Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cascadia vadvilága – Mintaépítés a vadonban

A Cascadia vadvilága egy könnyen tanulható társasjáték 1-4 fő részére, 30-45 perces játékidővel. A játékosok egymással versengve próbálják létrehozni a legharmonikusabb ökoszisztémát az észak-amerikai Flóraterületen. Az élőhelylapka-vadvilágjelző párosok kijátszásával állatokat rendezünk pontozási feltételeknek megfelelő alakzatokba, és minél nagyobb összefüggő területtípusok kialakítására törekszünk.

Előkészületek

A játékosszámnak megfelelő mennyiségű élőhelylapkából képpel lefelé fordítva kupacokat építünk, a fából készült vadvilágjelölőket a húzózsákba tesszük, a természetjelző tobozokat kikészítjük. Felfordítunk négy lapkát, és mindhez húzunk egy-egy állatot a zsákból, így képezve négy párost. Mind az öt állatfajhoz választunk egy pontozókártyát. A játékosok kapnak egy-egy kezdőterületet, amelyet maguk elé helyeznek.

A természet meghódítása

Ha a közös részen levő négy állat azonos fajból való, akkor sajnos ők túlszaporodtak, és le kell őket cserélni. Ha három azonos állat van lent, az aktív játékos dönti el, szeretne-e cserét.

Az aktív játékos választ egyet a négy élőhelylapka-vadvilágjelölő párosból. Dönthet úgy, hogy természetjelölő felhasználásával nem összetartozó kombinációt vesz magához, vagy az állatokat lecseréli számára kedvezőbbek reményében. A megszerzett párost azonnal ki kell játszani a saját ökoszisztémájába. A hatoldalú lapkát az egyre növekvő területéhez kell csatolnia, az állatot pedig egy számára élhető területre lehet költöztetni - olyan üres mezőre, amelyen megtalálható a szimbóluma. Ha a letakart mezőn volt toboz, a játékos kap egy természetjelzőt.

Pontsaláta

Minden játékos pontosan hússzor fog sorra kerülni, majd a pontozás következik. Szerencsére a pontozófüzet segítségével ez egyszerű és egyértelmű folyamat.

Először megnézzük, az egyes fajok hány pontot érnek a kártyájuk alapján. Minden játékban öt állatfaj vesz részt, és mindhez négy különböző pontozókártya tartozik. Egy játékban minden fajhoz egy kártyát választunk, így a rengeteg kombinációnak köszönhetően minden parti más és más. Ezután lepontozzuk az egybefüggő területeket, majd kiosztjuk a legnagyobb összefüggő területekért járó bónuszpontokat is. Végül minden megmaradt tobozért jár egy-egy pont.

Kihívások és edukáció

Úgy érzem, nem csak a természet témájú játékok váltak divatossá, de az extra kihívások és az edukációs célú információmegosztás is kezd egyre népszerűbb lenni.

A játékszabály tartalmaz egy szuper kihívássorozatot, amely során mindenkinek külön-külön kell teljesítenie küldetéseket. Ezt már a Canvas: Festői vásznak esetén is imádtuk, de itt ezt még kidolgozattabbnak érezzük.

A szabályfüzet következő oldalán a játék szereplőiről olvashatunk fontos és érdekes tényeket. Azért azt kizártnak tartjuk, hogy a Zöldellő mezőkkel és a kártyaindex füzetecskéjével egyhamar felvenné bármilyen játék is a versenyt...

Calico – Foltok, cicák, takarók

A Calico – Foltok, cicák, takarók és a Cascadia vadvilága rengeteg mindenben hasonlít egymásra, amely az azonos tervezői- és fejlesztői csapatnak köszönhető. Mind a két játék könnyen tanulható, 1-4 fő részére szól, és 30-45 percig tart. Fő mechanizmusuk a lapkaelhelyezés és a mintaépítés.

Viszont a Cascadia nem szab határokat a játékosoknak játéktáblával, bármerre és bármilyen formában építkezhetünk, a Calicoban pedig játéktábla keretein belül varrogatjuk a takarónkat. Így a cicás játék kisebb szabadságot és kevesebb lehetőséget biztosít, de kisebb játékteret is követel. A Cascadia komplexebb játék: több szabállyal dolgozik, és a mintaépítési és a pontozási rendszere is összetettebb. A Cascadia családi és középhaladó változatát érzem körülbelül azonos komplexitásúnak a Calico átlagos játékvariánsával. Amíg a macskás játékban a játékosok csak annyiban hatnak egymásra, hogy ugyanonnan kell minden körükben foltlapkát elvenniük, így elkapkodhatják egymás elől a kinézetteket, addig a Cascadiában a játék végi pontozásnál a területfölényekért is jár bónuszpont. A Calicoban a tervezhetőség nagyobb: a játékosok a közös kínálatból a kezükbe veszik a lapkát, a területükre pedig a korábban felvett két lapkából tehetnek le egyet. Bár mind a két játékszabály rejt magában további kihívásokat az izgalom fokozására, a Cascadiában ez jóval kidolgozottabb. Továbbá, véleményem szerint a Cascadia jobban hozza a vadvilág hangulatot, mint a Calico a cicásat, és nálam alkatrészekben is ez nyert a fából készült állatjelölőknek köszönhetően.

Calico - Foltok, cicák, takarók

Meditatív családi játék vagy számolgatós gémerek csemegéje?

A Cascadia vadvilága játék szépsége, hogy játszható meditatív hangulatban és agyégetős számolgatással is. Van egy családi és egy középhaladó pontozókártya a könnyedebb élményhez, ezek minden fajra azonos, egyszerűen átlátható és kialakítható mintákat díjaznak. Ha ennél összetettebbre vágyunk, válogathatunk az öt állatfajhoz tartozó négy-négy pontozókártya közül. Ezek nehézsége változó, vannak könnyen átláthatóak (például a medvék legyenek párban), és vannak, amelyek esetén komolyabb tervezésre és odafigyelésre lesz szükség (például építsünk hálózatot az ölyvekből).

A játék kevesebb játékos esetén jobban tervezhető. Ha egyedül játszol, pontosan tudod, melyik párostól kell búcsúznod a köröd végén. Két főnél még van rá esély, hogy amit kinézel a következő lépésednek, azt meg is tudod valósítani. Viszont három főtől rettentően gyakori az egymás elől elkapkodás, és jóval jelentősebb a szerencsefaktor.

Azoknak ajánlom a Cascadia vadvilágát, akik szeretik az egyszerű szabályrendszer - komplex játékélmény párosítást, a nagy újrajátszhatóságot és a minőségi alkatrészeket.

A(z) Cascadia vadvilága társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • Bneevi

    2023-03-25 13:51:59

    Karácsony óta nagy kedvenc lett. Leginkább az tetszik benne, hogy a családi pontozólap segítségevel a játékot nem ismerőt/ritkábban társasozót is gyorsan be lehet vonni a szórakozásba. A további pontozók használatával a játék nehezíthető és ezzel kinyílik a komolyabb gondolkodás, taktikázás lehetősége. Ezek a tulajdonságai alkalmassá teszik, hogy széles korosztályt "megszólítson"; igazi családi játéknak tartom.

    A kártyák és lapkák megjelenése nekem tetszik, de a fakorongok 40+ játék után már némi kopást mutatnak.

  • pnehandi87

    2023-03-23 18:22:22

    Múlt hétvégén sikerült kipróbálnom ezt a jàtékot kettesben.

    Nekem nagyon tetszik a jàték, jó élmény volt. Lehet majd beszerzek egy sajàtot.

    Szép minőségi kàrtyalapok, nekem a fa korongok is bejönnek.

    A különböző tereptípusokkal és az elhelyezett àllatokkal szép tàjegységet lehet alkotni az asztalon. A feladatkàrtyàk teljesítése pedig egy jó kihívàs, minél többet sikerül teljesíteni, annàl több pontot lehet szerezni.

    Kettesben is jó szórakozás, de tàrsasàgban, több résztvevővel még jobb lehet.

  • peti1212

    2023-03-23 16:46:44

    Nálunk nagy kedvenc lett, sokszor előkerül akár ketten, vagy solo módban. A játék insertjére sokan panaszkodnak, én nem találom ezt különösebben problémának, szépen elfér benne minden. Különösen tetszik a kártyák nehézségi szintjei, amely változatossá teszi a játékot. A természetjelzők inkább az ellenkező kártya-lapka felvételénél haszosulnak, mint önmagában pontként gyűjtögetni. A korongok minőségével és szépsége maradandó, de nem megy a játékélmény rovására. A kampány mód viszont hab a tortán. Kötelező darab a polcunkon.

  • Kulpasz

    2023-03-23 16:30:36

    Szépek az állatok, de inkább csak a kártyákon. A korongok minősége szerintem hagy némi kívánnivalót maga után. Családban valóban könnyen előkerül nálunk is, néha-néha a szóló mód is műsoron van, de valahogy nálunk nem lett közönségkedvenc.

  • Eyesis

    2023-03-23 14:15:34

    Érdekes játék, jó kis mechanikája van, és szép állatok vannak benne, de talán absztrak módon jobb lett volna. Mindenképp maradós, mert családban könnyen elővehető.

  • batik.balazs

    2022-07-17 14:15:58

    Nekem 4 hónapja pihen bontatlanul a polcon... Eljött az idő, hogy kibontsam.

  • adrianbalazs1991

    2022-07-17 10:35:10

    Nagyon örülök, hogy ez a játék nyert a Spiel des Jahres versenyen. Fél évvel ezelőtt szereztük be és havonta többször is előkerül.

  • veerzoltan80

    2021-12-25 08:50:05

    A Jézuska egyik ajándéka volt a gyerekeknek a fa alá. Nagyon vártuk párommal a kipróbálást, hiszen lenyűgöző képi világa rabul ejtett minket a neten keresztül. Szerencsére a gyerekek körében is bejött a dolog, így végül feleségem nem is fért az asztalhoz, a három gyerkőccel ültem le játszani (5-8-13). Kipattogtatás, elrendezés - az új társasok bontásának élménye - eleve felpörgette a csapatot. gyors szabály olvasás, igazán nem hosszú a játék alap szabályrendszere, könnyen érthető, az öt éves kislányom is egyből levette miről szól a feladat. Ami kicsit bezavart neki, hogy - mivel délelőtt kingdominoztunk - mindenáron dominóként is akarta használni a lapokat.

    A játék insertje nem lóg ki a mostanában megszokott nulla kategóriából, talán 1 ponttal a két oldalszűkítő miatt. Ez nálam nem szimpi hogy ezen spórol mindenki, de sajnos korjelenség, sokkal több a tré insert mostanában mint a jóféle.

    Az alkatrészek, darabok gyönyörűek. A zsák és a fa korongok magukért beszélnek, a karton térképdarabok szépen kivitelezettek, könnyen kivehetők voltak kevergethetőek, a pontozó kártyák szépen illusztrákltak és egyértelműen megmutatják miért jár pont.

    A játék maga gördülékenyen zajlott, a gyerekek hamar megértették a tobozok lényegét is, illetve hogy a mintákat kell követniük ha pontot akarnak szerezni - ez azért még az öt évesnek nem feltétlenül ment simán, ott kellett párszor segíteni. A területek összefüggővé alakítását is próbálgatta a csapat, és igazán gyönyörű asztalkép alakult ki játék közben, mindenki építgette a saját kis vadonját. A végén a pontozás azért elég hosszú idő volt, nagyfiam nyerte a bemutatkozó játékot meggyőző fölénnyel.

    Ez a játék összességében elvarázsolt. Nagyon szépen kivitelezett, jó témaválasztás - bár mostanság ebből az öko vonalból van gazdagon - és passzol az egész stílusa a témájához. Az hogy lehet koopban is játszani és számos nehezítő variáns van a kis szabályfüzetben jelentősen növeli az időtállóságot. Csillagos ötös, nekünk nagyon ült elsőre.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cascadia vadvilága