Kép forrása: diceanddecks.hu

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 1. [diceanddecks.hu]

A horror témájú társasjátékok műfajában talán a legszélesebb körben feldolgozottak a 20. század elején alkotott H.P. Lovecraft író munkássága nyomán született játékok. Talán már mindenki hallott a Cthulhu mítoszról (kimondani már annál kevesebben tudják), a csápos óriási istenségről, aki igyekszik romba dönteni a világot. Több helyen és formában feldolgozták már a történetét, sok játék és társasjáték a saját arculatára formálta: gondoljunk csak az aranyos plüss Cthulhu-ra vagy a Munchkin Cthulhura. Készült belőle számos társasjáték, néhány film, sorozat, sorozat epizód (legutóbb a Guillermo del Toro: Rémségek tárában köszönt vissza a téma pár epizód erejéig) és szerepjáték is!

De miről is szól, és miért kedveljük ezt a témát?

Lovecraft nagyon egyedi és sötét módon mutatja be a világunkat. Novelláiban az általunk ismert (20. század eleji) világot mutatja be kiszínezve. Történeteiben, míg a világ békésen vagy békétlenül éli hétköznapjait, másik, misztikus dimenziókban olyan lények élnek és munkálkodnak, akik isteni hatalommal bírnak és szándékuk, hogy elpusztítsák a világunkat, vagy épp az északi sark közelében bukkanunk ősi városokra, melyeket hajdan a távoli űrből érkezett lények népesítettek be, de mára valami náluk is szörnyűbb faj kiirtotta őket. Esetleg Innsmouthba látogatunk, ahol a pusztuló városban a lakosság jó része mára valamilyen kétéltű lénnyé vált. Mindezt fűszerezzük meg egy nagy marék mágiával és el is jutottunk a történetek felszínéig.

A társas- és szerepjátékok ebbe a világba helyeznek hétköznapi embereket, akik egyszer csak belecsöppennek a rémségek kellős közepébe. Először csak arra lesznek figyelmesek, hogy furcsa dolgok történnek a környezetükben. Az idő néha mintha visszafelé telne, az emberek agresszívak vagy épp kultisták szertartásai után megmaradt testrészekről szólnak a hírek, majd fokozatosan rájövünk, hogy a történések messze túlmutatnak a világról szerzett ismereteinken. Végül kettőt pislogunk és darálhatjuk a folyamatosan megjelenő szörnyeket és zárhatjuk be a dimenziók közötti repedéseket, hogy megakadályozzuk a világ szörnyűséges pusztulását.

A téma szépsége egyrészről abból adódik, hogy Lovecraft nem csak egy egysíkú történetet adott nekünk, mint a zombiapokalipszisról szóló filmek, hanem egy sokszínű univerzumot, amiben rengeteg különféle lény él, akiknek mind megvan a saját egyedi háttértörténetük, motivációjuk és módszerük arra, hogy összeroppantsák az elménket vagy a testünket. Mindegyik története egyedi módon épül fel és egyedi módszerrel kell felvennünk velük a harcot. Arról nem is beszélve, hogy az általunk alakított karaktereknek is megvan a maguk egyedisége, amit viszont már a játékkészítők számlájára kell írnunk.

Lássuk hát, milyen játékokkal kápráztatnak el minket a kiadók a témában:

[Cikk folytatása]

Végítélet: A Cthulhu mítosz játékai 1.

A horror témájú társasjátékok műfajában talán a legszélesebb körben feldolgozottak a 20. század elején alkotott H.P. Lovecraft író munkássága nyomán született játékok. Talán már mindenki hallott a Cthulhu mítoszról (kimondani már annál kevesebben tudják), a csápos óriási istenségről, aki igyekszik romba dönteni a világot.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Márc

Megjelent Hajnóczy Soma új játéka – kipróbáltuk, milyen lett a Dűlőre jutunk [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.28. 14:35:00

Hajnóczy Soma megint borral játszik, ám a Dűlőre jutunkban nem szódával kell kevergetnünk, hanem eleve el kell készítenünk a palackokat.

19Márc

Lenyűgöző, ahogy ez a játék kinéz, de a játékmenete az igazán erős [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.03.19. 20:51:00

Az utóbbi idők egyik legszebb társasjátéka nem csak küllemében impozáns.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cthulhu: A halandó halál
  • Eldritch Horror
  • Mansions of Madness: Second Edition
  • Kifürkészhetetlen
  • Rettegés Arkhamban 3. kiadás
  • Ősi Jel