Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Fedőnevek - Minden, amit erről a családról tudni lehet és érdemes

Vlaada Chvátil társasjátéka a Fedőnevek 2015-ben látott napvilágot, amit elsöprő erejű hírnév követett. A következő évben számos díjat bezsebelt, többek közt az igencsak rangos Spiel des Jahres-t. Sikere azóta is töretlen. Sőt! Azóta már egy egész franchise-zá nőtte ki magát. Évente újabb és újabb kiadványok kerülnek ki a piacra.

Igaz, a Czech Games Edition még közel se épített a Fedőnevek köré akkora birodalmat, mint a Z-man Games aranytojást tojó tyúkja a Pandemic, de szépen halad ezen a kikövezett úton.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyi újdonságot tartogathat egy-egy kiadás, így ebben a cikkben körbe járjuk a három már-már klasszikusnak vehető óriást: a Fedőnevek (BGG partijáték no. 1), a Fedőnevek képekkel (BGG partijáték no. 13), a Fedőnevek négyszemközt (BGG családi társasjáték no. 9.) és teszteljük melyik, hogyan teljesít.

Fedőnevek

A Fedőnevek egy pörgős, egyszerű szabályokkal ellátott partijáték, ahol a játékosok két ellenséges kémszervezetet alkotva versengenek egymással. A két csapatból egy-egy játékos a Kémfőnököt alakítja, akinek az a feladata, hogy egy szó segítségével tájékoztassa társait az akcióban levő kémjeik helyzetéről, anélkül, hogy tévútra vinné a saját ügynökeit. Egy fedőnév ugyanis sok mindenkit takarhat: saját vagy az ellenség kémjeit, mit sem sejtő járókelőket vagy a játék végét és egyben automatikus vereséget jelentő bérgyilkost is.

De, hogy is néz ki ez a nyomozás a valóságban?

A játékteret 5x5 elrendezésű szókártyák alkotják, melyek a csapatok kémjeit rejtik. Ezek a kártyák a következő személyeket kódolhatják: kémek (saját vagy ellenséges), járókelők és bérgyilkos. Ezek pontos elhelyezkedését minden esetben egy, csak a kémfőnökök által látható kulcskártya rejti.

A játékban 4 kör ismétli egymást:

  • A kezdő csapat (nekik eggyel több ügynökük rejtőzik a pályán) kémfőnöke egy szóval és egy számmal látja el a csapattársait. A szóval a lehelyezett szavakra utal, míg a számmal azt adja meg, hogy hány ehhez köthető szó található a pályán.
  • A csapattársak egészen addig folytathatják a tippelést, míg azt el nem rontják. Fontos, hogy arról nem kaphatnak információt, hogy a vezetőjük erre gondolt-e vagy sem, tehát könnyen adódhat, hogy bár rossz szóra gondoltak az mégis a saját kémjüket rejti.
  •  Majd a másik csoport következik, akik megismétlik az előző két pontot.

Hogyan nyerhetünk? Találjuk meg előbb az ügynökeinket, mint a másik csapat.

Ahogy a fenti leírásból is következik a Fedőnevek egy roppant könnyen elsajátítható társasjáték. Azonban, ami igazán különlegessé teszi ezt a játékot, hogy egy-egy parti se fog ugyanúgy alakulni. Mivel a szavak mátrixától, illetve a kulcskártyáktól függően, mindig lesznek olyan szavak, aminél meg kell akadályoznunk, hogy csapattartársaink egymáshoz kössék azokat, sőt gyakran előfordul, hogy egy-egy személyes élmény alapján mégis csak rámutat valaki a bérgyilkosra, holott az másnak biztos nem jutott volna ez eszébe. Ezért a játék még jó ismerősök/barátok/családtagok mellett is nagy meglepetéseket okozhat. Természetesen pedig egy-egy szóra utalással nem nyerhetünk, így kénytelenek vagyunk több dolgot is összekötni.

A játék fejlesztői készítettek egy, a partik során használható applikációt, amivel többek közt beállíthatjuk, hogy a kémfőnökök mennyi ideig ülhetnek egy-egy iránymutatás kiötlésén. Illetve még több random kulcskártyát kapunk a játékhoz. Személy szerint az idő megkötést nagyon támogatom, mert bizonyos esetekben nagyon elhúzódhat mire kitalálja a kémfőnök, hogy mit is szeretne mondani.

A dobozon 2-8 fővel ajánlják a társast, azonban én inkább 4 főtől javaslom, ugyanis kevesebben több változtatást is kénytelenek leszünk bevezetni, ami nem válik előnyére a játéknak. Valószínűsíthetőleg ennek okán dolgozták ki a két évvel később megjelenő Fedőnevek négyszemközt társasjátékot.

Fedőnevek - képekkel

A Fedőnevek - képekkel az elődjét követi szabályrendszerével. A szavak helyett itt képeket kell kitalálnunk, amik minden esetben kétértelműen lettek megrajzolva, emiatt sokaknak kicsit nehezebbé teheti az utalásokat. A klasszikushoz képest, csökkentették a játéktér méretét is, csak egy 5x4 mátrixot kell képeznünk a játék előkészítése során.

Amit mi személy szerint ebben a kiadásban jobban szerettünk, mint a Fedőnevekben, hogy a képek segítségével könnyebben sikerült minden korosztályt megszólítani. Arról nem is beszélve, hogy a rajzok nyelvfüggetlenek, így bármelyik külföldi ismerősünkkel is leülhetünk játszani.

Az 5x4-es elrendezésű játéktér gyorsította a játék menetén, ha valamit elrontottunk akkor nagyobb valószínűséggel a másik csapatnak szereztünk előnyt a válaszunkkal. Azonban, ha szeretnétek a klasszikus 5x5-ös elrendezést használni, akkor könnyen használhatjátok a Fedőnevek kulcskártyáit és jelölőit vagy, ha nincs meg a szavas változat az applikáció segítségével generálhatok 5x5-ös kulcskártyákat is.

Nagyvonalakban elmondható, hogy a két játék ugyanaz, a kérdés csak annyi, hogy nektek melyik verzió jön be jobban.

Fedőnevek négyszemközt

Ahogy azt már előzetesen említettem a Fedőnevek illetve a Fedőnevek - képekkel egyik nagy hiányossága, hogy nem igazán működik jól, mint 2 személyes játék, hiába van a dobozon, hogy 2-8 főig. Erre kínál megoldást a Fedőnevek négyszemközt, ahol a játékosok együtt próbálják felfedni a kémjeik helyzetét, úgy, hogy mindkét fél a szükséges információk töredékével rendelkezik csupán. Így a kooperatív játékok méregfogát, az alfa játékost is szépen kizárja a partikról.

És, hogy sikerült az átdolgozás? Kicsit elnagyoltan azt kell mondanom, hogy olyan jól, mint az eredeti 7 Csoda és 7 Csoda: Párbaj, tehát fantasztikusan.

Pontosan milyen változtatásokról is beszélhetünk?

  • minden kulcskártyán három, nem pedig egy bérgyilkos szerepel
  • minden kulcskártyán tizenhárom, nem pedig 7 járókelő szerepel
  • minden kulcskártyán kilenc, nem pedig 8/7 különböző ügynök szerepel
  • a kulcskártyák mindkét félnél átfednek, tehát lesznek mindkettőtök számára ügynöknek tűnő lapok, sőt az is lehet, hogy a másiknál az a kártya bérgyilkost mutat
  • a játékosoknak 15 ügynököt kell felfedniük, meghatározott számú kör alatt, mely a nehézségi szinttől függ (általában 9-11 kör)

Ha már elég profinak érzitek magatokat, akkor a tervező egy küldetést is készített a vállalkozó szelleműeknek. Ugyanis különböző nehézségi szintekkel, újabb és újabb városok kihívásait teljesítve utazhatjátok körbe a Földet. 

A jó hír azoknak, akiknek meg van a Fedőnevek vagy a Fedőnevek - képekkel, hogy szabadon kombinálható ez a rész is, így, ha szeretnétek inkább képekkel játszani vagy több lehetséges szókártyát összekombinálni, akkor ezt is megtehetitek. Ha viszont csak ebbe az egy verzióba ruháznátok be, akkor is van lehetőség többen játszani, annyi a különbség, hogy itt nem egymással fogtok versengeni, hanem egymást segítve játszotok, mint a két személyes módban.

Hova tovább?

Persze nem csak ez a három verzió került nyomtatásba, több tematikus játék is kiadásra került. A Fedőnevek illetve a Fedőnevek - képekkel kombinációjából két ilyen variáns született az egyik a Disney karakterekre, míg a másik a Marvel szuperhősökre specializálodott. Sőt, a manapság elkerülhetetlen NSFW (not safe for work) kiegészítő is elérhető, ami kifejezetten 18+-os tartalommal bír. A Fedőnevek négyszemközt pedig Harry Potteres formában is elérhető. Így csak rajtatok áll, hogy melyik felel meg nektek a leginkább. :)

A(z) Fedőnevek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Fedőnevek négyszemközt társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fedőnevek
  • Fedőnevek négyszemközt
  • Fedőnevek - Képekkel