Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Halloween másképp - Így szervezz társasjátékos bulit!

Valahogy kicsi korom óta vonzott Samhain, azaz Halloween ünnepe és bevallom nagyon is irigykedtem az angolszász gyerekekre, akik ilyenkor jelmezbe öltözve járják az utcákat a töklámpásokkal kivilágított utcákon. Szerencsémre ezen lelkesedésemet a szüleim is pártolták, így nálunk is állandó program lett a barátok megvendégelése, a tök faragás és a boszorkányos szerkó és smink elkészítése. Persze akkoriban a tradicionális horrorok helyett ez kimerült a szokásos Harry Potter maratonban (már ameddig akkor még elérhető volt), amire valljuk be az ősznél nincs is jobb alkalom. :) Most felnőtt fejjel sincs ez másképpen, ugyanis az október nekem egyet jelent a Halloweennel. Bár a filmeket egyre ijesztőbbre szabjuk és a jelmezek is háttérbe szorultak, de amikor csak tudjuk megtartjuk a tematikus partinkat. Azonban valahogy soha nem jött össze a halloweeni társas est megrendezése, ami már csak a horror tematikájú társasjátékaink mennyisége miatt is meglepő számomra. Úgy, hogy elhatároztam, hogy idén szervezek egyet, amihez megírom ezt a kis cikket, hátha mást is inspirálok a szervezésre. :)

Először is fontos tisztázni, hogy kiket is akarunk meghívni. Ha a partit gyerekekkel/gyerekeknek rendezzük akkor természetesen nem a Last Night on Earth zombi apokalipszisét veszem alapkőnek. Amennyiben kisebbek is lesznek a bulin, akkor se kell feladni a vágyainkat rengeteg ilyen tematikájú gyerek és családi játék van a polcokon. Például kitűnő választás lehet: Szellemlépcső, Panic Mansion, Tokió királya, New York királya, nagyobbakkal akár a Szócsapdák, Mysterium vagy A Téboly Nagykönyve.

forrás: http://www.deskovehry.com

Azonban, ha kisebbek nélkül szerveznék partit, akkor a legfőbb szempont azonkívül, hogy hányan lesztek, hogy milyen típusú és komplexitású játékokat szerettek. Lássunk ebből párat. :)

Ismerkedünk a társasjátékokkal/ Inkább horror néznénk, de előtte jó lenne valami tematikusabb játékot is játszani

Jobban szeretnél elmélyedni a beszélgetésben, egy horror film nézésben, mint a szörnyek irtásában? Most kezdetek el ismerkedni a társasjátékokkal, a Catannal messzebb nem merészkedtek? Ebben az esetben nektek a könnyed partijátékok valóak.

  • A Zombie Dice egy kiváló kockajáték, ahol zombiként kell helyt állnunk. A feladat nem kevesebb, mint tizenhárom agy megszerzése.
  • Ha beöltözős bulit tartottok, akkor ez egy kötelező darab. A báli forgatagban kell mindenkit átverve némi pénzhez jutni, hogy tiétek legyen a győzelem.
  • John Carpenter rajongó figyelem, a Dolog köztünk van! A Légy résen! tökéletesen megidézi a film hangulatát. Ahol a legfőbb kérdés az, hogy ki a barát és ki az ellenség? 
  • Ha szeretitek a szójátékokat, akkor a Szócsapdák lesz a befutó nálatok. Könnyed játék élmény, varázslatos tematikával.
  • Nem kell társasjátékok garmadájával rendelkezni, egy tematikus játék élményhez. Egy Dixit biztos akad valamelyikőtök polcán. A feladat, már csak annyi, hogy korlátozzátok kicsit a mesélő feladatát a Halloweenhez kapcsolható szóhasználattal. Vagy, ha mégis csak beruháznátok, valami ehhez hasonló tematikus játékra, akkor a Mysterium lesz a ti játékotok.
  • True crime rajongók figyelem, a Fekete történetek nem csak hátborzongató sztorikat tartalmaz, de nyomozásra is invitál.

Ide nekünk a legbonyolultabbat is, tapasztaltak vagyunk és csak játszani akarunk!

Tapasztalt gémerek vagytok, akik nem rettenek meg a szerencse faktortól sem? Igen-igen jól olvasod, mert bizony a horror tematikus játékok zöme fantasztikus settingekkel rendelkezik, de a játék élményt könnyen ronthatja, ha megrögzött euro párti vagy. Ne aggódj, ezzel sincs semmi gond! Egy kicsit lejjebb lesz egy játék pont neked is! ;)

  • Ez a kategória túlságosan is hosszúra nyúlna, ha egyesével szeretnék végig menni ezen a tematikán, így legyen csak itt gyűjtőnek a jó öreg Lovecraft forever. Nálunk személyes kedvenc, talán a leggyakrabban játszott játékaink közt vannak számon tartva, ezek a darabok. De, ha mégsem ismernéd az FFG színes palettáját, álljon itt némi magyarázat, a játékokról egyesével.
    • Elder sign/ Ősi jel: talán a legegyszerűbb, de egyben a leginkább szerencsére épülő kooperatív játék. A különböző feladatokat ugyanis kockadobások segítségével kell megoldanunk. A FFG-hez híven pedig kiegészítőkből sincs hiány, ha felpörgetnénk a játék élményt.
    • Arkham horror/ Rettegés Arkhamban (2. kiadás): önmagában is méretes belsővel rendelkező kiadvány, melyben készüljünk maratoni csatákra. A feladatunk nem kevesebb, mint hogy nyomozótársaink segítségével legyőzzük a mérhetetlen vént. Kockadobásra, mint minden Cthulhus játékban itt is szükségünk lesz, de rengeteg kártya is segítségünkre lesz a harcok során.
    • Eldritch horror: a Rettegés Arkhamban gyökereit gondolja újra, egy gyorsabb és dinamikusabb játékban. Itt azonban már nem csak Arkham utcáin kell felvennünk a harcot a gonosszal, hanem az egész világot be kell járnunk célunk teljesítéséhez.
    • Mansions of madness (2. kiadás): ízig-vérig szerepjáték, ahol számos minivel egészül ki a játék. A történet folyását, pedig egy applikáció segítségével egyengethetjük, amihez már magyar fordítás is készült!
    • Arkham horror/ Rettegés Arkhamban (3. kiadás): véleményem szerint ez a teljes lista abszolút koronázatlan királya. A tervezők rengeteget inspirálódtak a korábbi műveikből, így megalkotva egy továbbra is hosszú, de történet specifikus kalandot.
  • A másik nagyobb tematika pedig a zombikról kell, hogy szóljon. Csak a tarsasjatekok.com-on 1000 fölöttre rúg a zombi címkéhez rendelt találatok száma, amiben persze a különböző kiegészítők és promó lapok is szerepelnek, de ebből is látszik milyen tekintélyesen képviseltetik magukat a társasjáték közt. Így kiemelek ebből is pár címet a kedvenceim közül.
    • Holtak tele: Válaszúton: az egyik legjobb kooperatív játékok egyike közt tartom számon. A lehetséges áruló mechanizmus pedig csak hab a tortán! A játék során hamar rá fogtok jönni, hogy az apokalipszis sújtotta Földön a legrosszabb ellenségeitek nem a zombik, hanem az emberek lesznek.
    • Tiny Epic Zombi vérfürdő: minden, amit valaha akartál egy trash zombi filmtől, azt ebben a dobozban megkapod. A fegyverek száma rengeteg, melyet minden alkalommal a meepled kell szerelned. A játék módok száma, pedig megdöbbentő a játék méretéhez képest.
  • Ha ennél különleges társasjátékra vágyunk, akkor a Nyctophobia valószínűleg az egyik legérdekesebb a sorban. Ugyanis a játékosoknak a főgonoszon kívül úgy kell túl élniük az adott történetet, hogy végig egy szemkötőt viselnek. A pálya kialakításból adódóan az ujjunkkal tudunk tájékozódni a karakterünk helyzetéről. Arról azonban a legjobb esetben nincs tudomásunk, hogy merre jár a gonosz entitás, aki ellen harcolunk.
  • A Legacy szeretőknek se kell lemondani a tematikus játékokról. Az egyik kitűnő választás a Betrayal Legacy, mely a Betrayal at the House of the Hill című játék újragondolásából született. A másik nagy kedvencem ebben a témakörben a T.I.M.E Stories, ahol ugyan nem minden epizód tökéletes választás Halloweenre, de például az Elmegyógyintézet és A Marcy-ügy kifejezetten témába vágó. :)
  • Akkor se kell elkeseredni, ha ti euros alapon játszanátok valamit, persze valamivel nehezebb lesz ilyet találni. De, ha rám hallgatok az Outlivet próbáljátok ki! A grafika valami fantasztikus. A munkás lehelyezést nagyon jól, kialakították benne. Nem túl bonyolult, de annál élvezetesebb társas.

Ha csak ketten lesztek

Bár bulinak ugyan nem nevezném, de az előbb felsorolt játékok többsége tökéletes két személyes játékhoz is. Azonban, hogy kiemeljek egy olyan játékot is, ami igazán kiváló ketten, akkor az Arkham Horror LCG-hez kell fordulnom. Azonban arra fel kell hívnom a figyelmeteket, hogy a ez egy folyamatosan megjelenő játékcsalád, melyhez újra és újra meg kell vásárolnunk a részeket, ha szeretnénk folytatni a kalandot.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!


Népszerű

Friss

Címkék