Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kluster – Mágneses vonzerő

Nektek is volt már olyan, hogy egy parti közben úgy éreztétek, hogy a játék annyira organikus, annyira zsigeri, magától értetődő, hogy már régen léteznie kellene?

A Reflexshop kínálatában jelent meg a Kluster mágneses társasjáték, amely már 2018 óta hódít a piacon. Szabályai pofon egyszerűek, de annyira, hogy érthetetlen miért nincs már vagy 30 éve a boltok polcain.

A játék egy kártyákénál kicsit nagyobb dobozban érkezik, ami egy kis vászontáskát rejt. Ebben találod a 24 db mágneses kavicsot és a játékteret lehatároló madzagot, a dobozt akár el is dobhatod, a szütyőt zsebre vágva bárhova magaddal viheted.

Egyébként 2019-ben megjelent egy Kluster XL kiadás is, amiben már kártyák, jelölők és szögletes mágnesek is vannak, ráadásul nyolc fővel is játszható.

Játékmenet

Na de nézzük is ezt a "bonyolult" játékszabályt. A madzagot egy vízszintes felületre helyezzük, ez lesz a játéktér. A mágneseket egyenlően szét kell osztani a játékosok között, majd kezdődhet a móka. A játékosok egymás után elkezdik lepakolni a mágneseiket ügyelve arra, hogy egymástól kellő távolságra legyenek és a mágneses vonzás ne ragassza össze a többi mágnesessel. Amennyiben felüti a fejét ez a végzetes vonzerő és legalább két mágnes összekattan, az utoljára soron levő játékosnak fel kell venni az összes összetapadt kavicsokat és a saját készletébe kell helyeznie. A játék addig tart, amíg valaki meg nem szabadult az összes kis mágnesétől, ezzel kiérdemelve a Legvonzóbb címet.

Vélemény

A játék egyszerű, és nagyszerű. Nagy mélységet és óriási izgalmakat nem kell várni tőle, de nem is minden játék célja ezt betölteni. Praktikus kis zsákjában bárhova szállítható (mondjuk a telefonodtól és órától messzire helyezd), ha van egy szabad sík felület, máris elütheted vele az időt.

Kettőtől négy főig lehet Klusterezni, a különbség annyi, hogy kevesebb kő jut a játékosoknak.

Azt tapasztaltuk, hogy a játék nehézségi fokát befolyásolja maga a játéktér felülete. Egy üveg, vagy bútorlap asztalon sokkal könnyebben csúsznak össze a mágnesek, mint egy natúr fával, viaszos vászonnal, vagy terítővel borított felületen. Illetve sokat dob a „feszültségen” ha a köveket nem lapjára, hanem élére helyezitek le. Ilyenkor sokkal erősebb a mágneses tér, és az élére állított kövek mindig fordulnak az ember keze felé, ami jobban megizzasztja az embert.

Bár a szabály nem írja, de nyugodtan tegyétek fel a madzagot ellipszis, szívecske vagy nyolcas alakzatban, hogy kisebb területre kelljen letenni a kavicsokat. Sőt ha akarod kipróbálhatod egyedül is, egyszerűen rakd le az összes követ, úgy hogy minél kevesebbszer kattanjon össze.

Összegzés

Egy szó, mint száz egyszerű kis zsebben elférő ügyességi játék a Kluster, leginkább olyanoknak ajánljuk, akik szeretik a Crokinolhoz, vagy Asztali csúzlihoz hasonló játékokat. Mi leginkább három-négy fővel ajánljuk, egy jópofa megtekert pályán. 

A(z) Kluster társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka


Kommentek

  • pnehandi87

    2023-12-14 09:58:30

    Ez valóban egy nagyon egyszerű és szórakoztató játék. Aki nem kedveli a bonyolult szabályokkal rendelkező játékokat, annak ez a társasjáték ideális választás. Akár kis gyerekek, nagyszülők is szívesen leülnek vele játszani, minden korosztálynak ajánlott.

    Egyszerű és nagyszerű!

    Gyorsan népszerűvé vált. Aki eddig nem szerezte be a karácsonyfa alá, akkor sajnos lemaradt. Már el is fogytak a készletek, csak jövőre lesz újra elérhető! Bár néhány boltban hátha megbújt a polcon 1-2 példány.

  • zaron2001

    2023-12-13 22:57:11

    Egyszerű, de ötletes. Partyjátékként jó időtöltésnek gondolnám, vagy esetleg nagyszülőkkel játszani akik nem akarnak szabályokat tanulni, de szeretnének a családdal minőségi időt tölteni.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kluster