Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Brazil Birodalom felemelkedése, azaz a Szent Kereszt földje

Ha meghalljuk azt a szót hogy Újvilág, többnyire Kolumbusz Kristóf és Észak-Amerika jut eszünkbe. Pedig Dél-Amerika történelme is temérdek kincset rejt, földjén civilizációk pusztító csatái zajlottak és számos európai uralkodót ültetettek trónjaira.

A Brazil Birodalom társasjáték általunk kevésbé ismert történelmi helyszíneket mutat be, izgalmas karaktereken keresztül, valós eseményeket beleszőve egy könnyedebb 4X-es ("eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate") játék történetébe.

Tervezője a szintén brazil Zé Mendez, aki ezt megelőzően egy játékot tudhatott magáénak, viszont a Brazil Birodalom annyira jó fogadtatást kapott, hogy 2021-es megjelenése óta bekerült a top ezer legjobb játékba, a stratégiai kategóriában pedig már a 509. helyen áll.

Cukornád, kávé, gyapot és brazilfa

A Brazil Birodalom három történelmi koron keresztül tart, ahol a játékosok saját birodalmukat fejlesztik, terjeszkednek és közben győzelmi pontokat gyűjtenek.

A játék kezdetén mindenki magához veszi a játékostábláját, illetve egy vezetőt (ami lehet tetszőleges vagy a játékos táblához tartozó), aki egyedi képességgel rendelkezik. Minden játékos a saját színében elveszi a katonai egységeit, palotáit és villáit, valamint az áru jelölőket. Minden korhoz tartozik egy küldetés kártya pakli, ebből mindenki kap kettőt koronként, majd egyet megtart belőlük. Végül pedig felállítjuk a játékteret (térképet) a játékosszámnak megfelelően.

A játékban négyféle nyersanyag van: cukornád, kávé, brazilfa és a gyapot, emellett kétféle “eszközt” különböztetünk meg: az aranyat és a tudományt. Ezekkel fizetjük meg az épületeket, városokat, árukat és festményeket.

Egy játékos köre két fázisból áll: akció és mozgás fázisból. Az akció fázis során a saját tábládon található hét akció közül végrehajtod az egyik akciót, ez után mozgathatod a térképre helyezett katonai egységeidet, amivel terjeszkedhetsz és csatákat kezdeményezhetsz.

A bevetés akcióval egy katonai egységet tehetsz a térképre és kapsz egy harci kártyát. A katonai egységek mindig saját városból indulhatnak útnak.

Erőforrások befizetésével szerezhetsz festményeket. Három típusú festmény közül vásárolhatsz, amelyek valamilyen előnyt biztosítanak a játék során.

Építéssel nyersanyagok befizetése után épületeket vagy városokat építhetsz. Mindig az aktuális korszaknak megfelelő szintű (és az alatti) épületek közül választhatsz, és amikor elkészül egy fűrésztelep, arany öntöde, vagy gyapotültetvény, azok rögtön termelnek is, amit bármikor felhasználhatsz. Ide kapcsolódik a renoválás akció. Amikor egy üres épületet renoválsz, azzal újra termelésbe állíthatod, vagy átfordíthatod hogy a túloldalán lévő épületet használd.

A játék során előállított árukkal fejlesztheted az akciókat. Válassz egy elérhető árut a játékostábládon, fizesd ki, és tedd a vele megegyező formájú fejlesztési helyre, innentől kezdve az adott akcióhelyen fejlesztési bónuszt is kapsz.

Ha a kikötőt használod, vegyél magadhoz egy tetszőleges nyersanyagot. A kereskedelem akcióval pedig nyersanyagokat és csata kártyákat válthatsz be eszközökre és aranykártyára, amelyek további előnyhöz juttatnak.

Az akciód befejezése után a kiválasztott akcióhely alatti bónusz mozgást is használhatod (ha tudod), majd mozgathatsz még egyszer egy egységet egy szomszédos területre (ekkor már korlátozás nélkül). A mozgás befejeztével a következő játékoson a sor.

Minden játékos öt katonai egységgel rendelkezik. Minden egységnek van győzelmi pont értéke, amely egyenlő a harci erejével. Csatára akkor kerül sor, amikor egy vagy több egység olyan mezőre lép, amin ellenséges egység, épület vagy város áll. Ilyenkor a felek összemérik erejüket és bevethetnek csatakártyákat. Értelemszerűen az győz, akinek magasabb a harci ereje. A vesztes az összes legyőzött egységét a készletébe helyezi, a győztes pedig mindaddig birtokolja a bevett lapkát, amíg el nem hagyja azt.

A játéknak akkor van vége, amikor valaki az utolsó küldetés kártyáját is teljesíti. Ekkor pontokat számoltok. Pontok járnak a bevetett egységek, előállított áruk, festmények, küldetéskártyák, aranykártyák, felfedezéslapkák, paloták, épületek és városok után.

A legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos lesz Brazília császára/császárnője.

Uralkodók sakktáblája

A Brazil Birodalmat sokan hasonlítják a Scythe-hoz nem véletlen. Leginkább az akció választási rendszerük hasonlít, de a Brazilé attól jóval egyszerűbb. Vannak még ugyan hasonlóságok, de ezek tulajdonképpen a 4X játékok sajátjai, így nem csoda, hogy mindkét játékban megjelennek. Vannak akiket ez a kategorizálás elriaszt, de szerintünk most ettől nem kell félni. A Brazil ugyanis a klasszikus 4X játékokhoz képest sokkal könnyedebb, inkább a családi felső kategóriába sorolható. Ahol lehetett egyszerűsítettek, de vigyáztak, hogy a játékélmény ne sérüljön.

Két fővel sokkal élvezetesebb, mint a Scythe, ami annak köszönhető, hogy minden játékosszámhoz optimalizált térképet kínál, ahol még azt is beállíthatjuk, hogy mekkora esély legyen csatára. Ha úgy érzed kijátszottad a szabályfüzetben található térképeket, a kiadó honlapján és a BGG-n fellelhetőek további térkép javaslatok.

Sok játékos - köztük mi is - tartanak a nyílt konfrontációtól, mert rossz érzés legyőzöttnek lenni, ahogy az sem jó, amikor elszedik a nehezen összekuporgatott erőforrásokat. A Brazil birodalom szerintünk jól oldja fel ezt a helyzetet. Ebben a játékban is szolgálhat stratégiai előnnyel egy-egy győztes csata, kicsit megtörhetjük az ellenfelek lendületét, de itt csak a hadakozásból nem lehet megélni. Ahhoz túl lassan haladnak az egységek, az épületek gyorsabban termelnek, mintha csak zsákmányolnánk. Ennek köszönhetően nem is annyira mardosó egy-egy vesztes csatába belefutni, mint ahogy csak erre építeni sem kifizetődő.

Mindezek ellenére a háborúzás kifejezetten jót tesz a játék interakciójának, ami enélkül elég szegényes lenne. Máshogy ugyanis nem hatnánk egymásra, csak nyugalmasan termelgetnénk a határaink mögött.

Az alkatrészek és egyéb grafikai megoldások minőségiek és szemet kápráztatóak, kicsit talán már túl színesek is a téma komolyságához viszonyítva. A dobozban található egy alkatrésztároló, aminek zsebeit kicsit szabhatták volna nagyobbra is. Ettől függetlenül megfelelően használható, és a fedelének köszönhetően tárolni is lehet benne az alkatrészeket.

A doboz a szabálykönyvön kívül tartalmaz egy összefoglalót is, amiben a játék történelmi hátterét, a megjelenített karaktereket ismerhetjük meg. A szerző nagyon törekedett rá, hogy Brazília történelmét közel hozza a játékosokhoz. Véleményünk szerint ettől azonban nem lesz “brazílosabb”, vagyis nem jön át markánsan a konkrét történelmi miliő. (Vajon a társasok világát is átszövő PC-ség az oka, hogy az őslakosok kiirtása még csak fel sem merül a leírásban?)

Letűnt civilizációk sírjain új világrend sarjad

Mi nem igazán szeretjük a Scythe-ot mert kissé darabosnak, komornak és túl szigorúnak érezzük, ráadásul ketten nem is működik jól. Ezzel szemben a Brazil Birodalom jól kezeli a játékosszámot, kategóriájához képest könnyedebb játék és meglepően gyors. Ketten 70-80 perc alatt lemegy, ezért akár hétköznapokon is előkerülhet úgy, hogy egy teljes, nagy játék élményét nyújtja.

A Brazil Birodalmat jó szívvel tudjuk ajánlani gémereknek, és olyanoknak, akik haladóbb családi játékot keresnek, de eddig elriasztotta őket, ha egy játékban harcolni kell. Azok is jól járnak vele, akik termelni szeretnek, de ha úgy döntesz, hogy kicsit megpöckölöd a másikat arra is lesz lehetőséged. Nálunk még biztos jó ideig a polcon marad.

A(z) Brazil Birodalom társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.


Kommentek

  • Robby

    2024-03-05 11:34:10

    Szerintem is ez egy jó játék és alul van értékelve, pedig még szép is. Nálunk pont azért kerül elő ritkábban, mert azért egy 4x játék. Tehát le lehet túrni a másikat és sokan nem szeretik, ha megszereznek valamit azt a másik lerombolja, elveszi... Bár nem annyira hangsúlyos a harc a játékban, de azért jelen van. A Scythe-ra hasonlít nagyon, de sokkal pörgősebb, egyszerűbb, játékosszámbarátabb és szépségben is valahol egy szinten vannak (más a táma).

  • ARduel

    2024-02-28 11:29:42

    Egyetértek! Dinamikus, pattogós, gyors játék.

  • mr.zehy

    2024-02-24 19:59:50

    Egyáltalán nem vontatott, elemi, szinte villámgyors lépések vannak, mindenki csinálja a saját célkártyáit, hogy minél előbb meglegyenek. Szóval pörög rendesen, nem nagyon van üresjárat.

  • noPublicFG

    2024-02-23 17:11:49

    Köszönet a bemutatóért! Most már biztosra veszem, hogy szükségünk lesz erre a játékra! A feleségem brazíliából származik, amikor a borítót megmutattam, már rá is vágta kiket illusztrálhattak. :D
    Szeretem a stratégiákat, ennek ellenére 4x-hez még nem volt szerencsém! Mennyire számít vontatottnak?

  • kovazsola

    2024-02-21 08:07:05

    A Brazil Birodalom egy itthon sajnos méltatlanul alulértékelt játék, pedig bőven van benne újrajátszhatóság, interakció, ismerős, de mégis újító ötletek, és ahogy a cikk is említi, 2 fővel jobban működik, mint a Scythe. :) Nálunk is mindkettő elfér a polcon, bár igaz, hogy sajnos túl kevés alkalommal kerülnek elő.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Scythe
  • Brazil Birodalom