Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Splendor: Marvel - Bosszúállók, gyülekező!

Thanos egyensúlyt akar teremteni az univerzumban azáltal, hogy a hat végtelen kő segítségével felére csökkenti az ott található élőlények számát. Ennek megakadályozására létre kell hoznunk a legütősebb hőshadsereget, amely szembeszállna vele. Mondjuk jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért egymással versengve tesszük ezt, és miért nem dolgozunk össze, de ettől most tekintsünk el.

A Splendor: Marvel a Splendor tematikus átdolgozása, mely tartalmaz néhány apróbb újítást, illetve újra lettek gondolva az eredeti szabályok. A játék önállóan játszható, tehát nincs szükség hozzá az eredeti Splendorra, melyről a korábbi ismertetőt itt olvashatjátok el.

Bosszúállók

Az előkészületek során egymás fölé helyezzük a három karakterkártya-paklit (a dobozban első-, második- és harmadik szintű kártyák találhatók), majd mindegyikből négyet-négyet felfordítunk. Ezután felfordítunk játékosszámtól függően néhány helyszínlapkát véletlenszerű oldalával felfelé, majd a játéktér mellé helyezzük a Végtelen kő korongokat, a S.H.I.E.L.D. korongokat, a Végtelen kesztyű lapkát, valamint a Bosszúállók lapkát. A gyors előkészületek után már indulhat is a hősgyűjtés!

A saját körében minden játékos négy akció közül választhat egyet:

  • elvesz három különböző színű Végtelen kő korongot,
  • elvesz két ugyanolyan színű Végtelen kő korongot,
  • a kezébe vesz egy kártyát a játéktérről, valamint azzal együtt egy S.H.I.E.L.D. korongot,
  • toboroz egy hőst a játéktérről vagy a kezéből.

Hogy mi köze van egymáshoz a Végtelen kő korongoknak és a hőskártyáknak? Az előbbiekkel vehetjük meg az utóbbiakat. Extrém kuponosok, figyelem: minél több hőst vásárolgatunk össze, annál olcsóbban tudunk még többet behívni a szupercsapatunkba, ugyanis mindegyik hős eggyel csökkenti a vásárlási költséget egy adott Végtelen kő típusból.

Ha azt hitted, hogy egy hős csak ennyire jó, akkor nem is tévedhettél volna nagyobbat: a vásárlási kuponon felül bizonyos egyedek még Végtelenpontokat is biztosíthatnak (igen, már csak a játék nevéből hiányzik a "végtelen"), mások pedig Bosszúállók jeleket adnak nekünk, az első harmadik szintű karakterünk toborzásakor pedig kapunk egy Időkövet. INGYEN! Ennél jobb csomagajánlatot még maga Horst Fuchs sem tudna ajánlani nekünk.

A Bosszúállók jelek gyűjtögetésével válhatunk a Bosszúállók lapka tulajdonosaivá, mely tulajdonképpen a játék vándorserlege, ugyanis mindig azé, akinek éppen a legtöbb jele van a megvásárolt kártyáin.

A játék addig megy, amíg valaki teljesíti a győzelmi feltételeket: 16 Végtelenpont, legalább egy-egy darab mindegyik kártyaszínből a készletünkben, valamint egy Időkő. Mivel teljes fordulókat játszunk (azaz a kezdőjátékostól jobbra ülő játékos körével ér véget a játék), ezért többen is elérhetik a végcélt, de ekkor bizonyos szempontok alapján csakazértis egy végső győztest hirdetünk.

Ultron kora

A Splendor: Marvel egy nagyon jól sikerült tematikus átdolgozás. A hangulat továbbra sem elsöprő, ahogy a Splendor esetében sem volt az. Annál sem volt az az érzésem, hogy én egy ügyeskedő ékszerkészítő vagyok, aki a szebbnél szebb művei segítségével oda akarja csalogatni a városba érkező két lábon járó pénzbányákat; ugyanígy a Marvel univerzumban játszódó események során sem tudtam beleélni magam, hogy gyűjtöm a Végtelen köveket, és az utam során egy ütőképes hadsereget verbuválok össze Thanos legyőzésére. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez negatívum lenne, mert nem az jön le, hogy megpróbálták nagyon erősen tematizálni, de nem jártak sikerrel.

Sőt, a Marvel mártás kifejezetten jót tud tenni neki, ha olyanokkal ülünk le egy asztalhoz, akik legalább egy kicsi érdeklődést mutatnak a Marveles dolgok iránt. Voltak olyan játékosok, akik óriási érdeklődéssel nézték a karaktereket és a grafikát, és sokkal jobban tetszett nekik ez a hangulat az ékszerkészítősnél. Ennyit jelenthet akár egy gyengébb tematizálás is. Persze vannak olyanok, akiknek meg inkább az ékszeresdi jön be jobban, és ódzkodnak a szuperhősös dolgoktól.

Apropó Marvel: senki ne MCU vonalra számítson, a grafika és az elnevezések is a képregények alapján lettek elkészítve. Aki számára az MCU jelenti a Marvelt, az meglepő karakterekkel és fordításokkal is találkozhat. Utóbbiak többnyire rendben vannak, egy-két esetben talán lehetett volna másképp dönteni abban a kérdésben, hogy lefordítsák-e az adott karakter nevét vagy sem, illetve hogy mire fordítsák.

Végtelen háború

A működésben a két legnagyobb újítás a Bosszúállók lapka, illetve a győzelmi feltételek megváltoztatása. A Bosszúállók jelek gyűjtögetése egy újabb mód arra, hogy pontot szerezhessünk, illetve mivel úgy működik, mint egy vándorserleg, ezért bizonyos esetekben meg lehet oldani, hogy az adott fordulóban mégse legyen vége a játéknak (azzal, hogy elvesszük tőle a Bosszúállók lapkát, és így három ponttal megkárosítjuk).

A játék megnyeréséhez az eddigi 15 helyett 16 pontot kell gyűjteni, valamint plusz feltétel, hogy minden kártyaszínből legalább egyet birtokolni kell, ezeken túl szükségünk van legalább egy harmadik szintű karakterkártyára is. Látszólag sokkal több dolgot kell teljesíteni ahhoz, hogy nyerhessünk, de az eddigi tapasztalataink alapján a korábbinál nem sokkal hosszabb egy menet, és jól kiküszöbölték, hogy valaki nagyon ráfeküdjön egy útra, és annak segítségével győzzön. Sőt, mivel nem csak a pontszámot kell figyelni, ezért nehezebb követni a többiek állását, és meglepetésként érhet, hogy valaki már teljesítette, vagy éppenséggel még mindig nem érte el a célokat.

Végjáték

Továbbra is egy családi játékkal van dolgunk, annak viszont tökéletes: letisztult, egyszerű működés, igényes alkatrészek (a modellfrissített Splendor minőségével megegyezőek). A Marvel fanokat a körítés valószínűleg le fogja kötni, és emiatt könnyebb bevonni olyanokat a társasjátékok világába, akik eddig nem annyira érdeklődtek. A működésbeli újítások jól sikerültek, megcsiszolták kicsit a gyémántot (ha már ékszerkészítők voltunk eredetileg), és talán az a legnagyobb meglepetés, hogy az árazás is kellemes a Marvel címkével együtt is.

Mivel a Splendorhoz képest nem jelentős a különbség, ezért valószínűleg csak a gyűjtők polcán férnek meg egymás mellett. Viszont ha választani kell a kettő közül, én inkább a Marveles mellett döntenék.

A(z) Marvel Splendor társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Kommentek

  • hierroo

    2021-06-22 13:21:52

    Teljesen érthető amit érzel. Én sem szeretem amikor mindenhol x féle monopoly van. De nem is az lenne a baj, hiszen zenék között is vannak értékesek és felejthetők. Csak az a rossz, amikor valaki értékes játékot akar venni, de kevésbé ért hozzá, és sajnos bóvlit vesz (ez nem a fenti játékra vonatkozik!). Ilyenkor a vevőt is sajnálom, és azt a jó játékot, amit megvett volna ahelyett a másik helyett. Szóval ezért is jó, hogy vannak ezek a fórumok mint ez is, hogy minél kevesebb ilyen eset történjen! (És senkinek ne a monopoly meg a gazdálkodj okosan jusson csak az eszébe amikor társasjátékokról van szó!)

  • vigh.doraa

    2021-06-22 12:30:04

    Ebben igazad van, csak olyan demotiváló tud lenni, amikor sorakoznak egy bolt polcain a játékok, és ilyen "monopoly focis kiadás" "monopoly jégvarázs kiadás" monopoly fenetudjami", és lassan a splendor is kezd erre a sorsra jutni, pedig tényleg nagyon jó játék :/

  • hierroo

    2021-06-22 12:13:11

    Én is azt érzem, hogy ez egy ismert játék új köntösben. Persze az igaz, hogy a Splendor egy jó játék, így nagyot nem veszthetnek a Marvelesek. Én sem vagyok odáig, hogy egy kis változtatással adnak ki ugyanojan játékot. Vizont ha úgy vesszük, akkor az emberek autót is úg vesznek (már aki), hogy szín alapján, mert a például a piros jobban tetszik neki, és szürkében biztos nem venné meg az ugyanolyan tipusú kocsit. Ez is valami ilyesmi lehet. Minden ember más, ezért mindenkinél más a fontos. És amíg erre van igény, hogy több változat is legyen, addig lesz. Pláne hogyha ez eladható!

  • vigh.doraa

    2021-06-19 18:08:58

    Sokszor olyan érzésem van, hogy ez az egyszerűbb út. Leülni, kitalálni valami teljesen újat nehéz. Az meg hogy fogsz egy játékot, és a karaktereket kicseréled szintén már előre kitalált karakterekre az nem nagy kaland. Cserébe viszont eszméletlen mennyiségű pénz.

  • Alleira

    2021-06-14 22:53:49

    Ennél a tematizálásnál az egyik szemem sír a másik nevet. Örülök, hogyha a Marvel miatt többekhez eljut egy jó játék, mint a Splendor és legalább nem a 20. féle Cluedot vagy Monopolyt veszi le valaki emiatt a polcról. Másfelől a társasjátékkiadás is üzlet, de nekem ez már a lehúzás kategória, amikor az amúgy is túlárazott Splendort (szerintem Ankh'or árban kéne lennie) még megfejelik pár ezer forinttal, hiszen a jogdíjakat is fizetni kell valamiből. Annak pedig én is örülök, hogy legalább nem az MCU, hanem a képregényes grafika került felhasználásra. Vajon ehhez is jön majd a kiegészítő?....

  • debitamas1

    2021-05-26 22:40:36

    Remek játék, pörgős játékmenet. Már egészen fiatal kortól játszható, az én 8 és 10 éves lányaim is kemény ellenfelek. Különösen jól áll a játéknak, hogy nem filmes megjelenítést alkalmaztak, hanem az eredeti képregényes karakterábrázolást. Az anyagminőség remek, bár a kártyalapok lehetnének vastagabb papírból. Két játékossal is izgalmas, de 3-4 fő esetén igazán kiélezett a küzdelem. Bátran ajánlom mindekinek.

  • Csiracsirke

    2021-05-21 11:53:08

    Nálami is egyértelmű volt hogy melyik verziót választom mivel szeretem a Marvel világát a képregényes megjelenítés is külön pont igényes lett egyedül az az 1-2 fordítás ami zavarhatja a szemet de én például nem is nézem a neveket a lapokon.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Marvel Splendor