Álarcosbál
Álarcosbál
Álarcosbál
Álarcosbál
Videó beküldése

Álarcosbál társasjáték

társasjáték, 2018
Értékelem!

Az Álarcosbál egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 13 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb partijáték kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a memória...

Az Álarcosbál egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 13 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 30 perc. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb partijáték kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a váltakozó képességek, a memória és a rejtett szerepek mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Kinek a kezében van a hatalom? A nemesség vagy a papság uralkodik? Esetleg a parasztság vagy a suhancok? Egyáltalán számít a cím? Nem, bárki irányíthat, csupán az a lényeg, hogy a háttérből tegye azt. Az álarc bárkit megvéd és bárkinek megadhatja a gazdagságot, csak le ne vegyük azt.

Vedd fel a maszkodat és kezdődhet a játszma
A Mascarade a blöffölések, hatalmi játszmák, átverések játéka. Célotok a pénzszerzés, ami a győzelemhez szükséges. Ezt a karakterek képességének használatával fogjátok tudni elérni. A csavar annyi, hogy bármelyik karakter képességét használhatjátok, nem csak a sajátotokét, amíg a háttérben maradtok, és nem feditek fel magatokat. Ez miként is működik? Lássuk!

A játékosok számától függ, hogy mennyi lappal, azaz karakterrel fogtok játszani. A választék elég széles: van paraszt, bíró, inkvizítor, kém, király és így tovább. Véletlenszerűen ki kell osztani mindenkinek egy kártyát képpel felfelé. Miután jól megnéztétek, hogy kinél melyik kártya van, lefordítjátok őket és nem nézhetitek meg többet a sajátokét sem. A hat kezdőérme kiosztása után jöhet is a harc.

Az első négy lépés minden esetben a csere akcióval fog zajlani. Ez abból áll, hogy magadhoz veszed valaki más lapját és az asztal alatt kicserélheted azt a sajátodéra. Ezután visszaadod az egyik kártyát a másik félnek. Fontos, hogy nem muszáj kicserélned a lapokat, visszaadhatod bármelyiket, azt is, amit épp’ most vettél el. Másik fontos dolog, hogy még ilyenkor sem nézheted meg a kártyákat.

Ez a négy akció fontos ahhoz, hogy már a játék elején kicsit megbolygassuk a felállást és elkezdődjön az igazi taktikázás. Az ötödik lépésnél már ti választjátok ki, hogy mit akartok tenni.

A három választható akció a csere, a saját lap megtekintése, valamint a karaktered felfedése. A cseréről már ejtettem szót. Ez ugyanúgy működik, ahogy az első négy körben. A saját lap megtekintése egyértelmű. Megnézheted az előtted lévő kártyát, azaz megtudod, kivel is vagy éppen. A karaktered felfedése a játék legfontosabb akciója. Ilyenkor használhatod a karakterek képességeit. Be kell jelentened, hogy melyik kártya van nálad. Ezt követően a többi játékos is bejelentheti ugyanazt a karaktert. Ha ezt nem teszi meg senki, használhatod a kiválasztott karakter képességét úgy, hogy nem kell megmutatnod a lapodat. Ha más is bejelenti a karaktert, akkor fel kell fednetek a lapjaitokat. Akinél valóban az a karakter van, az használhatja a képességet, de ha nem a saját karaktered jelentetted be, akkor fizetned kell egy érmét a bíróságnak.

Nézzünk egy példát: Andrásnak tíz érméje van, így már csak három hiányzik a győzelemhez. A királynő lapja van nála, de az csupán két érmét hoz a konyhára. A király lapjára van szüksége ahhoz, hogy meglegyen a plusz három pénz. Mivel a király és a királynő elég hasonló, így reménykedik abban, hogy a többi játékos nem túl alapos megfigyelő s talán rosszul emlékeznek az ő lapjára. Ezért bejelenti a király kártyáját.

A többi játékos most bejelentheti a saját királyát. Kevesen teszik meg, lehet a király-királynős zavar miatt. Csupán hárman jelentik be a királyt: Zsófi, István és Tomi. Zsófi tudja, hogy nincs nála a király, de inkább fizet egyet azért, hogy András ne nyerjen ebben a körben. István tudja, hogy nála van a király, így nincs mit veszítenie, bejelenti a lapot. István nem tudja pontosan, hogy mi is lehet az asztalon és nincs is elég vagyona a gyors győzelemhez, így bejelenti a lapot, nincs mit veszítenie.

Mindenki felfedi a lapját és megtörténik a nagy meglepetés: a király Zsófinál van! Kriszti az előző körök valamelyikében a bolondkártya segítségével felcserélte Zsófi és István lapjait. István hiába volt biztos a dolgában, az előző lépések során elvesztette a királyt és most egy érmét is, ahogy mindenki más Zsófin kívül. András nem nyerte meg a játékot, kilenc érméje maradt. Ezzel ő a második, mivel Zsófi a cselszövésnek hála nemhogy nem veszít pénzt, de még kap is hármat… ezzel tizenegy ponton áll és átvette a vezetést! A játék akkor ér véget, ha valaki tizenhárom érmét összegyűjt, vagy ha valaki elveszíti mindenét – ilyenkor a legvagyonosabb nyer. Gratulálunk a cselszövések mesterének és az újdonsült gazdagsághoz!

A doboz tartalma
13 karakterkártya és a karakterjelölők (és még egy üres egy egyedi karakter megalkotásához), 1 bíróságtábla, aranyérmék és 5 segédlet.

A hatalom bálja
A Mascarade egyszerű kártyajáték, melyben már az első öt percben elkezdődik a gyanakodás, tervezgetés, kombinálás. Ez egy ilyen játékban kötelező és jól is működik. Jól áll neki a káosz. Egy-egy forduló gyorsan lejátszható, kisebb társasággal akár negyedóra alatt is végeztek vele.

A karakterek elég változatosak és kiegyensúlyozottak. A kártyán szereplő képek nagyon szépek, minőségiek, így erre sem lehet panasz. Bátran ajánlom mindazoknak, akik szereti az egyszerűbb játékokat, tudnak blöffölni, nem ijednek meg a baráti fenyegetésektől, amiket a játék közben kapnak, valamint elég jó a memóriájuk. Ezt egy jól összeszokott, baráti társaság biztos élvezni fogja!

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű segédlet
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
5 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 5 840 Ft-tól
 • 5 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Blöff, Partijáték, Középkori
Mechanizmus: Váltakozó képességek, Memória, Rejtett szerepek

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (5)

Álarcosbál társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • gpeeter

  2021-11-02 08:12:44

  Leginkább az tetszett benne, hogy még te se lehetsz biztos milyen kártya is van előtted.

 • Kellernita

  2021-09-02 14:25:44

  Nemrég vettem meg ezt a játékot, pár partyt játszottunk eddig vele. Egyszer össz-vissz hárman voltunk, máskor meg 5-en. Nagyon szerettük mindannyian, jókat nevettünk közben. Teljes káoszt lehet teremteni benne, de ha nagyon koncentrálsz, le lehet követni nagyjából, ki-kicsoda, viszont egy pillanatra sem szabad elveszíteni a fonalat. Szeretném kipróbálni nagyobb létszámmal és több karakterrel, biztos nagyon érdekes lenne :) Három fővel szerintem annyira nem élvezetes és ráadásul sokkal jobb memóriát igényel, mert eleve két karaktert kell managelni/fő, ami szerintem rosszabb, mint több játékos/egy. Kipróbálásra mindenképp ajánlom, ha legalább 5-6-an vagytok rá.

  A kártyák minősége szerintem nem a legtutibb, de a grafika igényes, szép.

 • harnas1207

  2021-08-29 00:01:14

  Talán azért sem mertem véleményt írni az Álarcosbálról, mert ezidáig összesen három játékot illettem BGG-n 1-es értékeléssel, és ez az egyik. Tulajdonosa hatalmas lelkesedéssel mutatta meg nekünk és rögtön 4 partyt lenyomtunk 4 fővel. Bevallom, csak pislogtam, mint hal a szatyorba... Alapvetően értettem a játék lényegét, annak ellenére is, hogy ezt 300 ft-ből is ki lehetne hozni, nem hogy 5-6000 foritnból. Mind a négy játékot megnyertem, pedig jóformán semmit sem csináltam. Végletekig egyszerű játék, nem túl nagy fantáziával, mintha itt a piros hol a pirost játszana több ember. És itt megállok egy pillanatra! Ami miatt nálunk nem működött az az, hogy nem volt meg a ráhangolódás. A társaság tűzre vetette volna a játékot, mert nem tudta élvezni. Fontos, hogy ez is az új generációs társasági gamek egyike, ahol neked kell akarni játszani vele, nem a játék varázsol el. Azaz olyan játékosoknak való, akik bármivel képesek jót játszani, bármit élveznek, ha a megfelelő társak üllnek mellettük. Mint mikor a gyermekek számára erőddé válik a sok üres cipős doboz. Egyszóval bele kell élnie magát az embernek, akarnia kell a káoszt, a követhetetlenséget, a csereberét. Nálunk ez nem működött, mi Anachronyzni szerettünk volna, de előtte hagynunk kellett, hogy a vendégek megcsillantsák a könnyed fillért. Azóta ők se akarnak vele játszani...

 • Csiracsirke

  2021-08-28 22:09:53

  Kipróbáltuk 3-an a mai nap és egy remek blöffölős játékot ismertem meg nem szeretnék sokat írni róla mert Gyd remekül összefoglalta a játékot. Annyit azért elmondanék hogy már 3 fő esetén is próbára tesz, már az elején, hogy megjegyezd kinél melyik karakter van, nyilván ha cserélgetjük a lapokat az asztal alatt csak a megérzésünkre hagyatkozhatunk, hogy vajon a társunk milyen taktikát választott, vissza adta ugyan azt a lapot vagy kicserélte egy másikra, itt is figyelni kell az embert. Bele gondolni sem merek hogy 13 fő esetén mennyire szórakoztató tud lenni a többi karakter lappal amiket még nem próbáltunk. Játszottunk vele párat egyszer tudtam nyerni de akkor nagyon meg kellett dolgoztatnom a memóriámat és megfigyelni a lapok járását illetve belegondolni hogy a másik játékos milyen logikai úton haladhat. Szerintem hamarosan kipróbáljuk többen is.

 • Hobiorsi

  2021-03-20 08:04:47

  Szintén pár kártyalapból kihozott hihetetlen kreatív, ötletes, színes játék. A grafikája zseniálisan megszerkesztett, az alaptörténetbe való beleélés számomra nagyon könnyű, ezáltal fokozva az élvezhetőséget.
  A "Vajon...?" kezdetű kérdések a fejünkben folyamatos jelenlétnek örvendnek. A szerencsefaktor látszik kirajzolódni benne, holott mindent, de tényleg mindent a játékosok befolyásolnak, változtatnak, irányítanak. A blöffnek is nagy szerepe van, de jól kell tudni eladni magad.
  Nálunk nagyon összehozza a csapatot, maga a játékmenet közbeni élvezet, élmény az, ami garantálja a sikert, függetlenül a végeredménytől.
  (Sajnos ez is csak a beszerzési listámon szerepel.)

 • juci

  2020-09-05 11:05:19

  Kipróbáltuk egy 6 fős társasággal, mindenki először játszott vele és imádtuk! Tényleg osztatlan sikert aratott: lenyomtunk egymás után 4 kört és rengeteget nevettünk. Nekem az tetszett benne a legjobban, hogy miközben egy rendkívül szórakoztató partijáték, komoly stratégiát kell felállítani a győzelemhez és igencsak oda kell figyelni mi történik az asztalon. A szabályok rém egyszerűek, ám nyerni egyáltalán nem az, mert a tervedet bármikor meghiúsíthatja a játékostársad akciója. Túl kell járni a többiek eszén, ügyesen blöffölni és pókerarc, pókerarc, pókerarc! Szívből ajánlom nagyobb társaságoknak, szerintem nem fogtok csalódni, a szórakozás garantált!

 • gyd

  2020-01-04 22:34:59

  Ez az Álarcosbál nevezetű társasjáték véleményem szerint egy sajátos kategóriába tartozik, és valószínűleg nagyon megosztó lehet a játékosok között. Hogy miért mondom ezt?

  Mondhatjuk, hogy ez egy secret role-os társasjáték, de nem a klasszikus értelemben, hiszen néha tudjuk mindenki szerepét, néha annyira kaotikus a helyzet, hogy még a sajátunkat sem tudjuk. Vagy tudjuk... Vagy csak azt hisszük, hogy tudjuk... Pont ez az óriási csavar ebben az egészben, hogy erősen észben kell tartani már csak azt is, hogy mi kik vagyunk, vagy netán kik lehetünk, ha nem tudjuk biztosra. Aztán ha még másoknak is keresztbe akarunk tenni, akkor figyelemmel kell kísérni azt is, hogy egy-egy másik játékos milyen szerepekkel rendelkezhet. Vagy hogy mennyire lehet biztos a saját szerepében az adott játékos.

  Annyira sokváltozós az egész, hogy a végén azt sem fogjuk tudni, hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok. A legnagyobb nehézsége a játéknak talán az, hogy szokatlanul működik más társasjátékokhoz képest - persze biztos vannak olyanok, akik nagyon jártasak az ehhez hasonló felépítésű játékokban, de én nem vagyok egy közülük. Állandóan változik minden, és talán az jön ki az egészből a legjobban, aki vagy a legjobban le tudja követni a változások tömkelegét, vagy a körülötte lévőket minimalizálni vagy követni tudja, esetleg ügyesen blöfföl, alkalmazkodva a játék stílusához.

  Aztán ott van az, hogy előre kell gondolkodnunk másokkal is, érdemes legalább 1, de akár több kört is látni előre, hogy mik a lehetséges kimenetelek. Ha valaki nagyon a győzelem határán mozog, akkor valamilyen furfangos módon meg kell akadályozni a győzelmét. Figyelembe kell venni a karakterek specialitásait is, illetve azt is, hogy mi az ő lehetséges szerepe. Ha kell, akkor valakinek be kell áldoznia magát azért, hogy más ne nyerjen - na de ki lesz az, hiszen akkor "kooperálni" kell az adott játékos ellen, de mégis a saját érdekünket kell elsősorban néznünk. Na az ilyen és hasonló dolgok miatt lesz olyan bonyolult és összetett ez a játék, pedig szinte csak pár kártyalappal és érmével játszunk.

  Úgy gondolom, hogy érdemes kipróbálni, ha adódik rá lehetőség, hiszen tényleg egy roppantul érdekes játékmenetet és felépítést ismerhetünk meg. Viszont arra valószínűleg nem kell számítani, hogy mindenkinek be fog jönni, és ez lesz a baráti társaságokban az ismétlődően előkerülő társasjáték, mivel a szokatlan mechanika miatt valóban megosztó lesz nagy valószínűséggel.

  Ha valaki tud kölcsön kérni egyet, mert van egy ismerősének, netán kölcsönözne kipróbálásra, vagy valami közösségben van lehetősége reális áron kipróbálni, akkor érdemes tenni vele egy próbát. Valószínűleg minél több játékossal játsszátok, annál több lesz az ismeretlen, és annál kevésbé fogjuk tudni, hogy ki kicsoda.

  Ja és még egy tanács: legyünk vakmerőek, merjünk cserélgetni, kockáztatni, és 1-2 érmét veszíteni emiatt, mert az sokkal nagyobb élvezeti faktort és változatosságot fog behozni a játékba, sokkal kevésbé lesz lapos. Ez főleg akkor jó, ha a kiismerhetetlenség valakinek nagyon bejön.

 • saxomusic

  2019-07-30 16:56:11

  Eddig kétszer volt szerencsém vele játszani: egyszer hatan, egyszer pedig tizenhárman játszottuk. 13 főnél nehéz követni a játékot, de nem lehetetlen! Nehéz kibogozni, hogy ki mond éppen igazat, vagy hogy kinél milyen kártya van, de egyedi hangulatot adott az, hogy 13-an játszottunk egy játékkal, és mindneki élvezte. Egy hátránya volt, hogy így egy-egy kör baromi hosszúra tudott nyúlni, ha egyes játékosok épp nem figyeltek, vagy sokáig gondolkoztak a körükben. Megosztó játéknak tartom, mert nem mindenkinek jön be, hogy sok koncentrálást kíván a játékosoktól.

 • ARduel

  2019-04-05 08:32:38

  Gyönyörő partijáték, ami sok odafigyelést kíván a játékosoktól. Az egyik kedvenc partjátékom!

 • kchpank1.kv

  2019-03-15 01:14:39

  Ma este összeültünk és kipróbáltuk milyen lehet egy álarcosbáli hangulat. Meg kell, hogy mondjam nálam partijáték vonalon ötösre vizsgázott (6 személlyel). Könnyen tanulható , változatos játékmenet és ember legyen a talpán aki végig tud követni egy játékot, hogy kinél milyen lap van. Nagyon szórakoztató. Köszi a tippet. 😁

 • sealma1111

  2019-03-01 09:31:15

  Nagyon ajánlom! :D Max. 12-en lehet játszani és mindig újabb és újabb karakterek kerülnek be, így sokkal változatosabb és tényleg minél többen vagytok, annál izgibb :)

 • kchpank1.kv

  2019-03-01 07:21:52

  Érdekes lehet, ki fogjuk próbálni. Mindig érdekelnek a nagyobb létszámmal játszható játékok. Ha 4nél többen ülünk le egy péntek-szombat esti mókára, gyakran fejtörést okoz, hogy mit vegyünk elő.

 • sealma1111

  2019-03-01 06:42:02

  Egy társasjáték klubban hallottam először a mascarade-ről. Elsőre nagyon bonyolultnak tűnhet, de higgyétek el, hosszú ideig a kedvenc játékom volt. Olyan fordulatok lehetnek benne, amire senki nem számított. A kulcs az egészben, hogy úgy kavarod meg a játékot, ahogy nem szégyelled. Egyetlen hátulütője szerintem, hogy ehhez a játékhoz legalább 4-5 személy kell, hogy tényleg elvezhető legyen.

Az Álarcosbál társasjáték és kiegészítői (3)

 • Mascarade: Usurper társasjáték Kiegészítő

  The Usurper is a new character card for Mascarade. The player who holds the Usurper – or who is at least pretending to hold the Usurper – points at another player and announces what he thinks this other player's role is. If he's correct, he gains the power associated with the role guessed. (Note that if the revealed card is immediately to the left of the...

  • Ajánlott életkor: 10+ éves
  • Komplexitás: 1/5
 • Mascarade: The Damned társasjáték Kiegészítő

  The Damned is a new character card for Mascarade with this special ability: If the player of the Damned reveals his role, he is eliminated from the game. If the Inquisitor or the Usurper select the Damned as target for their ability, the Inquisitor or the Usurper are eliminated instead and the former Damned becomes the new Inquisitor or Usurper. Published...

  • Játékidő: 30 perc
  • Min. játékidő: 30 perc
  • Max. játékidő: 30 perc
  • Max. játékosszám: 13
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 10+ éves
  • Komplexitás: 1/5
 • Mascarade Expansion társasjáték Kiegészítő

  A Mascarade játék első kiegészítője 13 új karakterrel.Angol:The masquerade resumes anew! Will you succumb to the charms of the Courtesan or the spells of the Necromancer? The Mascarade Expansion includes thirteen new characters for use...

  • Játékidő: 30 perc
  • Min. játékidő: 30 perc
  • Max. játékidő: 30 perc
  • Max. játékosszám: 13
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott életkor: 10+ éves
  • Komplexitás: 1/5

  Mascarade Expansion társasjáték Kiegészítő 3990 Ft-tól! - 1 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  30 perc
 • Játékosok:  2 - 13
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Bruno Faidutti
 • Illusztrátor:  Jérémy Masson
 • Kiadók:  Asmodee, Hobby Japan, Repos Production, Swan Panasia Co., Ltd., Asterion Press, Jolly Thinkers, ADC Blackfire Entertainment, Buró
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, lengyel, portugál, román, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.2 cm x 19.4 cm x 3.5 cm
 • English/Polish/Japanese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
 • French edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: német
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
 • Multilingual edition 2013
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 19.8 cm x 10.7 cm x 3.8 cm
 • Multilingual first edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 19.8 cm x 10.7 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Polish first edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Chinese-only edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 10.5 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 10.7 cm x 19.8 cm x 3.8 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • Mascarade
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 10.2 cm x 19.1 cm x 3.5 cm
 • Spanish-only edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 10 cm x 20 cm x 4 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: cseh
 • Multilingual second edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 10.4 cm x 19.5 cm x 3.5 cm
 • Dutch/German/Romanian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 10.5 cm x 19.7 cm x 3.5 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: japán

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Álarcosbál társasjátékhoz