazás. Ugye össze kell dolgozni ahhoz, hogy minél többen ki tudjunk jutni a szigetről, ez adja a kooperatív részt. Viszont jól tervezetten tudunk csak kijuttatni minél több embert, mert ha mindenki csak vizet gyűjt, akkor sokan éhen fogunk halni. Vagy ha csak létfenntartást végzünk(étel, ital), akkor nem lesznek tutajok, amikkel el tudunk menekülni.
  A szavazás a félkooperatív részt érinti leginkább, és ugye ilyenkor kell mindenkinek eldöntenie, hogy ki szerint kicsoda az, aki a legkevésbé szolgálja a közösség érdekeit, és a legkisebb veszteség érné a csapatot az ő kiesésével. Persze a szövetkezések miatt nem feltétlenül a leghaszontalanabbak fognak kiesni.

  Alapvetően ez egy félkooperatív játék(hivatalosan), de ez el is tántoríthat tőle némelyeket, és elronthatja a játékélményt - főleg ha valaki könnyen megsértődik. A szövetségek, hátbaszúrások, gyilkolások igencsak megpróbálhatják a barátságokat. Semmi sem kötelez engem arra, hogy mindig ugyanazokkal szövetkezzek. Én ki akarok jutni a szigetről, szóval keresem a legprofitálóbb kapcsolatokat, szövetségeket.
  Sőt, félkooperatív módban tud igazán előjönni az, hogy elkezdik az emberek nagyon menteni az irhájukat - legalábbis megpróbálják -, és egyre többen fogják látogatni a hajóroncsot a várható egyéni bónuszokért. Ekkor ugye nem gyűjtenek ételt, vizet és fát sem, tehát óriási veszteséget okoznak a csapatnak, és jóval rontják a kijutási esélyeket - legalábbis sok más ember számára. Ha valaki elindítja a lavinát, akkor mások is ráhajtanak egyre jobban az egyéni bónuszokra, és még nagyobb kárt okoznak. Emiatt van az szerintem, hogy ha ilyen módon játszunk, akkor a játékosoknak csak kis része fog kijutni a szigetről élve. Nekünk 12-ből 3 ember élte túl félkooperatív módban, ami elég gyenge arány - és annyi tutaj épült, hogy még válogathattak is.
  Így aki barátságosabb játékmenetet akar kihozni, az játszhatja teljesen kooperatívan is, azaz minden egyes mozzanatot megbeszélnek a játékosok, senki nem a saját érdekei szerint fog dönteni, és megpróbálnak kihozni minél több embert élve a szigetről. Meg lehet ezt még támogatni azzal, hogy nyílt lapokkal játszunk(mert ugye a játék kezdetén kapunk valamennyi hajóroncs kártyát). Így nem lesznek sértődések, mindenki elégedetten(vagy elégedettebben) állhat föl a játék után, és elmondhatjuk, hogy márpedig mi mindent megtettünk az ügy érdekében. Így egyébként sokkal nagyobb arányban lehet kimenekíteni embereket a kezdő játékosszámhoz képest. Nekünk egyszer sikerült 4-ből 4 embert kimenekíteni, és nagyon sokszor csak kicsin múlik, hogy meg tudjon menekülni az utolsó ember - valahogy a készítőknek nagyon sikerült eltalálni, hogy necces legyen a játék végéig a szituáció. Egyébként a halálnak/kiesésnek sincs akkora súlya kooperatív módon, mert csapatként dolgoztunk, és tulajdonképpen mindegy lesz, hogy kinek nem sikerül megmenekülni.

  A hajóroncskártyák is egyébként sokat tudnak dobni a játékon. Vannak nagyon hasznosak, és vannak nagyon haszontalanok. Viszont a játék készítői még itt is kicsit eldobták az agyukat, és a haszontalan kártyák is kreatívra, viccesre sikerültek - például ha van egy Ferrari kulcsod, akkor ugyan semmire nem mész vele, de flexelhetsz a többieknek. Ez nekem pluszpont, mert még erre is figyeltek.

  Alapvetően a játék elég gyengén nyelvfüggő. A hajóroncskártyák okozhatnak maximum problémát, mert bizonyos kártyákon részletesebb utasítások vannak, de azok sem okoznak valószínűleg óriási gondot egy magyarázás után. Az ajánlott életkor szerintem elég jól be van lőve, mert tényleg nem bonyoult, könnyen tanulható, nem sok elemből áll. Annyi, hogy gyerekeknél talán a sértődésre fokozottan kell figyelni.

  Egyébként az árához képest szerintem egy nagyon jó, sokféle felállásban jól működő társasjátékot kapunk, mindenképpen megéri megvenni. Az alkatrészekre is viszonylag könnyen lehet vigyázni, a kártyák a legsérülékenyebbek, ahogy a legtöbb játék esetében, de még ha sérül is egy-kettő, akkor sem romlik el igazán a játékmenet - leginkább az időjáráskártyákra kell szerintem odafigyelni. Valószínűleg érdemes vásárlás előtt kipróbálni, ha lehet, mert megosztó játék tud lenni, de számomra mindenképp megérte a pénzét.

 • rr21

  2020-01-05 01:43:04

  Nekem nagyon jó élményem van ezzel a játékkal, de lehet, hogy szerencsém volt a társasággal. Mi rengeteget kooperáltunk, a pisztolyt, töltényt ki is dobtuk az elején, mindent közösen csináltunk. Sajnos 1 embernek mindig meg kellett halnia a végén, de mivel egészen addig csapatmunka volt, így gyakorlatilag lényegtelenné vált, ki hal meg, mindenki győzelemnek tekinthette. Én nagyon megszerettem, de nem játszanám akárkikkel.

 • csaba.kovacs2002

  2019-12-03 23:19:33

  Ez is egy olyan játék ahol könnyen törnek a barátságok amikor hirtelen előkerülnek a pisztolyok és a nap végi szavazások. Egy nagyon gonosz és (elnézést) k@csög játék, de jó értelemben. Ott lehet benne szivatni a másikat ahol nem szégyenled viszont a másik oldala, hogy a többiek nélkül nem is tudod túlélni így nem előnyös ha mindenkinek keresztbe teszel. A játékaink sokszor előfordult, hogy inkább kiszúrtunk a másikkal és mindenki meghalt, mint hogy legalább egyikünk megmeneküljön.

 • kisszofi

  2019-04-03 16:47:25

  Talán egyszer sikerült mindenkinek kijutni a szigetről. Nehéz úgy megoldani, hogy kindenki kijusson ezért biztos szavazás vagy tölrtény lesz a vége. Aki ezt nem bírja annak pedig nem való a játék.

 • kchpank1.kv

  2019-02-28 18:05:07

  Kétszer ugrottunk neki 5-6 fővel. Az első játékban igen hamar halálra ítéltettünk a kooperáció hiánya miatt. A második játékban már hárman majdnem elhagyták a szigetet de mivel jött a vihar így ott haltunk éhen útra való élelem nélkül a tutajunkon ülve. Nekem valahogy jön be, hogy a játék amellett hogy eggyüttműködésre sarkall folyton ott lebegteti azt hogy bármikor az éhalál martalékává válj és azzal kiess a játék hátralávő részére. Jó, tudom hogy egy lakatlan szigeten hajótöröttként valóban hogyismondjan nemtúlegyszerű és napról napra csökkenhet az esélyed hogy túléled, de nekem valahogy akkor is nyomasztó a játékmenet. Ha kaját és vizet gyűjt mindenki akkor nem halunk éhen, de cserébe a vihar eljövetelekor nem lesz tutaj, így kampec. Ha viszont tutajt faragunk akkor meg még hamarabb jön a kaszás. Kis létszámmal esélytelen mindkettőt egyszerre egyenletesen csinálni...talán nagyobb létszámmal...talán.

A Hellapagos – Hajótöröttek szigete társasjáték és kiegészítői (2)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  20 perc
 • Játékosok:  3 - 12
 • Ajánlott életkor:  8+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Laurence Gamelin, Philippe Gamelin
 • Illusztrátor:  Jonathan Aucomte
 • Kiadók:  Gigamic, Kaissa Chess & Games, Gém Klub Kft., Lifestyle Boardgames Ltd
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, görög, magyar, orosz

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
 • French edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
 • German edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 14.5 cm x 20 cm x 7 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Greek edition
  • Nyelv: görög

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Hellapagos – Hajótöröttek szigete társasjátékhoz