Kép forrása: diceanddecks.hu

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 1. [diceanddecks.hu]

A horror témájú társasjátékok műfajában talán a legszélesebb körben feldolgozottak a 20. század elején alkotott H.P. Lovecraft író munkássága nyomán született játékok. Talán már mindenki hallott a Cthulhu mítoszról (kimondani már annál kevesebben tudják), a csápos óriási istenségről, aki igyekszik romba dönteni a világot. Több helyen és formában feldolgozták már a történetét, sok játék és társasjáték a saját arculatára formálta: gondoljunk csak az aranyos plüss Cthulhu-ra vagy a Munchkin Cthulhura. Készült belőle számos társasjáték, néhány film, sorozat, sorozat epizód (legutóbb a Guillermo del Toro: Rémségek tárában köszönt vissza a téma pár epizód erejéig) és szerepjáték is!

De miről is szól, és miért kedveljük ezt a témát?

Lovecraft nagyon egyedi és sötét módon mutatja be a világunkat. Novelláiban az általunk ismert (20. század eleji) világot mutatja be kiszínezve. Történeteiben, míg a világ békésen vagy békétlenül éli hétköznapjait, másik, misztikus dimenziókban olyan lények élnek és munkálkodnak, akik isteni hatalommal bírnak és szándékuk, hogy elpusztítsák a világunkat, vagy épp az északi sark közelében bukkanunk ősi városokra, melyeket hajdan a távoli űrből érkezett lények népesítettek be, de mára valami náluk is szörnyűbb faj kiirtotta őket. Esetleg Innsmouthba látogatunk, ahol a pusztuló városban a lakosság jó része mára valamilyen kétéltű lénnyé vált. Mindezt fűszerezzük meg egy nagy marék mágiával és el is jutottunk a történetek felszínéig.

A társas- és szerepjátékok ebbe a világba helyeznek hétköznapi embereket, akik egyszer csak belecsöppennek a rémségek kellős közepébe. Először csak arra lesznek figyelmesek, hogy furcsa dolgok történnek a környezetükben. Az idő néha mintha visszafelé telne, az emberek agresszívak vagy épp kultisták szertartásai után megmaradt testrészekről szólnak a hírek, majd fokozatosan rájövünk, hogy a történések messze túlmutatnak a világról szerzett ismereteinken. Végül kettőt pislogunk és darálhatjuk a folyamatosan megjelenő szörnyeket és zárhatjuk be a dimenziók közötti repedéseket, hogy megakadályozzuk a világ szörnyűséges pusztulását.

A téma szépsége egyrészről abból adódik, hogy Lovecraft nem csak egy egysíkú történetet adott nekünk, mint a zombiapokalipszisról szóló filmek, hanem egy sokszínű univerzumot, amiben rengeteg különféle lény él, akiknek mind megvan a saját egyedi háttértörténetük, motivációjuk és módszerük arra, hogy összeroppantsák az elménket vagy a testünket. Mindegyik története egyedi módon épül fel és egyedi módszerrel kell felvennünk velük a harcot. Arról nem is beszélve, hogy az általunk alakított karaktereknek is megvan a maguk egyedisége, amit viszont már a játékkészítők számlájára kell írnunk.

Lássuk hát, milyen játékokkal kápráztatnak el minket a kiadók a témában:

[Cikk folytatása]

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 1.

A horror témájú társasjátékok műfajában talán a legszélesebb körben feldolgozottak a 20. század elején alkotott H.P. Lovecraft író munkássága nyomán született játékok. Talán már mindenki hallott a Cthulhu mítoszról (kimondani már annál kevesebben tudják), a csápos óriási istenségről, aki igyekszik romba dönteni a világot.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Júl

Vírus [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.26. 14:00:00

A barátaink tanították meg nekünk a Vírus című kártyajátékot, amikor legutóbb náluk voltunk. Megmondom őszintén, doboz alapján én biztosan nem vettem volna meg, de annyira mondták, hogy higgyük el, ez egy nagyon szórakoztató, és vicces játék...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Eldritch Horror
  • Cthulhu: A halandó halál
  • Mansions of Madness: Second Edition
  • Kifürkészhetetlen
  • Rettegés Arkhamban 3. kiadás
  • Ősi Jel