Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Splendor: Párbaj - 2022 legjobb kétszemélyes játéka💎

A Splendor egy könnyen tanulható, fél órás, tablóépítős családi társasjáték, ahol zsetonokat gyűjtünk, majd azokon kártyákat vásárolunk.

Splendor-család💎

A magyar Splendor-család háromtagúra bővült, amelyet a Splendor, a tematikus átdolgozása, a Splendor: Marvel és a cikkünk témája, a Splendor: Párbaj alkot.

A Párbaj két főre optimalizált, csak ketten játszható változat, amely 2022-ben elnyerte a Golden Geek Awards Legjobb kétszemélyes játék díjját. A doboz, a kártyák és a zsetonok kisebbek lettek, a minőség változatlanul kiváló. Kapunk egy táblát és egy húzózsákot is, valamint bevezették a kártyaképességeket és az előjogtekercseket, amelyeknek köszönhetően a játék összetettsége mélyebb, az interakció pedig nagyobb lett. Az előjogtekercseknek hála, az ellenfelek esélyei jól ki van egyenlítve - a kezdőjátékos sem indul előnyösebb pozícióból. Megjelent egy kis konfrontáció: néhány kártyaképességgel lophatunk egymástól zsetont, valamint ha már nincs szabad előjogtekercs, elvehetjük egymásét.

Absztrakt játék

Akik találkoztak már valamelyik Splendorral, azokat nem fogja meglepni, hogy bár a történet szerint a Splendor: Párbajban reneszánsz ötvösöket alakítunk, akik a hírnévért versengenek, valójában egy absztrakt játékról van szó, ahol zsetonokat szerzünk, kártyákat vásárolunk, és tablót építünk, amíg a három győzelmi feltétel egyike be nem következik: összegyűjtöttünk tíz koronát, húsz hírnévpontot vagy tízet ugyanolyan színű kártyákról.

Előkészületek

Megkeverjük a három ékszerpaklit, és piramis alakban felcsapunk három hármas, négy kettes és öt egyes szintű kártyát. A piramis csúcsára felhelyezzük a dicsőséglapkát, amely a játék végi három győzelmi feltételre fog minket emlékeztetni. A játéktáblát feltöltjük a zsetonokkal, kirakjuk a húzózsákot, a négy nemes kártyát és az előjogtekercseket. Kisorsoljuk a kezdőjátékost, a másik személy pedig kárpótlásul kap egy előjogot.

Játékmenet

Az aktív játékos először felhasználhatja előjogtekercseit: kicserélheti őket egy-egy ékkőre vagy gyöngyre. Ezután feltöltheti a játéktábla összes üres mezőjét a húzózsákból - viszont ezzel ellenfelének szerez egy tekercset.

Végül pedig három akcióból kell egyet választanunk. Elvehetünk legfeljebb három egymás melletti (vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan) ékkövet és gyöngyöt a tábláról. Hogyha három egyforma ékkövet vagy két gyöngyöt sikerült bezsebelnünk, ellenfelünk kap egy előjogot.

Hogyha még nincs három tartalék kártyánk, dönthetünk úgy is, hogy elveszünk egy dzsókernek számító aranyat a tábláról, és tartalékolunk egy lapot. A kártyát kiválaszthatjuk a piramisból, de bízhatjuk a véletlenre is, és húzhatunk valamelyik ékszerpakliból.

Harmadik lehetőségünk pedig a piramis vagy a tartalékunk egy kártyájának a megvásárlása. A bal alsó sarokban látható árat korongjainkkal és már megvásárolt kártyáink bónuszával tudjuk kifizetni. Az elköltött zsetonokat a húzózsákba rakjuk, a megszerzett lapot pedig magunk elé. Új lapunknak lehet képessége, amelyet azonnal aktiválnunk kell – újra jöhetünk, bónuszt másolhatunk le, illetve koronghoz vagy előjogtekercshez juthatunk. Néhány lapon szerepelnek koronák: a harmadik és a hatodik megszerzésével egy nemeskártyát is kapunk, aminek a képességét azonnal végre is hatjuk.

Körünk végén ellenőrizzük zsetonjaink számát (maximum tíz lehet, a többletet el kell dobnunk), és hogy sikerült-e elérni valamelyik győzelmi feltételt, és ezzel megnyerni a játékot.

Az új 7 Csoda: Párbaj?

A nagybetűs két főre szóló társasjáték a 7 Csoda: Párbaj már 2016 óta, bár a 2021-es év legjobb kétszeméjes játéka, a Senkiföldje és a 2022-es évé, a Splendor: Párbaj is elég erősen rezegteti a lécet. Mind a három társasjáték csak ketten játszható, fél órás, főszerepben a kártyák és a tablóépítés áll, valamint egyszerű szabályokkal, mégis kellemes mélységekkel rendelkezik. Ezek közül a Splendornak a legletisztultabb az asztalképe és a szabályai, valamint itt a legalacsonyabb a konfrontáció: néhány kártya zseton-lopó képességében és egymás előjogtekercsének elvételében ki is merül. A 7 Csoda és a Splendor további hasonlósága, hogy a nyeréshez több út is vezethet a három különböző győzelmi feltételnek köszönhetően.

Bár a 7 Csoda: Párbaj különleges helyet foglal el a szívemben, be kell vallanom, hogyha legközelebb kétfős játékra kérnek tőlem ajánlást, nem fogom egyből rávágni a szokásos "a 7 Csoda: Párbajnál nem fogsz jobbat találni"-válaszomat. A gyorsabb előkészületek, a még egyszerűbb szabályok és az alacsony konfrontáció miatt tökéletes játék kezdőknek és hétköznap esti kikapcsolódásnak.

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • Dzsuzsi

    2023-11-23 22:13:10

    Abszolút marad a könnyed vonalon, nem nehéz játék. Persze itt is lehet sokat agyalni egy-egy akció előtt, főleg a három különböző győzelmi feltétel miatt. Mire van épp több esélyem, vagy mire gyűjt a játékos társ. De annyira sok lehetőség nincs, hogy súlyos döntéseket kelljen meghozni. Néha kicsit szűk, hiszen, ha még nincs a kártyákból elég drágakövünk és a játékos társnál van pl. az összes kék zseton, akkor várnom kell, míg elkölti azokat, majd a zsákba kerülnek és onnan a fő táblára. Na, de ilyenkor érdemes taktikát váltani és másik kártyára gyűjtögetni. Vagy arannyal, kvázi jokerként fizetni. A tekercs általi extrák is jól tudnak jönni.

    A méretük, hm... nem hiszem, hogy zavaró. A kártyák nem maradnak kézben és szöveg sincs rajtuk, így nem gondolnám negatívumnak azt, hogy kisebbek az átlagnál.

    Szívből ajánlom, persze ha tudod próbálni az a biztos :)

  • Kulpasz

    2023-11-23 20:17:27

    Én nem játszottam a sima Splendorral még, csak videókat láttam arról is, és gondoltam kétfős verzióban sokkal jobban igazodik a párbaj az igényeinkhez :) Már nagyon kipróbálnám, de lehet, kipróbálás helyett sima rendelés lesz, ugyanis gondoltam majd jól beszereztetem TJÜ-n, de elvileg nem volt (persze lehet, átvertek :) ).

    A kellő mérlegelés ellenére azért te is könnyed játékként értékelnéd, amit nem kell túlgondolkodni? Illetve olvastam, hogy a kártyák egyeseknek túl kicsik voltak, erről mi a véleményed?

    Előre is köszi :)

  • Dzsuzsi

    2023-11-22 16:53:36

    Ez a játék zseniális! Persze ez szubjektív vélemény. 🙂

    A Senkiföldjét még nem volt lehetőségem kipróbálni, de a 7 csoda párbajnak én is nagy rajongója vagyok, az is szuper kétszemélyes játék. És ez is megvett magának! Az alap Splendor nekem kicsit unalmas volt, próba után nem is éreztem azt, hogy "Ez kell!". Ellentétben itt azonnal elkapott a gép... Kompakt méret, nagy játékélmény. Kevés döntési lehetőség, de kellő mérlegelést kíván. Szép, színes, jó érzés a korongokkal zörögni. A tekercsek és a lapok extra akciói jól feldobják a játékmenetet. Épp annyi csipkelődés, amennyi nem ront a játékélményen.

    Kedvenc lett 👌

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Splendor: Párbaj