Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Mars terraformálása: Árész-expedíció - Kompakt terraformálás

A célunk a szokásos: terraformálni akarjuk a Marsot, hogy az emberiség új otthonra leljen (vagy bővíthesse az életterét). Végső soron a világ egyik legnagyobb cégének vezéreként a lehető legnagyobb profitot akarjuk elérni, csak a módszereink lesznek az eddigiektől eltérőek.

A Mars terraformálása: Árész-expedíció tekinthető egy újragondolt Mars terraformálásának is. A készítők rövidebb játékidőt, pörgősebb játékmenetet és szebb illusztrációkat ígérnek. Vajon mennyire sikerült betölteni az eddigi űrt? Még tökéletesebb játékká csiszolták a korábbit, vagy felesleges belevágni az újabb kalandba?

Verseny a nagy pénzért... Mármint az emberiség jövőjéért.

A háttérsztori nagyjából ugyanaz maradt: különféle óriáscégek nevében részt veszünk a Mars terraformálásában, és megpróbáljuk a lehető legnagyobb profitot bezsebelni. Ez egy win-win szituációnak ígérkezik, hiszen az emberiségnek segítünk új otthont találni, mi pedig dörzsölhetjük a markunkat, hiszen ha minden jól megy, még az eddigieknél is gazdagabbak leszünk. Persze egy eurónál valószínűleg nem sokan foglalkoznak a háttérsztorival, de hátha valakit érdekel.

A kilövés előtt a játéktáblát az asztal közepére helyezzük, köré- és rárakjuk a különféle jelölőket (játékoskockák, hőmérséklet- és oxigénkockák, fázislapkák, óceánlapkák), előkészítjük a projektkártyapaklit, osztunk mindenkinek projektkártyákat és cégbirodalom-kártyákat, valamint egy-egy játékostáblát, és végül a megfelelő jelölőkockákat és fáziskártyákat. A játékostábláján mindenki elhelyez minden sávon egy-egy jelölőt, és már indulhatunk is terraformálni.

A játékmenet fordulókra van osztva, azok pedig három lépésre: tervezés, fázisok végrehajtása, forduló vége.

Az első fázisban képpel lefelé magunk elé helyezünk egy fáziskártyát a kezünkből, majd ha mindenki végzett, felfordítjuk azokat a nekik megfelelő fázisjelölőkkel együtt.

Ezután következik a legtöbb időt igénylő rész, a fázisok végrehajtása: csak azokat fogjuk végrehajtani, melyeknek a kártyáit kiválasztottuk a forduló elején - a fázisokat azonban szimultán módon abszolváljuk, ezzel rengeteg időt spórolva. A Fejlesztés fázisban mindenki kijátszhat a kezéből egy zöld projektkártyát, bónusz esetén ezt három megakredittel olcsóbban tehetjük meg. Az Építés fázisban egy kék vagy egy piros projektet valósíthatunk meg, bónusszal pedig ezen felül húzhatunk egy lapot, vagy kijátszhatunk még egy pirosat vagy kéket. Az Akció fázisban aktiválhatjuk a már előttünk lévő kék projektkártyáinkat (mindegyiket egyszer), illetve bármennyiszer végrehajthatunk általános akciókat (tulajdonképpen az összegyűjtött erőforrásainkért cserébe növelhetjük a globális jellemzőket, azaz az oxigén és a hőmérséklet szintjén, valamint az óceánok mennyiségét). Ha bónuszunk is van, akkor az egyik kék akciónk előnyeit másodszor is élvezhetjük.

Ezután jön a Termelés fázis, melyben megakreditet, hőt és palántákat termelünk. Sőt, bónusszal néggyel több megakredit üti a markunkat. Ezt a lépést a Kutatás fázissal zárjuk (persze csak ha annak a kártyáját is kijátszotta valaki), mely során mindenki húz két lapot a húzópakli tetejéről, azok közül pedig egyet tart meg, a másikat eldobja. Bónusszal ez az arány öt-kettő.

Apropó bónuszok: azoknak a játékosoknak jár az adott fázis bónusza, akik a forduló elején kijátszották az annak megfelelő fáziskártyát. Ettől függetlenül mindenki részt vesz a többi fázisban is, csak nem kapja meg az ahhoz kapcsolódó plusz előnyöket.

A bonyolultnak tűnő, de idővel rutinfeladattá váló második lépés után lezárjuk a fordulót: mindenki eldob annyi kártyát, hogy legfeljebb tíz maradjon a kezében, majd visszafordítjuk az összes felfordított fázisjelölőt. A gyors zárás után jöhet az újabb forduló.

A tapasztalt terraformátorokat meg sem tudom lepni azzal, hogy milyen feltételek mellett érhet véget a játék: a hőmérséklet eléri a 8 Celsius-fokot, az oxigénszint a 14 százalékot, valamint felfordítottuk az összes óceánlapkát. Amint ez bekövetkezik, az aktuális fázis végén azonnal elkezdünk pontot számolni - bizony, adott esetben meg sem várjuk a forduló végét sem. Nincs ebben semmi meglepő, sietünk, hogy ott faragjunk a játékidőből, ahol csak tudunk. Ekkor a terraformálási rátánkat egy az egyben ponttá konvertáljuk, hozzáadjuk a begyűjtött erdőjelölőkért járó pontokat, valamint a kijátszott projektkártyáinkért járó pontokat. Aki a legtöbbet gyűjtötte, az lett a terraformálás koronázatlan királya - meg valószínűleg kőgazdag is lett, de ez már mellékes.

Ínyenceknek van lehetőségük kétszemélyes kooperatív, vagy egyszemélyes játékmódra. Ekkor is a Mars lakhatóvá tétele a célunk, de egy kellően szoros határidőn belül. Haladni kell, a végén még elpusztítjuk magunkat a Földön.

A vízbű' veszi ki az oxigént

Láthatjuk, hogy a játékmenet kísértetiesen hasonlít a Mars terraformálásáéra. A legjelentősebb változást a különféle párhuzamosan végrehajtható fázisok jelentik. Egyértelmű volt, hogy a sok akciózás viszi el az idő jelentős részét a nagytestvérben, így az egyidejű végrehajtás mellett konkrét fázisok kihagyásával is sokat spórolunk. Nálunk jellemzően másfél-két óra szokott lenni a játékidő, a kooperatív mód még ennél is gyorsabban megvan. Referenciaként a mi terraformálási időnk szinte mindig 3 óra fölé csúszik, így valóban jelentős a csökkenés mértéke.

A kártyákon látható képek egységes dizájn kaptak, már nem a stockfotós hangulat köszön vissza róluk. Igényes ábrázolás jellemzi a játékot, és ezzel valószínűleg sokakból kihúztak egy tüskét. Ezek fényében igazán aranyos hibát vétettek a kártyadizájnban: az egyik projektkártyán a projektkártyákat jelölő ikonoknál a régi hátlap köszön vissza - ez természetesen egyedi eset, és talán egy frissített verzióban már csak mende-monda lesz.

A tartozékok minőségével kapcsolatban egyelőre nincs hosszútávú tapasztalatom, de a kockák például más anyagból készülnek (legalábbis a külső részük mindenképpen), így nem is a tipikus sarokkopással érkeztek. A projektkártyák hátlapja - illetve azok pereme - már nem a csodálatos fekete színben pompázik, hanem egy barnás árnyalatot kaptak, ami a kopás szempontjából valószínűleg előnyös lesz a későbbiekben.

A játékostáblák praktikus mélyítésekkel rendelkeznek, melyekben annyira durván nem mozdulnak el az odahelyezett kockák - persze egy tornádót továbbra sem bírnának ki, de olyankor valószínűleg nem ez fájna leginkább. A doboz pedig kapott egy egyszerű karton inzertet, ami két részre osztja a belsejét, és így viszonylag kevés fejtöréssel el tudjuk pakolni úgy az alkatrészeket, hogy ne hulljon szét minden az első emeléskor.

A fő kérdés már csak az, hogy ez vajon egy lebutított Mars terraformálása vagy sem. Nos, bizonyos pontokon lebutítottnak mondanám azért, mert nem annyira kiszámítható, mint az elődje (nem tudjuk például, hogy a következő fordulóban milyen fázisokat fogunk lejátszani, így sokkal nehezebb a lapokkal számolni hosszabb távon), de komplexitását tekintve nagyjából megegyezik azzal. Ugyanúgy át kell gondolni, hogy megéri-e megtartani egy kártyát, megéri-e megvásárolni azt, merre érdemes elindulni. A játék egyébként nagyon szűkösnek érződik, szinte mindig sokkal több kártyát játszanék ki, mint amennyire lehetőségem van, és a korábbiakhoz hasonlóan itt is lassan indul be a fejlődés, aztán a végén fogunk igazán bővölködni, amikor már mindjárt vége a játéknak.

Twitter helyett maradjunk inkább a SpaceX-nél

A Mars terraformálása: Árész-expedíció rengeteg ponton javított az előd hibáin, egy nagyon jól és igényesen összerakott darabról beszélünk. A készítők érezhetően reagáltak a kritikákra és a panaszokra, ez szerintem nagy pozitívum. A játék ára is kellemes - még kellemesebb, mint a Marsé, pedig a tartalomhoz képest szerintem az is kifejezetten erős volt.

Mindezek ellenére nem tudom egyértelműen kimondani, hogy melyik a jobb. Ha valaki arra vágyik, hogy akár órákon keresztül, precízen megtervezve tudja végrehajtani az akcióit, akkor lehet, hogy nem annyira neki való ez a játék, ugyanakkor ha valaki a jól megszokott élményt keresi és nyitott néhány kompromisszumra a rövidebb játékidő érdekében, akkor valószínűleg az Árész felé fog húzni a szíve. Sőt, azt sem merem kijelenteni, hogy a kettő nem fér meg egymás mellett a polcon. Nekem személyesen mindkettő a kedvenceim között van, és örömtelinek tartom ezt az új verziót.

Ti már próbáltátok a Mars terraformálását és a Mars terraformálása: Árész-expedíciót is? Nektek melyik tetszett jobban? Miért?

A(z) A Mars terraformálása: Árész-expedíció társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

10Szep

Konyec konyha - Vodkával elmegy

Ismertető | 2022.09.10. 09:59:00

A második világháború végére igencsak nehézkessé vált az alapvető szükségletek kiegléítése. Nem volt ez másképp az orosz hadseregnél sem. A mennyiség a lényeg, nem a minőség. Térfogatleves nincs kéznél, úgyhogy más eszközökhöz kell folyamodnunk.

17Szep

19-re átkot húzni! - Eldorádó legendája: Hősök és átkok kiegészítő

Ismertető | 2022.09.17. 09:00:00

Végre megérkezett az Eldorádó Legendája, mely új karakterekkel, fantasztikus hősökkel és félelmetes átkokkal egészül ki.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása: Árész-expedíció