Scythe
Scythe
Scythe
Scythe
Videó beküldése

Scythe

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Scythe egy összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1.5 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2016-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Scythe egy összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 1.5 - 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2016-ban (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 5 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a hatszög-rács, a terület befolyásolás/irányítás, a rács mozgás és a solitaire mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Az első világégés után járunk, ám a társas innentől egy alternatív valóságot mesél el nekünk. Ez az idő a mezőgazdaság, a háború, a fogaskerekek, az innováció, a szerelem és a bátorság korszaka. A játékosoknak különböző területek elfoglalásával és azoknak megtartásával kell előrébb jutniuk, hol építkezéssel, hol toborzással.

A különböző frakciók mind más és más játéktechnikát kívánnak meg, ennek megfelelően pedig különböző célokat kell teljesíteniük. A játék sok kiegészítővel, tokennel, kártyával, figurával operál, mindezt pedig magas minőségi szinten teszi.

A várva várt játék nem okozott csalódást, hozta az elvárt minőséget és rögtön felkerült a BGG toplistára, ahol az első 8 társas között foglalja el helyét azóta is.

A szabályok A játékos a körében négy alapcselekvés közül választhat, amit rögtön végre is hajt. Ezek a mozgás, a termelés, a kereskedelem és a haderő növelése. Az akciókhoz viszont másodlagos lehetőségek is tartoznak, azonban ezek mindegyike másféle kombinációban érhető el.
Kezdéskor minden játékos kap egy akciólapot; ezek nevesítve, egyedi leosztásban, különböző költségekkel és haszonnal kerültek összeállításra, és az eltérő képességű frakciókkal kombinálva más-más játékstílust, hozzáállást kívánnak meg (tehát a Mezőgazdaság nevű lap másképp ötvözi a végrehajtható parancsokat a másodlagos lehetőségekkel, mint mondjuk a Hazafi nevezetű).

A másodlagos cselekvéseinkkel tudunk mecheket építeni (amik újabb frakció-specifikus képességeket oldanak fel), épületeket felhúzni, az akcióinkat fejleszteni (ezt zseniálisan oldja meg a játék: leveszel egy alapakciót korlátozó jelölőt és ráteszed egy másodlagost olcsósító helyre, remekül éreztetve a fejlődést), vagy szövetségest felvenni, ezen utóbbiak bónuszt adnak, ha a szomszéd játékosok ugyanazt az akciót hajtják végre, ami hozzájuk tartozik.

A pontszámításról Szintén elsőrangú. A játék során elért népszerűségünknek megfelelően három sávban végezhetünk, amelyek azt mutatják meg, milyen szorzót kapunk az elszámoláshoz. Minél népszerűbbek vagyunk, annál többet, tehát érdemes keveset sanyargatni a proletárokat, mert hiába lehet őket kisajtolni, ha elvesszük a nehezen megtermelt javaikat, könnyen közutálat tárgyává válunk, és akkor búcsút inthetünk a győzelemnek. Emiatt még az sem biztos, hogy az nyer, aki előbb rakta le a hatodik csillagát, mert kevés területről is lehet sok pontot hozni, ha jó magas a szorzónk.

Összegzés Minimális szerencsefaktor, nagyon igényes, szép komponensek, miniatűrök és kihívás lapul a dobozban. A társasjátékos Jediknek abszolút jó választás a Scythe, de a könnyen tanuló padawanok is rákaphatnak erre a társasjáték csodára.
2016 legsikeresebb játéka, nem véletlenül. A Board Game Geek legjobb stratégiai játékai között jelenleg a 7. helyet foglalja el megannyi jelölés és díj mellett.

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 19 490 Ft-tól
 • -13%-3 130 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/scythe-2016" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Scythe társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Sci-Fi, Közgazdaság, Harc, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Hatszög-rács, Terület befolyásolás/irányítás, Rács mozgás, Solitaire, Tech Trees / Tech Tracks, Narrative Choice / Paragraph, Force Commitment, Verseny, King of the Hill, Movement Points, Moving Multiple Units

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (5)

Scythe társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

nyertes, Golden Geek Awards, 2016

Legjobb egyszemélyes játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2016

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2016

Legjobb tematikus játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2016

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Kommentek

Kommentek

 • asztalbetyár

  2020-02-11 00:24:10

  Kasza?

  Társasjáték tervezés közben a felfogadott grafikusom emlegette többször, illetve nemcsak grafika terén, hanem játékelem-ötletek szempontjából is, úgyhogy gondoltam utánajárok, na azóta már Tabletop Simulator útján is bármikor játszhatom.

  Diesel punk

  A Diesel-punk nagyon hasonló műfaj a steampunk-hoz, csak itt éppen a diesel-hajtotta járművek és a két világháború közötti, néhol (ld. németek) babiloni zűrzavart hozó, majd némely esetben az '50-es évekig tartó korszak művészetének remekei adják az ihletet olyanoknak, mint Lewis Pollak, aki Children of the Sun munkájával teremtett stílust 2001-ben, és ihletett olyan műveket - mármint a stílus alapja, - mint Jakub Rozalski festményei, melyek a játék grafikáját képezik. De 2015-ben készült Philip K. Dick könyvének adaptációja is: The Man in the High Castle - most mondjátok, hogy nem az a menő társas tematikában, ami a sorozatokban is :D

  A tematika, ami engem nagyon megfogott, talán hivatásom miatt is, a dízelpunk ugyanis két forrásból táplálkozik:

  1. decodence, ami a deco és a dekadencia összeolvasztásából származik, a jövőbe vetett hit leng körül mindent és szól a Jazz :D
  2. a dízel korszak tulajdonképpen a két világháború közti évek láncát takarja, egyesek szerint az '50-es évekig, a TV és a Rock and Roll megjelenéséig, mások szerint 1945-ig tart.

  Ebbe a világba, pontosabban a 20-as évekbe invitál a Scythe, legalábbis az alapdoboz. Ahogy az index írja: a Scythe az első világháború után, de egy alternatív világban játszódik, amelyben olyan birodalmak népesítik be a 20-as évek Európáját, mint a Ruszvjet vagy a Skandív, és amelyben épp most zárt be a Gyár nevű városállam, Nikola Tesla birodalma, amely üzemanyaggal látta el a mecheket, a robusztus harci gépeket. A játékosok ebben a világban vezetnek egy-egy birodalmat, hogy uralják, termelésre bírják vagy beépítsék a szokás szerint hatszög alakú területeket, esetleg harcoljanak egymással.

  Engine building

  Bár a BGG-n ilyen mechanika nincs megjelölve, attól még ez egy ilyen játék. Területfoglalásokkal és a források ügyes felhasználásával kell a hadianyaggyártást biztosítani - hogy a mi birodalmunk legyen a legerősebb- írja a Gémklub, de kérdés, egy igazi gémernek vagy épp wargamereknek mennyire felel meg ez a játék:

  • rengeteg dolog, amire figyelni kell, elsőre biztosan nem is sikerül átlátni mindennek a hatását
  • összetettség miatt van az is, hogy az első néhány alkalommal még eléggé kiegyensúlyozatlannak tűnik a játék
  • a harc: előkészületeket, sok-sok fordulónyi tervezést, gyűjtögetést majd a végelszámolásban szinte semmit sem számít... gyorsan rájövünk, hogy egy munkáslehelyezős, erőforrás-gazdálkodós játékról van szó, aminél a hangulat háborús , de inkább állnak a frontvonalak, mert harcolnunk azt nem nagyon kell. A cél a pontgyűjtés.
  • nem igazán lehet egyetlen célra koncentrálni, egy stratégiára összpontosítani
  • a motorépítés miatt az akciók is fejlődnek, ezzel csak nyílik az olló, persze félni nem kell, mert minden apró részletet gondosan megterveztek.
  • a játék vége ennek ellenére káoszos inkább

  Simulator

  Érdekes állatfaj a társasjátékot szimulátorban kipróbálók hada, de élményként mindenképp egyedi, viszont:

  • a szimulátor sajátos elemkészlettel rendelkezik, a mozgatás és egyebek először tanulandók
  • (próbáljatok csak benne Formula-D-zni :D )
  • olyan játékoknál, ahol sok az elem, a program - ne lepődjünk meg, ha hosszabb a játékidő csak ezek mozgatása miatt, de azért bele lehet tanulni ;)

  Top 10 vagy nem top 10?

  Hatalmas várakozás előzte meg, a Kickstarteren a játék megvalósításához szükséges összeg ötvenötszörösét gyűjtötték össze, gyorsan be is került a BoardGameGeek top 10-es listájába, a nyolcadik helyre (amíg a Mars terraformálása meg nem előzte). Bár a lista manapság már őrült sebességgel tud frissülni, ez igen nagy szó. A megítélés több szempontból is vitára bocsátható, de ha a fentieket egybevetjük, akkor sajnos a többségnél nem fog beleférni... mások pedig meg fognak veszni érte, de hát ez a szép a dologban... ;)

  BGG link a játékhoz: scythe

 • tsdomonkos

  2019-12-10 20:32:46

  Nagyon jó játék, a grafika lenyűgözött. 1-2 kör alatt bele lehet jönni. Az árát megéri mindenkinek csak ajánlani tudom.

 • kelemen.ati

  2019-05-04 14:49:58

  A játékot megelőzően nagy volt a hype, ami körülrajongta. A grafikája és a játék elemei nagyszerűek. A játék mechanikáját nem mondanám egyedinek, de jól össze lett gyúrva. A csata ötletes és nem hosszú percekig tartó. Igazából véve ez inkább egy gazdasági euro game, mint egy “harcias” játék. Ámbár az is igaz, hogy 5 főnél már sűrű a tábla és könnyen beszorul az ember vagy meggyengül ha a szomszédokkal konfliktusa támad. Csak az alapjátékkal játszottam és az is van meg, nem éreztem úgy, hogy a sok-sok kiegészítő más játékélményt nyújthatna. De ez az én véleményem. Alapjában véve jó játéknak tartom, bár nem az “ócsó” kategória.

 • ARduel

  2019-04-11 09:11:53

  A játék nagyon szép és érdekes. Nem igazán értem miért ennyire megosztó, persze nem itt akarok erről vitát nyitni :D

 • benczikakos

  2019-04-01 18:57:07

  Gyönyörű játék, tapasztaltabb játékosoknak ajánlott, olyanoknak akik nem sértődősek. Ha ez megvan, akkor minden adott egy tökéletes partyhoz.

 • vbence343

  2019-03-02 11:02:59

  Nekem ugyan nincs meg a játék de sokat játszottam már így is vele. A játék gyönyörű, a minik lélegzetelállítattók, a játékmenet fantasztikus, és ez a csúszka mentes játékfelület is baromi jó a fejlődésremdszerrel Együtt. Szerintem ez egy kötelező darab, nemsokára meg is veszem.

 • deadgarret

  2019-02-18 20:05:29

  Az egyik legszebb játék amivel valaha találkoztam.

A Scythe társasjáték és kiegészítői (17)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1.5 - 2 óra
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Jamey Stegmaier
 • Illusztrátor:  Jakub Rozalski
 • Kiadók:  Arclight, Albi, Ghenos Games, Matagot, Delta Vision Publishing, Feuerland Spiele, Stonemaier Games, Morning, Ludofy Creative, Fire on Board Jogos, Maldito Games, Crowd Games, Playfun Games, PHALANX, Angry Lion Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English collector's edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • English only Art Connoisseur Collector's edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • English premium edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • English retail edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
  • Súly: 3.3 kg
 • English special edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: francia
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Polish kickstarter edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
  • Súly: 3.3 kg
 • Polish retail edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
  • Súly: 3.3 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: cseh
  • Súly: 3.5 kg
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • Portuguese first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 36.7 cm x 30 cm x 10 cm
  • Súly: 3.3 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 30 cm x 36.5 cm x 9.8 cm
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 36.4 cm x 9.6 cm
  • Súly: 5 kg
 • Portuguese second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Scythe társasjátékhoz