Mesés kincsek és csillogó ékkövek... mit sem érnek elismerés nélkül! Készítsd el Te a város legszebb ékkövét és a nemesek a te portékádat veszik majd szemügyre először.

Splendor - Drága kőművesek

Ha valaki megkérne, hogy magyarázzam el egyetlen példával a tablóépítős játékok lényegét, biztosan a Splendort választanám. Nyilván nem ő volt az első a műfajban, de kevés másik játék tudja ennyire egyszerű és letisztult szabályokkal érzékeltetni a mechanikát.,

A Splendorból számos kiadás készült már (bizonyos nyelveken tíz különféle verziója is megjelent), de ezek között tartalmi eltérés nincs, csak a borító és a komponensek minősége és változhat. Azon belül is főleg a drágakő zsetonoké. Sajnos a gamer közösségnek nehéz megfelelni: az egyik fele könnyű tokeneket akar, a másik pont, hogy nehezebbeket. ennek megfelelően a zsetonok súlya kiadásonként eltérő volt. A mostani verzióban újra súlyozott zsetonok vannak, és közben a játék ikonikus ékszerkészítő kisiparosát is eltávolították a borítóról. Tehát ha olyan (új) Splendort veszel, aminek az elején ember helyett madár van, akkor biztos lehetsz benne, hogy abban nehéz alkatrészek lesznek.

"Amikor a cikkhez gyűjöttem anyagot, rákerestem gyorsan, hogy milyen játékok jelentek még meg a Splendorral egy évben: Istanbul, Five Tribes, Holtak tele, Castles of Mad King Ludwig... hű, 2014 aztán erős év volt!"

Az első gyémántbányám

A tablóépítős műfaj definíciója így hangzik: a játékban dolgokat kell elköltened, hogy cuccokat vegyél belőlük. A cuccok több dolgot adnak neked, amiből utána könnyebben tudsz majd új cuccokat venni.

Érthető, nem? Akkor nézzük egy kicsit konkrétabban! A Splendorban ékszerkészítőket alakítunk, akik azért versengenek, hogy a városba látogató mecénások az ő portékájukat vegyék szemügyre először – és remélhetőleg arannyal fejezzék ki elragadtatásukat a mesés kincsek láttán.

Játék elején véletlenszerűen kihúzunk a játákosoknál eggyel több nemeslapot és a kártyákat háttér szerint elrendezzük. Így alakul ki három, egyre drágább, de egyúttal egyre hasznosabb lapokat tartalmazó pakli. Egy játékos a körében egy dolgot tehet meg a négy lehetőség közül:

 • elvehet a közös készletből három különböző színű drágakövet,
 • elvehet a közös készletből két egyforma drágakövet – de ezt csak akkor, ha legalább négy van még az asztalon (maradjon elég mindenkinek),
 • felhúzhat egy lapot az asztalról a kezébe – ekkor elvehet egy dzsókerszínnek számító aranyat is,
 • megépíthet egy lapot vagy a kezéből, vagy akár közvetlenül az asztalról is.

A kijátszott épületlapokért a drágakő zsetonokkal kell fizetni. Ha sikerült megépíteni az épületet, akkor az adhat pontokat, illetve kőbónuszt. Ez azt jelenti, hogy a következő lapjainkért már egy kővel kevesebbet kell fizetni – amik szintén adnak majd egy kőbónuszt, úgyhogy a következő kártyánk még olcsóbb lesz... és így tovább.

Pontokat a kijátszott lapokért, valamint azok után a nemesek után kapunk, akiket sikerül rávenni, hogy meglátogassák a műhelyünket. Minden játék elején véletlenszerűen felhúzunk pár nemes lapkát - ezeken szerepel, hogy mennyi pontot adnak, és, hogy milyen kövek érdeklik őket. Ha a megfelelő épületek felhúzásával sikerül eltalálnunk az érdeklődési körét, akkor a lapka hozzánk kerül, növelve a pontjainkat.

A játék akkor ér véget, amikor valaki megszerzi a tizenötödik pontját. Ekkor a többiek még egy kört lejátszanak, végül a legtöbb pontot elérő játékos nyer. Ez a bizonyos utolsó kör a játék egyik legizgalmasabb szakasza, mert simán lehet, hogy valaki egy utolsó húzással több pontot szed össze, mint az, aki elhozta a játék végét.

"A bennem élő környezetvédő egy kicsit felsírt, amikor láttam, hogy az egész játék hatodannyi helyen elfért volna, mint amekkora dobozban érkezik. Ez nem kizárólag a kiadó hibája. Sajnos – ha nincs a gyárban szerszám hozzá - előfordulhat, hogy nagyobb dobozt olcsóbb gyártani, mint kisebbet."

Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is

A Splendor az a játék, ami tipikusan lassan indul be, de a végére nagyon besűrűsödik. Először még akár négy-öt körbe is kerülhet, hogy megépítsünk egyetlen épületet az első sorból és, és úgy tűnik majd, hogy órákat fogunk ülni asztal mellett, mire összejön a játék végét jelentő tizenöt pont. A végére viszont már semmi nem lesz drága: szórni fogjuk a kártyákat, és nem az lesz a kérdés, hogy mit akarunk megépíteni, hanem, hogy mit nem. Ez egyébként nem értelmetlen kérdés, mivel pontegyenlőség esetén az nyer, akinek kevesebb kártyája van az asztalon.

A nagy drágakő harácsolás közepette az ember hajlamos megfeledkezni a többiekről és sajnos nem véletlenül. Az interakció ugyanis meglehetősen kevés: kimerül abban, hogy fejben tartjuk, milyen ékkövekre van szüksége a többieknek és nem engedjük, hogy könnyen megszerezzék azokat. Erre viszont érdemes nagyon figyelni, mert a győzelem múlhat azon, hogy mikor indul útjára egy-egy nemes.

A másik fontos interakciós elem az aranyak „felporszívózása”. Semelyik drágakőből nincsen sok a készletben, de az arany különösen gyorsan hajlamos kifogyni. Ha a kártyákkal együtt arany-dzsókert is szerzünk, akkor egy kört ugyan kihagyunk, de minél kevesebb aranyat hagyunk a többiknek, annál lassabban tudnak majd építkezni. Ez különösen a játék elején fontos, amikor még senki sem úszik a kincsekben.

Ami az egyik embernek kincs...

Kinek lehet ajánlani a Splendort? Gémereken kívül szinte mindenkinek. Nem azt mondom, hogy egy vérprofi játékos nem találhat benne élvezetet. Inkább azt, hogy két-három heavy euró után fájdalmasan egyszerűnek fog hatni a mechanika. Kicsit olyan, mintha egy nagyobb játék egyik kisebb egységét adták volna ki önálló játékként.

Erről persze szó sincs, inkább az ellenkezője igaz: az összetettebb társasok térnyerésével bizonyos játékok, amik eddig önállóan is megállták a helyüket, beépülnek a nagyobbakba játékelemként. Így, ha tapasztaltabb játékosokat szeretnétek lekötni vele, érdemes beszerezni a (magyar nyelven érthetetlen okból még nem kapható, és amúgy az alapjátéknál drágább) kiegészítőt is.

A Splendor gateway játék, családi szórakozás olyan alkalmakra, amikor többen vagyunk és szeretnénk játszani valami nem túl hosszút, de a hülyéskedős partijátékok helyett klasszikus társasjáték élményre vágyunk. Akkor tökéletes választás, és megérdemelten foglalja el a helyét a Ticket to Ride és a 7Csoda mellett a klasszikusok polcán.

A(z) Splendor társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Aug

Holtak tele - Válaszúton

Ismertető | 2020.08.09. 16:00:00

A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

13Aug

Nyereményjáték! Arborétum - A látszat néha csal

Ismertető | 2020.08.13. 16:30:00

Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!


Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Tényleg léteznek rasszista Magic lapok?

  2020.06.12. 00:50:50 / vélemény, játék, kártya, érdekesség, magic, társasjáték

  Gondolom, az amerikai eseményeket senkinek nem kell bemutatni, ahogy azt sem, hogy a kiváltó eset óta számtalan cég foglalt állást a rasszizmus ellen - rendszerint egy-egy...

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

Friss

 • Nyereményjáték! Arborétum - A látszat néha csal

  2020.08.13. 16:30:00 / Ismertető, Bemutató

  Szeretsz a természetben barangolni és csodálni annak szépségét? Odavagy a színpompás faültetvényekért? Gondoltál már arra, hogy egy saját füvészkertet nyiss, és ezáltal hozzájárulj az ismeretterjesztéshez és a környezetvédelemhez? Eljött a te időd!

 • Machete a kézbe, irány Eldorádó! – Eldorádó legendája

  2020.08.12. 18:00:00 / Ismertető, 2020

  Négy kincsvadász indul útnak Amazónia dzsungelében, hogy felkutassák Eldorádót. A kalandorok félelmet nem ismerve vágnak át az esőerdőn. Amott folyókon kelnek át, máskor a falvak lakóit kell lefizetniük, de néha elég a bozóton átverekedniük magukat.

 • Kickstarter körkép - 33. hét

  2020.08.10. 18:00:00 / Megjelenés, Kickstarter

  Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

 • Holtak tele - Válaszúton

  2020.08.09. 16:00:00 / Ismertető, 2020

  A Holtak Tele tekinthető Battlestar Galactica Light változatának, de eredeti ötletei és hangulata miatt akár a versenytársának is a titkos áruló szerepes kooperatív játékok között.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Splendor