Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Senkiföldje – 2021 legjobb kétszemélyes játéka

A Senkiföldje egy könnyen tanulható, 20 – 40 perces, párbaj típusú, taktikai kártyajáték, amely elnyerte 2021-ben a Golden Geek Awards díját Legjobb kétszemélyes játék kategóriában. Két túlélőcsoport küzd egymással a posztapokaliptikus jövőben: igyekeznek megvédeni saját táboraikat, és megsemmisíteni az ellenségét.

Pusztíts el

A Senkiföldjében mindkét játékos kap hat táborkártyát, amelyekből hármat megtart, és kitesz maga elé egy sorba. A játék célja megvédeni ezeket, és elpusztítani az ellenségét – akinek minden tábora elpusztul, veszít. A játék során minden tábor elé kettő-kettő ember játszható ki, akik élő pajzsként védik is a hadiszállásaink, és szuper képességeikkel támadják is ellenfelünk. Ezek mellett az eseményoszlop kap helyet.

Okozz sérülést

Az aktív játékos a körében először ellenőrzi, hogy bekövetkezik-e egy eseménye – vagyis van-e lapja az eseményoszlop első sorában. Miután végrehajtotta, eldobja ezt a kártyát, és minden más eseményét egy mezővel előrébb csúsztatja.

Ezután húz egy kártyát, és magához veszi a három vízjelzőjét.

Végül pedig az akciófázis következik, ahol a játékos a tetszőleges akciókat akárhányszor és akármilyen sorrendben végrehajthatja. Vannak ingyenes lehetőségek, de a legtöbbért a legbecsesebb kinccsel, a következő körre nem elraktározható vízzel kell fizetni. Egy új kártya húzása két vízbe kerül, a víztározó feltöltése pedig egybe – ez a Víztározó lap kézbe vételét jelenti, amit aztán egy későbbi körben egy extra vízért cserébe eldobhatjuk. Kijátszhatunk egy lapot a kezünkből a neve felett szereplő vízmennyiség kifizetése után. Az emberkártyát letehetjük bármelyik táborunk elé – ha az adott oszlopban már van ember, eldönthetjük, hogy fölé vagy alá -, az eseménykártyát pedig az eseménysávoszlopba, a bomba ikonban szerepelő számú sorba - hogyha az adott mező már foglalt, akkor az eggyel lejjebbire. A nullás eseményeket azonnal végrehajtjuk, és a dobópakliba dobjuk. Felhasználhatjuk bármelyik aktív táborunk vagy emberünk képességét: végrehajtjuk a lap alján szereplő hatást, kifizetve az itt látható vízmennyiséget. (Egy tábor aktív, ha a körben még nem használtuk. Egy ember aktív, hogyha nem sérült, és nem ebben a körben tettük le, gyógyítottuk meg, vagy használtuk fel a képességét.) A kártyák bal felső sarkában szerepel a mindig ingyenes szeméthatás: az adott kártya eldobásával végrehajtjuk az itt látható hatást.

Szeméthatások

A kártyák szemét- és aktív hatásainak segítségével plusz vízhez vagy kártyához juthatunk, és kijátszhatunk punkokat, akik képesség nélküli, képpel lefelé néző emberek. Támadhatjuk ellenfelünk védtelen embereit és táborait. (Egy kártyánk akkor védett, hogyha van előtte legalább még egy másik saját lapunk.) A táborok és az emberek az első sérülésüktől elfektetésre kerülnek, a másodiktól pedig elpusztulnak - bár a punkok is emberek, ők már egy sérüléstől is végleg kidőlnek -, de pusztítás ikonnal egyből eldobhatunk egy makulátlan állapotban lévő lapot is. Sérült embereinket és táborainkat meggyógyíthatjuk – visszafordíthatjuk azokat -, és sürgethetünk egy speciális eseményt, a fosztogatást, amelynek köszönhetően az ellenfél egy védett táborát is meg tudjuk sebezni.

Hogyha egy játékosnak elpusztult az utolsó tábora is, azonnal veszít. Hogyha ez nem következne be, és már másodszor fogyna el a húzópakli, a játék döntetlennel ér véget.

Sebezz

A Senkiföldjéről első ránézésre a nyitott világú, FPS számítógépes játék, a Rage2 jutott eszünkbe, de a témán és a grafikán kívül nem sok közük van egymáshoz. Bár témában a Mad Max is hasonló, ahhoz a filmhez és játékhoz én a Kerot társítom az elsivatagosodott világ és az autók miatt. A Keroban és a Senkiföldjében a témán kívül közös vonás, hogy csak ketten játszhatóak, erősen konfrontatívak, és körülbelül fél órások. A játékmenet teljesen más mechanizmusokra épít, így tökéletesen elférnek egymás mellett a polcon – és akinek tetszett az egyik, nagy valószínűséggel imádni fogja a másikat is.

Kero és Senkiföldje

Fosztogatás

A 46 ember, 20 esemény és 34 táborkártya és a lapok véletlen sorrendje és ezer-féle kombinációja miatt a játék újrajátszhatósága óriási. A kártyahúzás természetesen szerencsével társul, de a lapok ára és ereje nagyon jól van belőve – nem vettünk észre sem túlárazottakat, sem alulértékelteket. Az igazán erős lapok kijátszásához vagy aktiválásához mindig szükség van extra vízre, így sokszor körökbe kerül lerakni, majd kihasználni azokat. Gyakran megesett, hogy leraktam egy embert, akit alig vártam, hogy a következő körben be is vessek, de ellenfelemnek sikerült megsebeznie, így ez váratott még magára. Sokszor pedig egyáltalán nem is sikerült egy-egy embert aktiválnom, mert idő előtt megkapta a két sebzést. Imádom, hogy az állás még az utolsó percekben is megfordítható. Volt, hogy azt hittem, a következő körben el fogom pusztítani ellenfelem utolsó, ráadásul sérült táborát, de ehelyett ő támadott rám hatalmas lendülettel: végzett egy punkommal és a szektavezéremmel, majd bevitte az így már védtelen táboromnak az utolsó ütést.

Teljesen jogosnak érezem a Legjobb kétszemélyes játék díjat, hatalmas élményt nyújt a Senkiföldje. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a konfrontatív párbajjátékokat. Sem a minőségben, sem a látványban, sem az élményben nem találtunk semmi kivetnivalót, nálunk bekerült a kedvenc játékok közé.

A(z) Senkiföldje társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • syndi-cate

    2023-03-24 10:44:04

    A játék oldalánál írtam élménybeszámolót fényképekkel. Tényleg nagyon, nagyon jó kétszemélyes játék. Amikor nyert a Summoner Wars-t és a That Time You Killed Me-t győzte le, s meg kell hogy mondjam: megérdemelten. A Senkiföldjében az a célod hogy a másik bázisait elpusztítsd, aki ezeket igyekszik megvédeni emberi "élőerő sorfallal" , valamint vica versa te is így igyekszel eljárni, megvéded a bázisaidat elé kirakott emberekkel. De persze az emberekkel támadni is lehet, vagy védekezni, vagy speciális képességeket bevetni nagyon-nagyon sok féle módon, mivel sok és egyedi képességek vannak a bázisoknak és az embereknek is. Mindenre van körönként elkölthető 3 vized (azaz ez vásárlási "pénz") Persze ezzel is lehet trükközni, tartalékolni 1-1 vizet nagyobb, erősebb kártyák kijátszásához, ilyenek pl fosztogatások, bombázások, sugárfertőzések, stb,stb amivel lehet tömegesen sebezni, darálni az emberi élőerőt vagy pusztítani akár több bázist is. Gondolj úgy a Senkiföldjére mint egy mini, kétszemélyes, kis helyigényű wargame. Ami negatívuma: hogy piszok drága ahhoz képest hogy gyakorlatileg egy pakli kártyát és egy marék tokent kapsz kézhez.

  • peti1212

    2023-03-23 21:15:07

    Most komolyan, a 2021 év kétszemélyes átéka? Már csak a témája miatt sem tudom elképzelni, ahogy nézegettem nálam nem kerülne listára, igaz nem játszottam vele , de nem.

  • Eyesis

    2023-03-23 14:09:13

    Sajnos még ez után a cikk után sem tudom, hogy mennyire kerülne elő a rengeteg 2 fős kártyajátékunk mellett... Eleve többnyire 3-4-en szoktunk játszani. Pedig nagyon jó a grafikája és a játék sem tűnik rossznak.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Senkiföldje