Az interjúhoz kapcsolódó nyereményjáték a cikk alján található

The GiftForge - minden, ami társasjáték rendező

A győri The GiftForge csapatát Kitti és Tamás alkotja, akik 2018-ban vágtak bele a társasjáték rendezők tervezésébe és értékesítésébe. Kezdetben még abszolút a saját gyűjteményük alapján alkották a rendezőiket, de mára már sorra kapják a felkéréseket a különböző játékokhoz. Portfoliójukban jelenleg tizennégy rendező elérhető, mely mindegyike magas minőségű, egyedi tervezésű fából készült, majd ragasztott termékeket takar.

Mióta vagytok a társasjátékos közösség része?

Tamás: Ez nehéz kérdés. Nem sokkal ezelőtt beszélgettünk arról, hogy mi volt az első közös társasjáték, ami igazán beszippantott minket ebbe a világba. Azért a gyerekkori Rizikó és Gazdálkodj Okosan! partikat még nem vennénk ide. :)
Nagyjából olyan három éve valljuk magunkénak ezt a hobbit. Nekem talán a Legend of Drizzt volt az első nagy társasom.

Kitti: Nekem pedig a Catan, a Cluedo és a Civilization volt, amikkel kezdtem. A mély víz csak ezután jött! (nevet)

Tamás: Úgy igazán komolyan két éve foglalkozunk a társasjátékokkal. Nagyjából ekkortájt fogalmazódott meg bennünk ennek a vállalkozásnak ötlete is.

Terveztek különböző társasjátékos eseményeken részt venni?

Kitti: Igazából most volt az első év, hogy ellátogattunk a Társasjátékok Ünnepére. Illetve, itt Győrben is voltunk már a SAS és KOS szervezte Arkham horror estén. Győrben mindenképpen tervezünk gyakrabban részt venni ilyeneken, szerencsére van is rá lehetőség. Illetve mi is szeretnénk a rendezők tervezéséhez workshopokat tartani, ahol jobban kiderülhetne, hogy ki mit látna szívesen egy-egy játéknál. Ezen felül szeretnénk rendezvényeket szervezni, ahol együtt játszhatnánk, beszélgethetnénk a játékokról, a termékeinkről.

Tamás: Helyszín szerint először Győrben szeretnénk elkezdeni, de mivel a vevőink nagy része Pestről származik, így a későbbiekben biztos tartunk ott is rendezvényt.

Honnan jött a társasjáték rendező készítésének ötlete?

Kitti: Két-két és fél éve bukkantunk rá egy lézervágógépre. Eredetileg csak ajándéktárgyak készítéséhez szerettük volna használni, de ahogy a hobbink is elmélyült, úgy jött az rendező készítés ötlete is. Az első inzertünk a Blood Ragehez készült, még saját magunknak terveztük. Mivel addigra már meg volt a webshopunk, adta magát az ötlet, hogy megnézzük, hogy van-e érdeklődés ezen a téren. Ezután egy hónap leforgása alatt rengetegen kérdezték, hogy milyen társasjátékhoz jön még tőlünk rendező.

Két-három hónap leforgása alatt több megrendelést is kapunk. 

Mi alapján választjátok ki, hogy mi lesz a következő játék, amihez rendezőt készítetek?

Tamás: Az elején leginkább a saját társasjátékaink alapján indultunk el a rendező készítés terén. A játékok során érződik, hogy melyik az ami, igazán kívánna egy jó rendezőt. Ezt minden tervezésnél nagyon fontosnak tartjuk, minden játékot többször is tesztelünk. Pont emiatt kedvezményt is adunk, abban az esetben, ha a megrendelések mellé a játékot is kölcsönzik nekünk a vevők, hiszen hatékonyan csak így tudunk dolgozni. Hiszen nem csak a tárolást, hanem a set upot, a játékmenetét is szeretnénk megkönnyíteni és gyorsítani.

Előfordul, hogy egy-egy tervezés miatt vesszük meg a játékot, ilyen volt A Mars terraformálása is. De leginkább a vásárlóink alakítják, hogy mi lesz a következő projektünk. Emiatt hoztunk létre a facebook csoportunkban egy külön szavazást is, hogy lássuk milyen társasjátékok azok, amik az emberek szerint leginkább kívánják az inzertjeinket. Természetesen lehetőség van rá, hogy egyedi megrendeléseket adjanak le a vásárlók, így ez is alakíthatja a jövőben megjelenő termékeink sorrendjét is illetve idejét.

Kitti: A 2018-as évünk legyártott inzertjeit leginkább az egyedi megrendelések és a facebook csoportunk szavazásai adták ki. Ebben az évben kicsit változtatni fogunk ezen, minimum tizenkét tervezőt szeretnénk egy év alatt megtervezni. Az egyik hónapban az egyedi megrendelés alatt kölcsönkapott társasjáték, a másik hónapban pedig a facebook csoportunk szavazatai és az új illetve, népszerű játékok alapján fogunk egyet választani. Például, most a legújabb termékünk, egy nagyon különleges Arkham horror rendező. 

Nagyjából mennyi idő megtervezni egy ilyen inzertet?

Tamás: Mint, ahogy azt korábban is említettem, először minden a játékkal kezdődik. Talán ez a legfontosabb része a tervezésnek is. Ilyenkor már nagyon figyelünk arra, hogy hogyan lehetne legjobban csoportosítani az alkatrészeket a játék könnyítésének céljából. Nem csak a tárolást szeretnénk kényelmesebbé tenni, hanem az előkészítés idejét is lerövidíteni. Ezért is nem csupán inzertekről, hanem inkább játék rendezőkről beszélhetünk. Talán erre az egyik legjobb példa az Agricola rendezőnk.

Ezután kezdődik az első digitális adatfelvétel. Virtuálisan berakodunk a dobozba, megnézzük, mi és hogyan illeszkedne a legjobban, ilyenkor még csak egyszerű elválasztókkal dolgozunk. Utána jöhet ezeknek a rendezőknek a pontos, részletes kialakítása. Majd legyártjuk az első prototípust, ahol leginkább kiderülnek az apróbb finomságok. Ha ezekkel a módosításokkal mind megvagyunk, akkor kerülhet fel a sorozatgyártásaink közé.

Nagyjából, egy hónap az, ami alatt egy-egy átlagos rendezőt el tudunk készíteni. Persze volt már ennél rövidebb és jóval hosszabb is, például a Descent rendezője közel két hónapot vett igénybe. 

Mi jelenti a legnagyobb nehézséget a rendezők elkészítése során?

Tamás: Az utóbbi időkben a legnagyobb nehézségünknek a gépünket mondanám, de ezt már idén januártól orvosoltuk. Ugyanis, beszereztünk, egy nagyobb teljesítményűt.

Kitti: Az első gépünk igazából hobbi kategóriásnak mondható, így jóval kisebb teljesítménnyel bír.  A megrendeléseink mennyisége miatt egyszerűen túlnőttük ezt. Nagyon jó volt elindulni vele és a jövőben is megtartjuk a tervezésekhez, de a gyártást már az új gépünk veszi át.  

Hányan vagytok a The GiftForgeban? Terveztek bővülni?

Kitti: Jelenleg ketten vagyunk.

Tamás: Bocsánat, hárman! (nevetnek)

Kitti: Igaz, hárman, ha a kutyát is számoljuk. Végül is reklámarc. :)

Ebben az évben nem csak a gépek terén, hanem csapat terén is növekedni szeretnénk. Remélhetőleg az év második felében lehetőségünk lesz gazdagodni egy új taggal, aki a termékek ragasztásában és gyártásában segítene. Jelenleg a tervezést nem szeretnénk kiadni a kezünk közül. 

Más téren is szeretnénk változtatni az üzletünkön, többek közt emiatt próbáljuk magunkat tartani a havi egy rendezőhöz, tavaly nagyjából fél év alatt 11 inzertet dobtunk a piacra. Idén több irányból szeretnénk nyitni, a termékek egy része továbbra is kapcsolódni fog a társasjátékokhoz, pl.: kockatornyok, általános kártya és token tartók, overlayek különböző játékokhoz (lásd Mars terraformálása játékostábla). Ezenfelül szeretnénk más használati tárgyakat is létrehozni: könyvjelzők és poháralátétek.

Hol lehet átvenni a megrendeléseket?

Tamás: Jelenleg futárszolgálaton keresztül van lehetőség átvenni ezeket a termékeket. Szerencsére, már Győrben és Budapesten is rendelkezünk átvételi ponttal: a SAS és KOS, valamint a Metagame boltjában. Így a csomagokat ide is lehet rendelni, ahol az átvételére egy hét áll rendelkezésre a boltok nyitvatartási ideje alatt.

Lézervágás és gravírozás. Fa, papír, bőr, textil, üveg, műanyag.

Lézervágott és gravírozott ajándéktárgyak, ékszerek, társasjátékok, társasjáték rendezők, csokornyakkendők, Geek cuccok lelőhelye!

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Dec

Így születnek a magyar szabályok - Interjú Heim Hunorral

Érdekes | 2022.12.29. 18:00:00

Interjú Heim Hunorral, a Lángművesek születéséről, illetve a magyar társasjáték lokalizáció helyzetéről.

04Nov

Adj örömet! Karitatív örömkampány - Mert játszani öröm!

Érdekes | 2021.11.04. 04:21:00

Add le jó állapotban lévő megunt társasjátékodat november 30-ig, ők pedig eljuttatják oda, ahol szükség van a játék örömére. Adományozóként ráadásul értékes nyereményekkel gazdagodhatsz!


Kommentek

  • cuf87

    2019-02-10 22:17:21

    Szia!

    Tudnál írni egy e-mailt az info@tarsasjatekok.com-ra, hogy milyen böngészőt használsz ésmi a verziója?

  • berni0208

    2019-02-10 21:13:02

    Sajnos nekem nem működik a kérdéssor, a második kérdès válaszának bejelölésénél az első kérdés bejelölt válasza azonnal eltűnik, akármit is csinálok...

Népszerű

Friss

Címkék