Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Canvas: Festői vásznak – Kézügyesség nélküli festőművészet

A Canvas egy könnyen tanulható társasjáték, 1-5 játékos részére, fél órás játékidővel. A játékosok festők bőrébe bújva versengenek egymással egy művészeti fesztiválon. Ijedtségre semmi ok, kézügyességre nem lesz szükség, a művek megfestése különböző áttetsző kártyák kombinálásával történik.

Mélyalapozás

Az előkészületek során a vásznat a játéktér közepére helyezzük. Négy pontozókártyára lesz szükségünk, amelyeket vagy véletlenszerűen húzunk fel, vagy a szabály végén található kalandok alapján választunk ki. A megfelelő színű szalagokat elhelyezzük a kártyák fölött. A festménykártyákat megkeverve a kártyatartóba tesszük, és ötöt képpel felfelé felhúzunk a vászonra egy sorba. Minden játékos kap három kártyavédőbe bújtatott háttérkártyát és négy inspirációjelölőt.

Alkotás

Egy játékos a körében elvehet egy festménykártyát a játéktér közepén lévő sorból, ha a kezében kevesebb, mint öt lapot tart. A kártya költségét a sorban elfoglalt helye határozza meg: a kiválasztott alkotás előtt található minden lapra egy-egy inspirációjelölőt kell tenni. Ha a felhúzott kártyán van jelölő, a játékos megkapja azt. Ezután a lent maradt kártyákat a rajtuk lévő jelzőkkel együtt balra csúsztatjuk, és a sor utolsó helyére felhúzunk egy új lapot.

Másik lehetséges akció a képfestés: egy festmény egy háttér- és három festmény-kártyából áll. A fóliába becsúsztatjuk az áttetsző lapokat tetszőleges sorrendben. A frissen elkészült festményt értékeljük a kép alján látható ikonok alapján, minél több szalag reményében. A festők megcsodálhatják egymás művét, érdekes képek és címek szoktak születni.

Ha minden játékos befejezte a harmadik festményét, a játék véget ér, és a megszerzett szalagokat pontszámokra cseréljük.

Magány teszi a művészt

Szóló menetre két játékmódot kínál a szabály: a „festés Vincenttel” módban Vincent a képzeletbeli ellenfelünk, az „egyszemélyes feladvány” módban pedig egyedüli festőként próbál meg a játékos minél több pontot érő festményeket megalkotni. A különböző pontozási feltételek és a kihívások kimaxolására való törekvés rendesen megdolgoztatja az agytekervényeket, viszont minél több a játékos, annál többször kell újragondolni a tervet. A játék tervezhetősége annál nagyobb, minél kevesebb festő van versenyben. Négy főtől már zavarón sokszor eltűnt a kinézett lapom, mire sorra kerültem, szinte sohasem sikerült megvalósítani a kitervelt kombinációimat. Akit zavarna, hogy nagy fejfájások árán kialakított terve füstbe ment, azoknak inkább csak egy-két fővel ajánlom a Canvast.

Az újrajátszhatóság óriási, a 12 pontozókártya változatos, a játékszabály végén pedig találhatóak kihívások, amelyeket egy-egy festménnyel vagy játék végi állással lehet teljesíteni. A kihívások teljesítése és a magasabb pontszámok elérése annál könnyebb, minél kevesebb az ellenfelünk, aki elkapkodná előlünk a kívánt lapokat.

Művészkellékek

Sok társasjátékban idegőrlő a jelölők csúszkálása, amelyre gyakran kiegészítők formájában kínálnak megoldást a tervezők, mint például az Azul sorozat esetében. Imádom, hogy a Canvasban már az elején gondoltak erre, és az alapjáték tartozékává tették a kártyavédőt, amely összefogja a festménynek összerakott négy kártyát. A játékszabály és a lapok tapintása nagyon kellemes, az anyaguk átmenet a vászon és a papír között. Az áttetsző műalkotás kártyák képei változatosak és érdekesek. Ezek kombinálása ismerős az Imagine című társasjátékból, de a képek stílusa és a játék hangulata köszönőviszonyban sincs egymással. Sajnos a Canvas áttetsző kártyái hihetetlenül karcolódnak. A doboz belsejében feliratozva van, minek hol a helye, ez megkönnyíti az elpakolást, az eredményre pedig jólesik ránézni. Egyedi, hogy a doboz hátoldala úgy lett kialakítva, hogy a társasjáték akár a falra is felakasztható legyen. Egy lányos gyerekszobának vagy egy játszószobának valóban kiváló díszítő eleme lehet.

A(z) Canvas: Festői vásznak társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.


Kommentek

  • csongrady.p

    2022-01-03 08:04:43

    Meghozta bizony. 🙂 Köszi a kérdést!

    Igazából tetszik maga a játék, habár eddig csak másod magammal tudtam kipróbálni. Kíváncsi vagyok hárman vagy négyen milyen élmény.

    A lapok cserélődése sem volt horror két fővel sem, persze nem biztos hogy a legjobb kombók jöttek ki, de bőven lehetett taktikázni.

    Komponensek szerintem jó minőségűek, de azért vigyázni fogok rá nagyon hogy ne kapjon.

    Játékélmény tekintetében kicsit nagyobb flowra számítottam, de csak akkor jelentek ki bármit is, ha már több (3-4) játékossal is volt játék vele.

    Tudatosan nem volt elvárásom előre, így összességében elégedett vagyok. 🙂

  • gevanda

    2022-01-02 19:55:09

    naaa, meghozta a Jézuska, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket? 😊

  • Musuh

    2021-12-22 09:37:18

    Nagyon szép játék, de nekünk nagy csalódás volt!

    Az első alkalommal még csak csak jó volt (újdonság varázsa), de aztán eléggé unalmassá vált, már nem is kerül elő.

    Nálam KS verzió van, a lapokról már pörögnek le a ráragasztott fóliák, azaz mennek tönkre a képek! Így nem csak hogy nem szeretjük, de eladni sem tudom...

  • csongrady.p

    2021-12-05 13:22:58

    Nálunk a Jézuska hozza majd a fa alá, remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket.

    Szerintem az hogy nem azt a réteget/képet kell választanod ami neked a legjobban tetszik, az véleményem szerint egyáltalán nem gond, mivel maga az ízlés mint olyan szubjektív amire nem lehet szabályt írni. Ilyen formán kb lehetetlen lenne játékot csinálni. Azul vagy Sagrada esetén sem az színt választod ami a legjobban tetszik 🙂. Ha csak ennyi a gond vele, boldog leszek 😋

    A komponensek minőségét illetően, pedig remélem hogy kellő képpen tudunk vigyázni rá.

  • godzsakattila

    2021-12-04 21:55:48

    Vagy szimplán másolni! Nem kell szerintem mindent túlbonyolítani.

  • armin.d.ivan

    2021-12-04 19:49:04

    Akkor majd lenézünk valahova :) Azért gondoltam, mert ugye itt elhasználódnak lapok, amiknek száma véges, tehát elfogynak. Lehet, ilyenkor ezekből a gyártótól a klubok tudnak utánpótlást beszerezni, erre mondjuk nem gondoltam.

  • szocsadam

    2021-12-04 19:44:48

    Miért ne lehetne ilyet kipróbálni klubban, vagy ilyen helyeken? Nem hiszem, hogy ne lenne rá esély. Szerintem a legacy típusú játékokon kívül bármit ki lehet próbálni ilyen helyen, ha van készleten, vagy valamelyik "tagnak" megvan a játék.

  • veerzoltan80

    2021-12-04 17:08:33

    Mi a Kanagawa játékban szerettük meg ezeket a zenbe kerülő játékokat. Aztán jött a Tokaido. Most a Canvas és fel vagyunk a Kickstarteren iratkozva az Ethernal Palace - re. Bejött a konfrontáció mentes téma.

  • nituline

    2021-12-04 13:42:41

    Amikor futott a KS a szívem fájt, hogy nem szálltam be, de túl drágának ítéltem meg akkor. Ez volt az egyik oka, hogy kihagytam. 😑 Aztán jött az öröm, hogy megjelenik magyarul, kapható lesz a boltokban. Majd a Társasjátékok Ünnepén volt alkalmam kipróbálni. Hatalmas nagy csalódás volt. 😌 Így végül örülök, hogy annak idején nem szállítam be a KS-be.

    Az első festmény még csak-csak a képi világ alapján raktam össze, de utána már csak a lapok alján levő pontozó dolgokat figyeltem. Legyen meg a legjobb kombináció és minél több pontot érjek el. Ez volt a KS kampány alatt a másik félelmem, hogy nem megy-e majd a "festé"s kárára az, hogy a lapok alján levő szimbólumokkal kell pontokat gyűjteni, nem-e viszi majd el túlságosan a fókuszt a festésről. A félelmem beigazolódott. 😒

    A csalódottságot pedig csak fokozta a kártyák gyatra minősége, a folyamatos karcolódás után sajnos egyre inkább lesz átlátszó a lapka. Így minél többet jászik vele az ember, annál silányabb lesz a minőség.

    Ha festős játék, akkor 1000x inkább Kanagawa, mint a Canvas.

  • armin.d.ivan

    2021-12-04 12:49:28

    Hát ez valami meseszép 😍 Pont ezen gondolkodtam, hogy vajon inkább gyerekeknek lehet-e nagy élmény, vagy én is beruházzak rá? Pont ilyen szép vasárnap délutáni elmélyülős játéknak tűnik, ami hatalmas békékben zajlik.
    Most nagyon nincs tervben új dolgot felírni a listára, de ilyet klubokban nem is lehet kipróbálni igaz? Valahogy úgy érzem, ezeket az írós/rajzolós dolgokat nincs esély, de lehet tévedek valamiért.

  • veerzoltan80

    2021-12-04 12:13:32

    jajjj nagyon várjuk a vasárnap estét, hogy a nagyszakállú meghozza a gyerekeknek végre :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Canvas: Festői vásznak