A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
Videó beküldése

A Mars terraformálása

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a hatszög-rács és a pakli tervezés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a darab elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a kártya húzás mechanizmusokra.

A Mars lakhatóvá tétele

Víz, oxigén, és a megfelelő hőmérséklet...Ez a három dolog, amire biztos, hogy szükség lesz, ha a vörös bolygón képzeljük el a jövőt. Biztosítsd ezekből Te a legtöbbet, és tedd lakhatóvá a Marsot!

A kezdetek

Lesznek a kezedben kártyák, amikkel különböző nyersanyagokra és előnyökre tehetsz szert. Ráadásul vannak olyan kártyák, amiknek az akcióját többször is felhasználhatod – néhány jól megválasztott lap a játék végéig nagy segítségedre lesz!

Költsd el a már megszerzett MegaKreditjeid (M€)! Ez nem hangzik túl jól, igaz? De hidd el, hosszú távon kifizetődő lesz, ha a rendelkezésedre álló M€-eket hőerőművek építésébe, óceáni területek kialakításába, vagy egy új város alapításába fekteted!

Ültess növényeket! Ezzel két legyet ütsz egy csapásra, mert nem csak a Mars felszínét teszed kellemesebbé, de az oxigénszintet is növelni tudod. Ráadásul a nagy metropoliszok lakói mindig örülnek a zöld felületeknek, így ha városok mellé telepíted a növényeid, még plusz pontokat is kaphatsz!

A magabiztos játékosok díjakat is alapíthatnak, és ha teljesítik a feltételeket a játék végén, elnyerhetik az értük járó plusz pontokat.

Csak rajtad múlik, milyen erőforrások termelését fejleszted, mire költöd a rendelkezésedre álló nyersanyagot, és milyen mérföldköveket sikerül majd elérned. A lehetőségeid száma végtelen! De vajon az előrelátásod és stratégiai érzéked is megvan hozzá, hogy a lehető legjobb döntéseket hozd meg?

Szabálykönyv

Angol nyelvű szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
 • 9 512 Ft-tól
 • -26%-3 334 Ft

Kategória: Sci-Fi, Közgazdaság, Környezet, Építés / Terjeszkedés, Gyár / Manufaktúra, Világűr
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Hatszög-rács, Pakli tervezés, Kártya húzás, Vedd el, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Játék végi bónuszok, ECO-05 Income

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

A Mars terraformálása társasjáték videók (15)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2017

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Kommentek

Kommentek

 • Robby

  2020-11-13 12:20:38

  Nekünk is nagyon bejött a játék, sokat játszottunk vele. Az apaljáték nem olyan vészesen drága, de ha minden kiegészítőt, extrát meg akarunk venni hozzá, akkor egy kisebb vagyon. Nagyon sok jót tudnék mondani róla, de már szinte mindent leírtak előttem. Szerintem nem bonyolult a játék, gyorsan meg lehet érteni és nagyon logikusan van felépítve. Ami nekem viszont nem tetszett, az ugye a csúszkálós játéktábla - valamilyen upgrade feltétlenül kell hozzá. A másik a kockák minősége, elég gyorsan elkezd a sarkoknál kopni. Az upgrade meg elég drága. Nekem a kártyák vegyes grafikája sem jött be. Van amelyiken NASA fénykép van, van amelyiken meg ovis rajz. Lehetett volna egységes, egymás mellett elég szánalmasan néznek ki, mintha más-más játékhoz tartoznának. A kegészítők is jók bár a Hatalmi játszma annyira nekem nem jött be, de azért változatosabbá teszi a játékot.

 • Marcike

  2020-10-16 13:54:19

  Évekig halogattuk ennek a játéknak beszerzését, aminek több oka is volt: egyrészt a kialakult hype miatt eléggé tartottunk tőle és nem akartuk, hogy a végén egy nagy csalódás legyen. Másrészt a design finoman szólva is eléggé amatőr, így nem vonzott bennünket különösebben.

  Amint sikerült leküzdenünk az ellenérzéseinket, elmentünk a hazai kiadó budai márkaboltjába és kipróbáltuk a társast egy szombati napon. És milyen jól tettük! Ez a játék nagyszerű, minden hibája ellenére is kifejezetten szerethető! Persze nem azt mondom, hogy hibátlan, de a modern társasjátékok között egy rendkívül üde színfoltnak találom! Főként, hogy családi vállalkozás termékeként jelent meg.

  A tematika és a játékmenet szerintem kifejezetten jó. Az alkatrészek minőségéről és a design színvonaláról ugyanez nem mindig mondható el, de néhány kompromisszum meghozatalával azért felül lehet emelkedni ezeken a dolgokon. Pl. érdemes megvásárolni a csúszásgátló játékostáblákat, illetve a 3D-nyomtatott térkép lapkákat.

  mindent összevetve szívből tudom ajánlani ezt a játékot kipróbálása mindenkinek, akinek van türelme belekezdeni egy ilyen grandiózus vállalkozásba, mint a Mars terraformálása.

 • harnas1207

  2020-10-12 13:03:08

  A Mars terraformálása számomra kellemes csalódás volt. Több mint fél évig húztam-halasztottam a kipróbálását, mert ilyen nagy hype mellett nem számítottam túl sok jóra. Ennek az az oka, hogy a hype hullámot a többség generálja, azon többség, akiknek a maximum általában nálam a minimum jelenti. (Aki érti, érti..) Ez a játék azt az űrt tölti be nálam, amit a Korokon át sikertelenül kísérelt meg, egyébként szerintem hasonlít is egymásra a két játék. Összességébe tekintve egy nem túl összetett stratégiai játék, egyáltalán nem nehéz vele játszani és a szabályok is könnyen tanulhatóak. Azon játékok közé sorolnám, amivel sokan játszanak, de kevesen tudnak benne igazán jók lenni. Tipikus versenyjáték. A kinézet és az alkatrészek olyanok amilyenek, én már teljesen megszoktam őket, a tábla pedig kifejezetten tetszik. A játék igazi erőssége, hogy nagyon sok lap van benne, és mind különböző! A sokszínűség rengeteget dob az élvezhetőségen és emiatt érdemes a kiegészítőket beszerezni. A lapok erőssége viszonylag jól van kitalálva, de még így is kizárólag csak draftolós módban ajánlanám a játékot! Az alap pálya nagyon hamar unalmassá tud válni, akinek megtetszik a Mars terraformálása, az azonnal szerezze be a Hellas és Elysium kiegészítőt. Ami sokak számára negatívum tud lenni, hogy nagyon hosszadalmas gameről beszélünk, két fővel 2-3 óra (kiegészítők nélkül.) Emiatt nem próbáltuk még ki több fővel, illetve sokat gondolkodós emberek elől is zárom a játékot. Viszont 2 fővel nagyon jól működik! Amit még mindenképp hozzátennék, hogy a fentieket a Cégek korszaka mód és draftolás alapján írom, ezek nélkül valószínű sokkal rosszabb lenne az élményem.

 • kemonszt

  2020-09-04 16:33:23

  A Mars terraformálása nekem igazán különleges élmény volt, 5 órán át várakoztam a csodára, hogy mikor kezdődik az a hatalmas FUN, amit mindenkitől hallottam, aztán minden FUN rész nélkül egyszer csak véget ért a játék.

  Egyet értek veled, ahhoz képest, hogy mekkora szám lett a játék (Board Game Geek toplista 4. helye, hottest game rangsorokban kb a megjelenése óta tartja a helyét), szerintem egyáltalán nem túl élvezetes.

  A játék szín tisztán a kártyahúzások véletlenszerűségére építi az akciólehetőségeket, amikhez juthatunk. Természetesen ezt ellensúlyozni próbálták azzal, hogy minden kártyáért fizetni kell, így egy hand management játék gyakorlatilag, ahol van súlya és jelentősége a döntésünknek.

  Az alkatrészek szerintem is kiborítóan silányok, ilyen áron szokás odafigyelni, hogy minőséget adjanak az embereknek. A kártyák mondjuk szerintem jó minőségűek, úgyhogy nem igazán szükséges kártyavédőzni őket, viszont a többi dolog tekintetében egyet értek veled.

  Mondjuk most azért kiadták a Mars Terraformálása Big Box kiadást, aminek a dobozába belefér minden, de minden, amit eddig kiadtak a játékkal kapcsolatban. Elég nagy kickstarter siker lett és a 3D nyomtatott lapkák is gyönyörűek szerintem. A Big Box kiadás lényegesen jobb minőségű alkatrészekkel dolgozik, mint az alapjáték, viszont eléggé elszomorító, hogy ilyen borzasztóan drága a nagy dobozos kiadás. Magyar oldalon jelenleg nem is elérhető, viszont ha jól emlékszem 30.000Ft körül volt az ára.

  Az az igazság, hogy én egyáltalán nem élveztem, amikor játszottunk a játékkal. Annyira nagy a különbség az emberek között, akik már játszottak a játékkal és azok között, akik még nem, hogy szinte esélytelen elsőre versenyre kelni. Van pár izgalmas kis mechanizmus a játékban, amikkel nagyon csavarosan lehet pontokat szerezni, ami tetszik. Illetve a hőmérséklet és óceán jelölő sávokon is lehet kombinációkat találni, amik csavart hoznak a játékba, de ezen kívül nekem sajnos nem igazán jött be.

 • roli383

  2020-09-04 16:08:26

  Nekem nem igazán tetszett a játék, a sok hype ellenére.
  Nagyon sok helyről hallottam, hogy ez a legjobb játék most, ilyen tuti játékkal még nem játszottál, mint ez, ez igazán nagyon ütött stb. Azonban rá kellett eszmélnem, hogy valójában ezt a játékot a témája futtatta fel egyedül és a szép képek a kártyákon.

  Nagyon sok hiányosságot tapasztaltam a játékban és mindezt csak tetézi, hogy a kiegészítőkkel együtt egy nagyon drága játékról beszélünk. Minden kiegészítőért keményen elkérik az árát, holott az alapjáték sem éppen olcsó darab.

  A legszembeötlőbb dolog, ami elvette a kedvemet, hogy a tébla és a játékostáblák grafikája nem a legjobb. Najó, kimondom: Igénytelen ebben a kategóriában. Egyszerűen nem jó ránézni és nem szép. Ahhoz képest, hogy a Marsot terraformálják a játékosok, és mekkora flash az egész helyzet, egyáltalán nem szép, pedig ez nagyon fontos eleme lenne a játéknak.

  A kártyák elég egyediek, ami nagyon tetszett, viszont a kép stílusok nagyon de nagyon elütnek egymástól, nem egy pakliba illenek. A kártyákat kártyavédőzni lehetetlen, mert egy iszonyú magas paklit kapnánk, ez nekem egy külön szívfájdalmam.

  A kis kockákról nagyon hamar lekopik a festék és úgy elég csúnyák lesznek. Ráadásul a játékostáblákon is nagyon csúszkálnak a kis kockák, amikkel a pontos értékeket néha elég nehéz nyomon követni, erre egy kicsit adhattak volna többet a készítők ... Szerencsére adtak ki csúszásmentes táblákat is a gyártók, amiket plusz megvehetnek a játékosok, de nekem ez már egy kicsit nevetséges. Miért kellene kb. 4000Ft-ot fizetnem azért, hogy normálisan tudjak játszani vele? :p

  A legnagyobb csalódás számomra az, hogy rendszerező beszerzése/nyomtatása nélkül baromi nehéz bánni a sok alkatrésszel, ez is egy kicsit igénytelen nekem.

  A játékmenet olykor nagyon izgalmas, viszont abszolút szerencsére van alapozva és előnyt jelent a játékhoz a kártyák ismerete, így új játékosnak nem túl élvezetes játszani. Én nem ajánlom a játékot senkinek jó szívvel sajnos :p

 • halmaik72

  2020-08-18 13:17:39

  Ez már a többedik modern társasjáték volt, amit megvettem, de ez volt az első, ami előtt kitejedt kutatásokat folytattam, hogy megvegyem-e. Sokat hallottam, olvastam róla: szuper-vacak, drága-megéri az árát, bonyolult-nem is annyira bonyolult... Szóval, gondoltam, utánajárok. Leginkább a bemutató videók győztek meg arról, hogy ez a játék nekem kell, ha nagyon bonyi, akkor majd lassan tanulgatom meg. Jelenleg holtversenyben a kedvenc játékom a Nyugati királyság építőmesterei mellett.

  Ami szerintem negatív:

  - A játékostáblák. Szerintem nincs senki, aki ezt fel ne hozná. Sajnos ez el lett szúrva. Teljesen lapos, a kockák baromi könnyen elcsúsznak rajta. Megvettem hozzá a kartonból készültet, ez valamivel jobb, de még mindig nem tökéletes. Ha pl leejtesz egy erőforráskockát, az még mndig simán kilöki a jelölőt a helyéről, ráadásul nekem egy kicsit felhajlanak a táblák. De ez egy olyan negatívum, amit elviselek.

  - A grafika. Ez úgy gondolom egyedi. Elájulva nem vagyok tőle, de nem is csúnya. A 3D-s lapkákért csorog a nyálam, elő is jegyeztem. És ezzel eljutok a következő kérdéshez:

  - Az insert hiánya. Én ezt nem gondolom feltétlenül negatívumnak, így simán belefért az alapjáték dobozába az első két kiegészítő, amit megvettem. Mindent szépen bezacskóztam, és kész. Az előkészítés persze nehezebb így, és már hajlottam rá, hogy megveszem (vagy ajándékba kérem a családomtól) a Gift Forge rendezőjét, mert nagyon cool... De közbejött a Big Box a Kickstarteren, és inkább azt rendeltem meg.

  Itt egy link a rendezőhöz: https://thegiftforge.hu/collections/inserts/products/bg05004

  És egy videó a beköltözésről: https://www.youtube.com/watch?v=O8Dly4quqaM

  - A játékszabály/játékleírás. Lehet, hogy csak az volt a gond, hogy kicsit még korai volt nekem ez a játék, de bizony a leírás/szabály elolvasása után még nagyon sok kérdés maradt számomra megválaszolatlan. Nekem végül a 3DMeeples videói segítettek a megértésben, azután viszont már nem volt gond. Azt hiszem, hogy emiatt gondolják sokan bonyolultabbnak a valóságnál.

  És a pozitívumok:

  - A téma engem nagyon megfogott, a projektkártyák, az események annyira találóak. Más játékoknál, pl a Lords-of Waterdeepnél nem tudtam beleélni magam a játékba ilyen szinten. A színes kockák megmaradtak kockának, nem lettek kalandozók. Itt olyan könnyen jön a számra az arany, vagy pénz helyett a megakredit. Imádom nézni, ahogy bezöldül a vörös bolygó, ahogy megjelenik a víz a felszínen. Magával ragad, na, mit cifrázzam... :-D

  - Az összetettség, és az ebből fakadó újrajátszhatóság. Már az alap játékban is annyi kártya van, hogy még most sem vagyok biztos benne, hogy mindet megismertem, és akkor még jönnek a kiegészítők.

  - Sokat lehet agyalni, de ez nekem bejön. És ha nem jött be a stratégiád, még mindig változtathatsz, van rá idő :-D

  Előfordult, hogy ugyan valakinél volt egy kártya, amivel mondjuk letehette volna az utolsó óceánlapkát, de megegyeztünk, hogy, még nem teszi. Még játszunk kicsit, még fejlesszük a bolygót...!

  És még egy fontos érv mellette: én relatíve sokat játszom szólóban is, ezért számomra fontos, hogy a játékoknak van-e (normális) szólómódja. Mert pl az Everdell szerintem szólóban szinte megnyerhetetlen, az Azul szóló módját nem sikerült felfognom... A Mars terraformálásának egy szuper szóló játéka van. Abszolút megnyerhető, ha jól taktikázol, de egyáltalán nem könnyű.

  Ezt játékot egyhamar nem fogom megunni, tervezem további kiegészítők beszerzését (a Kezdetek és a Hellas & Elysium már megvan).

 • gevanda.93

  2020-07-07 10:32:22

  Sokaktól hallottam, hogy hiába klassz játék, a látvány miatt nem tudják annyira szeretni. Nekik szól az új, 3D-s verziója, a folyamatban levő Kickstarter fejlesztés: Terraforming Mars Bog Box.
  Nem ástam bele magam, csak megnéztem, úgyhogy bocsánat, ha butaságot mondok. Ha valakinek felkelti az érdeklődését, a linken keresztül megnézheti alaposan.
  A lapkák helyét 3D-s lapkák veszik át: a fák és épületek kitornysodnak, a völgyek, dombok, gátak, a víz hullámai ki vannak dolgozva aprólékosan. Új jelölőket is tartalmaz a projekt. Az erőforrásjelölők metából vannak. És az előkészületeket lerövidíti, egyszerűbbé tevő tárolókat: projektkártyák, egyéb kártyák, erőforrások és jelölő kockák tárolására alkalmas bozokkal. A játékos-táblák dupla rétegűek, hogy ne csússzanak el olyan könnyen az erőforrás jelölő kockák. Rover minit is tartalmaz. Az alapjátékon túl még a Hellas&Elisyum, Turmoil&Venus kiegészítőket is magába foglalja.
  Szóval bár a kártyák grafikáján nem javít, az élményen ez nagyon sokat dob. És a lapkák grafikáját több, mint javítja a 3D.
  Engem amúgy se zavar a grafikája, de ezzel a játékkal tényleg nem a látványért játszom, mint pl az Everdellel, hogy az édes kis gumbogyóktól már boldog leszek. A játékostáblán csúszkáló erőforrás kockák szoktak zavarni, ez egy jó fejlesztés. A kiegészítőket még nem volt szerencsém kipróbálni. De én ennyi pénzből inkább vennék egy menőbb minikkel rendelkező játékot, mint pl a Lords of Hellast, én látványosabbnak és hangulatosabban találom az olyan 3D-s megvalósítást, mint ezt a lapkásat. De ízlések és pofonok, biztos sokan fognak beleszeretni ebbe a Marsba.

 • armad0r

  2020-07-06 13:49:38

  A jövőt nem lehet társasjátékokra alapozni, vagy mégis? A Mars terraformálásában a játékosoknak meg kell változtaniuk a Mars környezetét az emberi igényekhez, és a vörös bolygót életképessé kell tenni. Oxigéntartalmat kell növelni. A hőmérsékletet mínusz 30-ról plusz 8 Celsius-fokra kell korrigálni. És a Marson lévő vízterületek arányának legalább 9% -ra kell növekednie. Mindegyik saját társasággal rendelkezik, a játékosok versenyeznek és beavatkoznak a Mars három globális paraméterébe.

  Minden csoport a tulajdonosának egyedi előnyöket és saját alapvető eszközöket kínál. A csoportok termelési láncai ugyanakkor azonosak. Minden csoport pénzt termel, acélt, titánt, növényeket, energiát és hőt. Ezek azok az eszközök, amelyek bármely játékos számára elérhetők a Mars élhetővé tételéhez. A saját csoport termelési teljesítményét a játék során minden játékos erőforrásonként külön-külön növelheti vagy csökkentheti. Igények és rendelkezésre álló promóciók szerint.

  Hat szokásos fellépésen kívül a játékosok jelentősen kibővíthetik tevékenységüket kutatás útján, amelyet projektkártyák képviselnek. A Mars terraformálása már több mint 200 projektkártyát kínál alapváltozatában. A játékban a legtöbb műveletet ezekkel a kártyákkal hajtják végre: például az aszteroidák eltalálják a felszínt, nagy építési projekteket indítanak, például gátak elindítását, kupolásos városok építését, természetvédelmi területek alapítását és a termelési szolgáltatások ellenőrzését.

  A Marsot apránként átalakítják az emberiség fennmaradása érdekében. Aki a legnagyobb részesedéssel rendelkezik, végül megnyeri a versenyt. Hiába a hosszú játékidő, ezzel a játékkal az esős hétvégék sokkal gyorsabban telnek.

  Sok érdekes kiegészítővel lehet bővíteni a játékot, akár a kezdetektől a Vénuszig, vagy pártrendszerek bevonásával hatalmi harcokat ezdhetünk.

  És talán (ki is tudja) egyszer lehet pakolni a bőröndöket, és egy nagyon hosszú útra indulhatunk, és az itt megszerzett tapasztalatok hasznossá válhatnak...

 • Meteora

  2020-06-30 23:24:38

  Kezdeném azzal, hogy amikor, kb. másfél éve, először hallottam a Mars terraformálásáról, gyorsan megtetszett. Viszont akkor még nagyon kezdő voltam az újabb társasjátékokkal kapcsolatban, így – utólag is nagyon helyesen – nem mertem még belevágni ebbe a projektbe. Azt mondtam, hogy ez már „advanced level”, nem biztos, hogy érdemes azonnal ezzel kezdeni; de nem is mondtam le róla. Azóta sikerült megismerkednem elég sok játékkal és ezáltal több játékmechanizmussal, ez pedig nagyban hozzájárult, hogy az elsőre bonyolult és összetett szabályát elsajátíthassam. Ha félnél tőle, ne tedd! :)

  Egyelőre két kétszemélyes partin vagyok túl, de már az első alkalommal lenyűgözött a játék, nem véletlen az az előkelő BGG-helyezés. Tény, hogy a jellegéből fakadóan sok mindenre kell figyelni, de korántsem lehetetlen küldetés – ahogy a terraformálás sem :) Nem egy gyors játék, de abszolút megéri a belefektetett időt és figyelmet, mert remek játékélményt ad; olyan, mint amikor 20 éve először játszott az ember a Catan-nal a sok Ki nevet a végén? után. A játék végén, amikor már elég szépen betelepítettük a vörös bolygót, érdemes végignézni a játéktáblán, illetve a különböző színű jelölőktől kezdve a kijátszott kártyákon át az egész játékteret. Hangulatos társasjáték és a rengeteg kártyának köszönhetően elég sok különböző játékmenet ígérkezik, és akkor még nem is esett szó a kiegészítőkről… A játék elején még korlátozottak az erőforrásaink, de a nyolcadik-tizedik generációban már elég sok mindenről dönthetünk, és a taktikázásra pedig remek lehetőséget ad az, hogy felépíthetjük a lépéseinket, kivárva vagy éppen megelőzve egy olyan eseményt, amiből hasznot húzhatunk. A kártyák felhúzásából ugyan egyértelműen következik, hogy bizony a szerencsefaktor nem elhanyagolható, de ha rosszul állnak a lapjaink, még a játék közepén is változtathatunk stratégiát.

  Az egyszemélyes játékmódot még nem próbáltam, üde színfolt lehet, ahol, úgy gondolom, leginkább a szerencse számít, hogy időben teljesíthessük a játék küldetését.

  Három negatívumot látok én is, az inzert hiányát (ami ugye orvosolható), az erőforrásjelölő-kockák minősége (sajnos tényleg kopnak a bevonatok), valamint néhány kártya illusztrációját, viszont ezek felett szemet lehet hunyni a játékélményért cserébe. Illetve a jelölők mozgatásánál nem árt odafigyelni, mert egy óvatlan mozdulat és nézhetjük végig a kijátszott projektkártyáinkat, hogy akkor most hol is tart a titántermelésünk. :)

 • leonidasz

  2020-04-25 15:29:39

  Sziasztok!

  A Mars terraformálás volt az első komolyabb játék amit megvásároltam. Elsőre nagyon megtetszett a leírás, amit a játékinfónál megtaláltam, ezért is döntöttem úgy, hogy vásárolok egyet. Sajnos a játék tartozékai kicsit egyszerűre sikerültek, de ezt kárpoltólja a játék közbeni izgalmas játék és a sok fordulat. Az első játéknál a szabálykönyvet használva megértettük a játékot. Akad 1-2 kártya, amit nem tudtunk első játékalatt értelmezni, hogy pontosan mit jelent, de a szabálykönyv elolvasása ebben is segített. Már túl voltunk 8-10 partyn, amikor már mindenki teljesen értette a játékot és nem vált unalmassá a játék egyszersem. Úgy gondolom, hogy aki szeretne egy nagyon jó, kreatív játékkal játszani az mindenképp próbálja ki. Nem lesz unalmas a játék később se, hiszen számtalan kiegésztője is megjelent már, azokkal még inkább izgalmasabb játék partyt kapunk. :)

 • gellerdavid91

  2020-04-03 19:07:42

  Amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul is a Mars terraformálása, azonnal lecsaptam rá - hihetetlenül komplex, tudományosan hiteles, és nagyon változatos. Ha szereted a sci-fiket, akkor kötelező ;)

 • renii96renii96

  2020-04-02 10:23:57

  Néhány partin vagyok túl (párszor játszottam egyedül, hármasban és ketten is), de ennek ellenére megkockáztatom, hogy az egyik legjobb játék amivel dolgom volt. Zseniális benne, hogy annak ellenére, hogy alapvetően versengésre alapul és a végén csak egy nyertes lehet, közösen teszitek egyre élhetőbbé a Marsot és a játék végén bármi történik, ez az élmény megmarad, plusz a táblán sok dolog hozzád tartozik, Te építetted meg.

  Annak ellenére, hogy sokan nagyon bonyolultnak tartják, nem feltétlenül a szabályrendszere teszi azzá (ennek ellenére én javaslom, hogy minimum 1 tapasztaltabb játékos legyen a társaságban, aki betéve ismeri a szabályokat), hanem a rengeteg lehetőség, kombináció és kártya. Nagyon jól kiegyensúlyozták azt, hogy habár bőven lehet előre tervezni, bizonyos aspektusok a többiektől is függnek és a maratoni idő miatt rengeteg lehetőséged van átgondolni a terveidet és esetleg módosítani rajtuk. Az Agricólával ellentétben itt egyáltalán nem érződik az, hogy sürget az idő, nincsen meghatározva egy fix körszám, ami véget vetne a játéknak, csak rajtatok múlik, hogy mennyi idő alatt terraformájátok a bolygót, a játék elején mindenki azon lesz, hogy megalapozza a cégét, minél több erőforrást gyűjtsön stb. Szinte végtelen az újrajátszhatósági faktor és beletelik jó néhány partiba, mire megismerkedtek mind a 230+ kártyával, de ha ez esetleg meg is történik, utána is a számtalan mechanika miatt újabb és újabb szituációkat szül a játék.

  Az egyetlen negatívum maga a kiadás: ízlés kérdése, de a dizájn helyenként rendkívül low budget szagot áraszt, nem egységesek a kártyák, valahol kifejezetten szép illusztrációk vannak, máshol pedig Google-ről kikukázott valódi képek, a tábla egyes elemei pedig néha olyanok, mintha a PowerPointból vettek volna át valami ocsmány, párkattintásos hátteret. Ennél nagyobb baj a komponensekkel van: újonnan vásárolt játéknál a kibontás után vettem észre, hogy jó néhány kocka sarka le van törve, az arany, ezüst, bronz kockákról már most kezd letörödezni a "színes" felület. A játékostáblák kis túlzással papírvékonyak, a jelölők pedig egy véletlen asztaldöntéstől szanaszét repülhetnek, nincs rajtuk bemélyedés, hogy abba helyezhesd a kockákat, a dobozban pedig egyáltalán nincs insert, így vagy építesz magadnak egyet, vagy pedig mindent bezacskózol, hogy aztán össze vissza csúszkáljanak az elemek a dobozban. A kártyák szerintem jó minőségűek, bár nem árt őket befóliázni (63,5*88 mm).

  Mindent összevetve a Mars Terraformálása egy minden ízében modern társasjáték: a témát remekül illesztették rá a mechnaikákra, zseniális ötletek vannak benne, minden kártya egyedi, alacsony benne a szerencsefaktor és nagyon mély, átgondolt stratégiákat lehet benne kidolgozni. Látszik, hogy alaposan megtervezték és minden oldalról igyekezték letesztelni, a végeredmény pedig egy végtelenül átgondolt, esszenciális sci-fi milliőt hordózó mestermű lett, amely kis időbefektetéssel gyorsan megtanulható. Egyedül szerintem nem akkor szórakozás (rendkívül frusztráló, hogy mindössze 14 kör alatt kell elvégezni az egész terraformálás), de már két főtől is zseniális élmény, csak ajánlani tudom.

  ui.: Azzal számoljatok, hogy nem egy rövid játék, simán elhúzódhat akár 3-4 óráig is egy parti, de ha rákaptok, garantálom, hogy szinte elrepül ez az idő és nagyon sokszor le fogjátok venni a polcról!

 • gyd

  2020-03-29 22:51:16

  Szerintem ez egy hihetetlenül jó eltalált, hihetetlenül jó felépített, és nem utolsó sorban hihetetlenül jól árazott nagy játék. Elég komoly, elég komplex felépítésű játék, és szerintem árban jóval a kategóriaátlag alatt van. Ez köszönhető valószínűleg többek között annak is, hogy nem lett telepakolva minikkel, nincsen mindenféle fancy elemekkel felruházva, és így a tervezési- és anyagköltség is alacsonyabb, mint általában. Bár nekem pl. a bronz-, ezüst- és aranyszínű kockák kifejezetten tetszenek, nagyon szépre sikerültek.

  A tematika is elég jól eltalált, és jókor választották ezt, hiszen most a Mars mint tematika nagyon nagyot fut minden területen, legyen szó akár digitális játékokról, akár filmekről, akár társasjátékokról, vagy Elon Muskról és a SpaceX-ről. Ami azt illeti, nekem is nagyon felkeltette az érdeklődésemet a tematika, ami ugye sok esetben az első benyomást jelentheti egy játéknál - persze sok esetben a borítón és a látványon túl.

  Volt szerencsém kipróbálni is, az elsők között volt a nagyobb játékok közül, amikkel játszottam, és mivel nem voltam még túl tapasztalt ilyen kategóriában, ezért elég komplexnek hatott, de nagyon élveztük. Megvan szerintem az az élménye, hogy a végéig elég kiszámíthatatlan, és sok úton járhatsz a győzelem felé. Sokféle pontszerzési lehetőség van, sok eleme van a játéknak, és rá lehet feküdni más-más dolgokra is, a végső elszámolásnál pedig úgyis az lesz a lényeg, hogy ki tudta a legtöbb pontot kihozni a saját stratégiájából. Kártyából nem kevés van benne, úgyhogy ez eléggé elősegíti a sokszori újrajátszhatóságot.

  A játékmenet valóban elég hosszú, de ezt kétlem, hogy negatívumként kéne feltüntetni, hiszen ebben a kategóriában már nem az a lényeg, hogy 10-15 perc alatt lepörögjön egy menet, hanem az, hogy komoly stratégiát lehessen felépíteni, agyalni lehessen sokat stb. Ez már szinte egész estés játék, és jól előre kell tervezni idő szempontjából.

  Sokan írták, hogy a grafikája nem a legjobb. Nos, valóban elég puritán, főleg némelyik másik játékhoz hasonlítva, de ez engem egyáltalán nem zavart. Nos, nyilván lehetne jobb is, de szerintem ezért a pénzért, és ilyen játékfelépítés mellett nem is feltétlenül várhatunk többet - és számomra egyébként is rendben van a dolog. Az anyagminőség pedig szerintem teljesen jó, főleg a kis kockák, azok nagyon tapizni valóak. :)

  A játékostáblákból nem véletlenül adtak ki újragondolt darabokat, hiszen ennél a sok fényes felületnél valóban egy kisebb meggondolatlan mozdulat nagy problémát tud okozni. Ember legyen a talpán, aki emlékszik minden jelölőjére, hogy pontosan hol állt. Én egyébként még a Blood Rage estén is érzékeltem néha kisebb elcsúszásokat a játékostáblán, pedig ott nem is annyira csúszós, fényes felületek vannak. Úgyhogy párezer forintért ki lehet küszöbölni a dolgot egy adag újragondolt darabbal, vagy kicsit több pénzért akár fából készült, jelölők számára mélyített darabokat is lehet venni.

  A játék szerintem főleg a kártyák miatt eléggé nyelvfüggő. Még ha a szabályokat el is magyarázod valakinek a saját nyelvén, akkor is lesznek nála kártyák, amiken nem csak szimbólumok, hanem szövegek is vannak bőséggel, és ez a dolog eléggé meg tudja nehezíteni számára a játékot. Szóval ha van mindenki által beszélt közös nyelv a társaságban, akkor szükséges hozzá egy játékpéldány is azon a nyelven.

  A nehézsége miatt valószínűleg nem ez az a játék, amivel a társasjátékokban nem igazán otthonosan mozgó emberek számára nagy élményt tudunk okozni. Hosszú, taktikus, összetett, szóval nem árt, ha már van tapasztalata más játékokkal azoknak, akik először játszanak vele. Az még jobb, ha nem mindenki elsőre játssza, és van valaki, aki el tudja magyarázni az "újoncoknak" a szabályokat tömören összefoglalva.

  Ahhoz képest, hogy annyira nem is régi játék, már rengeteg kiegészítő készült hozzá. Szóval ha valaki megunná az alapot, akkor lehet lapátolni bele továbbra is a pénzt, és lehet feldobni a játékot további új elemekkel, új táblákkal stb. Vannak elég kreatív kiegészítők is hozzá, szóval érdemes szétnézni ezek között, ha szétjátszottuk már az alapjátékot. Egyébként az alapjáték is szinte már kiegészítővel érkezik, hiszen van egy kezdőbbeknek, illetve egy haladóbbaknak való játékmód is - utóbbi nyilván komplexebb, és több elemből épül fel. Bár ez a játékon belüli szintezés annyira nem ritka dolog, de mégis ad egy kis pluszt.

  Én mindenképp szeretnék valamikor egy saját darabot beszerezni, mert nagyon érdekes számomra a téma is, és a játékmenet is, és nagyon tetszett kipróbáláskor. Ez egy jó belépő lehet egyébként a nagyobb játékok világába - főleg a pénztárcánk fogja szeretni.

 • rr21

  2020-03-27 22:47:56

  Nálam már a tematikája is abszolút nyerő! Hosszú és összetett játék, sok gondolkodást és taktikázást igényel, viszont az árához képest nagyon megéri! Csak ajánlani tudom.

 • bmajor66

  2020-02-12 21:55:57

  1-2 hete vettem meg, és a promókártya szettet is. A csomagban volt egy ajándék csomag csúszásmentes játékos tábla, azzal kiegészítve nagyon jó és élvezetes játék. Korábban egy barátomnál játszottam vele már akkor megtetszett. Gyakran hosszú ideig tart de minden percét megéri.

 • cirius

  2020-02-07 11:24:05

  Szia!

  A design problémát szerintem az előkészületeknél elfelejted :)) Tapasztalatból írom. Hozzád hasonlóan nagyon szeretem a minőségi játékokat, szintén fontos a grafika is, de ez a játék annyira magával ragadó, hogy ez volt az első amivel egyszemélyes módban is elkezdtem játszani. Azóta már kb 6x játszottam vele egyedül, egyelőre kiegészítők nélkül. Imádom és csak ajánlani tudom.

  Negatívumként én is a táblákat tudom felhozni mind a saját mind a játékostáblát. Vigyázni kell mert egy 60+ perces játéknál nagy eséllyel meglöki valaki és akkor lehet bogarászni, hogy hol tartott a termelésünk. Erre viszont van kiegészítő.

 • mvotir

  2020-02-03 20:40:18

  Szerintem érdemes habkartonból készíteni, sokféle sablon elérhető neten (boardgamegeeken például szoktak feltölteni és megmutatni az elkészült alkotásokat). Igaz, ezzel időt kell tölteni, de a habkarton ára meg sem közelíti, amit a "gyári" inzertekért kérnek.

 • naturaldisaster908

  2020-02-03 19:08:55

  Hihetetlen nagy izgalommal állok a játékhoz, pedig még csak most vettem meg, és holnap fogok vele először játszani. Remélem értelmet nyer majd az óriási hype ami körülötte van. Egyéb: Tényleg nagyon kár, hogy nincsen insertje, tud valaki valami tök jó de nem méregdrága megoldást ajánlani nekem?

 • Markinhos

  2020-02-03 18:52:18

  Negatívumok: A játékhoz nincs inzert(rendező ), és a kockák szélei is le vannak törve, ami egy ilyen árú játéknál szerintem nem lenne megengedhető.

  Pozitívumok:-amikor a másik játékos(ok) van(nak) soron, akkor sem unatkozol, mert erősen gondolkozol a következő lépéseken

  -a kártyahúzás nem teszi szerencsejátékká, mert olyan hosszú, hogy simán kiegyenlítődik a mi kis előnyünk, hátrányunk a másikkal szemben

  -érdekes tematika

  -sokféle lap, az alján hangulatcsináló szöveggel

 • bugyo2

  2019-10-21 21:21:27

  A grafika és design elég gyér, de a játékmenet kárpótol mindenért. Igazából a készítők csináltak egy nagyon jó társast, ezt tartották szem előtt és nem ugrottak fel a óriási miniatures vonatra. Ami nyílván nem feltétlenül rossz, szintén kölcsönzi a hangulatot, elősegíti az azonusulást a világgal, megteremti az atmoszférát. De itt a pénzünkért ár teljesítménybe egy nagyon jól kitalált sokszor újrajátszható játékot kapunk minimális pimppel. Brummm

 • rejuniv

  2019-09-13 23:32:35

  Ezzel a játékkal kezdődőtt a társasjátékos karrierem! Én gyártattam hozzá játékostábláti, mivel a színes jelölők mindig elmozdultak. Máig a kedvenc!

 • baloghenci

  2019-08-25 07:56:35

  Kedvenc :) Elég összetett. A szabálykönyvnek 2x estünk neki, elsőre több dolgot rosszul csináltunk. Amikor már nem kellet bele nézegetni, és keresgetni a játékszabályban, na akkor tudtunk benne elmélyülni. Nagyon izgalmas játék, csak ajánlani tudom. A kredit jelölő kockák sarkai sajnos lepattognak használat során, és mivel elég hosszú tud lenni egy játék, az asztaltól felállás, vissza leülés közben a színes jelölők elcsúszhatnak a helyükről(azt hiszem erre is lehet már megoldást találni). Bár nekünk abszolút nem befolyásolja a játékélményt. Cégkártyákkal 3-4 óra, cégkártyák nélkül 2-2,5 óra kb nekünk egy játék 2 fővel (nem sietünk, és azért agyalunk sokat), ezért csak akkor kerül elő ha tényleg rá érünk.. Összességében a játék nagyon szuper, ajánlom nagyon :)

 • poccer

  2019-08-04 15:04:07

  Lassan fél éve van meg, és a finnyás cimborák azóta alig akarnak mást elővenni. (Sajnos/hál'Istennek?)

  Nagyon sokat hallottam róla korábban, hol jót, hol rosszat, hol még jobbat, de BGG-n ennyi ember nem tévedhet - vagy ha igen, hát eladom, gondoltam -, így megvettem. Elsőre a kibontás után kissé elszontyolodtam: ahogy többen előttem már mondták, a játék nem túl "szép", nem túl igényes kivitelezésű. (Azokhoz képest, amik az utóbbi időben a kezemben voltak legalábbis semmiképpen sem.) De szerencsére egy gyors szabály olvasás és szóló játék után rájöttem, hogy itt bizony a gyengébb külcsin szuper belbecset tartalmaz. (Azóta már a lentebb említett szuper játékostábla mellett a doboz rendezőt is beszereztem, így kényelmesen és biztonságban elfér minden az alap játék dobozában - az összes kieggel együtt.)

  Logikus felépítésű, alapvetően faék egyszerűségű szabályok jellemzik (a szabályok olvasása után kb 1 játék alatt a helyére kerül minden kérdéses dolog), viszont nagyon sok kártya, nagyon sok lehetőség / irány a cél elérésére (ami ugye alapvetően az egyenlítői középhőmérséklet, az oxigén szint, és az óceánok számának megnövelése, hogy élhető legyen a Mars, és kialakuljon a megfelelő körforgás), ezáltal nagyon nagy újrajátszhatósági faktor (pláne a kiegészítőkkel együtt). Nincs szerencse (illetve bizonyos mértékig van, hiszen jöhetnek jobb cégek, vagy projekt lapok, amik egymást jobban erősítik/kihasználják, de akkor az ember más irányba lép, mindig van valami út, ami nyitva áll), csak tervezés, adott esetben (elég gyakran akár) újratervezés, végrehajtás, és a babérok learatása. :) Nagyon sokféle módon lehet pontokat szerezni, és egyik sem lebecsülendő. (Mi többször csapódtunk be - főleg az első 10-20 játéknál, hogy ki hogy is áll, mígnem a végső elszámolásnál pl a projekt kártyákon szereplő győzelmi pontok révén egészen más lett a nyerő, mint vártuk volna.)

  Alapvetően kompetitív játék (a társaságban erre van inkább igény), de mi azt tapasztaltuk, hogy nincs sok interakció a játékosok között (pár lap van csak, ami a másik játékosokat visszaveti, még kevesebb, ami révén még mi is előbbre kerülünk), így mindenki versenghet, mégsem esnek egymás torkának a kollégák, amiért a másik kitolt velük. :)

  A kiegészítők közül bár mind megvan, de még csak a Hellas & Elysium és a Kezdetek kiegészítőt próbáltuk ki. Ezek is sokat hozzátesznek a dolgokhoz, igen sokat. (Új játékostáblák, illetve a játék elején egy nagy boost, hogy még több lehetőség nyíljon meg a több erőforrás / termelés miatt, kicsit gyorsítva a játékmenetet.)

  Két dolgot emelnék még ki, ami számomra nagy élmény: egyrészt nem csak hogy ketten élvezetes már, de van szóló mód is, így akkor is le tudok ülni, ha épp senki nem ér rá velem lötyögni. Másrészt a tudományos alapok. Nem vagyok csillagász típus, sem biológus, vagy más, de logikusak az adott projektek, és a felépítésük, az egymásra utaltságuk, s amikor pár hete a bakonybéli Pannon Csillagdában járva megnézegettem a Mars térképeket, lehidaltam, hogy jééé, ezt is tudom, ez is itt van, de szuper!

  Összességében alap játék már magában nagyon nagy újrajátszhatósággal bír, okos és megfizethető, de a kiegészítőkkel és a rendezőkkel (amikre uis igénye lesz mindenkinek, ha ennyire beüt, mint nálunk) még jobbá, és igényesebbé tehető, persze tetszőlegesen sok ráfordítással. :)

 • sebiarp

  2019-07-11 21:41:44

  Amennyire élvezhető és jó maga a játék, annyira alacsony minőségűek a játékostáblái. Egyik ismerősöm nemrég befektetett extra fából készült játékostáblákra amik kissé drágák, de ha egy kis extra kiadás nem akadály akkor mindenképp javaslom. Szellemlovasnál láttam még hasonló táblát ugyanilyen árban, de azok sokkal szegényesebb minőségűnek tűntek.

 • nagysandor.mc

  2019-07-01 20:49:47

  Akit esetleg zavar, hogy nincs benne rendszerező/ikon tartó doboz, annak tudom ajánlani ezt a megoldást: Link!

  Nekem bevált! ;)

 • pariskristof1999

  2019-06-02 11:41:11

  Jó játék, rendszerezót egyáltalán nam tartalmaz, a játékos táblák igen alacsony kivitelüek.

 • kelemen.ati

  2019-05-04 12:18:50

  Pár napja van szerencsém birtokolni a játékot. Egy-két apróbb kivitelezési hiba ellenére a játék nagyon jó. Egyedüli módban 1 - 1 óra 15 perc a játékidő, 2 személlyel az első játék 2,5 óra volt 3 fővel már csak 2 óra. Természetesen ezt a játékidőt is le lehet csökkenteni, ha a termelés fázist egyszerre csinálják a játékosok! A játék kártya-vezérelt és kicsit tartottunk a random laphúzás miatt, de hosszútávon a sok kártya miatt ez kiegyenlítődik. Van benne egy kevés interakció is, amivel egy picit lehet lassítani az ellenfelet, de teljesen megakadályozni nem. Pont elegendő - nincs benne "király csinálás" metódus. (Nincs benne az a frusztráló érzés, hogy mindenki rád száll. De ha mégis, akkor is kemény MegaKreditjébe kerül a másiknak és közben saját maga nem fejlődik). Több taktika vezet a végső győzelemhez, és nem volt olyan érzése senkinek, hogy a játék elején egy rossz döntés miatt behozhatatlanul lemaradt volna. A játék végig kiélezett és érdekes volt és a végső értékelésnél is csak 1-2 pont döntött. Összességében nagyon jó ár-érték arányt képvisel a játék, bátran ajánlom mindenkinek.

 • ARduel

  2019-04-10 19:50:32

  Az egyik kedvenc játékom, Szuper játékmenet, izgalmas, érdekes, tudományos.

 • mr.zehy

  2019-04-09 22:33:03

  Szuper volt, rendkívül jó kombinációja pár népszerű mechanikának. Nekem a tablóépítés volt belőle a kedvencem, de a drafting, a lapkaletétel, a termelés, mind-mind nagyon jól viszik előre a játékot. Fogok még vele játszani.
  Nagyon jó a szóló része is, én még életemben nem játszottam ennyit egyedül összesen, mint ezzel az egy játékkal. Szuper cucc.

 • sz-tomy

  2019-04-08 14:45:22

  Egyik abszolút kedvenc játékom, tervezem bővíteni kiegészítőkkel.

 • benczikakos

  2019-04-03 10:58:24

  Nagyon tetszik a játék, de remélem kiadják mégegyszer, akkor instant vétel lesz

 • Szekely David

  2019-04-02 22:02:11

  Szuper jó társas. a plusz kiegészítőkkel még izgalmasabb a játék :)

 • kisszofi

  2019-04-01 20:46:24

  A kezdetek kiegészítő nagyon ajánlott hozzá! Gyorsabbá teheti a játékot!

 • tengeritehen

  2019-04-01 15:09:17

  Mit is lehet még elmondani az elmúlt évtized legnagyobb hatású játékáról? Nem sok újat. Aki kicsit is vevő a komplexebb stratégiára és van kellő ideje, próbálja ki! A variációs lehetőség a 200 különböző kártya miatt nagyon magas. Ha a komponensek kellő minőségűek lennének, semmilyen probléma nem lenne. Így se sok van azért :)

 • deadgarret

  2019-03-25 13:28:10

  Szubjektív vélemény, de az egyik legjobb és legcsúnyább játék amivel valaha játszottam. :)

 • vadnai.balazs

  2019-03-21 23:26:49

  Rengeteg kiegészítő van hozzá, három plusz tábla (Hellas, Elysium, Vénusz), Kezdetek kártyacsomag, és a Távoli gyarmatok. reflexshopról be tudod szerezni az összeset

 • Vörös Róbert

  2019-03-19 02:43:40

  Bátran ajánlom mindenkinek ezt a társast.

 • rolisoos

  2019-03-10 19:05:50

  Bátran ajánlom mindenkinek ezt a társast. Először picit bonyolúltnak tűnhet, viszont sokat segít az, hogy a piktogrammok a kártyákon és a táblán eléggé egyértelműen jelzik mit miiért és hogyan kell csinálni, további részletekbe nem igazán mennék bele. Egyszóval: ajánlom!

 • renii96renii96

  2019-03-02 20:58:30

  Szuper társasjáték rengeteg kiegészítővel, ám elsőre kissé bonyolultnak és hosszúnak tűnik.

 • me_dorka

  2019-03-01 23:24:21

  ABSZOLÚT KÍVÁNSÁGLISTÁS! :D

 • psz.sajto

  2019-03-01 17:24:05

  Nekem (és sokaknak a társaságban) kb. társasozáshoz való hozzáállásunkAT változtatta meg és nyitott kapuKAt a komplexebb játékok irányába - de ez a játék azóta is toplistás.

  Bátran ajánlom kezdőknek, társasokkal ismerkedőknek is, csak legyen minimális türelme az elején a szabályt megérteni, megismerni, ami egyébként a játék összetettségét tekintve, egyáltalán nem nehéz. Nem gyönyörű a kivitelezés, vannak praktikum szempontból is hiányosságai (belebolondulok amikor a jelzők össze-vissza csúszkálnak), viszont ezek a kompromisszumkok árban is visszaköszönnek, azaz kategóriáját tekintve kifejezetten olcsó játéknak gondolom, pláne ahhoz képest amit ad.

  Viszont a mechanizmusa szerintem brilliáns, mindig kiegyensúlyozottnak éreztem. Nem szükségszerűen konfrontatív, viszont folyamatosan kompetitív (legalább is nekünk), ezért annak ellenére, hogy tulajdonképpen az egymás közötti interakció nem sok és nem feltétlen cél, mégis az ellenkezőjét éreztem minden játék után - egymás elől elfoglalt helyek, egymástól ellopkodott állatok, nyersanyag visszavételek, díjak beelőzése, stb. miatt.

  Kezdetben nagyon hosszú, későbbiekben közepesen hosszú játék, de én még sosem éreztem, úgy, hogy unatkoztam volna benne. Jól állnak neki a kiegészítői, nem érzem erőltetettnek.

  Engem megvett kilóra. 10/10

 • vbence343

  2019-03-01 10:17:28

  Amióta megvan már legalább 15 játékunk benne van

  Nagyon élvezetes mi a draftolós verziót játsszuk, higy még kisebb legyen a Szerencse faktor.

  Érdekes, hogy még ennyi játék után sem unalmas, egyáltalán, habár egy-két kiegészítő elférne mellé. Nem amiatt, mert unalmas lenne, csak még komplexebb.

  A kiadás nem túl szép, elég olcsó hatású viszont cserébe már 12000 Ft-ért kapható. De annyira azért nem vészes így sem, de nem egy Scythe féle minőségre kell várni ennyiért.

  A kiadás nem, de a játékmenet van olyan jó és izgalmas, mint egy drágább, szebb társa. A kártyákon lévő dolgok nagyon jól megindokolják, hogy mi miért történik, látszik higy tudományosan is utánanéztek a témának.

  Nekem ez egy 10/10-es, nagyon mégérős játék. Szerintem ez egy kötelező darab minden társasjátékozás íránt érdeklődőnek.

 • soltesz.orsi92

  2019-02-16 15:42:40

  Nekem sajnos még nincsen meg viszont barátoknál már többször játszottam és mindig nagy élmény volt. Szerintem zseniális.

 • cuf87

  2018-06-01 15:09:18

  Nekünk is nagyon bejött a játék! A "legunalmasabb" része, amikor kiderül ki nyer, végig lekötött és élveztük az egészet :)

 • csonkag

  2018-05-29 23:57:43

  Új kedvenc játékunk! Kb. 1 hónapja vettük meg, majdnem minden este játszottunk vele, barátainkkal 4-esben is beelőzte az összes eddigi játékot. Akinek tetszik a tematika, biztos, hogy azonnal megkedveli.

  Hosszú, közepesen összetett és élvezetes. Egyszer játszottunk a szabálykönyv alapján, másodikra már csak néha kellett elővenni, azóta nem is láttuk merre van. Minden információ rajta van a táblán, a kártyákon. Több "nehézségi szintet" lehet beállítani, érdemes próbálgatni a verziókat.

  A játékmenet több játékos esetén is élvezetes, de semmiképpen nem ajánlanám 12 éves kor alatt, magát a szabályrendszert könnyű felfogni, de egy masszívabb 2-3 órás játék lemeríti a makikészletet. Élvezetes játék 2 fő részére is, de több játékos esetén jön elő a játék közepesen nehéz stratégiai része.

   

Az A Mars terraformálása társasjáték és kiegészítői (21)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Jacob Fryxelius
 • Illusztrátor:  Isaac Fryxelius
 • Kiadók:  Lautapelit.fi, Arclight, Ghenos Games, Intrafin Games, REBEL.pl, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Stronghold Games, FryxGames, Fantasmagoria, MYBG Co., Ltd., Schwerkraft-Verlag, Lex Games, Maldito Games, NeoTroy Games, Meeple BR Jogos, Kilogames, Siam Board Games, Lavka Games, Pridemage Games, Reflexshop Kft, Green Elephant Games, Brädspel.se
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, török, ukrán, hindi, bolgár, szerb, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Polish edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: cseh
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English first edition, third printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • German first edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Polish edition, third printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French third edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Danish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Finnish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: finn
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: román
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Swedish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: svéd
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
 • Turkish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: török
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Ukrainian edition (2019)
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: ukrán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • French fourth edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • Hindi edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: hindi
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Serbian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: szerb
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) A Mars terraformálása társasjátékhoz