Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Zöldellő mezők - Tablóépítés a természetben

A Zöldellő mezők egy könnyen tanulható társasjáték 1-4 fő részére, körülbelül egy órás játékidővel. A játékosok a legügyesebb megfigyelő címért versengve járják a természetet, és építik gyönyörű kézzel festett kártyákból a tablójukat.

Felkészülés a túrára

A játékostáblát a játéktér közepére helyezzük, három paklitartót beteszünk a tábla bemélyedéseibe West, South és East kártyákkal, a North paklit egyelőre félretesszük. A tábla kártyahelyeit feltöltjük a hozzájuk tartozó pakliból, az ösvénylapkákat kikészítjük.

A játékosszámnak megfelelően előkészítjük a tábortűztáblát, majd véletlenszerűen felteszünk céllapkákat. A vándor figurát a fordulószámláló első kövére helyezzük.

Indulás!

A játékosok választanak egy színt, majd elveszik a játékosszámnak megfelelő mennyiségű útlapkát és bónuszjelzőt a saját színükben. Kapnak egy-egy ösvénylapkát és egy-egy kétoldalú kezdőkártyát. A kezdőjátékos-jelölő iránytű ahhoz kerül, akit legutóbb csípett meg egy méhecske. Mindenki öt lappal a kezében fogja elkezdeni a játékot: választ egy sort a tábláról, majd húz egy lapot a félretett North pakliból. A táblát folyamatosan töltjük, hogy mindenki ugyanúgy négy sorból választhasson. Ezután a játékosoknak el kell dönteniük, hogy a kétoldalú kezdő talajkártya melyik oldalát szeretnék használni, és ezt első lapként le is helyezik maguk elé.

A Zöldellő mezőkben mindenki maga előtt fogja építeni a saját mezőjét tetszőleges számú oszlopban. Egy oszlop egy táplálkozási piramist mutat be. A mező fölött lesz a környező terület, ide kerülnek az ösvényjelzők ikonnal felfelé. A későbbiekben a táj- és felfedezéskártyákat fogjuk ide kijátszani.

Természetjárás

Az aktív játékos minden körben pontosan egy útlapkát fog felhasználni, amely meghatározza a lehetőségeit. A ? útlapka dzsóker, amely bármelyik másik útlapka képességét le tudja másolni.

Ha a játékos az útlapkát a főtáblához illeszti, annak felső akciója kerül végrehajtásra: ez határozza meg, hogy az adott sor vagy oszlop hányadik lapját kell elvennie, majd kijátszhat egy lapot a kezéből. A talajkártyáknak nincs kijátszási feltételük, így ezekkel indítható új oszlop, viszont győzelmi pontot sem adnak. Minden megfigyeléskártyának van egy szimbóluma, alatta pedig kicsiben a kijátszásához szükséges szimbólumok sorakoznak. Az összes előfeltétel látható kell legyen a mezőn, és ezek közül egy oszlopra játszható ki az új lap. Ha egynél több szimbólumra van szükségünk, lehetőségünk van egy kivételével mindet kiváltani kettő-kettő lapunk eldobásával.

Tájkártyák kijátszása a környező területre történik: egy ösvénylapkára egy tájkártya játszható ki, arra pedig egy felfedezéskártya. Ha további szükséges szimbólumokat tartalmaznak a lapok, azoknak a mezőnkön kell láthatónak lenniük, kiváltásuk ekkor is lehetséges két-két kártya eldobásával.

Ha a játékos az útlapkát a tábortűzhöz illeszti, az alsó különleges akciót aktiválja: segítségükkel elvehetünk két ösvénylapkát vagy egy tetszőleges kártyát a játéktábláról, felhúzhatunk egy pakliból három kártyát, amelyből a legszimpatikusabbat megtarthatjuk, vagy két kártyát is kijátszhatunk a körünkben. Továbbá, ha a céllapkák között van olyan szabad páros, amely megtalálható a meződön, leteheted a legalacsonyabb bónuszjelződet közéjük.

A tábortűznél másik akcióként lehetőségünk van egy padra lehelyezni egy útlapkánkat, viszont ekkor csak egy lap kijátszására kapunk lehetőséget, se bónuszkorongot nem rakhatunk le, se új laphoz nem jutunk. Ezt az opciót nem érdemes választanunk addig, amíg van más lehetőségünk is lapkijátszásra.

A forduló végén mindenki visszaveszi az útlapkáit, a kezdőjátékos-jelölőt továbbadjuk, a fordulójelölőt a következő kőre léptetjük. A játék felénél a vándor áthalad a homokórán, ekkor frissítjük a főtábla kínálatát, és a South paklit lecseréljük a Northra. Ezzel több győzelmi pontot adó, de nehezebb előfeltételekkel bíró kártyák kerülnek játékba.

Az utolsó forduló végén pontozás következik: összeadunk minden mezőre és környező területre kijátszott kártyán látható győzelmi pontot és a tábortűzhöz letett bónuszkorongok pontjait. A legtöbb ponttal büszkélkedő természetbarát a játék nyertese.

A Zöldellő mezők szóló módban is játszható Rover nevű fiktív ellenfél kíséretében, aki lapokat fog elkapkodni előlünk, viszont nem épít saját tablót. Ehhez szükségünk lesz az egyszemélyes lapkára és a színjelölőkre is.

Minikiegészítők

A dobozban található öt lezárt boríték tematikus kártyákkal, amelyek külön-külön egy-egy minikiegészítőként játszhatóak. A játékszabály javaslatot tesz ezek kipróbálásának időzítésére, hogy aktuálisnak érezzük az új lapokat. A szabály a T borítékot egy nemzeti park vagy természetvédelmi terület meglátogatását követően javasolja kipróbálni, a W borítékot akkor, ha az erdei kirándulásunk során láttunk egy vadállatot, az X borítékot tavasz első napján, az Y borítékot pedig december 24-én. Az U boríték az egyetlen szett, amely új játékszabályt is behoz a játékba egy új szarvas szimbólum kíséretében. Ezt akkor ajánlja a tervező kipróbálni, amikor legalább öt farkasszimbólum összejött a játékosok mezőjén. Mivel egy-egy boríték 5-10 lapot rejt, hiba lenne arra számítani, hogy a játék hangulata megváltozik. Viszont gyönyörű és sok pontot adó lapokkal bővülnek a paklik, mi alig vártuk, hogy olyan lap kerüljön felfedésre, amit a borítékocska rejtett.

Természetkalauz

Edukációs céllal kapunk egy 12 oldalas kártyaindexet, amelyben egy-egy kártya szereplőjének megtudhatjuk a magyar és a latin nevét, valamint érdekességet is olvashatunk róla. Minden kártyán el van rejtve egy egyedi azonosító, ennek segítségével tudunk rákeresni a füzetben az információkra.

A játék tartozékainak minősége kiváló, a grafikája csodálatos, remekül hozza a természetjárós hangulatot. Az első pár parti alkalmával nem is tudtam taktikusan gondolkodni, muszáj volt a legédesebb állatokat és a legszebb gombákat megszereznem, a karácsonyi boríték kibontásakor pedig nagyobb verseny alakult ki akörül, hogy ki fogja megszerezni a legtöbb új lapot, mint a játék tényleges megnyerése körül. Szuper taktikázós tablóépítős játék, minden természetrajongó polcán ott a helye!

A(z) Zöldellő mezők társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jún

Tavaszi Karnevál Juharvölgyben

Ismertető | 2024.06.25. 17:14:00

Itt a Tavaszi Karnevál napja. A felnőttek készülődnek, a gyerekek pedig az erdőben kutakodnak hozzávalók után, melyekből szebbnél szebb meglepetéseket készítenek. Gyűjtsd össze barátaidat és kószáljatok az erdőben, és kutassátok fel a völgy kincseit.

03Máj

Almamérce - Állati saccolás + Nyereményjáték!

Ismertető | 2024.05.03. 13:00:00

Az erdőlakók a szűkösebb időkre készülődve almaszedésbe fognak: egymás nyakába állva próbálják elérni a legfinomabb gyümölcsöket és igyekeznek elkerülni a rájuk leselkedő veszélyt.


Kommentek

  • Mazsi80

    2023-03-23 18:18:05

    Igen, ott írtam is róla egy rövid leírást.

  • Eyesis

    2023-03-23 14:14:12

    Szerintem is nagyon jó kis játék a természetben, tanulni is lehet az állatokról, bár néha azért keresztbe tehetünk egymásnak :)

    Esetleg van valaki, aki próbálta a Meadow kiegészítőt?

  • anikosajgo

    2021-12-17 09:08:37

    Nagyon jó játék: könnyű a szabálya, mégis elég sokat lehet benne agyalni, 2 fővel is 4 fővel is élvezetes. Ajánlani tudom, aki szereti a szettgyűjtős természetközeli játékokat!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Zöldellő mezők