Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Prága a királyság feje – Praga Caput Regni

1346-ban IV. Károlyt cseh királlyá koronázták. Célja lett, hogy szülővárosát, Prágát a fejlődés útjára állítsa és modern európai várossá emelje. Megkezdte a város átépítését, megalapította a Prágai egyetemet, és a püspökséget érseki rangra emelte. Ő építette a róla elnevezett Károly-hidat is. Uralkodása alatt Prága pezsgő kulturális és gazdasági központtá és Európa egyik legnagyobb városává vált.

E történelmi időszakot jeleníti meg játékában Vladimír Suchý, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Last Will, a Víz alatti városok, vagy a Messina 1347. (A Víz alatti városokról olvashatsz itt, a Messináról pedig itt.)

A Praga Caput Regni című játéka 2021-ben kapott magyar kiadást, idén pedig megkapta a Mensa Társasjátékdíjat, és díjazta a JEM magazin is.

A történet szerint gazdag prágai polgárokat alakítunk, akik igyekeznek tovább építeni Prága városát. Ehhez a táblán látható akciókerékről választunk akciókat, amiket felhasználva további akciók sorozatát hajthatjuk végre.

Játékmenet

Az akciókerék lesz a játék motorja. A tárcsán hat lapka van, mindegyiken két-két akciótípus, melyből az egyiket kell végrehajtani. Lehetőségünk lesz: épületet és városfalat építeni, fejleszthetjük az akciótáblánkat, aranyat vagy követ termelhetünk, valamint felépíthetjük a királyok útját.

Az akciók mellett fontos működtetői, a bónuszok. Mindenért bónuszokat kapunk: az építésért, a lapkák összefordításáért, bányanyitásért, az akciólapkák elvételekor kétfélét is, sőt fejlesztéslapkával elérhetjük, hogy bónuszt kapjunk, amikor valamilyen bónuszt kapunk.

Az akciók

Az arany-, és kőbányák irányítása mindkét esetben ugyanúgy működik. Két lehetőség közül választhatunk: vagy új bányát nyitunk, vagy termelünk. Amikor termelünk, a bányáink száma alapján elforgatjuk a darut a játékostáblánkon, ezzel jelezzük a nyersanyag aktuális készletét.

Fejleszthetjük az akciótáblánkat, ilyenkor a kínálatból az egyik fejlesztéslapkát a táblánkra helyezzük, így értékesebbé teszünk egy akciót. A végrehajtásakor valamilyen plusz erőforrást vagy jelölőt kapunk. Mondhatni bónuszként.

A fallapkákat az akciótáblánk köré építjük fel. Ezekért a játék végén kapunk győzelmi pontot, továbbá, ha játék során jól tesszük le, akkor kapunk sarokjelzőket és más erőforrásokat.

Az épületeket a közterületek köré húzzuk fel, amiket igyekszünk körbeépíteni. Ha ez sikerül, és kockát helyezünk le valamelyik épületen, akkor részesülünk a közterület jutalmában.

Végül a királyok útját építhetjük, aminek végállomása a Károly híd. Persze odáig 3 helyszínen kell túljutni, mindegyiken tojást, aranyat és efféle csecse-becséket szerezhetünk. Az út 4. állomásán arany/ezüst lapkákat, „pallókat” teszünk a hídra. A hídon és a lapkákon is bónuszok láthatók, ezért amikor lehelyezünk egy lapkát, mindkettőt megkapjuk. Az arany pallók ugyanígy működnek, de itt a játék végén plusz pontozási lehetőséget szerzünk.

Látható két további karton építmény a tábla felső részén, az éhségfal és a székesegyház. E többszintes épületeken jelölőinkkel lépkedünk szintről-szintre. Ehhez olyan építményeket kell emelnünk, amiken valamelyik épület ikonja szerepel. A játék végén a kockák helyzete alapján kapunk pontot, valamint a sarokbónuszjelzőket is itt számoljuk el.

Amikor minden játékos lejátszotta a 16. körét, a játék véget ér, és pontot számolunk. Az a játékos, aki a legnagyobb szolgálatot tette a város modernizálásáért, megnyeri a játékot.

Díszes homlokzatok és éhségfal

A Praga Caput Regni megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend és ez nem véletlen. Az egész játék nagyon látványos, az akciókerék remekül működik, emellett izgalmas a közterületlapkák működése és az akciók fejlesztése is.

A játék legnagyobb pozitívuma, hogy hosszú akcióláncokat csinálhatunk, egy kör alatt könnyen végrehajthatunk két-három teljes értékű akciót is. A játék nagyon adakozó, mindenért kapunk valami extra dolgot, és nincsenek igazán rossz döntések.

De talán pont ez a gyengesége is. Valahol a rengeteg bónusz mögött veszik el a téma. Annyi mindent kapunk, hogy maguk a főakciók kisebb jelentőségűek, mint a bónuszok. Mi több, pár kör után annyira természetessé vált, hogy nem tudtuk értékelni a játék adakozását. Sokszor éreztük, hogy egy-egy döntésünk súlytalan, nem volt igazán lényeges, hogy melyik akciót is választjuk, mert igazán egyikkel sem rontottunk vagy késleltettünk semmit

Ez a játék nekünk leginkább szólóban tetszett. Annyi módosul, hogy az ellenfél körében az akciókerék utolsó lapkáját a tárcsa elejére kell áttenni. Két fővel a holtidő még kezelhető, de hárman, négyen a hosszú akcióláncok miatt annyira megnő a holtidő, hogy csak tapasztalt prágásoknak tudjuk ajánlani. Játékosonként 45 perccel nyugodtan számolhattok, de könnyű belemélyedni a lehetőségek számolgatásába.

Újrajátszhatósága pazar. Rengeteg lehetőség, lapka és helyzet adódik, aminek más a végkimenetele, továbbá kapunk a táblára módosító lapkákat is. Ellenben az interakció nagyon kicsi. Az építési telkek és lapkák elfoglalásán túl semmi ráhatásunk az ellenfél játékára.

A grafika fantasztikus, talán Milan Vavroň eddigi legszebb munkája. Noha a játék karton elemei is nagyon hangulatosak, de az asztal mellett ülve nem áttekinthetők. E mellett a tábla hatalmas, annyira hogy ülve nem érjük el minden részét.

Ajánlás

Sokaknak jobban esik az a játék, amiben nem igazán tudnak hibázni, és minden tettüket meghálálja, főleg, ha ezt egy ennyire komplex darabtól kapják meg. Másoknak pont kevésbé tudják átadni magukat a játéknak, ha minden egy karnyújtásnyira van. Ettől a Praga Caput Regni egyáltalán nem lesz jobb vagy rosszabb játék, csak nem szól mindenkinek. És ez már inkább ízlés kérdése.

A játékot azoknak ajánljuk, akik szeretik a hosszú akcióláncokat, a magas pontszámokat és, ha a játék szórja a jutalmakat.

A(z) Praga Caput Regni társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

29Ápr

Földművelés a napsütötte Mallorcán - La Granja

Ismertető | 2024.04.29. 14:00:00

A La Granja új kiadásában újrarajzolták a teljes grafikát, sztárszerzők új készítőket terveztek hozzá, Turczi Dávid megcsinálta a szóló módot, majd prémiumra állították a gyártósorokat, és megszületett a La Granja Deluxe Master Set.


Kommentek

  • MaRo

    2023-02-01 17:39:51

    Már-már násztáncom van a Prágával. Van benne valami érzelmi kötődés is számomra mert volt szerencsém néhány napot ott tölteni - és abszolút tudom ajánlani azoknak akik néhány napot akarnak egy varázslatosan szép városban tölteni, mert prága kicsit tényleg olyan mintha pár 100 évvel ezelőtti városban csavarognál és nem győzöd forgatni a fejed. - így emiatt is vonz egy kicsit a játék még akkor is ha ebből sok emlék nem szabadul fel majd játék közben.

    Mindenesetre egyszer már volt szó a beszerzésről és pontosan nem is tudom már miért maradt el ráadásul olyan szinten, hogy a vágyott játékokról is annyira lekerült, hogy esetleg akkor dobbant egyet a szívem ha valahol nagyon le volt értékelve.

    Most nemrég a cikken hagyva a telefont az asszonypajtáshoz került valamiért és bár anno is mutattam még videót is a képek most megtették a hatást. Wow de szép ez nekem kell címszavakkal.

    Azt hiszem, erre mondják, hogy addig jár a korsó a kútra míg a Moldvába nem esik. :D

    Úgyhogy még egy kicsit bírd ki Prága, és meglátjuk mit tud ez a varázsod ami oly megosztó tábort tud maga mögött.

    @ARduel, köszönöm a végső lökést! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Praga Caput Regni