Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kockanyűvő Faművesek

Egy erdő mélyén manók szorgoskodnak, fűrészelnek, gyalulnak, ragasztanak, hogy szép és hasznos tárgyakat készítsenek megrendelőiknek. Nagy a hajtás, hogy minden időben elkészüljön, de a fáradtságos munkának meglesz a gyümölcse.

A Messina 1347 és a Praga Caput Regni után egy újabb Vladimír Suchý játékot mutatunk be nektek, ez a Faművesek. A többiekkel ellentétben, ebben a játékban a dobókockáké lesz a főszerep, persze nem úgy, ahogy a kedves olvasó elsőre gondolná.

A Faművesek játékosai a már említett erdei manók bőrébe bújnak, hogy asztalosmunkával keressék meg mindennapi áfonyájukat. Három évig dolgoztam asztalossegédként így közel áll hozzám ez a téma, ezért nagyon vártam hogyan fogja mindezt bemutatni.

Csapolás, lapolás, beeresztés

Négy táblán fogunk játszani, a központi akciótábla egy fűrészt imitál. Az aktív játékos előre mozgat egy akciólapkát, majd végre is hajtja a választott akciót. Hét akció van, némelyikkel fát és asztalos kellékeket szerezhetünk, másikkal fejleszthetjük a műhelyt, vagy segédeket fogadhatunk fel. A lapkák elvételekor szerezhetünk bónuszokat is, de ezek nem lesznek annyira hangsúlyosak, mint a Praga Caput Regniben voltak.

Kezdéskor kapunk a műhelytáblánkra egy fűrészt és egy illesztéslapkát, utóbbival a fahulladékot tudjuk felhasználni. Később szerezhetünk további fűrészeket, ragasztáslapkát és cserepeket. Az eszközöket fordulónként egyszer használhatjuk, ezért érdemes több eszközt is beszerezni. A fűrész használatához fűrészlap, az illesztéslapkához fahulladék, a ragasztáshoz pedig ragasztóra is szükség lesz, és néha a megrendelések teljesítéséhez is fognak kelleni az említett anyagok.

Fő nyersanyagunk a fa lesz, vagyis a dobókockák. Minden kocka egy darab fát jelképez, és mindegyik akkora darab, amekkora a kocka értéke. Hogy érdekesebb legyen a három szín három fajta fát jelent. Ezeket a darabokat lehet szétvágni, összeragasztani, toldani, de cserépbe ültetve nagyobbra is nőnek. A fadarabokat a megrendeléskártyák teljesítésekor hintalóvá, teniszütővé, vagy épp csónakká „állítjuk össze”.

A segédek állandó, fordulónként egyszer, vagy azonnal használható képességeket biztosítanak, de termelhetünk velük győzelmi pontot, fizetőeszközként szolgáló áfonyát, ragasztót, fűrészlapot, vagy más hasznos holmikat.

Beszerezhetünk szerszámokat, melyeket jobbhíján a padláson tárolunk, ezek lehelyezéséért különböző bónuszokat szerezhetünk.

A játék 14 forduló után ér véget, és a játék során megszerzett pontok mellé még megkapjuk a közös megbízáskártyákért és a hírnévsávon megszerezhető pontokat. Utóbbit a bevételtáblán elfoglalt helyünk és a teljesített megrendelések alapján kapjuk meg. A játékot az az asztalos nyeri meg aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Csónak, dugó, lamella

Először kicsit megijedtünk a nagy marék dobókocka láttán, de bíztunk benne, hogy nem a klasszikus felhasználás fogja jellemezni a játékot. Szerencsére bejött, és játék közben már azon gondolkoztunk, hogy hogy nem jutott ez valaki más eszébe sokkal hamarabb. A kockahasználat ezen módja annyira adja magát, annyira organikus hogy utólag meglepő, hogy csak most jutott eszébe valakinek. Ráadásul sikerült olyan köntösbe öltöztetni, ami tökéletesen idomul a témához.

Az akciókerék mozgása ügyesen egyensúlyozza az akciók felhasználását, ugyanis egy akciót legfeljebb négyszer lehet egymás után használni, utána a kerék forgása leblokkolja a lapkát. Így kénytelenek vagyunk más akciók felé orientálódi. És itt jönnek képbe a bónuszok, amik segítenek kiegyenlíteni az ebből adódó szűkösséget és adnak egy kis rugalmasságot, de nem túl sokat. Ugyanis ahogy írtuk a Praga Caput Regnihez hasonlóan itt is vannak bónuszok, de azokban most inkább csak a játék kereteinek fellazítását éreztük célként, nem uralják le a játékmenetet, nem válik központi elemmé.

A sok pozitívum mellet most jöjjön néhány negatív pont. A játék alkatrészei már-már a gyenge minőség felé közelítenek. A táblák kissé görbék, a kártyák vékonyak, a kockák többségének pedig az egyik oldala fél-egy mm-el laposabb. Persze ettől nem lesz a játék használhatatlan, – a kockákat többségében nem dobjuk, csak a kívánt oldalra fordítjuk – de ezek a hibák mindenképpen rontják a játék használhatóságát.

A játékosok az akciókereket és a közös megbízásokat leszámítva nincsenek hatással egymásra. Viszont cserébe megint kapunk egy Suchý-féle egyszemélyes játékmódot, amiben most kártyák vezérlik az akciólapkák mozgását. Egyszerű és nagyszerű. A játék egyébként két fővel a legjobb, hárman még kellemes, de 4 fővel már 3 óra is lehet a játékidő.

Maró, gyalu, lapszabász

Vladimír Suchý-t nem szokás az innovátorok közé sorolni, de véleményünk szerint a Faművesek egy olyan alkotás, mely a kockahasználat egy hiánypótló rétegét tárja a játékosok elé. 

Összetettsége miatt a Faműveseket gyakorlott játékosok számára ajánljuk, még akkor is, ha a téma hallatán felhúztad a szemöldököd. De ha érdekel ez a világ, és nem ijeszt meg néhány oldalnyi szabálytanulás, (ami amúgy könnyen emészthető) akkor bátran vedd a kezedbe. Hátha valami szeget üt a fejedbe.

A(z) Faművesek társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Márc

Papírkazamaták - Kaland, játék és főleg kockázat

Ismertető | 2023.03.05. 15:12:00

Fedezd fel a kazamatát, csapd le a szörnyeket és gyűjtsd be az összes kincset. Nem kell hozzá más, csak pár dobókocka, egy ceruza, és Te!

06Márc

Dominion - Megalomán kártyajáték

Ismertető | 2023.03.06. 16:37:00

Uralkodónak lenni jó, de kicsit unalmassá válhat, ha pár nyomorult birtokon és egy adag rézen kívül nincs semmi, amit fel tudunk mutatni. Ideje elkezdeni terjeszkedni. A bökkenő ott van, hogy több környékbeli uralkodónak is ugyanezen jár az esze.


Kommentek

 • Eyesis

  2023-03-23 14:00:58

  Nekem is ez a bajom ezzel, hogy annyira nem tudok azonosúlni a témával, hogy egyszerűen nem visz rá a lélek, hogy kipróbáljam :( Látszik, hogy igényes a grafikája, de nem eléggé.

  Pedig a Víz alatti városok tetszett.

 • bigacs

  2023-03-21 18:32:09

  Egyelőre Vladimír Suchý játékai közül csak a Víz alatti városokat és annak kiegészítőjét ismerem és nagy kedvenc (itt azért meg kell jegyeznem, hogy mindkét játék táblaminősége kritikán aluli). Már kb. 1 éve a "szeretném kipróbálni" listámon szerepel a Messina 1347 és a Praga Caput Regni is. A Faművesek viszont témájában annyira távol áll tőlem, hogy nem éreztem a késztetést, hogy felvegyem erre a listára. A fenti összefoglaló és a bgg magas értékelések azért gondolkodóba ejtettek, lehet, hogy egyszer mégiscsak adok egy esélyt ennek a játéknak.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Faművesek
 • Praga Caput Regni
 • Messina 1347