A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
A Mars terraformálása
Videó beküldése

A Mars terraformálása

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a...

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a hatszög-rács és a pakli tervezés mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Mars terraformálása egy közepesen összetett társasjáték, 1 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot az Év Játékának jelölték 2016-ban (BGG), illetve 2016-ban és 2017-ben több, összesen 3 másik jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a darab elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a pakli tervezés és a kártya húzás mechanizmusokra.

A Mars lakhatóvá tétele

Víz, oxigén, és a megfelelő hőmérséklet...Ez a három dolog, amire biztos, hogy szükség lesz, ha a vörös bolygón képzeljük el a jövőt. Biztosítsd ezekből Te a legtöbbet, és tedd lakhatóvá a Marsot!

A kezdetek

Lesznek a kezedben kártyák, amikkel különböző nyersanyagokra és előnyökre tehetsz szert. Ráadásul vannak olyan kártyák, amiknek az akcióját többször is felhasználhatod – néhány jól megválasztott lap a játék végéig nagy segítségedre lesz!

Költsd el a már megszerzett MegaKreditjeid (M€)! Ez nem hangzik túl jól, igaz? De hidd el, hosszú távon kifizetődő lesz, ha a rendelkezésedre álló M€-eket hőerőművek építésébe, óceáni területek kialakításába, vagy egy új város alapításába fekteted!

Ültess növényeket! Ezzel két legyet ütsz egy csapásra, mert nem csak a Mars felszínét teszed kellemesebbé, de az oxigénszintet is növelni tudod. Ráadásul a nagy metropoliszok lakói mindig örülnek a zöld felületeknek, így ha városok mellé telepíted a növényeid, még plusz pontokat is kaphatsz!

A magabiztos játékosok díjakat is alapíthatnak, és ha teljesítik a feltételeket a játék végén, elnyerhetik az értük járó plusz pontokat.

Csak rajtad múlik, milyen erőforrások termelését fejleszted, mire költöd a rendelkezésedre álló nyersanyagot, és milyen mérföldköveket sikerül majd elérned. A lehetőségeid száma végtelen! De vajon az előrelátásod és stratégiai érzéked is megvan hozzá, hogy a lehető legjobb döntéseket hozd meg?

Szabálykönyv

Angol nyelvű szabálykönyv

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 11% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 11 415 Ft-tól
 • 41 ajánlat

Kategória: Sci-Fi, Közgazdaság, Környezet, Építés / Terjeszkedés, Gyár / Manufaktúra, Világűr
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Hatszög-rács, Pakli tervezés, Vedd el, Solitaire, TRN-04 Progressive Turn Order, Játék végi bónuszok, ECO-05 Income, Draftolás

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

A Mars Terraformálása + 3d nyomtatott rendező és csúszásmentes játékostáblákCrusher, Budapest 14.ker

Akár cserélném is! Csak személyesen itt: Budapest 14.ker!

Marketplace link: https://www.facebook.com/marketplace/item/3711668165616340

1 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

A Mars terraformálása társasjáték videók (15)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Az Év Gémerjátéka

jelölt, Spiel des Jahres, 2017

Legjobb egyszemélyes játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Legjobb stratégiai játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2016

Kommentek

Kommentek

 • hierroo

  2021-04-29 07:31:37

  Ez a játék szerintem azért különleges, mert nem sok olyan játék van ami csúnya de jó, és mégis rajonganak érte. Emellett ahogy írtad, meg én is láttam már hogy milyen sokféle kiégészítő készült erre a társasjátékra. Szóval aki szereti a Mars terraformálását, az belemélyedhet és kipróbálhatja mindenféle módon. Egyébként az hogy nem szép, az is szubjektív. Mondjuk így: 'letisztult' a dizájn-ja. :D

 • godzsakattila

  2021-04-28 16:18:26

  A kiegészítőkkel nem játszottam még, de elvileg szépen el lehet különíteni őket az itteni kommentelő tapasztalatok alapján és persze valamelyest már az önleírásuk alapján is, van ami növeli a játékidőt és bonyolítja (hatalmi játszma, vénusz, távoli gyarmatok) bár ezek közül is van amit jobban vagy kevésbé szeretnek, van ami csökkenti a játék időt (kezdetek) és ami nekem lenne/lesz majd egy idő múltán az első, a Hellas & Elysium, ami új játékpályával a játék újrajátszhatóságát/változatosságát növeli. Szóval külön igényekre külön kiegészítők vannak, amit ismét kiváló "fogásnak" gondolok a tervezők részéről.

 • lejura.98

  2021-04-28 15:44:44

  Kb 3 éve játszottam először vele. Az első játékot még nem igazán értettem, a komplexitása fogalmam sem volt, mit mért csinálok, de már akkor beleszerettem a játék világába. Saját példányt tavaly egy szuper akcióban szereztünk, azóta rengetegszer sikerült terraformálnunk a Marsot és már a kiegészítők beszerzésén gondolkodunk, hogy milyen sorrendben legyenek 🙃

 • godzsakattila

  2021-04-24 18:30:37

  No, kipróbáltuk mi is tegnap. A kezdőszintet és bár lehet húzni a játékidőt a saját győzelmi esélyeink kimaxolásával és kicsit a terraformálás lasúbbravételével, de mi inkább igyekeztünk a közös célt, a Mars terraformálását megvalósítani, így számomra is meglepő módon kb. 3,5 óra alatt sikerült végigvinni (hárman játszottuk). Bár hozzáteszem, a "lapcsoportépítős" és egyéb nehezebb vagy kombósabb lapokat inkább passzoltuk és inkább a rögtön hasznot, vagy önmagában generációnként "hasznot hozó" lapokat játszottuk ki többnyire, ezzel is könnyítve a dolgunkon. Nagyon élveztük, mint az első komolyabb stratégiai játékunkat, a 13 éves fiam is jól játszotta, megértette és úgytűnt a nejem is élvezi aki kicsit "régi vágású", "ehhez még kocka sincs?" kérdéssel nyitott, ő azért kicsit ferdeszemmel néz mindenre ami a monopolin túl van :D Bár a Catant szereti. Igaz, hogy a szabályokat pár nappal előtte elkezdtem tanulmányozni és videót néztem. De egyáltalán nem volt nehéz megértenünk úgy, hogy hasonló darabbal még nem játszottunk. Tehát ajánlom relatíve kezdőknek is és nehezebb módokat játszva, kiegészítőkkel etc. szeritnem a hardcore játékosoknak is tökéletes.

  Ahogy rocky015 fogalmazott, most már én is értem mit szeretnek benne. Jól eltalált darab, idővel szerintem külböző kiegészítőket is kipróbálunk majd, de még nem most, előtte kiismerjük, kimaxoljuk. Egyébként így, hogy egész jól értettük és tetszett is, játszottunk mégegyet utána (fiam unszolt). Szóval egyből két menetet toltunk le és a második már belefért 2,5 órába. Persze még mindig kezdőcégbirodalom kártyával, a speciális pakli nélkül. Ugyan ez a második játszma már okozott kisebb galibát azon a téren, hogy a nejem szerint irreálisan sok győzelmipontom lett a végén, holott az ő termelései magasabbak voltak. Mondtam neki, hogy látja, ezért komplex a játék, de ez önmagában nem nyugtatta meg :D Azért ma megpróbálom rávenni egy újabb játszmára.

  Szóval nekünk beváltotta a reményeinket, sőt felül is múlta valamilyen szinten.

 • kruppak

  2021-04-24 07:59:54

  Nekem az egyik kedvenc játékom. Nagyon jó összetett, stratégiai játék. Viszont a tanácsom hozzá, hogy olyan emberekkel játszd, akiknek hasonló a "gondolkodási idejük", mert különben nagyon unatkozni fogsz, amíg arra vársz minden egyes generációban, hogy a többiek eldöntsék, hogy melyik projektkártyákat tartsák meg. 🙂 (Nálunk egy-egy kutatási fázis kb. 15-25 perc.)

  Alapvetően hosszú játék (nyilván játékostársak tapasztalatától és játékosszámtól függően), két-három fős játék nálunk 2-6 óra, szóló játékként 50-70 perc.

  Mindenképpen ajánlanám kiprobálásra, ha nem is egyből megvásárlásra, amikor a lehetőségek engedik, akkor beülni valahova és kiprobálni. Nálunk nagy kedvenc. 🙂

 • vile

  2021-04-24 00:59:26

  Szia! Nekünk még nincs meg, de úgy tudom a kezdetek mindenképp gyorsít a játékon.

 • godzsakattila

  2021-04-23 22:02:34

  Én épp két játszma között harapok egy kis ételt, mert a fiam rávett, hogy játszunk mégegyet. Szerintem majd holnap én is megírom a saját tapasztalataim, melyek a tiedhez hasonlóak.

 • rocky015

  2021-04-23 18:18:24

  Nálunk tegnap került elő először. Sikerült a Reflexshop akció-cunamijában fél áron beszerezni a sérült csomagolás/doboz miatt.
  Szoval tegnap este előszedtük; este fél 9 körül; hajnal 4kor végeztünk a kezdő játékvariánssal😆

  Már tudom miért szeretik az emberek, előtte a 'Korokon Át' volt ennyire bonyolult és agyalósabb, ezt most könnyebbnek éreztem, de ismétlem, még csak a kezdő játékon vagyunk túl.
  De még így is hamarabb átláttam, mint az utóbb említett játékot.
  Elsőre átjött a hangulat, szeretünk órákat eltölteni hasonlóan agyalós játékok fölött. Mindig rakunk valami alá festő zenét a játékhoz és üdítő meglepetés, hogy tematikus Spotify lista is hozzá😃

 • godzsakattila

  2021-04-21 14:42:56

  Sok jót olvastam róla, szóval megrendeltem, ma érkezett meg, pénteken tervezzük felavatni. A szabályokat már tanulom :D Eddig ez lesz a legkomplexebb játék (leszámítva egyet, melyet még félig se tudtunk játszani 5 óra alatt 3-an, bár a végére értettünk mindent, csak tetü lassúak voltunk és túlválaltuk magunk egy eleve sok-sok órásra tervezett komplex játékkal, mely emgértése az idő felét tette ki :D ) amit kipróbálok, a családnak pedig a tényleg az első.

 • nuspl

  2021-04-18 11:12:30

  Ketten kicsit hosszú játék, de ha ráérez az ember csak úgy repülnek az órák. Nagyon szeretjük, és nem csak ketten de többen is élvezetes az alapjáték. :) A játékos tábla nagyon kidolgozott, rengeteg kártya van, így minden játék más, sosincs két egyforma. egyedül amire mi pakoljuk a kis kockáinkat az sajnos nem olyan masszív, de ezt egy kényelmes asztalnál már észre sem lehet venni. ;)

  Összességében ajánlom mindenkinek, aki szereti a gondolkodós hosszú játékokat ;)

 • vitezlejszlo

  2021-03-18 06:53:18

  Mi karácsonyra kaptuk a játékot és azóta elégé belopta magát a szívünkbe. Volt szerencsém baráti társaságban is kipróbálni és ott is mindenki szerette. Nagyon jó , ahogyan összekombóznak a lapok tetszik , hogy egyszerre éptjük a marsot és fejlesztjük a kis cégünket. Nekem személy szerint tetszenek a lapok is bár sokan mondják , nem szép a grafika , de szerintem tökéletesen illik a játékhoz. a csúszás mentes játékos táblát még nem vettük meg ezért eléggé oda kel figyelni a táblára ne dúljuk szét a kis termelésünket egy jól irányzott lökéssel. Kiegészítőket még nem vettünk hozzá de tervben vannak viszont még az alapjátékban is van bőven lehetőség , sajnos annyi meccset még nem tettünk bele mint amennyit szerettem volna. Nem kezdő játék és nem túl csládbarát mert simán elszöszölünk 2 órát a játékkal vagy akár még többet is.

 • harnas1207

  2021-02-16 18:05:27

  A Kezdetek nevü kieg.

 • ar.csaba

  2021-02-16 17:54:51

  Lehet, hogy volt már a sok hozzaszolas között, de én nem találtam meg, melyik az a kieg a marshoz, ami lerövidíti a játékidőt?

  Előre is köszi a választ.

 • Robby

  2021-02-13 16:32:48

  Amúgy egy másik fórumba belinkeltem, hogy most itt A Mars Terraformálása is elérhető 8.22 EUR-ért, de ha azt a pakkot vesszük, akkor megkapjuk az egész játékcsomagot. P.: Blood Rage (ez is nagyon szuper) Ticket To Ride (pár expansionnal) Small World (sok kieggel) Pandemic (kiegekkel) Splendor (kiegekkel) Love Letter, Lort Of The Ring (kártyajáték) és 30% off a Game Of Thrones-ból. Szóval szerintem nagyon megéri. Még 5 napig lehet lecsapni az ajánlatra!

 • mateklesz

  2021-02-13 11:32:54

  Wow, erről nem tudtam, nagyon köszi az infót, körül fogok nézni mindenképp Steam-en. Ha azt nézed még így is olcsóbb, mint az eredeti játék, és így egy nehezebb ellenféllel is össze tudod mérni az erődet. Lehetséges, hogy megvárom még akciós lesz és lecsapok rá, addig meg előkerül még egy párszor a táblás játék is 😀

 • kelemen.ati

  2021-02-13 11:09:19

  Friss hír szintén a Steam oldaláról, hogy mától akciósan kaphatóak a következő társasjátékok digitális változata:

  - Tainted Grail (13,43 Euro)

  - Root (8,64 Euro)

  Ezek mellett viszont kapható még a Viticulture, a Mysterium, a Terra Mystica, a Korokon át...stb.

  Ha valaki még nem ismeri, tudom ajánlani a BGA (BoardGameArena) oldalát is, ahol már közel 300 társasjáték megtalálható, a játékok 70%-a ingyenesen hozzáférhető. Itt online és offline (levelező módbban) is lehet játszani. Itt is nagyon sok népszerű játék megtalálható szinte minden kategóriában, hogy egy párat említsek a teljesség igénye nélkül: Kingdomino, Takenoko, Carcassonne, Stone Age, Res Arcana, 7 Csoda, 7 Csoda párbaj, Alhambra, Köszöntünk álmaid városában, Vigyázz6, Hanabi, Kingdom Builder, Puerto Rico, Terra Mystica, Tzolk'in, Évszakok, Dice Forge, Carnegie (most futott a KS-en), Sushi Go, Aranyásók, Szerelmes Levél, Down Force, Jaipur, Marco Polo I, Marco Polo II., Luxor, Tokaido, Colt Express, Targi, Tiltot Sziget, Teotihuacan, Építőmesterek:Ókor, Építőmesterek:Középkor, Elfenland, Cacao, Troyes, Room25, Caylus, K2, Abyss...stb. Csak egy párat említve.

 • kelemen.ati

  2021-02-13 10:28:48

  Kedves mateklesz és hierroo!

  Az említett digitális változat a Steam oldalán taláható. Itt most 19,99 Euro-ba kerül a A Mars Terraformálása játék. Szokott lenni akciósan, ha ez most sok lenne, csak azt ki kell várni, én anno egy ilyen akció keretén belül 3 euróért vettem meg. A grafika tényleg tökéletes, a kezelhetősége is nagyon egyszerű, az, hogy angol nyelven van sem zavaró, hiszen, aki ismeri a játékot, az már jól ismeri a lapokat. Valóban több fajta játékmód van benne; van a táblás játékban megismert "Solo" változat, amikor egyedül játszva 14 generáció alatt kell a Marsot terraformálnod. Aztán választhatod azt, hogy a "gép" ellen játszol, itt állítható az erőssége; gyenge, közepes, nehéz. Állítható a játékosok száma, azaz 1,2,3 vagy 4 gépi ellenfél ellen akarsz játszani. Ezek erőssége külön-külön is beállítható. Ebben az említett 2 játék variációban kilépéskor a gép elmenti az állást, tehát legközelebb onnan folytathatod. A harmadik lehetőség pedig, hogy online ellenfelekkel, igazi "hús-vér" emberekkel játszhatsz. Ebben még nem vagyok gyakorlott, de úgy tudom, hogy itt nem lehet "levelező" módban játszani, de aki gyakorlottabb, majd kijavít. Itt barátokkal is tudsz játszani, feltétele, hogy neki is meglegyen a játék a Steam-en. Ez PC-n és Laptopon kitűnően működik, telefonról nem szoktam játszani, így arról nem tudok nyilatkozni. Emellett egyre bővül a Steam-es társasjátékok listája, csak egy pár név, amiket én már megvettem, többnyire akciósan 4-5 euróért; Fesztáv, Ticket to Ride, Raiders of the Nort Sea, Blood Rage, Pandemic, Small World, Scyte, Splendor, Memoir44, Istanbul, Agricola, Nyolc perces Birodalom és a Gloomhaven (ez picit több volt, de most is csak 25 euro).

 • mateklesz

  2021-02-12 16:08:37

  Hali! Ez engem is nagyon érdekelne. Lehet soloban és több játékossal is játszani? Hogyan lehet elérni ezt a változatot?

 • hierroo

  2021-02-12 15:07:13

  Szia! Ez a digitális változat hol érhető el? Vagy ez egy fizetős applikáció telefonhoz? Sajnos Tabletópián nem érhető el, pedig szívesen kipróbálnám.

 • Robby

  2021-02-12 14:47:46

  Ha valaki egyedül szaretné játszani, akkor én nagyon tudom ajánlani a digitális változatot. Nagyon jól átültették számítógépre, a zene szuper (kicsit nekem a régi c64-es időket idézi fel), a haghatások nagyon eltaláltak a grafika is jó. Többféle játékmód van, a gépi ellenfél erőssége is állítható, egy hátrányt tudok csak mondani, hogy nincs magyar nyelv.

 • Chill

  2021-02-12 13:20:25

  Nagyon szuper gondolkodós játék. Kiegészítők nélkül is sokszor újra lehet játszani, hiszen mindig más cégek, lapok jönnek fel. Nővéremnek meg van több kiegészítő is azokkal is iszonyatosan jó.

  Az első játék nem feltétlen élvezetes, mert elég bonyolult, de kb a 3. játék már nagyon nagyon szuper. Ráadásul nagyon király szerintem az alap ötlete. Külsőre hasonlít a catanhoz, de szerintem sokkal jobb :D

  Minősége is nagyon jó, persze érdemes kártyavédőzni. Szépek a lapok, a tábla, legalábbis nekem nagyon tetszik. Érdekes a lapokon írt "történetek".

 • gyd

  2021-01-06 14:33:05

  A szabálykönyv konkrétan leírja az egyszemélyes mód működését, szóval van rá lehetőség. Sokkal rövidebb a játékmenet szólóban, mint többen, és ha nem zavar, hogy egy játékosként kell gondolkodni, akár többen is össze lehet állni, hogy kooperatívan terraformáljátok a Marsot. :)

 • szocsadam

  2021-01-06 12:25:41

  Működik szólóban, bár van jó néhány lap, amit nem tudsz kihasználni ellenfél nélkül. De amúgy működik, nincs vele gond, legalábbis nekem nekem nem tűnt fel. Biztos van olyan elem, amibe bele lehet kötni, ha akar az ember, de ki kell próbálni ha van rá lehetőség.

 • hierroo

  2021-01-05 21:52:38

  Olvastam, hogy ez a játék szólóban is működik és jó (halmaik72 írta lentebb). Mindenki egyetért ezzel, vagy ez csak egy szubjektív vélemény? Lehet hogy igaza van, csak éredekel, hogy más is így gondolja e?

 • moldi1909

  2021-01-04 19:06:49

  Szerintem mi nem ugyanazt a játékot játszottuk Roli383

  Ami a grafikával és az egyéb külsőségekkel lapcsolatos kritikákat illeti, azzal nem szeretnék vitába szállni, mert számomra nem ez a legfontosabb egy társasjáték megítélésénél.

  Arra viszont felkaptam a fejem, amikor azt írtad, hogy a a játékmenet abszolút a szerencsére van alapozva. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Sőt. Azt gondolom, hogy a játék egyik legnagyobb előnye, hogy minimális szerepe van benne a szerencsének. Ami a társasjátékok nagyon kis hányadáról mondható csak el....

  Szerintem ez egy megunhatatlan játék, még az alap verzióban is, a rengeteg kiegészítővel pedig az újrajátszhatóság kis túlzással a végtelenhez közelít... A játék megnyerése számtalan különböző stratégiával megvalóssítható, és külön kiemelném, hogy a legtöbb esetben egészen a játék végéig és a pontok összeszámolásáig megtippelhetetlen a győztes személye.

  Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a játékot, aki kedveli a hosszú és gondolkodós társasjátékokat, a tartalmas szórakozást.

  43 éves vagyok, jópár játékkal volt már alkalmam játszani, de nálam a Mars Terraformálása a best társasjáték ever...

 • szocsadam

  2021-01-04 18:16:45

  Nem hiszem, hogy lehet még újat írni a játékról, ennyi komment után. Nagy klasszikus játék lett, néhány játék után teljesen átlátható, de szerintem igényel egy-két kiegészítőt. A csúszásmentes tábla alap kell hogy legyen, ha nem akarsz szentségelni játék közben, legalábbis az elmozduló kockák miatt😁

 • tamastalian

  2020-12-16 22:11:55

  Nekem nagyon tetszett a tematikája és a mechanikák is. Egy nagyon összetett játék, amelyben sok lehetőségünk van taktikázni és stratégiát épteni. Időbefektetést igényel a szabályok elsajátítása, de megéri a fáradságot, mert 2-3 játék után már nagyon élvezetes tud lenni. Az alkatrészek és a kártyák szépek és jó alapanyagúak. A doboz belsejébe egyedül az nem tetszett, hogy nincsenek kialaktva tartók a sok alkatrésznek. Az újrajátszhatósága rendkvül nagy, főleg, hogy rengeteg kiegésztő is elérhető hozzá. A csúszásmentes játékostáblákat érdemes megvenni, mert eléggé tud rontani a játékélményen mikor véletlenül meglökik és utána nem lehet tudni, hogy melyik jelőlő min állt. Jó, hogy van benne egyjátékos mód és izgalmas is, de természetesen többen a legjobb játszani. Összességébe nagyon jó játék, és megéri az árát, bár én nem feltétlenül első társasjátéknak ajánlanám.

 • Robby

  2020-11-13 12:20:38

  Nekünk is nagyon bejött a játék, sokat játszottunk vele. Az apaljáték nem olyan vészesen drága, de ha minden kiegészítőt, extrát meg akarunk venni hozzá, akkor egy kisebb vagyon. Nagyon sok jót tudnék mondani róla, de már szinte mindent leírtak előttem. Szerintem nem bonyolult a játék, gyorsan meg lehet érteni és nagyon logikusan van felépítve. Ami nekem viszont nem tetszett, az ugye a csúszkálós játéktábla - valamilyen upgrade feltétlenül kell hozzá. A másik a kockák minősége, elég gyorsan elkezd a sarkoknál kopni. Az upgrade meg elég drága. Nekem a kártyák vegyes grafikája sem jött be. Van amelyiken NASA fénykép van, van amelyiken meg ovis rajz. Lehetett volna egységes, egymás mellett elég szánalmasan néznek ki, mintha más-más játékhoz tartoznának. A kegészítők is jók bár a Hatalmi játszma annyira nekem nem jött be, de azért változatosabbá teszi a játékot.

 • Marcike

  2020-10-16 13:54:19

  Évekig halogattuk ennek a játéknak beszerzését, aminek több oka is volt: egyrészt a kialakult hype miatt eléggé tartottunk tőle és nem akartuk, hogy a végén egy nagy csalódás legyen. Másrészt a design finoman szólva is eléggé amatőr, így nem vonzott bennünket különösebben.

  Amint sikerült leküzdenünk az ellenérzéseinket, elmentünk a hazai kiadó budai márkaboltjába és kipróbáltuk a társast egy szombati napon. És milyen jól tettük! Ez a játék nagyszerű, minden hibája ellenére is kifejezetten szerethető! Persze nem azt mondom, hogy hibátlan, de a modern társasjátékok között egy rendkívül üde színfoltnak találom! Főként, hogy családi vállalkozás termékeként jelent meg.

  A tematika és a játékmenet szerintem kifejezetten jó. Az alkatrészek minőségéről és a design színvonaláról ugyanez nem mindig mondható el, de néhány kompromisszum meghozatalával azért felül lehet emelkedni ezeken a dolgokon. Pl. érdemes megvásárolni a csúszásgátló játékostáblákat, illetve a 3D-nyomtatott térkép lapkákat.

  mindent összevetve szívből tudom ajánlani ezt a játékot kipróbálása mindenkinek, akinek van türelme belekezdeni egy ilyen grandiózus vállalkozásba, mint a Mars terraformálása.

 • harnas1207

  2020-10-12 13:03:08

  A Mars terraformálása számomra kellemes csalódás volt. Több mint fél évig húztam-halasztottam a kipróbálását, mert ilyen nagy hype mellett nem számítottam túl sok jóra. Ennek az az oka, hogy a hype hullámot a többség generálja, azon többség, akiknek a maximum általában nálam a minimum jelenti. (Aki érti, érti..) Ez a játék azt az űrt tölti be nálam, amit a Korokon át sikertelenül kísérelt meg, egyébként szerintem hasonlít is egymásra a két játék. Összességébe tekintve egy nem túl összetett stratégiai játék, egyáltalán nem nehéz vele játszani és a szabályok is könnyen tanulhatóak. Azon játékok közé sorolnám, amivel sokan játszanak, de kevesen tudnak benne igazán jók lenni. Tipikus versenyjáték. A kinézet és az alkatrészek olyanok amilyenek, én már teljesen megszoktam őket, a tábla pedig kifejezetten tetszik. A játék igazi erőssége, hogy nagyon sok lap van benne, és mind különböző! A sokszínűség rengeteget dob az élvezhetőségen és emiatt érdemes a kiegészítőket beszerezni. A lapok erőssége viszonylag jól van kitalálva, de még így is kizárólag csak draftolós módban ajánlanám a játékot! Az alap pálya nagyon hamar unalmassá tud válni, akinek megtetszik a Mars terraformálása, az azonnal szerezze be a Hellas és Elysium kiegészítőt. Ami sokak számára negatívum tud lenni, hogy nagyon hosszadalmas gameről beszélünk, két fővel 2-3 óra (kiegészítők nélkül.) Emiatt nem próbáltuk még ki több fővel, illetve sokat gondolkodós emberek elől is zárom a játékot. Viszont 2 fővel nagyon jól működik! Amit még mindenképp hozzátennék, hogy a fentieket a Cégek korszaka mód és draftolás alapján írom, ezek nélkül valószínű sokkal rosszabb lenne az élményem.

 • kemonszt

  2020-09-04 16:33:23

  A Mars terraformálása nekem igazán különleges élmény volt, 5 órán át várakoztam a csodára, hogy mikor kezdődik az a hatalmas FUN, amit mindenkitől hallottam, aztán minden FUN rész nélkül egyszer csak véget ért a játék.

  Egyet értek veled, ahhoz képest, hogy mekkora szám lett a játék (Board Game Geek toplista 4. helye, hottest game rangsorokban kb a megjelenése óta tartja a helyét), szerintem egyáltalán nem túl élvezetes.

  A játék szín tisztán a kártyahúzások véletlenszerűségére építi az akciólehetőségeket, amikhez juthatunk. Természetesen ezt ellensúlyozni próbálták azzal, hogy minden kártyáért fizetni kell, így egy hand management játék gyakorlatilag, ahol van súlya és jelentősége a döntésünknek.

  Az alkatrészek szerintem is kiborítóan silányok, ilyen áron szokás odafigyelni, hogy minőséget adjanak az embereknek. A kártyák mondjuk szerintem jó minőségűek, úgyhogy nem igazán szükséges kártyavédőzni őket, viszont a többi dolog tekintetében egyet értek veled.

  Mondjuk most azért kiadták a Mars Terraformálása Big Box kiadást, aminek a dobozába belefér minden, de minden, amit eddig kiadtak a játékkal kapcsolatban. Elég nagy kickstarter siker lett és a 3D nyomtatott lapkák is gyönyörűek szerintem. A Big Box kiadás lényegesen jobb minőségű alkatrészekkel dolgozik, mint az alapjáték, viszont eléggé elszomorító, hogy ilyen borzasztóan drága a nagy dobozos kiadás. Magyar oldalon jelenleg nem is elérhető, viszont ha jól emlékszem 30.000Ft körül volt az ára.

  Az az igazság, hogy én egyáltalán nem élveztem, amikor játszottunk a játékkal. Annyira nagy a különbség az emberek között, akik már játszottak a játékkal és azok között, akik még nem, hogy szinte esélytelen elsőre versenyre kelni. Van pár izgalmas kis mechanizmus a játékban, amikkel nagyon csavarosan lehet pontokat szerezni, ami tetszik. Illetve a hőmérséklet és óceán jelölő sávokon is lehet kombinációkat találni, amik csavart hoznak a játékba, de ezen kívül nekem sajnos nem igazán jött be.

 • roli383

  2020-09-04 16:08:26

  Nekem nem igazán tetszett a játék, a sok hype ellenére.
  Nagyon sok helyről hallottam, hogy ez a legjobb játék most, ilyen tuti játékkal még nem játszottál, mint ez, ez igazán nagyon ütött stb. Azonban rá kellett eszmélnem, hogy valójában ezt a játékot a témája futtatta fel egyedül és a szép képek a kártyákon.

  Nagyon sok hiányosságot tapasztaltam a játékban és mindezt csak tetézi, hogy a kiegészítőkkel együtt egy nagyon drága játékról beszélünk. Minden kiegészítőért keményen elkérik az árát, holott az alapjáték sem éppen olcsó darab.

  A legszembeötlőbb dolog, ami elvette a kedvemet, hogy a tébla és a játékostáblák grafikája nem a legjobb. Najó, kimondom: Igénytelen ebben a kategóriában. Egyszerűen nem jó ránézni és nem szép. Ahhoz képest, hogy a Marsot terraformálják a játékosok, és mekkora flash az egész helyzet, egyáltalán nem szép, pedig ez nagyon fontos eleme lenne a játéknak.

  A kártyák elég egyediek, ami nagyon tetszett, viszont a kép stílusok nagyon de nagyon elütnek egymástól, nem egy pakliba illenek. A kártyákat kártyavédőzni lehetetlen, mert egy iszonyú magas paklit kapnánk, ez nekem egy külön szívfájdalmam.

  A kis kockákról nagyon hamar lekopik a festék és úgy elég csúnyák lesznek. Ráadásul a játékostáblákon is nagyon csúszkálnak a kis kockák, amikkel a pontos értékeket néha elég nehéz nyomon követni, erre egy kicsit adhattak volna többet a készítők ... Szerencsére adtak ki csúszásmentes táblákat is a gyártók, amiket plusz megvehetnek a játékosok, de nekem ez már egy kicsit nevetséges. Miért kellene kb. 4000Ft-ot fizetnem azért, hogy normálisan tudjak játszani vele? :p

  A legnagyobb csalódás számomra az, hogy rendszerező beszerzése/nyomtatása nélkül baromi nehéz bánni a sok alkatrésszel, ez is egy kicsit igénytelen nekem.

  A játékmenet olykor nagyon izgalmas, viszont abszolút szerencsére van alapozva és előnyt jelent a játékhoz a kártyák ismerete, így új játékosnak nem túl élvezetes játszani. Én nem ajánlom a játékot senkinek jó szívvel sajnos :p

 • halmaik72

  2020-08-18 13:17:39

  Ez már a többedik modern társasjáték volt, amit megvettem, de ez volt az első, ami előtt kitejedt kutatásokat folytattam, hogy megvegyem-e. Sokat hallottam, olvastam róla: szuper-vacak, drága-megéri az árát, bonyolult-nem is annyira bonyolult... Szóval, gondoltam, utánajárok. Leginkább a bemutató videók győztek meg arról, hogy ez a játék nekem kell, ha nagyon bonyi, akkor majd lassan tanulgatom meg. Jelenleg holtversenyben a kedvenc játékom a Nyugati királyság építőmesterei mellett.

  Ami szerintem negatív:

  - A játékostáblák. Szerintem nincs senki, aki ezt fel ne hozná. Sajnos ez el lett szúrva. Teljesen lapos, a kockák baromi könnyen elcsúsznak rajta. Megvettem hozzá a kartonból készültet, ez valamivel jobb, de még mindig nem tökéletes. Ha pl leejtesz egy erőforráskockát, az még mndig simán kilöki a jelölőt a helyéről, ráadásul nekem egy kicsit felhajlanak a táblák. De ez egy olyan negatívum, amit elviselek.

  - A grafika. Ez úgy gondolom egyedi. Elájulva nem vagyok tőle, de nem is csúnya. A 3D-s lapkákért csorog a nyálam, elő is jegyeztem. És ezzel eljutok a következő kérdéshez:

  - Az insert hiánya. Én ezt nem gondolom feltétlenül negatívumnak, így simán belefért az alapjáték dobozába az első két kiegészítő, amit megvettem. Mindent szépen bezacskóztam, és kész. Az előkészítés persze nehezebb így, és már hajlottam rá, hogy megveszem (vagy ajándékba kérem a családomtól) a Gift Forge rendezőjét, mert nagyon cool... De közbejött a Big Box a Kickstarteren, és inkább azt rendeltem meg.

  Itt egy link a rendezőhöz: https://thegiftforge.hu/collections/inserts/products/bg05004

  És egy videó a beköltözésről: https://www.youtube.com/watch?v=O8Dly4quqaM

  - A játékszabály/játékleírás. Lehet, hogy csak az volt a gond, hogy kicsit még korai volt nekem ez a játék, de bizony a leírás/szabály elolvasása után még nagyon sok kérdés maradt számomra megválaszolatlan. Nekem végül a 3DMeeples videói segítettek a megértésben, azután viszont már nem volt gond. Azt hiszem, hogy emiatt gondolják sokan bonyolultabbnak a valóságnál.

  És a pozitívumok:

  - A téma engem nagyon megfogott, a projektkártyák, az események annyira találóak. Más játékoknál, pl a Lords-of Waterdeepnél nem tudtam beleélni magam a játékba ilyen szinten. A színes kockák megmaradtak kockának, nem lettek kalandozók. Itt olyan könnyen jön a számra az arany, vagy pénz helyett a megakredit. Imádom nézni, ahogy bezöldül a vörös bolygó, ahogy megjelenik a víz a felszínen. Magával ragad, na, mit cifrázzam... :-D

  - Az összetettség, és az ebből fakadó újrajátszhatóság. Már az alap játékban is annyi kártya van, hogy még most sem vagyok biztos benne, hogy mindet megismertem, és akkor még jönnek a kiegészítők.

  - Sokat lehet agyalni, de ez nekem bejön. És ha nem jött be a stratégiád, még mindig változtathatsz, van rá idő :-D

  Előfordult, hogy ugyan valakinél volt egy kártya, amivel mondjuk letehette volna az utolsó óceánlapkát, de megegyeztünk, hogy, még nem teszi. Még játszunk kicsit, még fejlesszük a bolygót...!

  És még egy fontos érv mellette: én relatíve sokat játszom szólóban is, ezért számomra fontos, hogy a játékoknak van-e (normális) szólómódja. Mert pl az Everdell szerintem szólóban szinte megnyerhetetlen, az Azul szóló módját nem sikerült felfognom... A Mars terraformálásának egy szuper szóló játéka van. Abszolút megnyerhető, ha jól taktikázol, de egyáltalán nem könnyű.

  Ezt játékot egyhamar nem fogom megunni, tervezem további kiegészítők beszerzését (a Kezdetek és a Hellas & Elysium már megvan).

 • gevanda.93

  2020-07-07 10:32:22

  Sokaktól hallottam, hogy hiába klassz játék, a látvány miatt nem tudják annyira szeretni. Nekik szól az új, 3D-s verziója, a folyamatban levő Kickstarter fejlesztés: Terraforming Mars Bog Box.
  Nem ástam bele magam, csak megnéztem, úgyhogy bocsánat, ha butaságot mondok. Ha valakinek felkelti az érdeklődését, a linken keresztül megnézheti alaposan.
  A lapkák helyét 3D-s lapkák veszik át: a fák és épületek kitornysodnak, a völgyek, dombok, gátak, a víz hullámai ki vannak dolgozva aprólékosan. Új jelölőket is tartalmaz a projekt. Az erőforrásjelölők metából vannak. És az előkészületeket lerövidíti, egyszerűbbé tevő tárolókat: projektkártyák, egyéb kártyák, erőforrások és jelölő kockák tárolására alkalmas bozokkal. A játékos-táblák dupla rétegűek, hogy ne csússzanak el olyan könnyen az erőforrás jelölő kockák. Rover minit is tartalmaz. Az alapjátékon túl még a Hellas&Elisyum, Turmoil&Venus kiegészítőket is magába foglalja.
  Szóval bár a kártyák grafikáján nem javít, az élményen ez nagyon sokat dob. És a lapkák grafikáját több, mint javítja a 3D.
  Engem amúgy se zavar a grafikája, de ezzel a játékkal tényleg nem a látványért játszom, mint pl az Everdellel, hogy az édes kis gumbogyóktól már boldog leszek. A játékostáblán csúszkáló erőforrás kockák szoktak zavarni, ez egy jó fejlesztés. A kiegészítőket még nem volt szerencsém kipróbálni. De én ennyi pénzből inkább vennék egy menőbb minikkel rendelkező játékot, mint pl a Lords of Hellast, én látványosabbnak és hangulatosabban találom az olyan 3D-s megvalósítást, mint ezt a lapkásat. De ízlések és pofonok, biztos sokan fognak beleszeretni ebbe a Marsba.

 • armad0r

  2020-07-06 13:49:38

  A jövőt nem lehet társasjátékokra alapozni, vagy mégis? A Mars terraformálásában a játékosoknak meg kell változtaniuk a Mars környezetét az emberi igényekhez, és a vörös bolygót életképessé kell tenni. Oxigéntartalmat kell növelni. A hőmérsékletet mínusz 30-ról plusz 8 Celsius-fokra kell korrigálni. És a Marson lévő vízterületek arányának legalább 9% -ra kell növekednie. Mindegyik saját társasággal rendelkezik, a játékosok versenyeznek és beavatkoznak a Mars három globális paraméterébe.

  Minden csoport a tulajdonosának egyedi előnyöket és saját alapvető eszközöket kínál. A csoportok termelési láncai ugyanakkor azonosak. Minden csoport pénzt termel, acélt, titánt, növényeket, energiát és hőt. Ezek azok az eszközök, amelyek bármely játékos számára elérhetők a Mars élhetővé tételéhez. A saját csoport termelési teljesítményét a játék során minden játékos erőforrásonként külön-külön növelheti vagy csökkentheti. Igények és rendelkezésre álló promóciók szerint.

  Hat szokásos fellépésen kívül a játékosok jelentősen kibővíthetik tevékenységüket kutatás útján, amelyet projektkártyák képviselnek. A Mars terraformálása már több mint 200 projektkártyát kínál alapváltozatában. A játékban a legtöbb műveletet ezekkel a kártyákkal hajtják végre: például az aszteroidák eltalálják a felszínt, nagy építési projekteket indítanak, például gátak elindítását, kupolásos városok építését, természetvédelmi területek alapítását és a termelési szolgáltatások ellenőrzését.

  A Marsot apránként átalakítják az emberiség fennmaradása érdekében. Aki a legnagyobb részesedéssel rendelkezik, végül megnyeri a versenyt. Hiába a hosszú játékidő, ezzel a játékkal az esős hétvégék sokkal gyorsabban telnek.

  Sok érdekes kiegészítővel lehet bővíteni a játékot, akár a kezdetektől a Vénuszig, vagy pártrendszerek bevonásával hatalmi harcokat ezdhetünk.

  És talán (ki is tudja) egyszer lehet pakolni a bőröndöket, és egy nagyon hosszú útra indulhatunk, és az itt megszerzett tapasztalatok hasznossá válhatnak...

 • Meteora

  2020-06-30 23:24:38

  Kezdeném azzal, hogy amikor, kb. másfél éve, először hallottam a Mars terraformálásáról, gyorsan megtetszett. Viszont akkor még nagyon kezdő voltam az újabb társasjátékokkal kapcsolatban, így – utólag is nagyon helyesen – nem mertem még belevágni ebbe a projektbe. Azt mondtam, hogy ez már „advanced level”, nem biztos, hogy érdemes azonnal ezzel kezdeni; de nem is mondtam le róla. Azóta sikerült megismerkednem elég sok játékkal és ezáltal több játékmechanizmussal, ez pedig nagyban hozzájárult, hogy az elsőre bonyolult és összetett szabályát elsajátíthassam. Ha félnél tőle, ne tedd! :)

  Egyelőre két kétszemélyes partin vagyok túl, de már az első alkalommal lenyűgözött a játék, nem véletlen az az előkelő BGG-helyezés. Tény, hogy a jellegéből fakadóan sok mindenre kell figyelni, de korántsem lehetetlen küldetés – ahogy a terraformálás sem :) Nem egy gyors játék, de abszolút megéri a belefektetett időt és figyelmet, mert remek játékélményt ad; olyan, mint amikor 20 éve először játszott az ember a Catan-nal a sok Ki nevet a végén? után. A játék végén, amikor már elég szépen betelepítettük a vörös bolygót, érdemes végignézni a játéktáblán, illetve a különböző színű jelölőktől kezdve a kijátszott kártyákon át az egész játékteret. Hangulatos társasjáték és a rengeteg kártyának köszönhetően elég sok különböző játékmenet ígérkezik, és akkor még nem is esett szó a kiegészítőkről… A játék elején még korlátozottak az erőforrásaink, de a nyolcadik-tizedik generációban már elég sok mindenről dönthetünk, és a taktikázásra pedig remek lehetőséget ad az, hogy felépíthetjük a lépéseinket, kivárva vagy éppen megelőzve egy olyan eseményt, amiből hasznot húzhatunk. A kártyák felhúzásából ugyan egyértelműen következik, hogy bizony a szerencsefaktor nem elhanyagolható, de ha rosszul állnak a lapjaink, még a játék közepén is változtathatunk stratégiát.

  Az egyszemélyes játékmódot még nem próbáltam, üde színfolt lehet, ahol, úgy gondolom, leginkább a szerencse számít, hogy időben teljesíthessük a játék küldetését.

  Három negatívumot látok én is, az inzert hiányát (ami ugye orvosolható), az erőforrásjelölő-kockák minősége (sajnos tényleg kopnak a bevonatok), valamint néhány kártya illusztrációját, viszont ezek felett szemet lehet hunyni a játékélményért cserébe. Illetve a jelölők mozgatásánál nem árt odafigyelni, mert egy óvatlan mozdulat és nézhetjük végig a kijátszott projektkártyáinkat, hogy akkor most hol is tart a titántermelésünk. :)

 • leonidasz

  2020-04-25 15:29:39

  Sziasztok!

  A Mars terraformálás volt az első komolyabb játék amit megvásároltam. Elsőre nagyon megtetszett a leírás, amit a játékinfónál megtaláltam, ezért is döntöttem úgy, hogy vásárolok egyet. Sajnos a játék tartozékai kicsit egyszerűre sikerültek, de ezt kárpoltólja a játék közbeni izgalmas játék és a sok fordulat. Az első játéknál a szabálykönyvet használva megértettük a játékot. Akad 1-2 kártya, amit nem tudtunk első játékalatt értelmezni, hogy pontosan mit jelent, de a szabálykönyv elolvasása ebben is segített. Már túl voltunk 8-10 partyn, amikor már mindenki teljesen értette a játékot és nem vált unalmassá a játék egyszersem. Úgy gondolom, hogy aki szeretne egy nagyon jó, kreatív játékkal játszani az mindenképp próbálja ki. Nem lesz unalmas a játék később se, hiszen számtalan kiegésztője is megjelent már, azokkal még inkább izgalmasabb játék partyt kapunk. :)

 • gellerdavid91

  2020-04-03 19:07:42

  Amikor megláttam, hogy megjelenik magyarul is a Mars terraformálása, azonnal lecsaptam rá - hihetetlenül komplex, tudományosan hiteles, és nagyon változatos. Ha szereted a sci-fiket, akkor kötelező ;)

 • renii96renii96

  2020-04-02 10:23:57

  Néhány partin vagyok túl (párszor játszottam egyedül, hármasban és ketten is), de ennek ellenére megkockáztatom, hogy az egyik legjobb játék amivel dolgom volt. Zseniális benne, hogy annak ellenére, hogy alapvetően versengésre alapul és a végén csak egy nyertes lehet, közösen teszitek egyre élhetőbbé a Marsot és a játék végén bármi történik, ez az élmény megmarad, plusz a táblán sok dolog hozzád tartozik, Te építetted meg.

  Annak ellenére, hogy sokan nagyon bonyolultnak tartják, nem feltétlenül a szabályrendszere teszi azzá (ennek ellenére én javaslom, hogy minimum 1 tapasztaltabb játékos legyen a társaságban, aki betéve ismeri a szabályokat), hanem a rengeteg lehetőség, kombináció és kártya. Nagyon jól kiegyensúlyozták azt, hogy habár bőven lehet előre tervezni, bizonyos aspektusok a többiektől is függnek és a maratoni idő miatt rengeteg lehetőséged van átgondolni a terveidet és esetleg módosítani rajtuk. Az Agricólával ellentétben itt egyáltalán nem érződik az, hogy sürget az idő, nincsen meghatározva egy fix körszám, ami véget vetne a játéknak, csak rajtatok múlik, hogy mennyi idő alatt terraformájátok a bolygót, a játék elején mindenki azon lesz, hogy megalapozza a cégét, minél több erőforrást gyűjtsön stb. Szinte végtelen az újrajátszhatósági faktor és beletelik jó néhány partiba, mire megismerkedtek mind a 230+ kártyával, de ha ez esetleg meg is történik, utána is a számtalan mechanika miatt újabb és újabb szituációkat szül a játék.

  Az egyetlen negatívum maga a kiadás: ízlés kérdése, de a dizájn helyenként rendkívül low budget szagot áraszt, nem egységesek a kártyák, valahol kifejezetten szép illusztrációk vannak, máshol pedig Google-ről kikukázott valódi képek, a tábla egyes elemei pedig néha olyanok, mintha a PowerPointból vettek volna át valami ocsmány, párkattintásos hátteret. Ennél nagyobb baj a komponensekkel van: újonnan vásárolt játéknál a kibontás után vettem észre, hogy jó néhány kocka sarka le van törve, az arany, ezüst, bronz kockákról már most kezd letörödezni a "színes" felület. A játékostáblák kis túlzással papírvékonyak, a jelölők pedig egy véletlen asztaldöntéstől szanaszét repülhetnek, nincs rajtuk bemélyedés, hogy abba helyezhesd a kockákat, a dobozban pedig egyáltalán nincs insert, így vagy építesz magadnak egyet, vagy pedig mindent bezacskózol, hogy aztán össze vissza csúszkáljanak az elemek a dobozban. A kártyák szerintem jó minőségűek, bár nem árt őket befóliázni (63,5*88 mm).

  Mindent összevetve a Mars Terraformálása egy minden ízében modern társasjáték: a témát remekül illesztették rá a mechnaikákra, zseniális ötletek vannak benne, minden kártya egyedi, alacsony benne a szerencsefaktor és nagyon mély, átgondolt stratégiákat lehet benne kidolgozni. Látszik, hogy alaposan megtervezték és minden oldalról igyekezték letesztelni, a végeredmény pedig egy végtelenül átgondolt, esszenciális sci-fi milliőt hordózó mestermű lett, amely kis időbefektetéssel gyorsan megtanulható. Egyedül szerintem nem akkor szórakozás (rendkívül frusztráló, hogy mindössze 14 kör alatt kell elvégezni az egész terraformálás), de már két főtől is zseniális élmény, csak ajánlani tudom.

  ui.: Azzal számoljatok, hogy nem egy rövid játék, simán elhúzódhat akár 3-4 óráig is egy parti, de ha rákaptok, garantálom, hogy szinte elrepül ez az idő és nagyon sokszor le fogjátok venni a polcról!

 • gyd

  2020-03-29 22:51:16

  Szerintem ez egy hihetetlenül jó eltalált, hihetetlenül jó felépített, és nem utolsó sorban hihetetlenül jól árazott nagy játék. Elég komoly, elég komplex felépítésű játék, és szerintem árban jóval a kategóriaátlag alatt van. Ez köszönhető valószínűleg többek között annak is, hogy nem lett telepakolva minikkel, nincsen mindenféle fancy elemekkel felruházva, és így a tervezési- és anyagköltség is alacsonyabb, mint általában. Bár nekem pl. a bronz-, ezüst- és aranyszínű kockák kifejezetten tetszenek, nagyon szépre sikerültek.

  A tematika is elég jól eltalált, és jókor választották ezt, hiszen most a Mars mint tematika nagyon nagyot fut minden területen, legyen szó akár digitális játékokról, akár filmekről, akár társasjátékokról, vagy Elon Muskról és a SpaceX-ről. Ami azt illeti, nekem is nagyon felkeltette az érdeklődésemet a tematika, ami ugye sok esetben az első benyomást jelentheti egy játéknál - persze sok esetben a borítón és a látványon túl.

  Volt szerencsém kipróbálni is, az elsők között volt a nagyobb játékok közül, amikkel játszottam, és mivel nem voltam még túl tapasztalt ilyen kategóriában, ezért elég komplexnek hatott, de nagyon élveztük. Megvan szerintem az az élménye, hogy a végéig elég kiszámíthatatlan, és sok úton járhatsz a győzelem felé. Sokféle pontszerzési lehetőség van, sok eleme van a játéknak, és rá lehet feküdni más-más dolgokra is, a végső elszámolásnál pedig úgyis az lesz a lényeg, hogy ki tudta a legtöbb pontot kihozni a saját stratégiájából. Kártyából nem kevés van benne, úgyhogy ez eléggé elősegíti a sokszori újrajátszhatóságot.

  A játékmenet valóban elég hosszú, de ezt kétlem, hogy negatívumként kéne feltüntetni, hiszen ebben a kategóriában már nem az a lényeg, hogy 10-15 perc alatt lepörögjön egy menet, hanem az, hogy komoly stratégiát lehessen felépíteni, agyalni lehessen sokat stb. Ez már szinte egész estés játék, és jól előre kell tervezni idő szempontjából.

  Sokan írták, hogy a grafikája nem a legjobb. Nos, valóban elég puritán, főleg némelyik másik játékhoz hasonlítva, de ez engem egyáltalán nem zavart. Nos, nyilván lehetne jobb is, de szerintem ezért a pénzért, és ilyen játékfelépítés mellett nem is feltétlenül várhatunk többet - és számomra egyébként is rendben van a dolog. Az anyagminőség pedig szerintem teljesen jó, főleg a kis kockák, azok nagyon tapizni valóak. :)

  A játékostáblákból nem véletlenül adtak ki újragondolt darabokat, hiszen ennél a sok fényes felületnél valóban egy kisebb meggondolatlan mozdulat nagy problémát tud okozni. Ember legyen a talpán, aki emlékszik minden jelölőjére, hogy pontosan hol állt. Én egyébként még a Blood Rage estén is érzékeltem néha kisebb elcsúszásokat a játékostáblán, pedig ott nem is annyira csúszós, fényes felületek vannak. Úgyhogy párezer forintért ki lehet küszöbölni a dolgot egy adag újragondolt darabbal, vagy kicsit több pénzért akár fából készült, jelölők számára mélyített darabokat is lehet venni.

  A játék szerintem főleg a kártyák miatt eléggé nyelvfüggő. Még ha a szabályokat el is magyarázod valakinek a saját nyelvén, akkor is lesznek nála kártyák, amiken nem csak szimbólumok, hanem szövegek is vannak bőséggel, és ez a dolog eléggé meg tudja nehezíteni számára a játékot. Szóval ha van mindenki által beszélt közös nyelv a társaságban, akkor szükséges hozzá egy játékpéldány is azon a nyelven.

  A nehézsége miatt valószínűleg nem ez az a játék, amivel a társasjátékokban nem igazán otthonosan mozgó emberek számára nagy élményt tudunk okozni. Hosszú, taktikus, összetett, szóval nem árt, ha már van tapasztalata más játékokkal azoknak, akik először játszanak vele. Az még jobb, ha nem mindenki elsőre játssza, és van valaki, aki el tudja magyarázni az "újoncoknak" a szabályokat tömören összefoglalva.

  Ahhoz képest, hogy annyira nem is régi játék, már rengeteg kiegészítő készült hozzá. Szóval ha valaki megunná az alapot, akkor lehet lapátolni bele továbbra is a pénzt, és lehet feldobni a játékot további új elemekkel, új táblákkal stb. Vannak elég kreatív kiegészítők is hozzá, szóval érdemes szétnézni ezek között, ha szétjátszottuk már az alapjátékot. Egyébként az alapjáték is szinte már kiegészítővel érkezik, hiszen van egy kezdőbbeknek, illetve egy haladóbbaknak való játékmód is - utóbbi nyilván komplexebb, és több elemből épül fel. Bár ez a játékon belüli szintezés annyira nem ritka dolog, de mégis ad egy kis pluszt.

  Én mindenképp szeretnék valamikor egy saját darabot beszerezni, mert nagyon érdekes számomra a téma is, és a játékmenet is, és nagyon tetszett kipróbáláskor. Ez egy jó belépő lehet egyébként a nagyobb játékok világába - főleg a pénztárcánk fogja szeretni.

 • rr21

  2020-03-27 22:47:56

  Nálam már a tematikája is abszolút nyerő! Hosszú és összetett játék, sok gondolkodást és taktikázást igényel, viszont az árához képest nagyon megéri! Csak ajánlani tudom.

 • bmajor66

  2020-02-12 21:55:57

  1-2 hete vettem meg, és a promókártya szettet is. A csomagban volt egy ajándék csomag csúszásmentes játékos tábla, azzal kiegészítve nagyon jó és élvezetes játék. Korábban egy barátomnál játszottam vele már akkor megtetszett. Gyakran hosszú ideig tart de minden percét megéri.

 • cirius

  2020-02-07 11:24:05

  Szia!

  A design problémát szerintem az előkészületeknél elfelejted :)) Tapasztalatból írom. Hozzád hasonlóan nagyon szeretem a minőségi játékokat, szintén fontos a grafika is, de ez a játék annyira magával ragadó, hogy ez volt az első amivel egyszemélyes módban is elkezdtem játszani. Azóta már kb 6x játszottam vele egyedül, egyelőre kiegészítők nélkül. Imádom és csak ajánlani tudom.

  Negatívumként én is a táblákat tudom felhozni mind a saját mind a játékostáblát. Vigyázni kell mert egy 60+ perces játéknál nagy eséllyel meglöki valaki és akkor lehet bogarászni, hogy hol tartott a termelésünk. Erre viszont van kiegészítő.

 • mvotir

  2020-02-03 20:40:18

  Szerintem érdemes habkartonból készíteni, sokféle sablon elérhető neten (boardgamegeeken például szoktak feltölteni és megmutatni az elkészült alkotásokat). Igaz, ezzel időt kell tölteni, de a habkarton ára meg sem közelíti, amit a "gyári" inzertekért kérnek.

 • naturaldisaster908

  2020-02-03 19:08:55

  Hihetetlen nagy izgalommal állok a játékhoz, pedig még csak most vettem meg, és holnap fogok vele először játszani. Remélem értelmet nyer majd az óriási hype ami körülötte van. Egyéb: Tényleg nagyon kár, hogy nincsen insertje, tud valaki valami tök jó de nem méregdrága megoldást ajánlani nekem?

 • Markinhos

  2020-02-03 18:52:18

  Negatívumok: A játékhoz nincs inzert(rendező ), és a kockák szélei is le vannak törve, ami egy ilyen árú játéknál szerintem nem lenne megengedhető.

  Pozitívumok:-amikor a másik játékos(ok) van(nak) soron, akkor sem unatkozol, mert erősen gondolkozol a következő lépéseken

  -a kártyahúzás nem teszi szerencsejátékká, mert olyan hosszú, hogy simán kiegyenlítődik a mi kis előnyünk, hátrányunk a másikkal szemben

  -érdekes tematika

  -sokféle lap, az alján hangulatcsináló szöveggel

 • bugyo2

  2019-10-21 21:21:27

  A grafika és design elég gyér, de a játékmenet kárpótol mindenért. Igazából a készítők csináltak egy nagyon jó társast, ezt tartották szem előtt és nem ugrottak fel a óriási miniatures vonatra. Ami nyílván nem feltétlenül rossz, szintén kölcsönzi a hangulatot, elősegíti az azonusulást a világgal, megteremti az atmoszférát. De itt a pénzünkért ár teljesítménybe egy nagyon jól kitalált sokszor újrajátszható játékot kapunk minimális pimppel. Brummm

 • rejuniv

  2019-09-13 23:32:35

  Ezzel a játékkal kezdődőtt a társasjátékos karrierem! Én gyártattam hozzá játékostábláti, mivel a színes jelölők mindig elmozdultak. Máig a kedvenc!

 • baloghenci

  2019-08-25 07:56:35

  Kedvenc :) Elég összetett. A szabálykönyvnek 2x estünk neki, elsőre több dolgot rosszul csináltunk. Amikor már nem kellet bele nézegetni, és keresgetni a játékszabályban, na akkor tudtunk benne elmélyülni. Nagyon izgalmas játék, csak ajánlani tudom. A kredit jelölő kockák sarkai sajnos lepattognak használat során, és mivel elég hosszú tud lenni egy játék, az asztaltól felállás, vissza leülés közben a színes jelölők elcsúszhatnak a helyükről(azt hiszem erre is lehet már megoldást találni). Bár nekünk abszolút nem befolyásolja a játékélményt. Cégkártyákkal 3-4 óra, cégkártyák nélkül 2-2,5 óra kb nekünk egy játék 2 fővel (nem sietünk, és azért agyalunk sokat), ezért csak akkor kerül elő ha tényleg rá érünk.. Összességében a játék nagyon szuper, ajánlom nagyon :)

 • poccer

  2019-08-04 15:04:07

  Lassan fél éve van meg, és a finnyás cimborák azóta alig akarnak mást elővenni. (Sajnos/hál'Istennek?)

  Nagyon sokat hallottam róla korábban, hol jót, hol rosszat, hol még jobbat, de BGG-n ennyi ember nem tévedhet - vagy ha igen, hát eladom, gondoltam -, így megvettem. Elsőre a kibontás után kissé elszontyolodtam: ahogy többen előttem már mondták, a játék nem túl "szép", nem túl igényes kivitelezésű. (Azokhoz képest, amik az utóbbi időben a kezemben voltak legalábbis semmiképpen sem.) De szerencsére egy gyors szabály olvasás és szóló játék után rájöttem, hogy itt bizony a gyengébb külcsin szuper belbecset tartalmaz. (Azóta már a lentebb említett szuper játékostábla mellett a doboz rendezőt is beszereztem, így kényelmesen és biztonságban elfér minden az alap játék dobozában - az összes kieggel együtt.)

  Logikus felépítésű, alapvetően faék egyszerűségű szabályok jellemzik (a szabályok olvasása után kb 1 játék alatt a helyére kerül minden kérdéses dolog), viszont nagyon sok kártya, nagyon sok lehetőség / irány a cél elérésére (ami ugye alapvetően az egyenlítői középhőmérséklet, az oxigén szint, és az óceánok számának megnövelése, hogy élhető legyen a Mars, és kialakuljon a megfelelő körforgás), ezáltal nagyon nagy újrajátszhatósági faktor (pláne a kiegészítőkkel együtt). Nincs szerencse (illetve bizonyos mértékig van, hiszen jöhetnek jobb cégek, vagy projekt lapok, amik egymást jobban erősítik/kihasználják, de akkor az ember más irányba lép, mindig van valami út, ami nyitva áll), csak tervezés, adott esetben (elég gyakran akár) újratervezés, végrehajtás, és a babérok learatása. :) Nagyon sokféle módon lehet pontokat szerezni, és egyik sem lebecsülendő. (Mi többször csapódtunk be - főleg az első 10-20 játéknál, hogy ki hogy is áll, mígnem a végső elszámolásnál pl a projekt kártyákon szereplő győzelmi pontok révén egészen más lett a nyerő, mint vártuk volna.)

  Alapvetően kompetitív játék (a társaságban erre van inkább igény), de mi azt tapasztaltuk, hogy nincs sok interakció a játékosok között (pár lap van csak, ami a másik játékosokat visszaveti, még kevesebb, ami révén még mi is előbbre kerülünk), így mindenki versenghet, mégsem esnek egymás torkának a kollégák, amiért a másik kitolt velük. :)

  A kiegészítők közül bár mind megvan, de még csak a Hellas & Elysium és a Kezdetek kiegészítőt próbáltuk ki. Ezek is sokat hozzátesznek a dolgokhoz, igen sokat. (Új játékostáblák, illetve a játék elején egy nagy boost, hogy még több lehetőség nyíljon meg a több erőforrás / termelés miatt, kicsit gyorsítva a játékmenetet.)

  Két dolgot emelnék még ki, ami számomra nagy élmény: egyrészt nem csak hogy ketten élvezetes már, de van szóló mód is, így akkor is le tudok ülni, ha épp senki nem ér rá velem lötyögni. Másrészt a tudományos alapok. Nem vagyok csillagász típus, sem biológus, vagy más, de logikusak az adott projektek, és a felépítésük, az egymásra utaltságuk, s amikor pár hete a bakonybéli Pannon Csillagdában járva megnézegettem a Mars térképeket, lehidaltam, hogy jééé, ezt is tudom, ez is itt van, de szuper!

  Összességében alap játék már magában nagyon nagy újrajátszhatósággal bír, okos és megfizethető, de a kiegészítőkkel és a rendezőkkel (amikre uis igénye lesz mindenkinek, ha ennyire beüt, mint nálunk) még jobbá, és igényesebbé tehető, persze tetszőlegesen sok ráfordítással. :)

Az A Mars terraformálása társasjáték és kiegészítői (22)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  1 - 5
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Jacob Fryxelius
 • Illusztrátor:  Isaac Fryxelius
 • Kiadók:  Lautapelit.fi, Arclight, Ghenos Games, Intrafin Games, REBEL.pl, MINDOK, Korea Boardgames co., Ltd., Stronghold Games, FryxGames, Fantasmagoria, MYBG Co., Ltd., Schwerkraft-Verlag, Lex Games, Maldito Games, NeoTroy Games, Meeple BR Jogos, Kilogames, Siam Board Games, Lavka Games, Pridemage Games, Reflexshop Kft, Green Elephant Games, Brädspel.se, SuperHeated Neurons
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, török, ukrán, hindi, bolgár, szerb, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Polish edition, first printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: cseh
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English first edition, third printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • German first edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition, second printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Polish edition, third printing
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French third edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Thai edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Danish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Finnish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: finn
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: román
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Swedish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: svéd
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
 • Turkish edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: török
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Ukrainian edition (2019)
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: ukrán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • French fourth edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • Hindi edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: hindi
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Serbian edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: szerb
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) A Mars terraformálása társasjátékhoz