Mesés kincsek és csillogó ékkövek... mit sem érnek elismerés nélkül! Készítsd el Te a város legszebb ékkövét és a nemesek a te portékádat veszik majd szemügyre először.

Splendor - Drága kőművesek

Ha valaki megkérne, hogy magyarázzam el egyetlen példával a tablóépítős játékok lényegét, biztosan a Splendort választanám. Nyilván nem ő volt az első a műfajban, de kevés másik játék tudja ennyire egyszerű és letisztult szabályokkal érzékeltetni a mechanikát.,

A Splendorból számos kiadás készült már (bizonyos nyelveken tíz különféle verziója is megjelent), de ezek között tartalmi eltérés nincs, csak a borító és a komponensek minősége és változhat. Azon belül is főleg a drágakő zsetonoké. Sajnos a gamer közösségnek nehéz megfelelni: az egyik fele könnyű tokeneket akar, a másik pont, hogy nehezebbeket. ennek megfelelően a zsetonok súlya kiadásonként eltérő volt. A mostani verzióban újra súlyozott zsetonok vannak, és közben a játék ikonikus ékszerkészítő kisiparosát is eltávolították a borítóról. Tehát ha olyan (új) Splendort veszel, aminek az elején ember helyett madár van, akkor biztos lehetsz benne, hogy abban nehéz alkatrészek lesznek.

"Amikor a cikkhez gyűjöttem anyagot, rákerestem gyorsan, hogy milyen játékok jelentek még meg a Splendorral egy évben: Istanbul, Five Tribes, Holtak tele, Castles of Mad King Ludwig... hű, 2014 aztán erős év volt!"

Az első gyémántbányám

A tablóépítős műfaj definíciója így hangzik: a játékban dolgokat kell elköltened, hogy cuccokat vegyél belőlük. A cuccok több dolgot adnak neked, amiből utána könnyebben tudsz majd új cuccokat venni.

Érthető, nem? Akkor nézzük egy kicsit konkrétabban! A Splendorban ékszerkészítőket alakítunk, akik azért versengenek, hogy a városba látogató mecénások az ő portékájukat vegyék szemügyre először – és remélhetőleg arannyal fejezzék ki elragadtatásukat a mesés kincsek láttán.

Játék elején véletlenszerűen kihúzunk a játákosoknál eggyel több nemeslapot és a kártyákat háttér szerint elrendezzük. Így alakul ki három, egyre drágább, de egyúttal egyre hasznosabb lapokat tartalmazó pakli. Egy játékos a körében egy dolgot tehet meg a négy lehetőség közül:

  • elvehet a közös készletből három különböző színű drágakövet,
  • elvehet a közös készletből két egyforma drágakövet – de ezt csak akkor, ha legalább négy van még az asztalon (maradjon elég mindenkinek),
  • felhúzhat egy lapot az asztalról a kezébe – ekkor elvehet egy dzsókerszínnek számító aranyat is,
  • megépíthet egy lapot vagy a kezéből, vagy akár közvetlenül az asztalról is.

A kijátszott épületlapokért a drágakő zsetonokkal kell fizetni. Ha sikerült megépíteni az épületet, akkor az adhat pontokat, illetve kőbónuszt. Ez azt jelenti, hogy a következő lapjainkért már egy kővel kevesebbet kell fizetni – amik szintén adnak majd egy kőbónuszt, úgyhogy a következő kártyánk még olcsóbb lesz... és így tovább.

Pontokat a kijátszott lapokért, valamint azok után a nemesek után kapunk, akiket sikerül rávenni, hogy meglátogassák a műhelyünket. Minden játék elején véletlenszerűen felhúzunk pár nemes lapkát - ezeken szerepel, hogy mennyi pontot adnak, és, hogy milyen kövek érdeklik őket. Ha a megfelelő épületek felhúzásával sikerül eltalálnunk az érdeklődési körét, akkor a lapka hozzánk kerül, növelve a pontjainkat.

A játék akkor ér véget, amikor valaki megszerzi a tizenötödik pontját. Ekkor a többiek még egy kört lejátszanak, végül a legtöbb pontot elérő játékos nyer. Ez a bizonyos utolsó kör a játék egyik legizgalmasabb szakasza, mert simán lehet, hogy valaki egy utolsó húzással több pontot szed össze, mint az, aki elhozta a játék végét.

"A bennem élő környezetvédő egy kicsit felsírt, amikor láttam, hogy az egész játék hatodannyi helyen elfért volna, mint amekkora dobozban érkezik. Ez nem kizárólag a kiadó hibája. Sajnos – ha nincs a gyárban szerszám hozzá - előfordulhat, hogy nagyobb dobozt olcsóbb gyártani, mint kisebbet."

Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is

A Splendor az a játék, ami tipikusan lassan indul be, de a végére nagyon besűrűsödik. Először még akár négy-öt körbe is kerülhet, hogy megépítsünk egyetlen épületet az első sorból és, és úgy tűnik majd, hogy órákat fogunk ülni asztal mellett, mire összejön a játék végét jelentő tizenöt pont. A végére viszont már semmi nem lesz drága: szórni fogjuk a kártyákat, és nem az lesz a kérdés, hogy mit akarunk megépíteni, hanem, hogy mit nem. Ez egyébként nem értelmetlen kérdés, mivel pontegyenlőség esetén az nyer, akinek kevesebb kártyája van az asztalon.

A nagy drágakő harácsolás közepette az ember hajlamos megfeledkezni a többiekről és sajnos nem véletlenül. Az interakció ugyanis meglehetősen kevés: kimerül abban, hogy fejben tartjuk, milyen ékkövekre van szüksége a többieknek és nem engedjük, hogy könnyen megszerezzék azokat. Erre viszont érdemes nagyon figyelni, mert a győzelem múlhat azon, hogy mikor indul útjára egy-egy nemes.

A másik fontos interakciós elem az aranyak „felporszívózása”. Semelyik drágakőből nincsen sok a készletben, de az arany különösen gyorsan hajlamos kifogyni. Ha a kártyákkal együtt arany-dzsókert is szerzünk, akkor egy kört ugyan kihagyunk, de minél kevesebb aranyat hagyunk a többiknek, annál lassabban tudnak majd építkezni. Ez különösen a játék elején fontos, amikor még senki sem úszik a kincsekben.

Ami az egyik embernek kincs...

Kinek lehet ajánlani a Splendort? Gémereken kívül szinte mindenkinek. Nem azt mondom, hogy egy vérprofi játékos nem találhat benne élvezetet. Inkább azt, hogy két-három heavy euró után fájdalmasan egyszerűnek fog hatni a mechanika. Kicsit olyan, mintha egy nagyobb játék egyik kisebb egységét adták volna ki önálló játékként.

Erről persze szó sincs, inkább az ellenkezője igaz: az összetettebb társasok térnyerésével bizonyos játékok, amik eddig önállóan is megállták a helyüket, beépülnek a nagyobbakba játékelemként. Így, ha tapasztaltabb játékosokat szeretnétek lekötni vele, érdemes beszerezni a (magyar nyelven érthetetlen okból még nem kapható, és amúgy az alapjátéknál drágább) kiegészítőt is.

A Splendor gateway játék, családi szórakozás olyan alkalmakra, amikor többen vagyunk és szeretnénk játszani valami nem túl hosszút, de a hülyéskedős partijátékok helyett klasszikus társasjáték élményre vágyunk. Akkor tökéletes választás, és megérdemelten foglalja el a helyét a Ticket to Ride és a 7Csoda mellett a klasszikusok polcán.

A(z) Splendor társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Splendor