Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - Aranyásók

Az Aranyásók játékos formában hozza el számunkra a már-már elcsépeltté váló aranylázat. Ki ne akarná megkeresni a hegyek tárnáiban rejlő kincset, hogy elérje a hőn áhított gazdagságot? Kalandvágyó törpék vállalkoztak a nehéz feladatra, azonban befurakodott közéjük néhány szabotőr, akik minden erejükkel azon vannak, hogy meghiúsítsák az arany megtalálására vonatkozó terveket. A játék során az elszánt törpék vagy a szabotőrök bőrébe bújhatunk.

Mit tartalmaz a doboz?

A játékot egészen praktikus, kis méretű tárolóba sikerült csomagolni, így bárhova könnyen magunkkal vihetjük. Ennek tartalma a következő:

  • 44 útkártya (ebből 1 startkártya és 3 célkártya),
  • 27 akciókártya,
  • 28 aranykártya,
  • 7 aranyásókártya,
  • 4 szabotőrkártya,
  • játékszabály.

Előkészületek

Az előkészítés során ki kell vennünk a szerepkártyák közül annyi aranyásó- és szabotőrkártyát, amennyit a szabályzat ír. Ez hasonló a Bang!, illetve a Secret Hitler előkészítéséhez, azonban itt a játékosszámnál eggyel több kártyából osztunk mindenkinek egyet, így nem lehet pontosan tudni, hogy hány szabotőr és hány aranyásó vesz részt a játékban. Három vagy négy játékos esetén az is előfordulhat, hogy nincs egyetlen szabotőr sem.

Ezután felhelyezzük a pályára a startkártyát, illetve a három célkártyát összekeverve. Ennek módját szépen bemutatja a szabályzat, azonban van még egy dolog, amely sokaknak meglepetés lehet: a start- és célkártyák közti hét kártyányi távolság pontos beállítására van egy mérce az útmutató oldalán.

Végezetül összekeverjük a maradék út- és akciókártyákat, majd minden játékos kap négy, öt vagy hat lapot attól függően, hogy hányan vesznek részt a játékban.

A játék menete

A soron következő játékos kijátszik egy lapot a kezéből. Ennek három módja van.

Útkártya lerakása

Az útépítés azért fontos a játékban, mert az aranyásók csak akkor nyerhetnek, ha összefüggő út vezet a startkártyától a megfelelő célkártyáig. Háromból két kártyán kő található, az utolsón pedig aranyrög, ezek holléte nem ismert, ugyanis összekeverve helyeztük le azokat a játék elején. Szereptől függően a célunk az, hogy mihamarabb elérjünk az aranyig, vagy pont ennek az ellenkezője, hogy mindenáron megakadályozzuk ezt.

Az aktuálisan lerakott útkártyára három szabály vonatkozik, melyeknek egyszerre kell teljesülniük:

  • illeszkednie kell legalább egy, már lerakott útkártyához;
  • a kártyán lévő járatok illeszkedjenek a szomszédos lapok járataihoz (tehát nem lehet zsákutca);
  • a startkártyával megegyező irányban kell lerakni (nem lehet fektetve lehelyezni).
Néhány példa az akciókártyákra. Felső sor, balról jobbra: térképkártya, akadályozó kártya, segítő kártya. Alsó sor, balról jobbra: akadályozó kártya, segítő kártya, kőomlás kártya.

Akciókártya kijátszása

Az akciókártyáknak négy kategóriája van:

  • Az akadályozó kártya segítségével tönkre tudjuk tenni egy játékos valamelyik eszközét (lámpás, csille, csákány). Ha a lépés kezdetén legalább egy ilyen lap van egy játékos előtt, akkor nem rakhat le útkártyát.
  • A segítő kártya kijátszásával elvehetünk egy akadályozót valamely játékos elől (akár magunk elől is).
  • A kőomlás kártyával kivehetünk a labirintusból egy tetszőleges útkártyát. Ez mindkét csapatnak hasznos lehet, hiszen egy összeköttetést, vagy egy útlezárást is el lehet így tüntetni.
  • A térkép felhasználásával megnézhetünk egy tetszőleges célkártyát a háromból, de nem mondhatjuk el, hogy mit láttunk.

Akciókártyát bármikor ki lehet játszani a játékos elé helyezett akadályozó kártyáktól függetlenül.

Passzolás

Amennyiben nem tudunk, vagy nem akarunk lapot kijátszani a körünkben, dönthetünk úgy, hogy passzolunk. Ekkor eldobunk egy kártyát a dobópaklira.

Minden esetben, amikor leraktunk egy lapot a kezünkből, húzunk helyette egy másikat a húzópakli tetejéről.

Egy forduló vége – ki nyert?

Egy forduló kétféleképp érhet véget:

  • Amennyiben egy játékos úgy rak le útkártyát, hogy a startkártyától az egyik célkártyáig összefüggő út vezet, felfordítjuk az imént elért célkártyát. Ha azon aranyrög szerepel, nyertek az aranyásók, és vége a fordulónak. Ellenkező esetben (kő van a felfedett lapon) a játék folytatódik, a követ tartalmazó lapot pedig úgy fordítjuk, hogy az útépítési szabályoknak megfeleljen.
  • Ha elfogyott a húzópakli, és már egy játékosnak sincs kártya a kezében, az aranyrögöt pedig nem sikerült elérni, akkor nyertek a szabotőrök.

Ekkor mindenki felfedi, hogy melyik csapat tagja volt, majd jöhet az arany kiosztása.

Az aranyásók győzelme esetén a célkártyát elérő játékos felhúz az aranykártyapakliból annyi lapot, amennyi aranyásó az adott fordulóban volt. Választ egyet magának azok közül, majd a többit továbbadja az óra járásával ellenkező irányban a következő aranyásónak. Ő is választ, majd továbbadja, és így megy tovább az utolsó csapattagig.

Ha a szabotőrök nyertek, az elnyert arany mennyisége a csapat létszámától függ. Egy csapattag esetén a jutalom négy arany, kettő vagy három esetén fejenként három-három arany, négy esetén pedig fejenként két-két arany.

Amennyiben csak aranyásók vannak a fordulóban, és így sem érik el a játékosok az aranyrögöt, akkor senki sem nyert, és egyúttal nem is lesz kiosztva egy arany sem.

A játék vége

A játék a harmadik lejátszott forduló után ér véget. Ekkor az a játékos lesz a nyertes, aki a legtöbb aranyat gyűjtötte. Egyenlőség esetén minden érintett nyer.

Végezetül: vélemény

Az Aranyásók egy viszonylag egyszerű, könnyen tanulható partijáték, mellyel akár tíz ember szórakozását is biztosíthatjuk. Egy kártyajáték áráért kifejezetten jó ár-érték arányt kapunk.

A lapok jó minőségűek ugyan, de egy kártya alapvetően könnyen megsérülhet. Mivel itt fontos, hogy ugyanúgy nézzenek ki az egyes kártyák, ezért ez kifejezetten veszélyes lehet a játékmenet kapcsán. Főleg a célkártyák sérülése okozhat problémát, ugyanis akkor tudni fogjuk, hogy merre érdemes vagy nem érdemes menni. Így jó befektetés lehet egy csomag kártyavédő, amely az alapárhoz képest viszonylag súlyos összeg, de mindenképp megéri hosszútávon.

A szerepek kiosztásakor, illetve a térképkártya használata esetén a szabályzat szerint nem szabad elmondani, hogy mit láttunk, de szerintem ezeket lehet rugalmasan kezelni. Mindenképp csavar egyet a játékon, ha ezekben is lehet blöffölni.

Gyerekeknek is könnyű beletanulni, és számukra is nagy élményt nyújthat a játék. A 3-10 fős ajánlott játékosszám is reális, ugyanis jól kitalálták, hogy adott létszámnál melyik szerepből mennyit kell kiosztani. Sok játékos esetén legfeljebb a játékidő növekedhet meg nagyobb mértékben, de kellően pörgős minden változatban.

A 30 perces átlagos játékidő azonban elég optimista becslés, főleg akkor, ha a három forduló együtt kéne ennyi ideig tartson. A rejtett szerepek miatt annyira lényegessé válik a gondolkodás és a taktikázás, hogy lehetetlennek tűnik egy tíz perces forduló kivitelezése.

Ezért a pénzért talán ez az egyik legjobb rejtett szerepes partijáték, mely kapható a piacon. Szóval mindenképpen ajánlom a kipróbálását és a megvásárlását is! Azonban, ha valaki rászánna még egyszer ekkora összeget, akkor érdemes elgondolkodni a kiegészítőjén is, mert az rengeteget ad a játékhoz.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • Pala

    2023-04-05 15:23:23

    Jó pár éve megvan, sok mázsa aranyat kibányásztam már, több tucat csákány, lámpa és csille ment tönkre a kezeim között, de a szabályismertető oldalán lévő mércét nem ismertem. Köszi!

  • gyd

    2020-03-29 14:08:24

    Önmagában az Aranyásók alapjáték valóban kicsit könnyen eltűnik a sok rejtett szerepes játék tengerében (például a már említett Bang és Secret Hitler mellett), és ezért jó az Aranyásók 2 kiegészítő, mert az elég sok lehetőséget hozzáad az alaphoz, és sokkal kiszámíthatatlanabbá teszi. Azért is kb. ugyanannyi kell fizetni, mint az alapjátékért, illetve ugyanakkora dobozuk van, tehát a kettő együtt is elég praktikus még mindig (egy helyett két zsebben férnek el), és szerintem sokkal nagyobb élményt nyújt.

    A párbaj verzió pedig annak a résnek a betöltése lehet leginkább, hogy a második részt ugyan lehet ketten is játszani, de azon eléggé érződik, hogy nem arra lett tervezve a felépítése. A Fedőnevek is jó példa erre, mert abból is csináltak egy kétszemélyes változatot. Ott is van hivatalosan lehetőség ketten játszani, de ott sem arra lett tervezve a játék. Vagy példának hozhatjuk a Banget és a Bang Párbajt is.

    Az a szerencse, hogy viszonylag sokszor lehet párban kapni az Aranyásókat és az Aranyásók 2-t a használtpiacon jó állapotban, bőven az új ár alatt.

  • crazyoh

    2020-03-29 12:03:09

    Igen az Aranyásók egy baromi jó és olcsó partijáték. Kifejezetten szórakoztató, amikor egymást szívatjuk a különböző akciókártyákkal, néha még egy-két szitkozódás is elcsattan. Már a második része is megjelent, illetve készítettek egy kétfős párbajszerű verziót is. Érdemes mindegyiket kipróbálni, de természetesen ezzel az első részével kezdje mindenki. Amióta már több hasonló típusú társasjátékom van, azóta már csökkent a motivációm ezzel a játékkal kapcsolatban sajnos. Viszont nagy előnye, hogy kicsi és simán lehet vinni utazásokra. A személyes kedvenceim ebben a kategóriában (titkos karakter) a Bang és a Secret Hitler.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Aranyásók