Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Mars terraformálása - Elon Musk álma

Ahogy telnek az évek, egyre korábban érkezik el a túlfogyasztás napja. Vajon meddig lehet hitelre felélni a rendelkezésre álló erőforrásokat? Vajon hová megyünk, ha új otthon után kell nézzünk: a Holdra, a Marsra, vagy máshova? Ezt a kérdéskört már rengetegen boncolgatták az évek során. Talán ismerősen csenghet Matt Damon vagy Elon Musk neve. Nézzük, hogy jön ide harmadikként Jacob Fryxelius, akinek köszönhetően immár mi is átélhetjük, mekkora élmény A Mars terraformálása.

Új otthon után kutatva

2315-öt írunk, a Föld túlnépesedett, új otthon után kell néznünk, ha az utánunk következő generációk számára is biztosítani szeretnénk a biztonságos élet lehetőségét. A Világkormány óriási erőforrásokkal támogatja azokat a cégeket, melyek szerepet vállalnak ebben az ambiciózus tervben. A célunk az, hogy az általunk vezetett cégbirodalom legyen a terraformálás legnagyobb nyertese.

A Mars terraformálása előkészületei során kiválasztjuk az általunk irányított cégbirodalmat annak bónuszaival együtt, húzunk tíz projektkártyát, majd eldöntjük, hogy mely projektek érdekelnek minket, melyekből bármennyit megvásárolhatunk. Ezután beállítjuk a termelésünket a játékmódnak és a cégünknek megfelelően, és kezdődhet is a nagy munka.

Indulhat a terraformálás

A vállalkozóknak az a közös céljuk, hogy a Mars globális jellemzőit - óceánok, oxigénszint és hőmérséklet - élhető szintig emeljék különféle projektek segítségével. Az természetesen nem mindegy, hogy ezeket ki viszi véghez, ugyanis a tevékenyebb játékosoknak több terraformációs ráta, és ezáltal megakredit-termelés és győzelmi pont jár. Érdemes tehát egy erős gazdaságot felépíteni, hogy minél nagyobb részt tudjunk vállalni a Mars élhetővé tételében, és ezáltal közelebb kerüljünk a győzelemhez.

A játék generációkra, a generációk pedig fázisokra vannak osztva. A körsorrendfázisban továbbadja az aktuális kezdőjátékos a kezdőjátékos-jelölőt, a kutatási fázisban mindenki húz négy kártyát, és eldönti, hogy melyeket veszi meg azok közül. Az akciófázisban végrehajthatunk egy vagy két akciót, majd a következő játékos következik. Ez addig tart, amíg mindenki ki nem passzol, azaz nem kíván végrehajtani egy akciót sem. Végül a termelési fázisban elérkezik a várva várt fizetésnap - azaz kapunk a termelésünknek megfelelően különféle erőforrásokat (ezek lehetnek megakredit, acél, titán, palánta, energia, illetve hő).

A megakreditünket, acélunkat, illetve titánunkat különféle projektekre költhetjük el, melyek segítségével fejleszthetjük a gazdaságunkat, építhetünk városokat, szerezhetünk győzelmi pontokat, vagy kiszúrhatunk másokkal. Ezen kívül elérhetünk mérföldkövet, alapíthatunk díjat, beválthatunk nyolc palántát egy növényzetlapkára, vagy nyolc hőerőforrást a hőmérséklet növelésére, remélve, hogy közelebb kerülünk a győzelemhez.

A mérföldkövek és a díjak igazán ötletes elemei a játéknak, ugyanis ötféle mérföldkő, és ugyanannyi díj van, melyekből legfeljebb három-három fog részt venni a játékvégi pontozásban. A mérföldkövek darabonként nyolc megakreditért vásárolhatóak meg, és aki ezáltal eléri az adott mérföldkövet, az fogja kapni az érte járó győzelmi pontot. A díjalapítás ára minden alkalommal növekszik, tehát míg az elsőt még nyolc megakreditből megússzuk, addig a harmadik már húszba kerül. Ezen kívül a díj alapítója nem nyeri meg automatikusan azt, csupán azt döntheti el, hogy a játék végéig milyen kategóriában folyjon a verseny.

A játék abban a generációban ér véget, melyben a hőmérséklet eléri a +8°C-ot, az oxigénszint a 14%-ot, illetve elegendő mennyiségű vizet tártunk fel a Mars felszínén (mind a kilenc óceánlapka lehelyezésre került). Az a cégbirodalom lesz a terraformálási verseny győztese, mely a legtöbb győzelmi pontot gyűjti össze. Ezt a terraformálási ráta, a díjak, a mérföldkövek, a város- és növényzetlapkák, valamint a megvásárolt projektkártyák határozzák meg. Elmondható, hogy meg kell találni az egyensúlyt a gazdaságfejlesztés és a pontgyűjtés között, ugyanis a rendelkezésünkre álló erőforrások jelentős része nem fog számítani a pontozásnál.

A szabálykönyv több játékvariánst is felkínál számunkra, melyekből kiindulva akár saját ötletekkel is kísérletezhetünk. A cégek korszakában sokkal több projektkártya van a húzópakliban, melyek főleg a gazdaságfejlesztésre vannak kihegyezve. Ez hosszabb játékidőt eredményez, de cserébe több lehetőséget kínál. A draftolós változatban a kutatási fázisban nem abból a négy lapból választhatunk, melyeket húztunk, hanem szokásos draftolós módszert alkalmazunk: elveszünk egyet a négyből, majd a maradékot továbbadjuk a következő játékosnak. Így teszünk addig, amíg négy kártya nem lesz a kezünkben, melyekből válogathatunk, hogy melyikeket szeretnénk megvenni. Végül a szóló módban egyedül is van lehetőségünk játszani: 14 generáció alatt kell véghez vinni a Mars terraformálását, ha nyerni szeretnénk. Ha ez túl könnyűnek bizonyulna, akkor elkezdhetünk arra utazni, hogy minél több győzelmi pontot szerezzünk ezalatt az idő alatt. A kooperatív játékok szerelmesei össze is foghatnak, és együttes erővel is élhetővé tehetik a Marsot ebben a variánsban.

A Mars sötét oldala

Amellett, hogy A Mars terraformálása egy nagyon elismert játék, van néhány gyengepontja is.

A doboz inzert nélkül érkezik, minden alkatrész ömlesztve van benne. Ez olyan szempontból hátrány, hogy ha nem találunk ki valami alapszintű rendezési elvet, óriási káosz lesz az eredmény. Megoldásként próbálkozhatunk házikészítésű rendezővel, vagy ha nem sajnáljuk rá a pénzt, akkor akár a The Giftforge által készített igényes fa rendező is szóba jöhet. Utóbbi fel van készítve a kártyavédőkre is, így igazán átgondolt darab.

Hasonló jellegű probléma a nem túl jól megtervezett játékostábla. Az alapjátékhoz kapható darabokon ugyanis hihetetlenül könnyen elmozdulnak a jelölő kockák, és egy apróbb baleset után - valaki belerúg az asztalba, vagy egy meggondolatlan mozdulatot tesz, netán a macska jó ötletnek tartja, hogy felugorjon - vakarhatjuk a fejünket, hogy mégis miből mennyi termelésünk volt. Ennek megoldásaként megvásárolhatóak a Hatalmi játszma kiegészítőben található kétrétegű játékostáblák külön, vagy az imént már említett The Giftforge is kínál fából készült játékostáblákat.

A grafikára rengetegen panaszkodnak, ugyanis elmondható, hogy vannak sokkal szebb játékok is a piacon. Néhol valóban olyan, mintha a készítők internetről válogatták volna össze a képeket, melyek így egészen sokféle stílusúak, így nincs egy összehangolt képi világa a játéknak.

Utolsó gyengeségként pedig a könnyen kopó alkatrészeket említeném. A projektkártyák hátlapja többségében fekete, így az éleknél látványosan kopnak. Az erőforráskockák sarkai is hihetetlenül gyorsan kopnak csupán egy kis tárolás és mozgatás miatt. Az előbbi probléma orvosolható kártyavédők segítségével, de akkor számolnunk kell azzal, hogy a hatalmas pakli igencsak nehezen kezelhetővé válik.

Mindezeket figyelembe véve az a véleményem, hogy a készítőknek mérlegelniük kellett a páratlan látványvilág, a jól működő játékmenet és a megfizethető vételár között, és ők az utóbbiakat helyezték előtérbe. A nem régen megjelent Big Box jól mutatja, hogy mennyibe kerülne a játék, ha minden apró részlet precízen ki lenne dolgozva: remekül kitalált inzert, 3D-s lapkák, kártyavédők, tárolók, minik, fém erőforráskockák stb. Többszöröse lenne a mostaninak, ez egészen biztos.

A lehetőségek bolygója

A Mars terraformálása egy remek belépő a nagy játékok világába. Látszik, hogy sokat spóroltak a megjelenésen, aminek egy viszonylag kedvező ár lett az eredménye. A tematika logikusan és igényesen felépített, adott egy alapsztori, és a kártyák is építik a történetet. A szabályzat nem túl hosszú, alaposan és példákkal magyaráz, és nem hagy sok nyitott kérdést. Ezek miatt tökéletes játék azok számára, akiknek van valamennyi tapasztalatuk a társasjátékok terén, de szeretnének valami komplexebbet kipróbálni.

A játék felépítését, működését az első játék végére könnyedén meg lehet érteni, az odáig vezető úthoz azonban türelem kell. A 90-120 perces játékidővel nem érdemes számolni. Mi eddig egyszer sem végeztünk 3 óránál rövidebb idő alatt, viszont ezalatt egy percig sem unatkoztunk. Az erőviszonyok elég jól kiegyensúlyozottak, és többféle út is vezethet a győzelemhez. A játékkal ismerkedők számára nagy segítséget nyújtanak a kezdő cégbirodalmak, ugyanis adnak egy kis kezdeti bónuszt a többi céghez képest, valamint egyszerűsítik a játék menetét.

Aki együtt tud élni a már említett negatívumokkal, és szeretne egy kedvező árú, komplexebb stratégiai társasjátékot, amely izgalmas órákat tartogat magában, annak A Mars terraformálása alap darab. Nem véletlen a BoardGameGeeken a jelenlegi 4. helyezése, azt is vehetjük egyfajta ajánlólevélnek.

A(z) A Mars terraformálása társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

29Márc

Karak + Hősök és lidércek kiegészítő

Ismertető | 2024.03.29. 14:00:00

A Karak egy lapkalerakós játék, ami ötvözi a szerepjátékos stílusjegyeket a kockadobás szerencséjével.


Kommentek

  • godzsakattila

    2021-10-13 17:16:28

    Én is hasonlóakat írtam volna (bár most nem vágom, milyen reflexshoppos szavazásról van szó 🤪). De a lényeg, hogy (most csak a pozitívumokat is felsorolva, nyilván lehetne negatívumokat is, de most az nemfeltétlen idetartozik) egy híd játék, gémereknek is jó szórakozás, de "első komoly játék" gyanánt is nagyon jó kezdőbbeknek, illetőleg egy gémer és egy egész kezdő közös szórakozásáként is jó. És (legalábbis nálunk) az ára is nagyon pénztárcabarát, ahhoz mérve amit kínál, tehát egyrészt jó ár/érték arányban van, másrészt többekhez eltud jutni, mintha dupla ennyi lenne és harmad annyi ember venné meg. Illetőleg a sok kiegészítő, amik mind más típusúak (időnövelő, időrövidítő, bonyolító/nehezítő, új pályát nyújtó), nagyot dobnak az egészen.

  • harnas1207

    2021-10-13 16:38:37

    A trükk az, hogy elég mély a játék ahhoz, hogy gémerek leülljenek vele, de még nem annyira agyégető (és iszonyat szerencsfaktorral bíró), hogy a lightos társasokhoz szokott játékosoknak is bejöjjön. Azaz a tökéletes határjáték és ebből a szempontból valóban lehet a trónon. Azt hittem először a BGG első helyre céloztál :)

  • armin.d.ivan

    2021-10-13 14:15:47

    Én is szerettem volna meglepődni - például számomra sokkal előkelőbb helyen szerepel egy Dixit, Bájos kis bestiák, vagy Utolsó Erőd. De ettől függetlenül nálam a BANG! foglalja el a trónt. Szerencsére mindenkinek más :)

  • Csiracsirke

    2021-10-13 11:17:08

    Azért én reménykedtem benne hogy nem nyer... :D

  • armin.d.ivan

    2021-10-13 10:31:26

    Mindenhol azt olvasom, hogy ez a legeslegnépszerűbb és jobb társas szerte e földön :D Amikor a Reflexshop kirakta a versenyt már az elején mindenkinek egyértelmű volt, melyik nyeri. Így értettem.

  • harnas1207

    2021-10-13 10:22:16

    Kérdés milyen trónról? :D

  • gyd

    2021-10-13 10:10:20

    Szerintem a téma, a felépítés és az ár miatt elég jó lehetőség a Mars, ha valaki szeretne betekintést nyerni a nagyobb játékok világába. Szerintem idővel le lesz taszítva a trónról, de arra szerintem még várnunk kell. :)

  • armin.d.ivan

    2021-10-13 09:44:52

    Kíváncsi vagyok valaha le lesz-e taszítva ez a játék a trónról 😅 Az évek alatt olyan kultusz alakult ki körülötte, akkora tábora van, hogy nehezen tudom elképzelni. Tudom, hogy összehasonlíthatatlan a kettő, de én utoljára a BANG!-nél láttam ekkora lelkesedést, szerintem népszerűségben simán ott vannak egymás mellett.

  • moldi1909

    2021-01-04 18:40:44

    Zseniális társasjáték, egyszerűen megunhatatlan. A rengeteg kiegészíítő még izgalmasabbá és változatosabbá teszi. További óriási pozitívuma, hogy a többi társasjátékhoz képest itt viszonylag kicsi a szerencse szerepe, és általában megtippelhetetlen, hogy ki lesz a végső győztes. A játékidő ugyan igencsak hosszú (kiegészítők nélkül is alaphangon 4 óra, a hatalmi játszmával pedig minimum 5-6), de aki szereti a hosszú és tartalmas időtöltést, és aki kedveli a gondolkodós társasjátékokat, annak biztosan nem fog csalódást okozni. Én még megközelítőleg sem találkoztam ilyen remek társasjátékkal, amikor véget ér az egyik parti, már alig várom, hogy játszhassak vele újra...

  • Cygnus

    2020-10-20 08:57:39

    Szerencsére hozzám hamarabb jutott el a játék, mint a hype híre, így nem voltak előzetes elvárásaim. Azóta sok hype-olt játékba belefutottam már, hát, elég vegyesre sikerültek, szóval abszolút megértem az óvatosságot.

    A design szerintem nem annyira rossz, bár tudom, nagyon eltérő ízlésvilágokkal rendelkezünk. Ha esztétikumra vágyom, nyilván nem ezt, hanem mondjuk az Everdellt fogom nézegetni, de nem is annyira gagyi, hogy taszítson. De hát ízlések és pofonok.

    Annak fényében pedig kifejezetten korrekt a megjelenése, hogy mennyibe kerül. Ahogy a cikk szerzője is írja, ha ezt egy 3D-s mütyürös-minis-színes-szagos verzióban tálalják, akkor simán a duplája is lehetne az ára. Én jobban örülök annak, hogy kedvező összegért hozzájuthatok, és rajtam áll, hogy szeretném-e csinosítani vagy sem. Inkább legyen kicsit csúnyácska, de nagyon jó játékmenet, mint egy drága, csicsás külső, 0 belső tartalommal. A Big Box sajnos nem az én pénztárcámnak való, ezért megelégszem az alap kinézettel :)

    Ahogy írtad, nem tökéletes, de maximálisan szerethető :)

    P.s.: Jó lenne hasonló bemutató cikkeket olvasni a kiegészítőkről is :)

  • Marcike

    2020-10-17 21:38:12

    Nagyszerű írás, minden ilyet szívesen olvasok! 🙂 Ahogy azt már kifejtettem egy kommentben, mi a feleségemmel évekig halogattuk a beszerzését, aminek több oka is volt. Egyrészt a játék körüli hype miatt eléggé tartottunk tőle és nem akartuk, hogy a végén egy nagy csalódás legyen. Másrészt a design finoman szólva is eléggé amatőr, így nem vonzott bennünket különösebben. Az egyik kártya fénykép van, a másik kártyán egy rajz, a harmadikon pedig festmény… Elég szörnyű.

    Amint sikerült leküzdenünk az ellenérzéseinket, elmentünk a hazai kiadó budai márkaboltjába és kipróbáltuk a társast egy szombati napon. És milyen jól tettük! Ez a játék nagyszerű, minden hibája ellenére is kifejezetten szerethető! Persze nem azt mondom, hogy hibátlan, de a modern társasjátékok között egy rendkívül üde színfoltnak találom! Főként, hogy családi vállalkozás termékeként jelent meg.

    A tematika és a játékmenet szerintem kifejezetten jó. Az alkatrészek minőségéről és a design színvonaláról ugyanez nem mindig mondható el, de néhány kompromisszum meghozatalával azért felül lehet emelkedni ezeken a dolgokon. Pl. érdemes megvásárolni a csúszásgátló játékostáblákat, illetve a 3D-nyomtatott térképlapkákat.

    Külön öröm számomra, hogy a cikk írója beszámol a gyűjtői nagy doboz megjelenéséről is, mert így tényleg teljesebb képet lehet alkotni a játékról és hogy miért és hogyan spóroltak az elemeken.

    ez a játék közel sem tökéletes, de minden hibája ellenére nagyszerű és valószínűleg örökre bérelt helye van a polcunkon és a játékosasztalon. 🙂

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • A Mars terraformálása