Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Messina 1347 - legyőzni a fekete halált

1347. októberében 12 genovai hajó futott be a szicíliai Messina kikötőjébe. A hajók a Krím-félszigeti Kaffából tértek vissza, de legénységük mellett, még egy nem várt utast is magukkal hoztak: a fekete halált. Ekkor érte el Európát a bubó pestis, mely az emberiség legpusztítóbb pestisjárványát okozta. A járvány hat évig tartó tombolása alatt, mintegy 75-200 millió ember veszett oda, ezzel kiírtva a kontinens lakosságának 30-60%-át.

Ha az emberiség egyik legnagyobb katasztrófájának okairól, következményeiről részletesebben olvasnál, ajánljuk figyelmedbe az ujkor.hu cikkét, melyet itt találsz.

Szóval a most tárgyalt játék témája, az 1347-ben kitört pestisjárvány. A Messina 1347 a nagynevű Vladimír Suchý játéka. A játékban földesúrként igyekszünk a lehető legtöbb embert kimenteni a városból, és minden eszközünkkel a kór ellen harcolni.

Karanténmunka

A hatszög elemekből álló városba minden körben érkeznek a hajók, fedélzetükön a pestist jelző fekete kockákkal. Ezután a tárcsa által vezérelve a kór szétterjed a városban, megfertőzve a lakosságot. Helytartóink segítségével felkutatjuk a megmentésre váró embereket, akiket begyűjtünk, a birtokunkra szállítunk és akit szükséges karanténba helyezünk. A karanténkunyhók felszereltsége kezdetben igen csekély, ezért építhetünk újakat, amiben a lábadozó betegek valamilyen termelő munkát is tudnak végezni.

Ezt követően helytartóink küzdhetnek a pestis ellen, melyhez tüzet használnak. Ha sikerül eltávolítani egy pestist, népszerűségünk a tábla fölső regisztersávján emelkedni fog, amiért különböző jutalmakat kapunk.

Menthetsz úgy is lakosokat, hogy nem tudod elpusztítani a betegséget, ilyenkor a pestis hordozójává válsz és kapsz egy patkányjelzőt. Sajnálatunkra ennek nincs túl nagy következménye. A játék végén az első négy patkány miatt maximum 4 pontot veszthetsz, ami elenyésző a szerezhető 100-120 ponthoz képest. Kicsit lehetne szigorúbb a rendszer, történhetne akár az is, hogy három patkány után az egyik helytartót nem használhatjuk tovább, és mondjuk ő is karanténba kerül.

A polgárok 2 körig lesznek karanténban, és a lejárta után kikerülnek a birtokra, ahol a az oltalmat adó földesúr szolgálatába álva különböző feladatokat végezhetnek: építékeznek, munkást fejlesztenek, vagy tüzet, fát, pénzt gyűjtenek be.

Mentés után lehetőségünk van a városlapkán látható feladat elvégzésére: elvehetünk tüzet, fát, pénzt, építhetünk, vagy a templom és város regisztersávon mozoghatunk. Ellenben választhatjuk azt is, hogy elkezdjük visszatelepíteni a lakosságot, ehhez szekér kell, és egészséges emberek. A lapkák felső csúcsán láthatjuk, hogy az adott városrészre kiket telepíthetünk vissza. Ezeket a lakosokat a birtoktábláról beadjuk, majd letesszük a visszatelepítés-lapkát.

A birtoktábla bal alsó része a pergamensáv. Ez arra szolgál, hogy a kockákkal felfelé léptetve, különböző játékelemek (hajóra, épületre, vagy visszatelepítéslapkára), szorzata alapján adjanak pontot a játék végén. Ez inkább játéktechnikai megoldásnak tűnik, a témától kissé elüt, viszont jelentős győzelmipont mennyiséggel járulhat a játékosok végeredményéhez.

A játék hat fordulón át tart, majd a játék a pestis lecsengésével véget ér. Ezután pontot számolunk. Aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjtötte ő lesz Messina dicső polgára, aki sokat tett a város túléléséért.

A pestis ereje

A Messina elég ritka, és izgalmas témát dolgoz fel. Pestis témában összesen 17 játék van regisztrálva a boardgamegeek-en. E játékban a legtöbb mechanikai elem szépen alátámasztja a témát. Ilyenek: a hajón érkező pestis, annak terjedése, a karantén, az emberek kimentése, a visszatelepítés rendszere, mind-mind a tematika és a mechanika gyönyörű fúziója. Egyedül a pergamentáblát éreztük kakukktojásnak, valahogy nem tudták igazán jól belefűzni a játékmenetbe.

A játék fa elemei átlagosak, de szépek, a megjelenése figyelemfelkeltő, ezzel szemben a kinyomókartonok okoztak meglepetéseket. A mi példányunkban a lapkák sarkainál a kés nem vágta át rendesen a papírt, ezért minden darab minden sarkát tapétavágóval kellett kisegítenünk. Ez nem okozna gondot egy átlagos játéknál, de a Messina 247 karton lapkát tartalmaz, a tekercstáblákból pedig további 60 kis négyzetet kellett kivenni.

A játékszabály érthetően fogalmaz, és jól felépített. A játékmenet egyszerű, nehézségi szintjéhez képest könnyen tanulható, de van pár apró kivételszabály, amit észben kell tartani.

Játékidőre nagyjából 40 percet lehet számolni játékosonként, ehhez jön egy jelentős előkészületi idő, ami simítózáras tasakban tárolva minimum 15 perc. Mi egy horgászdobozt használunk erre a célra, és a legtöbb alkatrészt ki sem szoktunk pakolni belőle. Legfeljebb a fotók kedvéért.

Szóló módjában mindent a kétfős játék alapján készítünk elő, az ellenfél lépéseit pedig véletlenszerűen húzzuk. Ez a rendszer ék egyszerű, és pont ez a jó benne. A játékosnak csak a saját játékával kell törődnie, és nem kell azon is gondolkozni, hogy a virtuális játékos helyett mit lépjen, hogy a saját játékát ne rontsa el.

A járvány veszte

A Messina 1347 egy komplex játék, sok mechanikát és pontszerzési lehetőséget tartalmaz, vagyis haladó játékosoknak ajánlott, olyanoknak, akik szeretik, ha a játékelemek szépen egymásra épülnek.

A játékmenet és a tematikai elemek nagyon szépen illusztrálják a korszakot, de nagyon erős benne a gazdasági vonal is. Úgy érezzük, hogy akit érzékenyen érint a téma az is bátran próbálja ki ezt a nagyszerű játékot, mert inkább a vírus elleni küzdelem kontextusában mutat be egy új társadalmi és gazdasági berendezkedést.

Továbbá ha érdekel a téma, ajánlunk figyelmedbe egy klasszikus játékot, a Rattust. A korszak megegyezik, de a Rattus inkább a pestis terjedését szimulálja egy kis fekete humorral megfűszerezve.

A(z) Messina 1347 társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Kommentek

  • Musuh

    2022-09-17 07:44:49

    Szia!

    Igen tudom hogy sokan szeretik a játékot, és nem mondom hogy rossz vagy hibás, csak nekem nagyon rossz volt az első 2 élmény! Lehet véletlenül jött ki mind a két játék során, hogy teljesen beszűkült a lehetőségeim száma, de ezek szerint sajnos előfordulhat!

    Ettől még a játék és a mechanikái - ahogy írtam is - érdekesek, lehet egyszer adok neki egy esélyt még, de egyelőre találok jobbat!

  • maszlagadam27

    2022-09-16 18:32:49

    Szerintem a városlapkákon való mozgást a saját birtokodat reprezentáló játékostáblán nagyon jól ki lehet váltani. Egy csomó extra akciót végre lehet ott hajtani, olyanokat is esetleg, amik a városban már foglaltak. Nekem pont az volt az érzésem elsőre, hogy atya ég, mennyi lehetőség, melyikkel kezdjem, és milyen sorrendben aktiváljam a dolgokat.
    Ennél fogva nem értek egyet azzal, hogy limitáltak lennének a lehetőségek. Nem egy egyszerű játék, nekem sem áll rá könnyen az agyam a központi pályától való elszakadásra, és kombóláncok meg bónusz kimaxolások futtatására, de ha mégis rászánjuk az időt, energiát, akkor ez a játék a lehetőségek tárháza szerintem.

  • Musuh

    2022-09-16 10:42:44

    Nekem sajnos nem tetszett 2 játék után eladtam!

    Sajnos a pályán való mozgás nagyon nagyban függ attól hogy a többiek hova mennek és mit csinálnak, és az első játék során az elejétől kezdve erősen limitáltak voltak a lehetőségeim, ami miatt tök utolsó is lettem, kb fele ponttal mint az első helyezett!

    A második játék során is voltak hasonló problémáim, az már egy fokkal jobb volt, de így is élvezhetetlen volt, mert egy idő után nagyon limitáltak a lehetőségek amit tudok csinálni!

    Érdekes mechanikák, és tuti jó játék, de én 2 nagyon rossz élmény után feladtam!

  • Klililoti

    2022-09-13 20:30:47

    Morbid, de ez egy haláli jó játék!

  • Kisde

    2022-09-13 13:29:07

    A Vagabundnál az angol igen jó áron van még most is, annál olcsóbban nem igazán hiszem, hogy meg fogod találni, max a használt piacon:

    Vagabund - Messina 1347

  • sitatom

    2022-09-13 12:20:30

    Nekem ez a játék már nyár eleje óta a kívánság listámon szerepel. Akkor olvastam róla először és egyből megtetszett (mint annyi más játék). Ez a leírás, cikk pedig még inkább megerősített benne, hogy ez a játék szuper jó. Én még nem találkoztam hasonló témájú játékkal.

    Kellően összetett, komplex játéknak tűnik. nem kezdő illetve első játékok egyikének való.

    Sajnos mikor az angol nyelvű társas akciósan volt akkor nagyon vacilláltam rajta és lemaradtam róla. Utána meg már olyan áron, volt/ van mint a kis Homályrév és így az Oroszlánfalka került a polcomra.

    Hátha lesz vele szerencsém és jó áron valahol bele futtok. 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Messina 1347
  • Rattus