Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! - 7 Csoda: Párbaj – Agora

A 7 Csoda: Párbaj az egyik, ha nem a legnépszerűbb kétfős társasjáték. Amikor a remek alapjátékhoz pár éve megjelent  a Pantheon kiegészítő, meg is lepődtem, mert nem éreztem, hogy szükség lenne rá.

Kipróbáltam, és valóban több lett tőle a játék, tetszett a tematika, bejött a képbe a mitológia, és a működése lazított az eredeti játék determináltságán, ami lapok felhúzását illeti. Ezek után nem számítottam rá, hogy jönni fog még egy, mert hát mit lehet variálni még a Párbajon? Viszont, ahogy szűklátókörűségem fókuszába került az új kiegészítő, nem volt kérdés, hogy egyből beszerzem. (Itt gyorsan megjegyzem, mert a képeken úgy is fel fog tűnni, hogy nekem az alapjáték magyar, míg a két kiegészítő angol. Türelmetlen és egyben hitetlen voltam, nem gondoltam, hogy megjelennek magyarul.)

Kik laknak az agorán? Mi, szenátorok?!

Nézzük először is, mit rejt a doboz, kezdjük a leglátványosabb elemmel, egy félkör alakú táblával, ami az alapjáték táblájának az alsó részét egészíti ki. Ez lesz a szenátus, és ehhez az új helyszínhez kapcsolódnak a szenátor kártyák. Ja igen, az Agora nevű kiegészítőben szenátus és szenátorok vannak, utóbbiak ugyebár Rómához kötődnek, míg agorák Görögországban voltak/vannak. Számít ez bármit? Ja nem, csak viccesnek gondolom a dolgot, lehet a marketing csapat nem találta elég jónak mondjuk a Forum címet. Illetve legyen ez figyelmeztetés arra az esetre, ha egy véresszájú történésszel ülnél le játszani, és nehogy véletlenül játék helyett kiselőadást hallgass az ókori Róma és Görögország társadalmi, politikai összehasonlításáról. Tehát vannak szenátor kártyák, és akkor itt meg kell említeni a Mars Terraformálását, miért? Mert onnan lehetnek ismerősök azok a politikai befolyást jelző kis, bronz és ezüst kockák, amiből 12-12 darabot kapnak a játékosok. A kötözködésből visszatérve, szintén a szenátorokhoz kapcsolódnak még az összeesküvés-kártyák, ezek működéséről majd később.Továbbá kapunk két újabb csodát, Knósszoszt (erről már hallottam) és a Curia Juliát (na erről nem tudtam, hogy micsoda), illetve két új, szimpatikus nevű fejlődéskorongot is (korrupció és szervezett bűnözés). Az új csodák és korongok képességei, hatásai illeszkednek a kiegészítő új akcióihoz. Ja, és ez igaz Agorához tartozó új katonai jelölőkre is.

Így politizálj!

Az új kiegészítő legnagyobb változtatása, hogy behozz egy új, negyedik győzelmi lehetőséget, méghozzá a politikait. Ahhoz, hogy politikai úton nyerhessünk, annak az a feltétele, hogy a szenátus, mind a hat kamaráját irányításunk alá vonjuk, azaz több megakredittel,..mármint befolyásjelzővel kell rendelkezünk az ellenfelünknél mindegyik kamarában.

Mindezt a szenátorlapok megvételével tudjuk elérni, a szenátorlapok ára pedig attól függ, hogy vásárláskor mennyi szenátorral rendelkezünk. Tehát az első szenátor ingyenes, hiszen addig egy szenátorunk sem volt.

A játékban kétfajta szenátor van, politikus és konspirátor. A politikus megvételekor meghatározott számú akciót hajthatunk végre a szenátusban. Mégis mitől függ az akciók száma, hát nem mástól mint a meglévő kék épületkártyáink számától. Ha legfeljebb eggyel rendelkezünk, akkor egy akciónk lehet, viszont négy vagy annál több épület esetén ezt feltornázhatjuk három szenátusi akcióra is. A szenátusi akció végrehajtásakor kettő opció közül választhatunk. Az első, hogy lehelyezünk egy befolyásolójelzőt a politikuskártya által meghatározott egyik kamarába. A másik lehetőség, hogy bármely lent lévő jelzőnket egy szomszédos kamarába mozgatjuk át. Amelyik kamarában többséget szerzünk, akkor lehetővé válik, hogy használhassuk a kamarához tartozó rendeletet, amely valamiképp segíti számunkra a játékot.

A másik szenátor típus, a konspirátor. Ha egy konspirátort toborzunk, abban az esetben is két akció közül választhatunk. Az egyik, hogy egy befolyásjelzőt lehelyezhetünk a szenátus valamelyik kamarájába. A másik, hogy húzunk két összeesküvés-kártyát, és abból egyet megtartunk. Ahhoz, hogy kijátszhassuk, aktiválnunk kell, hasonlóképpen mint mikor egy csodát megépítünk, azaz alátoljuk a körünkben felhúzott kártyát. Ha ezt megtettük, később egy körünk elején van lehetőségünk ingyenes akcióként egy ilyen előkészített összeesküvést kijátszani.

Ennyiben áll lényegében az Agora újdonsága, a többi játékosakció és győzelmi kondíció változatlan maradt.

Panthegora

Természetesen a tervezők gondoltak arra, hogy lehessen egyszerre játszani az alapjátékot a Pantheonnal és Agorával.

A két kiegészítővel a Párbaj imponzáns asztalképet nyújt, de ennek ellenére én már így nem játszanám, röviden, tömören azért, mert sok. Az alapjátéknak van egy egyszerű eleganciája, amin egy kiegészítő valamennyit módosít, azonban a kettővel együtt nekem már eléggé más. Véletlenül sem azt állítom, hogy rossz így a játék, hanem az a játékélmény, ami miatt szeretem az alapjátékot, a két kiegészítővel annyira másmilyen lesz, hogy amit így kapok a játéktól, inkább más társasban keresem, ilyen egyszerű.

Záró szónoklat

Tágabb ismeretségi körből hallottam olyan visszajelzést a 7 Csoda: Párbaj kapcsán, hogy az egy olyan játék, ami házasságokat képes tönkretenni. Magával az állítással most nem kívánok vitatkozni, de aki hasonlóan gondolkodik az alapjátékról, illetve zavarja, ha tönkrevágódhat egy emberi kapcsolata, nos, nem neki való ez a kiegészítő. Ez a kiegészítő fokozza az interakciót a játékosok közt, sőt. Ha a játékos szerencsésen konspirál, akkor el tudja lopni vagy akár le is rombolhatja a másik csodáját. Itt a szerencsét félkövérrel ki kéne emelni, mivel elég változatosak a módok, ahogy összeesküvéssel tudnom támogatni a saját és/vagy gátolni az ellenfelem játékát, és ez nincs annyira patikamérlegen kibalanszírozva. Lehet, hogy mosolygok, mikor az egyik rendeletlapkát elcsenem, és hozzáadom az általam uralt kamarához, de hamar elillan derű az orcámról, mikor válaszcsapásként játékostársam, kaján vigyorral megsemmisíti az egyik megépített csodámat.

Ha most valaki fegyvert fogna fejemhez, hogy döntsem el, melyik a jobb kiegészítő, azt felelném neki, először is ez a hajcihő teljesen felesleges, mert személy szerint nekem ez a kiegészítő jobban tetszik. Ennek az egyik alapvető oka, hogy újabb, frissebb. Másik, hogy bevezet egy új győzelmi kondiciót, ami ráadásul egy hozzám közel álló téma, politika. A fejemben a Hét Csoda egy földhöz ragadt világban játszódik, ahol egyértelmű, ha katonai vagy technológiai fölénnyel nem sikerül a másik fölé kerekednem, akkor megpróbálom politikai machinációval elérni, mintsem elmegyek a templomban, és várom a transzcendens erők segélynyújtását. Az új győzelmi feltétel ráadásul jól használja fel a kék épületeket, így azok fontosabbá válnak az Agorában az alapjátékhoz képest.

Összességében úgy vélem, ez egy nagyszerű kiegészítő lett, ami jobb lett, mint az első. Ha szereted az alapjátékot, ajánlom, ha a Pantheon is megvan, már-már mondanám, hogy kötelező, ha viszont már alapjáték is elég konfrontatív, maradj meg a sima 7 Csoda: Párbaj mellett, vagy menj el Fesztávozni.

írta -- nyomivirag

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Jún

Ínyencek - Gasztroverseny és bipiramis

Ismertető | 2022.06.23. 08:00:00

Ebben a nagy szerencsefaktorral rendelkező társasjátékban a játékosok azon versengenek, ki tudja legsikeresebben vezetni ételudvarát, kinek sikerül különleges és változatos kínálatával a legtöbb ínyencet lenyűgözve a legnagyobb hírnévre szert tennie.

07Jún

Imagine - de nem Dragons

Ismertető | 2022.06.07. 14:30:00

Az Activity társasjáték a 2000-es évek elején nagy szenzáció volt, ebben valószínűleg a Szulák Andrea vezette tv-műsor is nagy szerepet játszott. A dobozos verzió nagyjából a Monopoly és a Gazdálkodj okosan ismertségével vetekedik.


Kommentek

 • hierroo

  2022-06-01 19:38:00

  Igen, valóban nincs szóló mód a szabálykönyvben, viszont külön készült többféle elgondolás is. Én egy olyat használok, amihez automa kártyák kellenek, és azok határozzák meg, hogy az automa mely kártyákat kell hogy kivegye a játék során. Ezenkívül van 5 féle ellenfél melyek választhatóak (ókori személyiségek), amelyek különböző módon akarják megnyerni a versenyt. Én már mindegyik ellenféllel kipróbáltam a játékot, és szerintem mindegyik ellenfél nyerhető és elveszthető is. Szóval nem unalmas ez a szóló mód.
  A magyar szóló szabályokat még régebben leszkenneltem, és a kártyákat is. Szóval szivesen elküldöm annak, amit ez érdekel. BGG-n nem találtam őket, a szabályokat is csak más nyelven. (németül itt)

 • maricusi

  2022-06-01 18:44:21

  A JEM magazin 100. papír alapon megjelent kiadásában volt a szólómód promó.

 • esze.gergo

  2022-05-28 13:15:02

  Kiváncsivá tettél, hogy játszod egyedül? Rég volt a kezemben az eredeti szabálykönyv, de abban nem emlékszem hivatalos solo módra.

 • esze.gergo

  2022-05-28 13:14:06

  Jajjj, nagyon fáj az OCD-m a harmadik képtől pedig azt hittem nekem nincs is ilyenem. :)

  Nálam az Agora kiegészítő egy éve a polcon hever sajnos és még sose került elő. Úgyhogy köszi ezt az írást, meghoztad a kedvemet a kipróbáláshoz. Igazából szerintem azért parkoltattuk, mert mindig gyorsabbnak tűnt felpakolni és lejátszani egy partit, mint értelmeznk a szabályokat. Amit valószínűleg az alapjáték feszessége és eleganciája miatt éreztem így hiszen ennél sokkal hosszabb szabálykönyvekkel is szívesen birkózom.

  Ahogy te is írod nekem is fura, hogy már két kiegészítője van a játéknak, hiszen annyira kompakt, nagyon jól összerakott darab. És pont a hosszú pihentetés mitt nálam mostanában magában került elő. Az igaz amit előttem írtok, hogy a tapasztalt játékos nagy előnyben van, de szerintem gyors tud lenni a felzárkózás és közben talán a másik fél is élvezi. Én legutóbb 3 meccset játszottam zsinórban egy újonc haverommal és megvertem ezalatt mind a háromféle módon. Viszont azóta is kéri, hogy játszunk újra, sőt ott maradt nála, hogy a feleségével vagy a tesójával játszhasson.

  A Patheon kieget én amúgy bírom, engem nem zavar a tematikus szakadás, sőt szerintem abban a korban hasonló módon volt része az életnek a vallás, mint ebben a játékban. Szerintem az egy sokkal kritikusabb dolgot ad a játékhoz, mint a negyedik nyerési mód. Az, hogy elpassolhatod a köröd az legalább olyan erős tud lenni, mint a kör duplázás. Ráadásul a játék determináltságát is rendesen borítja, nem tudod előre kiszámolni, hogy hogyan kaphatof meg a felső sorban levő fontos lapot.

  Szuper írás, abszolút meghoztad a kedvemet a kipróbáláshoz, viszem is legközelebb a haveromhoz, hátha a negyedik módon is sikerül megverni mielőtt túlzottan belejön.

 • hierroo

  2022-05-22 19:31:17

  A Párbaj alapjáték nálam előkelő helyen van, mert egyedül is lehet remekül játszani. De meg kell mondanom, hogy nem azért nem a kedvencem az Agora, mert hogy annak nincs egyfős módja. Szerintem ez egy nagyon ötletes, izgalmas játék, jóval változatosabbá teszi az alap játékot. Azonban ez a gonoszkodás nem az én világom. Persze ez egy párbaj, egyértelmű. Nyerni kell. Viszont én szeretem a tiszta, korrekt győzelmeket. Az ármánykodást, hátbadöfést nem. Ez a játék, csak akkor "tisztességes", ha minden játékos egyformán tisztában van a szabályokkal és a kártyák hatásaival. Ugyanis, ha valaki kicsit is tapasztaltabb a másik játékoshoz képest, akkor rögtön előnnyel indul szerintem.
  Szóval én jobb szeretem a békesebb, gyűjtögetős eurós játékokat, a komfliktusos játékok nem nekem valók. Az alapjáték az még belefér, sőt szeretem is, de az Agora kiegészítő nem lesz a polcomon.

 • sitatom

  2022-05-22 18:37:39

  Jó játékhoz a cikk alapján fantasztikus kiegészítő(k).

  Én nagyon kevés kiegészítő mellett teszem le a voksom, ezeken elgondolkozom, hogy érdemese beszerezni.

  Akkor csömörlöttem meg a kiegészítőkkel amikor a Bangnak a nem tudom hányadik kiegészítőjét hozta a cimborám....

 • batik.balazs

  2022-05-22 16:30:22

  (Remek írás, gratulálok hozzá. 👍)

  Ez volt az a kiegészítő, ami után azt mondtam, hogy soha többé nem akarok csak az alapjátékkal játszani - legfeljebb annyi ideig, amíg megmutatom annak, aki még nem ismeri, aztán egyből jöhet a kiegészítő is mellé. Az alapjátékból sem hiányzott semmi, de ezzel lett teljes az élmény: amíg csak a sima 7 csoda: Párbajjal játszottunk, mindig pontozás döntötte el a győztest, amikor az Agorával kibővítettük, onnantól kezdve a másik három győzelmi lehetőség (katonai fölény, tudományos fölény, politikai fölény) is többször összejött valamelyikünknek. Könnyebb lett elérni azokat,a figyelmet jobban meg kellett osztani több irányba.

  Jelentősen nagyobb súlya lett annak, ha "valaki még egyszer" jön, 2-3 ilyen után behozhatatlan előnyre tesz szert az illető, illetve több kártya is visszakerül a dobozba, így az "arra számítok, hogy majd..." játékelemek is csökkennek, így az előretervezés erőteljesebb szerepet kap.

  A legnagyobb kedvencem ebben a kiegészítőben, amit más játékokban is szeretek és az ellenfél gyakorlatilag nem tud semmit tenni ellene: az a csapdalap. A játék összeesküvésnek nevezi, de az valóban egy alattomos csapda, amibe ha belesétál az ellefél vagy amit ha jókor aktivál az azt birtokló játékos, tényleg hátba tudja döfni vele a másikat.

  A kiegészítő megjelenését egyetlen játékelem sínylette meg, azok pedig a játék névadói: a csodák. Csökkent a súlyuk, a megépítésükért folyó hajsza, mert a fókusz a kibővített játéktérre tevődött át. Míg a csodák építésén dolgozik valaki, a másik simán behúz egy politikai fölényből fakadó győzelmet.

  --

  Az írásod - köszönöm még egyszer - meghozta a kedvem a játékhoz. Egy ideje a polcon hevert, vártuk a Pantheon kiegészítő újbóli megjelenését (ami meg is történt a múlt héten). Most, hogy az írásod felidézte ezeket az emlékeket, az estére tervezett játékból az egyik biztosan a 7 Csoda Párbaj lesz.

  --

  Akinek nincs még meg ez a remek játék, szerezze be - s azonnal mellé az Agorát is - ameddig elérhető a boltokban.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • 7 Csoda: Párbaj – Agora